Slovenija

Termit: opravljena analiza Arsa je nestrokovna, Balažic: Ne verjamem jim niti besede

Moravče, 25. 07. 2019 14.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
20

Opravljena analiza tal in vode na območju Drtije, ki jo je opravil Arso, je po oceni Termita nestrokovna. Sicer se večinoma strinjajo z načinom vzročenja in kemičnimi analizami, a interpretacija Arsa po njihovem mnenju ne upošteva pravnih uredb. Na odziv Arsa še čakajo. Moravški župan pa medtem odgovarja, da njihovim navedbam ne verjame.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Moravški župan ne verjame Termitu
    02:13
    Iz SVETA: Moravški župan ne verjame Termitu
  • Iz SVETA: Pepel v Trbovljah
    03:10
    Iz SVETA: Pepel v Trbovljah
  • Iz 24UR: Nestrokovna analiza
    02:45
    Iz 24UR: Nestrokovna analiza

Poročilo Agencije RS za okolje (Arso) po opravljeni analizi tal in vode na območju Drtije, kjer deluje družba Termit, je nestrokovno, so danes ocenili v Termitu. Kritični so predvsem do tega, da je Arso preučeval porušene (zmlete) vzorce in ne neporušenih, kritični so tudi do interpretacije pridobljenih rezultatov.

"Absolutne varnosti ni," priznava Ana Mladenovič iz Zavoda za gradbeništvo Slovenije.
"Absolutne varnosti ni," priznava Ana Mladenovič iz Zavoda za gradbeništvo Slovenije. FOTO: Kanal A

Termit se po navedbah direktorja družbe Antona Serianza večinoma strinja z načinom vzorčenja in tudi kemičnimi analizami v okviru analize, ki jo je v začetku leta naročilo ministrstvo za okolje in prostor. "Interpretacija s strani Arsa pa je po našem prepričanju nestrokovna in ne upošteva pravih uredb," je pojasnil Serianz na današnji novinarski konferenci na sedežu podjetja.

Termitu je zaradi poročila Arsa nastala velika škoda, je prepričan direktor. Preden se bodo odločili o nadaljnjih korakih, pa bodo počakali na odziv Arsa.

Vzorčenje je sicer opravilo podjetje Irgo Consulting, analize pa so bile izdelane v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v Mariboru. A težava je nastala že pred tem, je prepričan Serianz. Razlog za neustreznost vzorčenja in izluževanja vzorcev po njegovem namreč izvira že iz projektne naloge, ki jo je januarja pripravilo okoljsko ministrstvo. V tej nalogi je ministrstvo določilo, da se za testiranje odvzame porušene - torej zmlete - vzorce in ne neporušenih.

Serianz je bil kritičen tudi do dejstva, da poročilo ne opredeljuje, kdo na Arsu je podal interpretacijo in ali ima ta oseba dovolj strokovnega znanja za to delo.

'Napačna klasifikacija objekta določila napačno analitiko'

Svetovalka uprave Termita Alenka Sešek Pavlin je poudarila, da Termit sprejema izključno inertne in nenevarne odpadke. Teh ne odlaga, ampak jih predela v gradbeni material, s katerim zapolnjuje luknje, ki so nastale v desetletjih kopanja kremenčevega peska. V postopku predelave dosega, da se "potencialno nevarne snovi trajno imobilizirajo".

Kar dela Termit, je "dobro, koristno in potrebno", je tudi v skladu z zavezami EU na področju vzpostavljanja krožnega gospodarstva v praksi, je menila Ana Mladenovič iz Zavoda za gradbeništvo Slovenije (ZAG), ki Termitu izdaja dovoljenje za vgrajeni gradbeni material. ZAG sodeluje s Termitom od leta 2012 in na podlagi izkušenj iz tega obdobja je Mladenovičeva poudarila, da podjetje dela "odgovorno in pošteno".

Arso je po njenem pri analizi naredil napako, ko je nasip, ki je gradbeni objekt, obravnaval kot tla in rezultate presojal po uredbi o mejnih, opozorilnih in kritičnih imisijskih vrednostih nevarnih snovi v tleh. "Ta napačna klasifikacija objekta je določila napačno analitiko," je opozorila.

Izpostavila je tudi problematičnost analize zmletih vzorcev. V odpadkih, ki jih v skladu z izdanimi dovoljenji sprejema Termit, so namreč prisotne težke kovine, a te so povsod okoli nas. Tudi denimo v čajni žlički, ki jo uporabljamo vsakodnevno, ter cementu. "Njihova vsebnost ni problematična, saj so te snovi netopne in imobilno vezane, zato ne prehajajo v okolje. Ključno je torej, koliko se te snovi izločajo iz materiala," je poudarila.

Mladenovičeva je zagotovila, da v Termitu odpadke obdelajo tako, da so težke kovine fizikalno in kemijsko imobilizirane in zato ne prehajajo v okolje. Je pa priznala, da "absolutne varnosti ni".

Termit: Arso bi moral odvzete vzorce najprej namakati v destilirani vodi, nato pa analizirati izlužek

Po oceni Termita sicer Arso ne bi smel analizirati prisotnosti snovi v zmletih vzorcih, ampak odvzete vzorce gradbenega materiala namakati v destilirani vodi, nato pa analizirati pridobljeni izlužek in tako ugotavljati, koliko in kakšne snovi iz vzorca lahko prehajajo v okolje.

Da so interpretacije Arsa v zadevi Termit "zelo pristranske v škodo Termita" je ocenil tudi Viktor Grilc z velenjske visoke šole za varstvo okolja. Domen Neffat iz odvetniške družbe Neffat pa je poudaril, da je poročilo glede na to, da so bile vse analize narejene na gradbenem objektu, nasipu, in ne na tleh, z vidika nastanka okoljske škode tlom občutno pomanjkljivo.

"V sklopu vzorčenja so bili res narejeni tudi vzorci na naravnih tleh, vendar pa slednji niso bili vključeni v laboratorijske analize, saj so že terenske meritve pokazale, da ni prisotnih spornih snovi. Iz tega izhaja, da naravna tla v sklopu analiz niso bila preiskana," je poudaril Neffat.

V Termitu so danes ocenili, da je poročilo Arsa o stanju tal in vode na območju Drtije, kjer deluje družba Termit, nestrokovno. Arsu sicer ne očitajo goljufije, ampak nestrokovnost.
V Termitu so danes ocenili, da je poročilo Arsa o stanju tal in vode na območju Drtije, kjer deluje družba Termit, nestrokovno. Arsu sicer ne očitajo goljufije, ampak nestrokovnost. FOTO: POP TV

Serianz je sicer spomnil, da predelava odpadkov ni Termitova glavna dejavnost. "Delovna mesta in naša proizvodnja niso ogroženi," je pomiril tako delavce kot poslovne partnerje. "Kljub temu nam je bila storjena nesorazmerno velika škoda - kako velika, bomo lahko izmerili šele v prihodnosti," je dodal.

Preden se bo Termit odločil o nadaljnjih korakih, bodo v podjetju sicer počakali na odziv Arsa. "Računamo, da so naši argumenti dovolj močni, da bo Arso spoznal svojo zmoto. Računamo, da se bodo te stvari uredile in da bo Arso priznal, da nam je bila povzročena škoda," je dejal direktor. "Sicer pa smo podjetje, ki živi od trga, in bomo zaščitili vse svoje interese," je poudaril. Arsu sicer ne očita goljufije, ampak zgolj nestrokovnost, je še povedal.

Balažic predstavnikom Termita ne verjame niti besede

Župan Občine Moravče Milan Balažic pa je medtem zavrnil očitke družbe Termit na opravljeno okoljsko analizo tal in vode na Drtiji. Gre za stare obraze, povezane s Termitom, je očital strokovnjakom, ki so danes nastopili na Termitovi novinarski konferenci. "Ne verjamem jim niti besede," je dejal v izjavi za medije v Moravčah.

Župan Moravč Milan Balažic pravi, da je stroka, ki je danes nastopila na novinarski konferenci Termita, tudi na plačilnem spisku podjetja.
Župan Moravč Milan Balažic pravi, da je stroka, ki je danes nastopila na novinarski konferenci Termita, tudi na plačilnem spisku podjetja. FOTO: Bobo

Strokovnjaki, ki so na današnji tiskovni konferenci na sedežu Termita zagovarjali podjetje, so v Moravčah "dobro znani obrazi". "To so obrazi, ki so ves čas podpirali Termit in imajo roke do komolcev umazane s to podporo in raznimi analizami, ki kažejo, da je vse v najlepšem redu," je očital Balažic.

"Ta stroka bo tako dolgo ponavljala zadeve, dokler ne bodo v prid podjetja Termit. In vsa ta stroka je na plačilnem spisku podjetja," je dodal. Tako so danes v prid Termitu govorili tudi večinski lastniki podjetja, ki "branijo svoj umazano pridelan denar". "Ne verjamem jim absolutno niti besede," je bil oster župan.

Vprašal se je, zakaj iz gradbenih materialov, ki jih vgrajujejo v Drtiji, ne zgradijo svojih lastnih hiš in zakaj tega materiala ne odlagajo v bližini svojih domov. Poudaril je tudi, da Termit velikega dela odpadkov ni predelal, ampak jih je zgolj stresel v luknje in zakril z zemljo.

Termitu je očital tudi, da na deponiji nadaljuje z aktivnostmi za prikrivanje svojih spornih praks. "Skušajo zakriti nekatere zadeve, ki jih očitno ne sme videti naše oko," je izpostavil.

"Edina resnica, ki je bila povedana danes, je to, da ima to podjetje še vedno vsa potrebna okoljevarstvena dovoljenja," je dejal Balažic. Ponovno je tako pozval k odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja Termitu za predelavo odpadkov.

Pozval je tudi k sanaciji območja in njegovemu zaprtju na način, da strupene snovi ne bodo uhajale v naravo. Še prej pa je treba najti in izkopati sode s fenolom, ki so jih po besedah prič, sedanjih in nekdanjih zaposlenih v Termitu, tam zakopali.

V Moravčah so sicer še naprej odločeni, da novih kamionov z nevarnimi odpadki tam ne bo več. "Če bo treba, bomo to preprečili s svojimi telesi," je še napovedal Balažic.

Ministrstvo za okolje poročila o stanju na Drtiji ne komentira

Na ministrstvu za okolje in prostor poročila o stanju okolja na Drtiji, kjer svoje aktivnosti izvaja podjetje Termit, ne komentirajo. Gre namreč za ugotovitve, ki služijo kot dokazilo v upravnem postopku ugotavljanja okoljske škode, postopek pa je še v teku, so pojasnili.

Predelava odpadkov sicer ni Termitova glavna dejavnost.
Predelava odpadkov sicer ni Termitova glavna dejavnost. FOTO: POP TV

"Ker gre za poročila, ki služijo kot dokazilo v upravnem postopku ugotavljanja okoljske škode, v katerem se bo izvajal dokazni postopek, preko medijev dokazil, ki so predmet upravnega postopka, ne moremo komentirati, saj je postopek še v teku," so danes sporočili z okoljskega ministrstva.

Predstavniki Termita so bili sicer prisotni pri vseh aktivnostih - vzorčenju in raziskavah - na območju peskokopa Drtija, so še dodali na ministrstvu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
26. 07. 2019 11.58
+2
Tako je: nikomur ne verjemi in nikomur ne zaupaj! Samo mladi so še idealisti.
RiskAnalysis
26. 07. 2019 10.45
+2
Da se težke kovine izpirajo iz elektrofilterskega pepela, je dokazano že v znanstvenih analizah uglednih svetovnih univerz, inštitutov, ipd. Ta proces se ne zaustavi, če pepelu primešaš še kaj drugega, kot to počne Termit in to imenuje "gradbeni proizvod". Pravilno odlaganje pepela, kot ga poznajo po razvitem svetu, je na urejeni deponiji (nepropustna plast spodaj in zgoraj, zajem in čiščenje izcednih vod in monitoring podtalnice.
TistoPravo
27. 07. 2019 08.07
-2
In moramo upoštevati, da se teh ljud...konec koncev že naslednikov prejšnje generacije vodilnih..,drži ta moč oblasti in zasmetovanju in podcenjevanja okolja, narave in vseh ostalih živečih. To je tako, kot en kmet na hrbu dobi nenapisano moč "taglavnega" nasproti vsem ostalim....in dela z celotnim5 okoljem, kot da je to njegova last. Smeti, spušča gnojnico, kuri nevarne odpadke vključno z odpadki od baliranja..,ali celo zakoplje v bližnjih gozdovih..,uničuje cestno nfrastrukturo z svojimi stroji in ne očisti za sabo niti po površini cest kaj šele obcestne asvaltne kanale in jaške...celo taki se najdejo, ki "kurijo" salonitke in mečejo po gozdovih izrabljene odpadke. To je bolezen, kot je bolezen neobrezovanje in neurejanje sadnega drevja, in to tik ob glavnih cestah...da o zanikrnih nepospravljenih gozdovih ne pišem. Inmto "zanikrnost" se deduje...če teh ljudi nobeden ne poizkuša naučiti, je z leti vse manjša možnost da bi se...ker je to bolezen, kot alkoholizem...in ostale odvisnosti in motnje. Dejanski bi blo treba vse vodilne poslat prvo na zdravljenje, in potem kazensko ovadit!
mijavci
26. 07. 2019 07.52
-4
O Termitu govorite kot da je glavna dejavnost firme predelava odpadkov kar sploh ni res, ta predelava pomeni za Termit manj kot 10% prometa, vi pa nakladate da če izgubi varstveno okoljsko dovoljenje bodo kar firmo zaprli, dejte no, podobno kot če bi Leku prepovedali izdelovati Lekadol drugo pa ne, tako da tale župan si hoče neke medijske brezplačne reklame, na koncu se bo pa iskazalo da so njegove besede brez dokazov prazne. Jest mu ne verjamem, sem bolj na strani podjetja ki dela korist in zaposluje delavce in plačuje davke.
Brabus
26. 07. 2019 07.46
+8
Dajte no, Balažič ne more in ne more pozabiti,da so ga skenslal iz visoke politike, zdej pa bije neko bitko z gospodarstvom.
Principat
25. 07. 2019 18.55
+14
pravzaprav je termit leglo mahinacij ,, uredit zadevo in odlagališče preselit na katero koli vpadnico v ljubljano ,, bo kokodakanje takoj prenehalo ,, pa še ulice bodo polne ...ter transparenti
SuperBog=?lovk
25. 07. 2019 18.34
+18
Še ena sramota skorumpiranega okojljskega ministrstava!
biggbrader
25. 07. 2019 18.02
+16
Naj Termit plača neodvisno družbo iz tujine, ki bo podala strokovno mnenje. Potem bom verjel direktorici, kar je povedala.
Krta?a 21
25. 07. 2019 17.33
+14
Mislim!! Orhideje so nevarne! Takoj zapret!!! Kaj? Živo srebro, svinc.....ma to se s putrom na kruh maže pa je! Pa kdo je tolk pametn da je to strupen? To je sam zdravje no!!! Dejte se no mal v roke vzet prmejdunej!!!
TistoPravo
25. 07. 2019 17.07
+6
To je tako, kot ti sosed že desetletje dela imisijo v obliki meteorne vode, ti ga pa pa moraš jit na sodišče pozvat in počakat vmes vse nevihte....zakaj se ščiti storilce...to da ti nekdo povzroča imisije, se lahko preveri v parih minutah..,odpravi pa v parih urah. Enako je z tem kopičenjem odpadkov ne popolno jasnega izvora vedno...in z vodenjem po nareku iz preteklosti, kaj so zakopali..,sam bog ve. In če bibilo logično, bi se mkral že najmanjši indic nastrožje sankcionirat ....saj se krši 314. člen po dolgem in počez, 286.pa da ne govorimo
razocarani
25. 07. 2019 17.04
+9
pa verjami v te preiskave ,,a se nam potrjuje vsak dan da vse državne institucije nekaj lažejo,keadejo,varajo ,,povsot sama lumaprija,,tu je zadeva veliko bolj skodljiva kot si marsikdo lahko le zamisli ,,kaj vse pride na to deponijo vedo samo tisti ki te strupene odpadke ti odlagajo ti lastniki termita pa za denar zamižijo ,,naj si postavijo vile in palače na tem ozemlju da dokazejo daje neoporečno,,tako kot vsi ti namerni požigi na deponijah nevarnih odpadkov ,,veliki denarji se tu obračajo a phlep teh zbiralcev je prevelik da bi to delali kot bi morali ,,ce nekaj zakopleš požgeš tega ni ali se ne vidi in ostane kup cekinov ki jih ti neljudje povačejo dodatno,,da pa bi se to normalno po predpisih uničevalo shranjevalo to pa stane in bi jim barabam premalo ostalo ,,sicer pa vsak svoje kljuse hvali ,,jaz nikomur od teh ne verjamen niti 1% kar ti zagovarjajo na natezalnici bi kaj hitro priznali svoje lumparije ,,to je vsa umetnost ,,in za to bi morali iamti tiste prave kazni in seveda prave poštene sodnike in prave zakone
Rde?iAlarm
25. 07. 2019 16.59
+1
balažica imam na sumu da je od termita zahteval preveliko podkupnino in jo ni dobil zato jih zdaj minira
ehnaton1
25. 07. 2019 18.07
+14
Tukaj pa se strinjam s teboj,kako naj sicer razumem,da je januarja ARSO označil za neveredostojno institucijo,večjo težo je dal lokalnemu laboratoriju nekje na Češkem,zdaj pa obrat,zdaj pa kar na enkrat jim vse verjame in jih smatra za zelo.dobro institucijo,zanimivo,....seveda vmes se zamenja minister,in poznamo zgodovino ,"župana" in in njegove "resnice" na veleposlanistvu ,skratka politika in boj za stolčke na hrbtu državljanov ,ne pa boj za čisto naravo,kot vztrajno brez dokazov govori "župan"p.s. kaj pa analiza etanola v pisarni g. Zu....🤔
pop greznica
25. 07. 2019 16.52
+21
Termit zdaj išče "procesne napake" in "varstvo zakonitosti", dejstvo da svinjajo zemljo z rakotvornimi odpadki ni pomembno
pravakritika
25. 07. 2019 15.26
+43
TAKOJ Termitu zapečatite tovarno in VSE PREMOŽENJE odgovornih in naredite TEMELJITO sanacijo!
Thinc25
25. 07. 2019 16.26
+11
pravakritika! Najprej naj strokovnjaki napravijo analize "onesnaženja", potem pa naj se, če je kaj onesnaženo, tovarno zapečati... Ne prehitevati!
razocarani
25. 07. 2019 17.09
+8
prvo naj te analize delajo pravi poszeni ljudje ,,tem državnim institucijam verjamejo le lastniki ki to plačajo ,,denar in spet denar,bi rekel da imajo krajani in župan prav ,,a se ne zavedajo da je ta zedeva še velikoooooo bolj umazana kot si sami mislijo,,kaj se vozi na to odlagališče ponoči v megli da se ne vidi ,,bi bilo treba tovornakarje malo stisniti za jajca,,pa da zapiskajo ,,ker so vsi preplačani za te lumparije morajo biti tiho ,,vse v tej deželi je izprijeno do konca ,,veliko huje je vse kot mi navadni smrtniki vidimo,,
korintos23
25. 07. 2019 15.25
+11
Balažič je dober, oni odpadkov ne bodo imeli, niti svojih ne! Kak se hitro človek spreobrne.
Rde?iAlarm
25. 07. 2019 15.24
+34
nazadnje bodo ugotovili da je oseba ki je jemala vzorce ista ki je na primorskem našla kerozin v vrtini.........
LOPOVIGOTOVISTE
25. 07. 2019 15.23
+70
POSADITE SOLATO V TO ZEMLJO IN JO ZALIVAJTE S TO UMAZANO VODO ... POTEM PA NAJ JEJO TO ZDRAVO SOLATO VODILNI V TEM PODJETJU....