Slovenija

Teršek: Vsi Hojsovi akti in pravne odločitve so po njegovem odstopu nični

Ljubljana, 21. 09. 2020 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
1340

Ali je Janša Hojsovo odstopno pismo odprl ali ne, je povsem nepomembno za ministrov odstop in prenehanje njegove funkcije. Če je v pismu ministrov odstop s funkcije ministra, je to dovolj za prenehanje funkcije ministra, pojasnjuje ustavnik in pravni filozof Andraž Teršek. Odstopno pismo je informacija javnega značaja, izpostavlja Teršek in dodaja, da torej tako premier kot notranji minister kršita ustavo in zakon.

Notranji minister Aleš Hojs je 30. junija presenetil in podal odstopno izjavo, ki jo je premier Janez Janša – po Hojsovih besedah – tudi sprejel. Nato pa je sledil politični salto mortale, Janša je javnosti naznanil, da kuverte z odstopno izjavo še ni odprl in da torej roki še ne tečejo. In tako imamo danes, skoraj tri mesece pozneje, še vedno istega – odstopljenega – notranjega ministra. 

Ta je po prestani interpelaciji v soboto povedal, da bo "premier verjetno povedal, kakšna je situacija z iskanjem novega ministra, ocenil, kakšne so možnosti, da se to zgodi, ali pa mi dal možnost, da delo nadaljujem". Če bo to zadnje, ga bo prosil, da mu zaprto kuverto z njegovim junijskim odstopom vrne, je napovedal. Hojs in Janša se bosta o nadaljnjem sodelovanju pogovarjala predvidoma danes.

Je odstopil ali ne – kaj pravi zakon? 

O tem, ali je Hojs pravno gledano še minister ali ne, se je v svojem ustavniškem blogu razpisal ustavnik in pravni filozof Andraž Teršek, ki ocenjuje, da tako Janša kot Hojs s svojim ravnanjem kršita ustavo in zakon.

2. člen ustave pravi, da je Slovenija pravna in socialna država, 115. pa določa prenehanje funkcije predsednika in ministrov vlade: "Funkcija predsednika vlade in ministrov preneha, ko se po volitvah sestane nov državni zbor, funkcija ministrov pa tudi z vsakim drugim prenehanjem funkcije predsednika vlade ter z razrešitvijo ali odstopom ministra, morajo pa opravljati tekoče posle do izvolitve novega predsednika vlade oziroma do imenovanja novih ministrov."

Ko ministru funkcija preneha, "ker je odstopil", po 24. členu in 4. odstavku tega istega zakona tudi "državnemu sekretarju preneha funkcija… z odstopom … tistega, ki ga je predlagal v imenovanje." Če je to minister, z njegovim odstopom preneha funkcija tudi državnemu sekretarju.

"Zatorej, če minister odstopi, to pa stori tako, da poda odstopno izjavo, v pismu predsedniku vlade, mu funkcija preneha. Avtomatično. Takoj. Ne opravlja niti začasnih nujnih poslov, ker v njegov položaj do imenovanja novega ministra stopi premier ali drugi minister/ministrica. Začasne nujne posle opravlja samo vlada – kadar so za to izpolnjeni ustavni pogoji: odstop vlade, oziroma pred predčasnimi ali rednimi volitvami," pojasnjuje Teršek.

To potrjuje oz. dodatno utemeljuje tudi Zakon o vladi RS, ki v 12. členu določa, da "… posamezen minister lahko odstopi". In še, da "minister" o svojem odstopu "obvesti predsednika vlade". To, logično, stori z izjavo oziroma pismom, "da odstopa s funkcije ministra". S tem mu funkcija avtomatično preneha. 

Aleš Hojs pravno gledano ni več minister, opozarja Teršek.
Aleš Hojs pravno gledano ni več minister, opozarja Teršek. FOTO: Bobo

Po Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o državni upravi – ZDU-1G (Uradni list RS, št. 47/13), prehodne in končne določbe, 13. člen, velja: "Kot vladna služba deluje tudi kabinet predsednika vlade. Če je predstojnik kabineta predsednika vlade direktor, ga imenuje in razreši predsednik vlade. Položaj mu preneha z razrešitvijo, odstopom ali s prenehanjem funkcije predsednika vlade, za postopek njegove izbire pa se ne uporabljajo določbe zakona, ki ureja javne uslužbence."

Vse te določbo po Terškovem mnenju jasno določajo, da funkcija ministru preneha z odstopom. "Oziroma, odstop pomeni prenehanje funkcije. Odstop pa se zgodi z izjavo oziroma pismom o odstopu, naslovljenem na predsednika vlade. Funkcija preneha takoj, ko minister poda izjavo o odstopu. Ker ve, da je podal izjavo o odstopu, ne sme več opravljati funkcije ministra. Zakonodaja ne določa nobenih rokov in nobenega dodatnega pogoja za primer, kot minister pisno poda svoj odstop, naslovljen na predsednika vlade. Dejansko bi za odstop zadoščala že ustna izjava pred predsednikom vlade." 

Ni odločilno, da predsednik vlade ve, kaj piše v pismu. Za prenehanje funkcije ministra je odločilno, da minister ve, kaj je napisal v pismu predsedniku vlade, če je napisal, da "odstopa", še pravi Teršek. "Kakršno koli argumentacijsko manevriranje, v smislu sklicevanja na kake druge določbe istega zakona ali drugega zakona, ne pride v poštev in bi bil popolni pravni nesmisel in absurd. Pravna vprašanja delovanja javne oblasti in oseb na javnih funkcijah so pravna materija, ki ima točno določena in posebna pravila, določena z Ustavo in zakonodajo o vladi in državni upravi."

Oba – tako Janša kot Hojs – po njegovem mnenju kršita ustavo in zakon. "Ker minister še naprej deluje kot minister, z vednostjo in odobravanjem predsednika vlade: oba vesta, da je minister v pismu napisal, predsednik vlade pa prejel pismo, s katerim je minister odstopil." 

Če je minister poslal predsedniku vlade pismo, da »odstopa« in o tem obvestil javnost, predsednik vlade pa pisma ni odprl, mu je funkcija vseeno prenehala, četudi predsednik vlade pisma ni odprl in četudi minister pred njim ni izrekel besed, da odstopa, pravi Teršek.
Če je minister poslal predsedniku vlade pismo, da »odstopa« in o tem obvestil javnost, predsednik vlade pa pisma ni odprl, mu je funkcija vseeno prenehala, četudi predsednik vlade pisma ni odprl in četudi minister pred njim ni izrekel besed, da odstopa, pravi Teršek. FOTO: Bobo

'Vsi akti in vse pravne odločitve so nični'

Postopek pri odstopu sicer določa Poslovnik državnega zbora. V 261. členu je določeno, da mora predsednika državnega zbora o odstopu ministra pisno obvestiti predsednik vlade. "O odstopu ministra obvesti najkasneje v sedmih dneh po prejemu pisne izjave ministra, da odstopa." Obvestilo o odstopu se nato najkasneje v sedmih dneh uvrsti na dnevni red seje državnega zbora. Funkcija ministru preneha, ko je bil državni zbor na seji obveščen o odstopu. 

"Smo v položaju, ko nujno potrebujemo ministra za notranje zadeve, ki je operativen 24 ur na dan. Roki glede odstopa Aleša Hojsa pa bodo začeli teči, ko bo kuverta odprta – če bo sploh odprta," je 10. julija tvitnil Janša. Vsebina kuverte, za katero je trdil, da je (še) ni odprl, je bila sicer ves ta čas znana javnosti, da jo je spoznal tudi prvi med enakimi, predsednik državnega zbora Igor Zorčič, pa je 25. avgusta poskrbel podmladek Socialnih demokratov.

Odstop ministra in prenehanje njegove funkcije je popolnoma neodvisno od tega, ali je predsednik vlade odstop sprejel. Predsednik vlade sprejme ali zavrne odstop ministra samo takrat, ko minister ponudi možnost, da se ga razreši, ne pa tudi takrat, ko kategorično odstopi. Andraž Teršek

Dolžnost predsednika vlade, da o tem, kaj mu je v pismu sporočil minister, poroča DZ, po Terškovem mnenju izhaja tudi iz 110. člena Ustave RS: "(sestava vlade) Vlado sestavljajo predsednik in ministri. Vlada in posamezni ministri so v okviru svojih pristojnosti samostojni in odgovorni državnemu zboru." Ta odgovornost vsebuje tudi "odgovornost za seznanitev o pomembnih vprašanjih". 

Odstop ministra je pomembno vprašanje in informacija javnega značaja, ki jo mora javnosti sam od sebe posredovati predsednik vlade, ne da bi kdo to od njega izrecno zahteval, poudarja strokovnjak. "Oba, DZ in javnost, imata pravico vedeti, kaj piše v pismu ministra, ki ga je minister sam pred javnostjo predstavil kot 'svoj odstop'. Gre za informacijo javnega značaja."

Posledično Teršek opozarja, da so vsi akti, ki jih je Hojs podpisal, in vse njegove pravne odločitve od tistega trenutka dalje, ko je odstopil, nične. 

Enako velja za državne sekretarje, ki so bili imenovani na predlog ministra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1340)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zajfa
27. 04. 2021 15.13
+0
Teršek že ve kaj je vse nično. Tudi njegov poziv k neupoštevanju Ustave RS ko je šlo za referendume... Vse on ve, samo na pravi strani moraš biti.
toti mišek
30. 12. 2020 17.39
-1
Teršek!!!!!!!!! A ti je mogoče Miro Cerar kaj predaval na faxu?
Martuljek
30. 12. 2020 16.45
Teršek je sedaj medijska zvezda. Kot Gale!
Karantanija
04. 12. 2020 21.08
+3
Vsaj nekdo, ki si upa reči bobu bob. Bravo, g. Teršek!
vezuv_
30. 12. 2020 13.23
-1
To še ni dovolj, on še vedno veselo odreja po hojsovsko naprej, nas zapira itd....
Voyager3000
04. 12. 2020 19.34
+1
Ko mi, politično nevtralni ljudje, beremo spodnje komentarje, lahko takoj vidimo kdo je član SDS in kdo ne. Kot ponavadi, se pa o vsebini in pomenu tako ali tako ne spoznajo.
Karantanija
04. 12. 2020 21.09
+1
Teršek ni ne eno ne drugo. Vedno zagovarja tisto in tiste, za katere ve, da imajo in delajo prav.
zulj001
04. 12. 2020 19.22
-2
Ta Teršak je vsaki mesec bolj trčen...
Karantanija
04. 12. 2020 21.10
+1
tirolec
05. 10. 2020 11.38
-3
Komentatorji bluzite....
BETONSKI
26. 09. 2020 09.11
-13
A TA MANDELJC JE BIL KANDIDAT ZA USTAVNEGA SODNIKA PA NITI USTAVE NE POZNA,PO USTAVI JE MINISTER ODSTOPLJE KO PREDSEDNIK VLADE O TEM SEZNANI PARLAMENT IN JE O TEM PARLAMENT SEZNANJEN.
Andrej Lacko
04. 10. 2020 12.59
+1
Ne betonski, granitni bi bolj držalo! 😉
Ficho81
22. 09. 2020 10.40
-56
Teršek, pa ti z tako izobrazbo???? A si jo kupi, ali pa nekomu čistil dimnik? Dobro, da so te odsekali, ker papir prenese vse, ti pa dokazuješ, da si dobil diplomo preko "pozadine". Upam, da te do penziona življenje kaj pametnega nauči,pa da boš v glavi zlezel na sredino, da se nebo treba Masleši v dimnik rinit. LP
caspera1
22. 09. 2020 15.04
+21
marko1310
07. 12. 2020 18.28
-1
ficho81 to je čist SDS retorika, ka se dimnika spominjaš,pejd v Orbanovo stranko, dimnike pometajo, Bruselj he,he,he
DKR
21. 09. 2020 21.57
-31
Jenull = Cvilimožek, Teršek = Zamerljivček
Leviizgubljeni
21. 09. 2020 21.48
-39
Teršek ni mogel postati ustavni pravnik zaradi neznanja! Ker ne zna tolmačti zakonov! "Odstop vlade ali ministra, 261. člen : 2.) Obvestilo o odstopu predsednika vlade ali ministra se uvsti na dnevni red seje državnega zbora najkasnje v sedmih dneh po prejemu obvestila. 3.) Šteje se, da je predsediku vlade ali ministru prenehala funkcija, ko je bil državni zbor na seji (ja, na seji!) obveščen o odstopu. " Torej? Minister Hojs ni pisno obvestil državnega zbora, aampak samo ustno predsednika vlade in to očitno samo ustno! Ker seje o odstopu ministra Hojsa ni bilo v tistih 7 dneh, pač ne velja! Ti, Teršek pojdi v šolo nazaj in nehaj zahebavt sposobno desno-sredinsko vlado!
ina5785
21. 09. 2020 21.57
+32
Leviizgubljeni - Si pravi KAVČ PRAVNIK, jutri boš mogoče KAVČ ZDRAVNIK. . . . . . . . . . . kaj pa pojutrišnjem??? KAVČ KULTURNIK!!! g.Andraž TERŠEK je zame osebno NAJbolj POŠTEN človek, ODLIČEN prof.prava, predvsem pa ga NE zanima levo, desno - kar manipulatorjem NE paše. Po odzivih se vidi, KDO TO SO!!!!
slavujzuzek
22. 09. 2020 18.24
-7
Lahko da je vse to - po tvojem! Ampak - zakonov pa ne zna brati! In dobro je, da ni uspel za ustavnega sodnika!
marko1310
07. 12. 2020 18.29
+1
leviizgubljeni,imam občutek smo izgubljeni
vezuv_
30. 12. 2020 13.28
-2
Če se prav spomnim, je bil a Hojsova pisna odstopna izjava objavljena javno v medijih? Torej ni bila ustan, saj če bi bila ustna pptem je nebi predal Janši in Janša nebi izjavil, da pismo še ni odprto in roki niso začeli teči. Torej kdo krši Ustavo in zakon: jj - njemu izročeno odstopno izjavo ni predložil DZ!!!! Ni eksplicitno napisano, da mora minister odstop poslati DZ.
kolbek460
21. 09. 2020 20.44
+7
Ne moreš verjet ni kuha in ne pečen ,pa še kr ritosa ,
Lojze Mcluis
21. 09. 2020 20.34
-28
Se en murgelski ustavnik, ki bi v normalni državi zasedal mesto sodnega pisarja.
poneumljanje
21. 09. 2020 21.38
+27
Res si bogi, članek si preberi, ustavo in poslovnik DZ preden bluziš neumnosti !
sinhron
21. 09. 2020 19.35
+37
Ne glede na pričakovan izid glasovanja pri interpelaciji ostaja grenak priokus delovanja politikantov v parlamentu , ki za svoj obstoj na dobro plačanem stolčku naredijo vse da ga obdržijo , ne glede na posledice . Ne zavedajo se , da so izvoljeni od ljudstva in njemu bodo odgovarjali na volitvah , kjer bodo kaznovani njihova nemoralnost , podkupljivost , brez hrbteničnost , ker nimajo toliko zavesti in osebne odgovornosti , da bi izrazili svoje mnenje o nekem dogodku in o neki osebi in se raje izognejo glasovanju tako, da jih nanj sploh ni ali da se vzdržijo ! Takih omahljivcev ne potrebujemo , rabimo ljudi , ki znajo in zmorejo kljub pritiskom razmišljati s svojo glavo , stati za svojimi odločitvami in tudi potrditi ! Pri glasovanju o interpelaciji proti NEPREKLICNO ODSTOPLJENEM NOTRANJEM MINISTRU HOJSU , se je pokazalo vse zgoraj navedeno pri nekaterih parlamentarcih iz koalicije in opozicije in ti ljudje so slabši od tistih , ki so se prodali vladni stranki SDS ! Nič novega , vse je skoraj že videno in slišano ,dejanja prvaka SDS in sedanjega premierja so več ali manj neustavna in proti zakonita , zato tisti , ki to javno obelodani ali sodišča , ki to preganjajo , so krivični , so politično motivirani , so diskriminatorni , skratka , kdor se želi zoperstaviti njihovim rabotam je nezaželjen in ga je treba diskvalificirati in komprimitirati !
Slavica borštner
22. 09. 2020 09.06
+1
Raje se ukvarjaj z raboto že 30 let same kraje in nesposobnih ljudi. Je že čas za spremembe in ker revolucij ni in obglavljanj je čas da se besedno odfrnikolajo na pokopališče.
viktore.vrbnjak
21. 09. 2020 19.23
+40
"Notranji minister Aleš Hojs je 30. junija presenetil in podal odstopno izjavo, ki jo je premier Janez Janša – po Hojsovih besedah – tudi sprejel. ... Janša je javnosti naznanil, da kuverte z odstopno izjavo še ni odprl in da torej roki še ne tečejo. In tako imamo danes, skoraj tri mesece pozneje, še vedno istega – odstopljenega – notranjega ministra. " Torej predsednik vlade ne opravlja svojega dela v roku! Zato je zrel , da ga ljudstvo odstrani s tega mesta.
kolbek460
21. 09. 2020 20.40
+21
France Korosec
21. 09. 2020 18.58
-29
USTAVNIK in PRAVNI FILOZOF Kuga za en lik pa je to zdaj ? Jest s'm odstopu, šef pa mojega odstopa ne sprejme in se usedeva in se potem resetirano zmenva kar se zmenva. Terškov, ti pa na dva deci pa v oštariji nakladej pa še za rundo boš dobu of šank komisocfilozofov.
Millady
21. 09. 2020 19.03
+25
poneumljanje
21. 09. 2020 21.40
+10
ivanv
21. 09. 2020 18.49
+32
Če moj šef ne ukrepa sem dolžan predati zadevo šefu od šefa. To je za Hojsa državni zbor. Torej oba kršita osnove moralne etike in take ljudi imamo v vladi.Sram me je, da sem Slovenec.
France Korosec
21. 09. 2020 19.02
-17
Maš prou, in važno je, da Levuharnarji držijo moralo, etiko in kulturo in korupcijo in poštenje za (svoja) jajca ! To ste trotlni, de se kar kadi, porkamalora!
viktore.vrbnjak
21. 09. 2020 19.26
+21
Torej bi morali razpustiti tudi DZ, če ne ve za svoje dolžnosti. Kje pa je v tem primeru Ustavno sodišče? Je v državi samo za okras?
DESNA smer
21. 09. 2020 18.27
-27
Samo tako naprej Hojs.
Apostol1
21. 09. 2020 18.09
+29
Razpredanje o tem kaj je pravno ali ne je nepomembno. Politiki naj bi bili na višjem moralnem nivoju kot pa navadni državljani in če jaz dam sosedu obljubo da mu bom pomagal , potem moram obljubo držati in če recimo rečem , da ne morem pomagati zaradi takega ali drugačnega razloga potem tudi tako mora biti vse ostalo je laž in ko me ujamejo na laži mi nihče več ne bo zaupal. Hojs je dal odstopno izjavo , vendar jo Janša ni odprl in tako naprej , tudi tule je brez veze razpredat ne vem kako na dolgo , vse je jasno. Jasno pa je to , da ta vlada nima prav nobene moralne norme , katere so prisotne v življenju navadnih delavnih in poštenih ljudi in najslabše pri vsem tem je pa da volivci Janše in sekte tega sploh nočejo videti in vedeti , za njih je to nepomembno in dokler bo nepomebno za katerekoli ljudi ,naj bodo na tej ali na oni strani , potem nima država nikakršne bodočnosti , ker se začne potapljati v osebnih interesih teh politikov , čemur smo bili pri tej vladi ne enkrat pač pa že večkrat priča . Torej , kaj naj potem pričakujemo v bodočnosti od te vlade , verjetno samo to , da bo država še naprej šla v prepad in nič drugega , ker na ta način kot sem rekel napredka ni.
ALI-S
21. 09. 2020 17.53
-25
Teršek bo kmalu brezposeln levak 😂😂😂
SLObunkeljn
21. 09. 2020 17.55
+20