Slovenija

Teršek: Žrtev nisem jaz, žrtve so ljudje na socialnem robu

Ljubljana, 16. 06. 2020 08.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, N.S., U.Z.
Komentarji
429

Državni zbor na tajnem glasovanju ni potrdil Andraža Terška za ustavnega sodnika. Njegovo imenovanje je podprlo 42 poslancev, 38 jih je bilo proti. Za potrditev za ustavnega sodnika bi potreboval 46 glasov podpore poslancev. Predsednik Pahor bo tako moral ponoviti postopek izbire kandidatov za novega ustavnega sodnika. Teršek dogajanja ne dojema z razočaranjem in napoveduje, da se bo vrnil k dosedanjemu delu.

"Jaz zaradi te neizvolitve nisem nikakršna žrtev. Žrtve so ljudje, ki živijo na socialnem robu. Žrtve so ljudje, ki vlagajo ustavne pritožbe na ustavno sodišče, pa jih to zavrača tudi v primerih, ko bi jih lahko ali celo moralo sprejeti," je - potem, ko ni dobil zadostne podpore poslencev za ustavnega sodnika - dejal pravnik Andraž Teršek

Dogajanja ne dojema z razočaranjem. "Če bi bil izvoljen, bi opravljal svoje delo v malce drugačni obliki, z več moči in vpliva. Tako se bom pa vrnil k dosedanjemu delu," je pojasnil po glasovanju v DZ. 

V zvezi s posnetkom iz leta 2011, ki se je ravno v teh dneh pojavil na spletu in v katerem naj bi dopuščal prisilno menjavo oblasti, pa je Teršek danes ponovil, da je šlo za cinizem, s katerim je želel opozoriti na to, kam bi lahko privedla preveč radikalna razprava na to temo. Želel je torej povedati ravno nasprotno od tistega, kar se mu očita, je dejal Teršek, ki dopušča možnost, da je prav to vplivalo na rezultat današnjega glasovanja.

Med nekaterimi poslanci se je pojavil tudi namig, da naj bi se Teršek udeleževal petkovih kolesarskih protestov, kar pa je slednji zanikal. Kot je dejal, se protestov in demonstracij nikoli ni udeleževal, saj to ni njegov način dela in tudi v prihodnje ne bo. Napovedal je, da se bo vrnil k svojemu delu, o tem, da bi se prijavil na razpis, ko bo ta ponovljen, pa še ni razmišljal.

45-letni doktor pravnih znanosti sicer predava na Pedagoški fakulteti in Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem v Kopru ter na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici. Ukvarja se z ustavnim pravom, demokracijo, človekovimi pravicami, svoboščinami ter sociološkimi in filozofskimi vidiki prava. Leta 2018 je že kandidiral za ustavnega sodnika, a je nato soglasje h kandidaturi umaknil. 

Andraž Teršek-5
Andraž Teršek-5 FOTO: Bobo

V predstavitvi stališč poslanskih skupin pred glasovanjem so podporo Teršku sicer napovedali LMŠ, SD, Levica in SAB. V poslanski skupini LMŠ so po navedbah Jerce Korče prepričani, da je Teršek "po svojem ravnanju in znanju primeren in zrel človek za zasedbo mesta ustavnega sodnika". Kdor je bral njegove zapise, je imel priložnost uvideti trmoglavo in samosvojo držo, kdor je z njim pokramljal, pa je lahko videl tudi njegov čut za pravičnost, je pojasnila poslanka.

V SD menijo, da je Teršek ustrezen kandidat, ki je s svojim dosedanjim delom dokazal, da bo lahko veliko prispeval k delovanju ustavnega sodnika. Podporo so mu napovedali zaradi spoštovanja do njegove trdne načelnosti, objektivnosti in predanosti vrednotam, ki jih zagovarja, je dejal Matjaž Han. Opozoril je, da se stališča SD niso vedno ujemala oz. se ne ujemajo s Terškovimi stališči, kar pa po Hanovih navedbah dodatno kaže, da njihova podpora ni politično motivirana.

Tudi vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je pojasnil, da se kdaj niso strinjali s Terškovimi stališči, se pa strinjajo s tistimi, ki so povezana s pravicami najšibkejših, z malim človekom in revščino. Terškova teza, da bi morala biti revščina protiustavna, bi moralo biti stališče, skupno vsem, je poudaril Vatovec. V Levici pričakujejo, da bo Teršek tudi kot ustavni sodnik vztrajal na tem stališču.

Vojko Starović je priznal, da Teršek ni bil prva izbira poslancev SAB, a ga bodo podprli. Kot je dejal, je Teršek kljub razmeroma kratki akademski karieri aktiven na področju ustavnega prava in goreč zagovornik človekovih pravic. Njegovo zagovarjanje implementacije ustave v vse pore pravnega sistema, jim vzbuja upanje, da gre za kandidata, ki bo prispeval h krepitvi pravne države, demokracije in človekovih pravic.

Ostale poslanske skupine svojega glasu niso obrazložile. Je pa iz prejšnjih izjav jasno, da Teršek ni mogel računati na podporo SDS in NSi. Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša pa je danes v izjavi medijem pojasnil, da bodo glasovali po svoji vesti.

Tudi posamezni poslanci SMC so bili danes v neformalnih pogovorih z novinarji v zvezi s svojim ravnanjem na današnji seji dokaj skrivnostni. V SNS so mu v preteklosti napovedovali podporo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Spomnimo

Predsednik republike Borut Pahor je v tokratnem postopku izbiral izmed sedmimi kandidati - Anžetom Erbežnikom, Brankom Koržetom, Janezom Pogorelcem, Markom Starmanom, Rokom Svetličem, Andražem Terškom in Barbaro Zorec. V imenovanje DZ je predlagal Zobčevo in Terška, a je slednji postal edini kandidat po tistem, ko je Zobčeva prejšnji teden odstopila od kandidature.

Teršek je v svoji predstavitvi v predsedniški palači v začetku junija napovedal, da si bo v primeru izvolitve za ustavnega sodnika prizadeval predvsem za to, da se dosežena raven ustavnopravne zaščite človekovih pravic ohrani in se po možnosti dodatno širi in povečuje. "To je namreč temelj mojega dosedanjega in prihodnjega dela, kjer koli že bom," je dejal. Poudaril je, da se je za kandidaturo za ustavnega sodnika odločil, ker je po vrsti pritožb, mnenj in analiz, ki jih je večinoma napisal brezplačno, ugotovil, da je njegovo delo začelo dobivati obrise "nečesa podobnega, kot je filozofsko-psihološko svetovanje". Zato želi svojemu delu dati večji sistemski vpliv na način, da na ustavnem sodišču skupaj s preostalimi sodniki sodeluje pri sprejemanju odločitev, ki so pravno zavezujoče.

Pahor se je na Twitterju že odzval na odločitev DZ. Napovedal je, da bo v skladu z zakonom o ustavnem sodišču izvedel nov postopek najpozneje v 14 dneh. To je sicer njegov zadnji predlog za mesto ustavnega sodnika, saj se sestava sodišča po rednem postopku ne bo menjala naslednjih pet let. V dosedanjih osmih postopkih izbire za to mesto so bili Pahorjevi kandidati izvoljeni v prvem krogu. Tokrat je prvič predlagal DZ v izbiro dva kandidata.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sedanji ustavni sodnici Dunji Jadek Pensa mandat poteče 14. julija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (429)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
17. 06. 2020 14.51
ZDAJ ob tej strahovladi ,če nisi ovca ali vsaj goreč vernik janšizma,te odrežejo tale kandidat terček je po moji oceni bil vse prej kot levi,kar je dobro a ne zadet desničar a vseeno ni bil dovolj dober-ali si janšist ali pa nisi naš ne glede na poštenost in ostale vrline ,ki jih ta kandidat ima-desus in smc pa sta dokončno posatali le mali marioneti ,ki se obračata kot janez hoče a volitve jih bodo zato izbrisale iz politike.
vojkova73
16. 06. 2020 21.12
+0
Ko sem kot ponavadi pogledal kake neumnosti pišejo danes na nova24, sem takoj po članku o predlaganemu ustavnemu sodniku, zasumil, da ne bo izglasovan. So zopet govorili eno, na tajnem glasovanju pa glasovali drugače!
heizenberg
16. 06. 2020 21.44
+1
To tv imam blokirano in se mi niti po naključju več ne pretihotapi domov ...
Firnk
16. 06. 2020 20.10
+4
in ka bo on naredu za socijalni rob ?? velika večina delovnih ljudi je na socijalnem robu. zakaj že?? kapitalisteki so na najnižjem nivoju kapitalizma prav nesramni so in celožleht ne dajo in pika pol ni za jahte in vikende na morju in še kje
gekados
16. 06. 2020 20.04
-5
Dobro, da ga niso potrdili.
heizenberg
16. 06. 2020 21.44
+1
endva
16. 06. 2020 21.50
+0
Castrum
16. 06. 2020 19.48
+13
So pa besede, ki jih je Teršek izgovoril izjemno kritične do Ustavnega Sodišča:"Žrtve so ljudje, ki vlagajo ustavne pritožbe na ustavno sodišče, pa jih to zavrača tudi v primerih, ko bi jih lahko ali celo moralo sprejeti," ...... To je zelo, zelo huda obtožba in ponižujoče mnenje o US.
boslo
16. 06. 2020 19.54
+0
Pričakujem poslance opozicije,da ostro obsodijo te besede
heizenberg
16. 06. 2020 21.45
+1
DeadBull
17. 06. 2020 09.16
+1
Castrum Mogoče je huda obtožba. Predvsem je pa nastavil ogledalo.
riss
16. 06. 2020 19.31
+5
Tisti, ki omenja komunizem v drugih državah, ki ga v EU, razen pri nas več ni, ni na tekočem s stanjem.
heizenberg
16. 06. 2020 21.47
+4
Mogoče bi senehali pogovarjato o komunistih, domobrancih, levih in desnih. Zame obstajajo poštenjaki in falotje. Slednji sodijo za rešetke.
InterReflectlons
16. 06. 2020 19.23
+3
Če bodo Madžare vrgli iz EU, jaz predlagam, da nemudoma Slovenija postavi žico na Madžarsko, ker bodo poleg Juga začeli se iz Vzhoda hoditi k nam. Ti so še hujši, saj izvirajo iz nekdanjih komunističnih režimov!
Anton jakše 1
16. 06. 2020 20.29
+0
Tudi ti izviraš iz komunističnega sistema Juge, torej nisi nič boljši!
Geres
16. 06. 2020 19.17
+14
Žrtve sistema pa pri nas nikogar ne zanimajo. Največ žrtev med sistemi verjetno zakrivi naš tako opevan javni zdravstveni sistem, kjer se na pregled čaka eno leto, kjer te zdravnik na pamet prepričuje, da ti ni nič in te ne da naprej, dokler ni prepozno. Odgovarja ne nikoli noben, statistke ne vodi nihče. Pa je vse v redu. Razen za družine žrtev.
21dcba
16. 06. 2020 20.04
+3
InterReflectlons
16. 06. 2020 19.16
+5
Leta 2022 bodo za Slovenijo pomembne volitve! Jaz upam, da že prej! Imeli bomo na tapeti 2 opciji. Ena bo za Nemčijo, Francijo, Belgijo, Nizozemsko in Luksemburg, kar ob enem pomeni obstanek v EU. Druga opcija pa bo za Poljsko, Češko, Slovaško in Madžarsko, kar pomeni tudi razpad EU. Jaz osebno sem za prvo varianto. Prva stvar je, poglejte razliko v plačah. Druga stvar pa je ta, da ko sem bil v Dubaju so od mene na meji zahtevali vizum, ker je policistu na meji Slovenija zvenela kot nekakšna zakavkaška država, katere niti Arabci nočejo kar tako spuščati v države brez vizumov. Ko sem mu razložil, da je Slovenija članica EU in Schengena, potem je šlo gladko čez mejo. Prva opcija bi torej pomenila, da bom še naprej lahko šel tja brez vizuma, druga opcija pa pomeni, da bom naslednjič potreboval vizum. Zato je res zelo zelo pomembno, da se boste leta 2022 odločili pravilno!
mosqito
16. 06. 2020 19.18
+5
Equalizer
16. 06. 2020 19.18
-14
Bahaha...seveda niso vedeli kje je Slovenija, ravno zaradi nesposobnih levih vlad od 91 naprej.
InterReflectlons
16. 06. 2020 19.21
+12
Nekdo drug danes poveličuje Madžare, ki so nekaj podobnega kot zakavkaške države.
gekados
16. 06. 2020 20.06
-1
Motiš, o teh opcijah o katerih govoriš je lahko samo trenutno ta vlada! Kampa gledajo leve stranke pa še bog ne kamoli oni sami!
gekados
16. 06. 2020 20.07
Poleg tega vp, Madžarska nas že dohiteva, če bomo sd malo cincali nas bo kmalu prehitela.
Geres
16. 06. 2020 19.14
+20
Žal mi je, da ni bil potrjen. Izgleda človek na mestu.
mosqito
16. 06. 2020 19.16
-6
Tud John Deere vredu izgleda ,ustavni,pa ne more bit.
Geres
16. 06. 2020 19.20
+11
Darko32
16. 06. 2020 19.38
+8
Equalizer
16. 06. 2020 19.12
+8
Cakam, da se Fajonka oglasi. Da spet kako blekne.
Uporabnik811241
16. 06. 2020 19.09
-7
In kaj je sedaj narobe bi bil potrjen in konec zakaj bi ga pa morali vsi podpret ! Če bo predlog dal JJ bo kandidat vse samo človek ne , če pa je kandidat od Šarca je pa vse ok in bi ga morali vsi podpret in ker ga niso je JJ spet vse samo človek ne takšna je Slovenska demokracija za tiste , ki rečejo , da drugi niso dwmokratični !
SLObunkeljn
16. 06. 2020 19.13
+9
Blagor ubogim na duhu , njih je nebeško kraljestvo ....
Darko32
16. 06. 2020 19.41
+9
fizikalec TERŠEK jeedini prieren kandidat in zanimivo bi bilo dobiti poimenski seznam kdo je glasoval proti njemu. Namreč določeni govorijo, da s eborijo za pravno državo in člvoekove pravice in sočasno delajo vse, da se dela škoda na tem področju. Zato ne razumem, da SDS-ovci javno v komentarjih so proti človekovim pravicam in soačsno govorijo, da se borijo za njih. Po slišanem in videnem je sedaj vse jasno. So navadni bleferji in nič drugega.
Uporabnik811241
16. 06. 2020 19.43
+1
Ne me basat v Sloveniji imamo samo enega primernega kandidata !
DeadBull
17. 06. 2020 09.17
+1
fizikalec Žal je res tako. Namesto, da bi se vsi tukaj vprašali zakaj je tako, rajši prepričujemo prepričane, medtem ko ostali kasirajo.
SLObunkeljn
16. 06. 2020 19.09
+15
Presenečeni? Zbudite se že enkrat .... v "orbanovski" diktaturi smo že od druge polovice marca, saj smo to vedeli, samo nismo si še hoteli odkrito priznati!
Equalizer
16. 06. 2020 19.11
-11
SLObunkeljn
16. 06. 2020 19.12
+13
Equalizer
16. 06. 2020 19.14
-6
Uporabnik811241
16. 06. 2020 19.22
-10
Orban je profesor lani sem prejel skoraj 15000 eur subvencije 70 % investicije in tudi letos bom kandidiral pa bo kakšnih 50 000 eur in papirje bom izpolnil sam na Slovenski razpis pa moram plačat 3000 eur , da ga nekdo naredi tako je kompliciran !
mosqito
16. 06. 2020 19.08
-11
Še dobro,da so LEVNUHI, vodni top kupili... HVALA KRESALOVA.
nitiniti
16. 06. 2020 19.06
+0
tudi volilno zakonodajo bodo.....
Equalizer
16. 06. 2020 19.06
-5
Hitro na rolerje, ta petek, da vas vidim. Unega Jenulla pa itak, kdo jemlje resno. Ze priimek vse pove.
korintos25
16. 06. 2020 19.04
-12
On restantov iz Doba v parlament ne bi pošiljal, prav mu bodi da ni bil potrjen.
tišlar11
16. 06. 2020 19.04
-9
Jočem kako lepo je povedal 😭 😭 skoz misli samo na reveže.. 🤪
mosqito
16. 06. 2020 19.05
-3
Equalizer
16. 06. 2020 19.07
-4
SLObunkeljn
16. 06. 2020 19.10
+9
Seveda zate nedojmljivo, ampak ima presneto prav! Bistvo je itak neumnim očem nevidno.
felix58
16. 06. 2020 19.27
-8
Seveda misli na reveže, ko pa je kot je videtu tui sam revež, saj še za žiletke ne premore
IanNow
16. 06. 2020 19.03
+13
Ufff. Vsak dan iste debate.. Vsak dan isti Nicki.. Vedno najdete temo za kreg.. Bedno. Danes je bila najbolj prikladno Tercek.... Med tem.. Pa politika krade ko srake.. Eni in drugi.. Tle ste pa troleki
Jaka Jack
16. 06. 2020 19.03
-9
Ni kilometrov, samo teorija in veselje do tv pozornosti