Slovenija

Teš nadaljuje z aktivnostmi za sosežig, morda zgolj v bloku 6

Šoštanj, 08. 06. 2020 14.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Termoelektrarni Šoštanj (Teš) nadaljujejo s aktivnostmi za sosežig odpadkov, razmišljajo pa o možnosti sosežiga zgolj v bloku 6. Poročilo o vplivih na okolje bo sicer predvidoma zaključeno v naslednjih nekaj tednih in uradno vloženo v postopek spremembe okoljevarstvenega dovoljenja, kot je Tešu naložila Agencija RS za okolje.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: Miro Majcen

O sosežigu odpadkov se je vodstvo Teša in Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) pogovarjalo na sestanku s predstavniki občin Šoštanj, Velenje in Šmartno ob Paki, so danes sporočili iz Teša. Na srečanju so predstavnike občin seznanili z razvojem projekta vpeljave sosežiga sekundarnega goriva SRF ter z izvlečki dosedanjih rezultatov ocene vplivov na okolje. Poročilo o vplivih na okolje bo predvidoma zaključeno v naslednjih nekaj tednih in uradno vloženo v postopek spremembe okoljevarstvenega dovoljenja.

Predstavniki Teša in HSE so na sestanku predstavili možne količine in zahtevano kakovost oz. tehnične specifikacije sekundarnega goriva SRF, na osnovi zakonodaje EU in Slovenije izračunane mejne vrednosti emisij po predvidenem mešalnem razmerju, dosedanje rezultate modeliranja vplivov na okolico in primerjavo z obstoječimi mejnimi vrednostmi, ki veljajo za uporabo samo lignita kot primarnega goriva.

Predstavniki občine Šoštanj so na srečanju izrazili pomislek glede izvajanja sosežiga v bloku 5. Po njihovem mnenju je namreč blok 6 primernejši za tovrstno dejavnost, saj ima nameščene sodobnejše filtre in čistilne sisteme.

Že v preteklosti so pomisleke glede izvajanja sosežiga v bloku 5 izrazili tudi predstavniki okoljskega ministrstva. Kot so izpostavili, bi bilo sosežig primerneje izvajati zgolj v bloku 6. Slednji je namreč sodoben objekt z najboljšo razpoložljivo tehnologijo.

V Tešu in HSE so se zavezali, da bodo po dogovoru z lokalno skupnostjo in ministrstvom za okolje in prostor preverili tehnične in druge izvedbene možnosti sosežiga samo v bloku 6 in po možnosti pristopili k pripravi le takšne projektne dokumentacije in poročila o vplivih na okolje.

O sosežigu odpadkov so v Tešu začeli razmišljati zaradi rasti cen premoga in kot je vodstvo napovedalo junija lani, naj bi stekel do konca leta 2020. Agencija RS za okolje je konec letošnjega marca termoelektrarni naložila izvedbo presoje vplivov na okolje, spremembo okoljevarstvenega dovoljenja in pridobitev okoljevarstvenega soglasja. Šaleško eko gibanje medtem zahteva, da se vsi postopki glede sosežiga odpadkov v Tešu ustavijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

totalka
08. 06. 2020 21.36
Ko se je delal blok 6 so vsi navijali zanj v Šoštanju....ko je bil zgrajen pa so bili proti ....
EnKandidatDosmrtniMandat
08. 06. 2020 14.56
+0
Bo Vili Kovačić zahteval referendum? Ne ne... tega filma ne bomo videli dokler je komunist Janša premier. Državljan Vili zahteva referendume samo ko ni komunistična SDS na oblasti.
Domendo
08. 06. 2020 14.33
+0
Kriminal. Kdo je to pdpisal da se gradi? Koliko je to stalo davkoplačevalce?
Krematorij666
08. 06. 2020 14.29
+0
Vsi na elektricne avtomobile...okolje vam bo hvaležno... Gremo, malo protestirati, kako vam mi dizelaši uničujemo prihodnost. Ko se vam priključijo še prebivalci Šoštanja in se sprijaznijo, da so kolateralna škoda pa obljubim, da kupim tudi sam električni avto...
pravica5
08. 06. 2020 14.16
+0
nooo okoljevarstveniki kje ste,spet bodo naravo onesnaževali :))!!!
pravica5
08. 06. 2020 14.17
+1
aja morda pa zdaj ko je desna vlada bodo bolj aktivni in doslednji pri uresničvanju njihovega poslanstva:))