Slovenija

Test medu: slovenski med v vrhu

Ljubljana, 22. 11. 2019 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
44

Rezultati vzorcev medu so pokazali razveseljivo sliko – kot najboljši se je izkazal slovenski med, so ugotovili na Zvezi potrošnikov Slovenije. Prav vsi vzorci so bili skladni z zakonodajo, potvorb niso našli. Tudi po okusu je slovenski med zasedel prvo mesto. Problem pa je, da potrošniki pogosto ne morejo razbrati, od kod točno je med.

Medtem ko so v podjetju Medex v medu slovenskih čebelarjev odkrili prepovedane antibiotike, ki sicer po zagotovili Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo raslin (UVHVVR) in ministrstva ni prišel na trgovske police, je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) preverila, kakšen med prodajajo trgovine.

Cvetlični med pod lupo

Ugotovili so, da so trgovske police z medom dobro založene, izbira je pestra, pod drobnogled pa so vzeli 11 vzorcev cvetličnega medu domačih in tujih proizvajalcev, kupljenih pri različnih trgovcih po Sloveniji. "Rezultati so razveseljivi – večina vzorcev je prejela oceno dobro, med najboljšimi pa so bili prav vzorci s slovenskim poreklom," so z izkupičkom preiskave zadovoljni na ZPS.

Slovenski cvetlični med je prepričal tudi po okusu.
Slovenski cvetlični med je prepričal tudi po okusu. FOTO: Aljoša Kravanja

Kako je potekalo testiranje?

Vzorce so poslali v laboratorij, kjer so preverili parametre medu, določene z zakonodajo, in morebitne ostanke zdravil za zatiranje bolezni v panju. Ugotavljali so tudi potvorjenost medu in z mikroskopsko analizo peloda preverili botanično in geografsko poreklo, preverili pa so še skladnost označb z zakonodajo, je način testiranja pojasnila Anja Bolha z Zveze potrošnikov Slovenije. "V končno oceno smo vključili tudi trajnostni vidik, pri čemer smo upoštevali oddaljenost države porekla, različne certifikate in embalažo. Glede na rezultate testa lahko zaključimo, da so v povprečju najboljši prav izdelki slovenskega porekla," je še poudarila.

Vsi vzorci so bili skladni z zakonodajo, potvorb pa strokovnjaki ZPS niso odkrili. Rezultati so pokazali, da je slovenski med potencialno bolj svež od medu, ki pripotuje od daleč. Ker povprečen Slovenec poje okrog kilogram medu na leto – kar nas uvršča med največje evropske porabnike medu – so na ZPS k testiranju povabili tudi potrošnike in jih povprašali o všečnosti vzorcev. Slovenski med je tako v slepem testiranju dobil najvišjo hedonsko oceno.

Sledil je dodatni test – potrošnike so prosili, da izberejo med, ki jim je najbolj všeč, in tistega, ki jim je najmanj. Med 11 vzorci je bil na ta način največkrat izbran za najboljšega prav slovenski med. Kot ugotavljajo na Biotehniški fakulteti, kjer je potekal senzorični del testiranja, je potrošnik navajen na okus, s katerim je pogosto v stiku, kar se je potrdilo tudi v primeru medu.

Poreklo medu bi moralo biti natančno navedeno, opozarjajo na ZPS.
Poreklo medu bi moralo biti natančno navedeno, opozarjajo na ZPS. FOTO: Dreamstime

Pomanjkljive označbe medu iz tujine

Problem, ki so ga na ZPS izpostavili, je, da potrošnik pogosto ne more razbrati, od kod točno je med: "Zato se na ZPS zavzemamo za natančno poimenovanje porekla, torej da proizvajalci namesto obstoječih oznak vedno natančno navedejo vse države, od koder prihaja med."

Največji proizvajalki medu na svetu sta Kitajska in Argentina. Večino ga izvozita, sami ga porabita le majhen delež. Največ medu v Slovenijo pride iz Nemčije in Hrvaške, so zatrdili na ZPS, ob tem pa pojasnili: "Poreklo, torej, kje je bil med pridelan, mora biti obvezno navedeno na označbi. Če je ves med iz ene države, se mora poreklo označiti z navedbo države. Če med izvira iz več kot ene države, ga lahko proizvajalec namesto z natančno navedbo vseh držav opremi le z eno od naslednjih oznak: mešanica medu iz držav članic EU ali mešanica medu iz držav, ki niso članice EU ali mešanica medu iz držav članic EU in držav, ki niso članice EU. Ob sprejemanju zakonodaje so tako označevanje dosegli prav proizvajalci in trgovci, z argumenti, da celotna navedba zavzame preveč prostora."

Poreklo medu je namreč za potrošnika najpomembnejša informacija pri izbiri, zato na ZPS menijo, da bi morali biti vsi izdelki, tudi če gre za mešanico, označeni z navedbo vseh držav, iz katerih je med, po padajočem vrstnem redu, je izpostavila Anja Bolha in dodala: "Za natančno označevanje se zdaj zavzemajo tudi večji slovenski pridelovalci in polnilci pod okriljem Čebelarske zveze Slovenije, ki je na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS poslala pobudo za jasno označevanje porekla."

Ker med vsebuje veliko sladkorja, so za odraslega človeka priporočljive največ štiri čajne žličke na dan.
Ker med vsebuje veliko sladkorja, so za odraslega človeka priporočljive največ štiri čajne žličke na dan. FOTO: Aljoša Kravanja

ZPS nasvet

– Uživajte čim bolj svež, lokalno pridelan med, ki ni bil izpostavljen dolgim transportnim potem in neznanim pogojem skladiščenja.

– Medu ne dodajajte v vroč čaj – višja temperatura poškoduje ali izniči nekatere naravno prisotne zaščitne snovi (encimi, vitamini) v medu, zato ga ne dodajamo vročim napitkom (na primer čaju ali kavi), dokler se ne ohladi na vsaj 40 °C. Pozitivne lastnosti medu se uničijo tudi, če ga uporabljamo pri peki za slajenje peciv.

– Ne pretiravajte s količino medu – zaradi velike vsebnosti sladkorja je med energijsko bogato živilo s približno 330 kcal na 100 gramov. Z njim lahko nadomestimo druge oblike prostega sladkorja (na primer namizni sladkor). Za zdravega odraslega s povprečnimi potrebami je priporočeno uživanje največ tri do štiri čajne žličke, za otroka pa do dve čajni žlički na dan, ob pogoju, da nismo zaužili dodatnih sladkorjev s hrano in pijačami. Uživanje medu se odsvetuje otrokom do dopolnjenega prvega leta starosti, saj lahko med vsebuje bakterijo Clostridium botulinum, ki pomeni tveganje za razvoj botulizma pri dojenčkih.

– Med shranjujemo pri sobni temperaturi v temnem prostoru, s tem najdlje ohranimo barvo in arome. Optimalna temperatura za shranjevanje je med 18 in 24°C, vseeno bo med po določenem času kristaliziral.

– Prodaja v trgovini je ustrezno nadzorovana, jasno je, kako mora biti opremljen kozarec medu. Ko kupujete neposredno pri čebelarju, naj vam pred nakupom omogoči, da med tudi poskusite. Označbe kakovosti, kot sta 'zaščitena označba porekla' in 'zaščitena geografska označba' so dodatno jamstvo, da se kakovost takega medu redno spremlja.

Kljub odličnemu slovenskemu medu spomnimo, da so Slovenijo že nekajkrat pretresle 'medene afere'. Zadnja med njimi se je zgodila pred enim letom, na dan pa je prišla nedavno – začetek tega meseca. Za primer nismo izvedeli od UVHVVR ali ministrstva, temveč od enega od čebelarjev. Notranji nadzor v podjetju Medex je pokazal, da so slovenski čebelarji čebelam dajali prepovedane antibiotike, kar je UVHVVR nato potrdila. V podjetju so zato uničili skoraj tri tone medu svojih dobaviteljev. Čeprav sporni med ni pristal na trgovskih policah, se je ob novi aferi, podobni tisti izpred štirih let, ko so v medu našli sledi prepovedanih pesticidov, znova postavilo vprašanje: zakaj potrošniki o škodljivih živilih ne izvemo od odgovornih?

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sanuka
22. 11. 2019 15.59
+10
imam srečo da je v moji bližini veliko čebelarjev..super domač med imajo.rajš dam kkšn evro več pa vsej vem iz kje je :)
korintos23
22. 11. 2019 17.40
+0
Vse kar je dobro in zdravo je malo dražje! Kitajski pa 900 gramov 3.90 Evra. Celi svet z njim zalagajo. hahaha
hhsk
23. 11. 2019 20.27
-4
maš srečo. upam, da imaš več znanja o medu kot sreče, čene pač nimaš pojma kaj ješ. hehe.
medo90
22. 11. 2019 15.37
+3
bom poskušal na kratko obrazložiti za kaj se gre pri zdravilih. Čebele imajo zajedalca varojo in pri južnih sosedih uporabljajo prepovedana zdravila. Naši čebelarji ves repro materijal kupujejo dol"vsaj večina". Ob tem kupijo tudi prepovedan zdravila. Zakaj ta zdravila pridejo v med? Zato ker spomladi ne menjajo satovja in točijo iz starih satov, kar je v nasprotju z smernicami sodobnega čebelarstva. Seveda tudi teh zdravil nebi potrebovali, če bi se naučili zatiranja z naravnimi preparati.
korintos23
22. 11. 2019 17.41
+2
Ti si velik invalid kar se čebelarstva tiče. Tudi z avstrijskim zdravilom ne smejo zdraviti, z nemškim tudi ne, z italijanskim tudi ne, samo s slovenskim. Veš mogoče zakaj?
Smartbtm
22. 11. 2019 21.05
+2
medo90, ti si res adijo pamet. Zdaj vse mečeš v isti koš.
hhsk
23. 11. 2019 20.26
JohannDoe
22. 11. 2019 14.38
+7
Zaradi gonje s prepovedanimi zdravili pred časom, ki so jih odkrili v našem medu, niso jih pa odkrili v uvoženem medu, ker uvoženega nihče ni testiral in so ta ista zdravila v tujini dovoljena, je - sklepam - večina potrošnikov potem namesto domačega raje kupila uvožen med. Storjeno zanje torej ni bilo nobene koristi, le nekomu je posel propadel, drugemu pa zrasel. Kdo je sprožil tisto gonjo in kdo profitiral, jaz nimam pojma, ampak je pa zgodba zanimiva.
hhsk
23. 11. 2019 20.19
+2
ta "zdravila" niso prav nič prepovedana. prepovedano jih je samo kupovati drugje kot od "naših" farmacevtov.
KAPIBARA
22. 11. 2019 14.12
+8
Da so dobri, je že večkrat dokazal sodelavec, ki nam ga prodaja že vrsto let, kot ljubiteljski čebelar..
Viejo cabron
22. 11. 2019 14.03
+26
To kaj ste napiosali za nas potrošnike ne pomeni nič. Nas zanima: - kje ste vzeli vzorce (trgovec, zasebnik,....), - poreklo medu, - vrsta medu (cvetlični, akacijev,....),- od kod so najbolj nproblematični medi (poreklo ???, proizvajalec,.....). Pišete na splošno in kot potrošnik mi to ne pomeni nič. Jutri grem po med v trgovino in ne vem katerega se naj izogibam????
slomati
22. 11. 2019 15.10
+3
Ne delajo zastonj reklame,to je pa treba plačat...
hhsk
23. 11. 2019 20.21
+1
vseh, ker so pasterizirani in nič vredni, je isto kot če kupiš 1 kg rafiniranega cukra za 50c/kg namesto 6eu/kg medu.
dajno
22. 11. 2019 14.03
+10
Na test pride med iz tistih panjev, ki jih imajo zase... Peodaja je druga zgodba.. Enako velja za tiste, ki redijo recimo prašiče - vedno imajo nekaj pujsov zaprth na drugenm koncu ločeno, kjer dobivajo drugačno hrano...ki so seveda za domalčo uporabo
thetech
24. 11. 2019 15.43
+7
Govoriš nekaj na pamet, ker si pač tako slišal za šankom. Pri nas pridelujemo med in nam na kraj pameti ne pride, da bi imeli panj, ki bi bil namenjen samo nam. Ves med je isti! Vsako let nas obišče nekaj gospodov inšpektorjev, ki preverijo zdravje čebel in kakovost medu, pa še nikoli niso našli nepravilnosti. Imamo tudi certifikat... V Sloveniji se boste vedno našli ljudje, ki ste polni znanja o vsem, vse vam je jasno, in vse veste. Klasika balkanske mentalitete...
kratkovidni
22. 11. 2019 14.00
+3
seveda,gre za par tegelcov,ostalo je blo uničeno
slogeneracija
22. 11. 2019 13.39
+6
Mislim da je evropska stroka neusklajena...žal pa je tako da pri tem “trpi” slovenski med.Zaradi članka da so v slovenskem medu presežene količine zdravila, ki so pri nas prepovedane..a v avstriji in drugod po evropi so pa dovoljena..tako da mislim da sami sebi pljuvamo v skledo in da je slovenski med daleč najboljši in najbolj zdrav v evropi! Ampak pač politika naredi svoje in kot sem že dejal da smo pač slovenci in radi sami sebe blamiramo...bolje je zgleda jesti med katerega poreklo je označeno:med oz Eu in iz držav,ki niso iz Eu.., kot pa da kupite med pri lokalnem čebelarju..res bravo;)
Smartbtm
22. 11. 2019 13.59
+6
ti si smešn, zakaj bi bil SLO med najboljši? Po mojem je veliko boljši na Balkanu, recimo v Dalmaciji od teh cvetočih travnikov in cvetočih grmičevja, zelišč itd. Ali pa, ko sem bil v Grčiji na morju smo se potepali po hribih, cvetoče vse po vrsti, dišeče, od panjev je dišalo na 50 metrov po medičini. Ali pa žajbljev med, pa tisti vrijesak, pa en kup podobnih dišečih zdravilnih rastlin ufff.
Smartbtm
22. 11. 2019 14.03
+1
pozabil sem tudi, recimo Romunija, svetovni plac za pašo, tako lepa neokrnjena narava, tako cvetoči travniki, da se usedeš na travnik med rože in gledaš čebelice kako veselo nabirajo. Za slikat! Tega pri nas ni.
JohannDoe
22. 11. 2019 14.40
+4
Jaz imam raje gozdni, ti žajbljev... čigav je boljši? Verjetno je še kak drug kriterij razen katerega ima kdo raje.
slogeneracija
22. 11. 2019 16.35
+3
Oprosti a pri nas pa ni cvetočih travnikov? Prodajajo ti žajbljev med a žajblja toliko da se tisti med niti ne bi smel definirati kot ŽAJBLJEV med, tak da lepo te prosim da odpreš oči in vidiš da je nemogoče imeti tono ali več te vrste medu če ni tam toliko paše;)
Smartbtm
22. 11. 2019 21.06
hhsk
23. 11. 2019 20.24
+2
recimo vsebnost vode je en od kriterijev.. iz francije prihaja štala, ker ga točijo pri 23%+
hhsk
23. 11. 2019 20.25
v sloveniji je po pravilih žajbljev med tisti, ki ima notri vsaj 50% žajblovega medu. enako za vse ostale.
Uporabnik1842873
22. 11. 2019 13.38
-10
Slovencem ne zaupam. Tako kot vsi ostali!
dajno
23. 11. 2019 14.53
+3
medo90
22. 11. 2019 13.30
+12
kot čebelar ne verjamem temu. Medovi so po večini zmešani, tako da že iz tega stališča analiza ni rentabilna. Letos je bila letina totoalno v k,....... in o neki vrhunski kvaliteti nebi. Zame je med odličen le v primeru, da je točen iz deviškega satja. Vse drugo naj ima tisti kateri prideluje zase. Bi pa rad dobil odgovor kako lahko z mikroskopsko analizo določijo geografsko poreklo, če jih večji proizvajalci mešajo med seboj? Manjši pa itak vse na domu prodajo.
Uporabnik1842873
22. 11. 2019 13.30
-1
Slovenci naredili test in pravi Slovenski med! Kaksno naklucje! :))))))))))))))))))
Smartbtm
22. 11. 2019 13.00
+5
je pač treba reklamo naredit, če je zadnji čas zaradi afere zelo upadla prodaja. Koliko so že zdaj za reklame na TV zapravili.
korintos23
22. 11. 2019 13.19
-5
Uporabnik1842873
22. 11. 2019 13.30
-1
Niti za Slovenskega! Slo hrana je strup! Med,mleko,meso! A ni bilo ze dovolj afer?
Smartbtm
22. 11. 2019 13.52
-1
ne, ampak za domačega. Kako naj jaz vem za tisti uvožen med, kje so čebelice nabirale in kako je čebelar ravnal, zdravil itd. In kaj bi bilo narobe s pristnim Kitajskim? Če je v neokrnjeni naravi in dobra čebelarska praksa je zagotovo super.
JohannDoe
22. 11. 2019 14.42
-1
Ponavadi je kitajska hrana vsa neoporečna, tako kot njihovo okolje. Čemu torej ne bi zaupali kitajski?
Smartbtm
22. 11. 2019 21.09
+2
Kitajska je tako velika, pa očitno ti nimaš pojma in vse posplošuješ, kot da bi oni brali o onesnaženih krajih v EU in aferah pri hrani in bi zaključili zgodbo, da je vsa EU strupena in zasvinjana.
Wahl
22. 11. 2019 12.59
+16
Pri meni gre na leto 5-6 kil medu od lokalnega poznanega čebelarja. Je pa žalostno, včasih je bilo na vrtnem cvetju ogromno čebel, zadnja leta izreden upad marljivih delavk. Pred mnogimi leti sem zasledil kako kitajci ročno oprašujejo, sedaj lahko samo odštevamo, kdaj jim bomo začeli slediti. Žalostno.
korintos23
22. 11. 2019 13.20
+5
Vse kar medi je polno čebel, ne gre čebelica na vsaki cvet. Nič bat, slovenska sivka še bo dolgo slovenski med nabirala.
headshot402
22. 11. 2019 12.38
+14
Čakaj malo, zdaj je na vrhu a pred dvema tednoma v antibiotikih? Kje je logika?
gz9999
22. 11. 2019 12.42
+2
Antibiotike so našli samo v treh od več tisoč proizvajalcev. Torej zanemarljivo. Večinoma je kvaliteta slovenskega medu zelo dobra.
indal
22. 11. 2019 13.08
+2
korintos23
22. 11. 2019 13.21
-5
thetech
24. 11. 2019 15.51
+0
Res je problem če si funkcionalno nepismen. Kajne headshot402...
ivan.z Doba
22. 11. 2019 12.35
+15
Vsaj ena dobra novica v poplavi slabih. Kar se tiče hrane.
Cisto na hitro
22. 11. 2019 12.40
+18
Kaj te muči Pavliha? Pri nas se cedita med in mleko. Ne jamrat. Šarac skrbi za blaginjo skupaj z Dejanom, ki nadaljuje s komunistično doktrino da je svoj narod držijo na minimalcu sami pa imajo pogodbe z "državnimi " podjetji, kjer izčrpavajo narodovo blaginjo.
korintos23
22. 11. 2019 13.21
-8
paprika, pomiri se, proračun je sprejet, potrjen.