Slovenija

Test očetovstva ni možen brez privolitve matere

Ljubljana, 02. 10. 2009 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
44

Na zasebnem inštitutu, kjer ponujajo 'domači' test očetovstva, brez privolitve matere vzorcev sline sploh ne pošljejo v laboratorij. Predsednica Belega obroča Vlasta Nussdorfer opozarja, da lahko tovrstni testi "povzročijo veliko hude krvi".

Inštitut za DNK analize ponuja možnost, da moški kar od doma ugotovi, ali je biološki oče otroka. 99,99-odstotno zanesljiv test, ki stane 389 evrov, poteka tako, da posameznik na inštitut pošlje vzorca svoje in otrokove sline. Rezultate prejme v roku 15 dni.

Dojenček
Dojenček FOTO: iStockphoto
Kot dokaz na sodišču v Sloveniji za zdaj velja le test Inštituta za sodno medicino, medtem ko so rezultati analiz zasebnega Inštituta za DNK analize le za domačo uporabo.

Težava pa je, ker naj bi bil po mnenju nekaterih 'domači' test očetovstva nezakonit, ''ker so biološki vzorci pridobljeni nezakonito''. ''Če testiramo samo očeta in mladoletnega otroka brez vednosti matere, ki je po slovenski zakonodaji zakonita zastopnica, gre za nezakonito pridobljen biološki vzorec. Mi kot inštitut vzorca ne smemo testirati. Če smo v pravni državi, to velja za vse v naši državi,'' je za 24UR ZVEČER povedal Jože Balažic z Inštituta za sodno medicino. Dvomi tudi v zanesljivost testa, "ki ga opravita samo dve osebi, torej oče in otrok''. ''Večkrat se zgodi, da je rezultat 99,1, 99,2, 99,8-odstotni. Takega rezultata ne moremo jemati kot potrditev očetovstva.''

Maja Tanko Smolič z Inštituta za DNK analize je zanikala, da bi opravljali teste brez vednosti matere: ''Zahtevamo podpis zakonitega skrbnika.'' Ob obrazcu, ''ki smo jih preverili pri različnih pravnih strokovnjakih'', priložijo zahtevo za podpis matere. Preden dajo vzorce v analizo v laboratoriju, morajo imeti vso potrebno dokumentacijo. Po njenih besedah je torej vse v skladu s slovenskim zakonom. Zagotavlja še, da so testi ''absolutno zanesljivi ali pa še več, ker je odvisno, koliko lokacij v verigi DNK se testira''. ''Če testiramo 16 lokacij, je test najmanj 99,99-odstotno zanesljiv ob prisotnosti matere. Če matere ni, pa je potrditev 99,9-odstotna.'' V ponudbi imajo tudi test, kjer testirajo 20 lokacij, ki je 99,9999-odstoten in stane 659 evrov.

Predsednica Belega obroča Vlasta Nussdorfer medtem poudarja, ''da so testi sicer lahko rešitev za marsikatero zagato in potešitev velike radovednosti''. ''Domači testi nimajo pravne veljave, lahko pa povzročijo veliko hude krvi. Do otroka je to zelo boleče, saj si sam ni iskal ne staršev in ne tistih, ki ga bodo vzgajali.'' Po njenem mnenju je pošteno, da starša ali nestarša med seboj razčistita zadeve, brez dragih preiskav. Če pa so testi res potrebni, ''ker ni odkritosti ali obstaja dvom, naj bodo opravljeni po zakoniti poti''.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pamuska
02. 10. 2009 15.57
+1
Leviatan 02.10.2009, 12:00 Tukaj gre za dve različni stvari. Eno je če hočeš ti poizvedeti čigav je otrok tuje ženske oz. ali ima tvoj mož poleg vajinega še kakega otroka za katerega veš da ni tvoj. Drugo pa je če ti svojemu možu dopoveduješ da je otrok ki ga imata njegov in mora za njega skrbeti v bistvu pa je biološki oče nekdo drug. Ja? Ne vem zakaj imam občutek, da je za vas nezakonski otrok moža sprejemljiv, medtem ko je podtaknjen otrok pa nekaj katastrofalnega. Če potegnemo črto, pa oboje temelji na prevari... le da je iz moške strani popolnoma dopustna... ker 'je pač drugače'.... NI DRUGAČE!
VolilecSI
02. 10. 2009 15.10
Zadevni test je možno legalno opraviti v tujini, naše sodišče pa ga mora v postopku priznati. Sledi sicer kazen, ker so vzorci pridobljeni nezakonito, vendar se mora izid testa kljub temu upoštevati.
bolimepatak
02. 10. 2009 14.50
-1
Saki97 02.10.2009, 10:41 Malo se ozri okoli sebe, poglej malo dalj od svojega nosu in se vprašaj, če je to res, kar si napisal. Življenje v praksi je drugačno, kot ga slikaš v svoji glavi. Da sem šovinistična svinja??? Prvič nisem šovinist, drugič ne gledam na žensko, kot spolni objekt, temveč še enkrat poudarjam, da je večina žensk bistveno bolj odgovorna, kot mi "mačoti". Je nosilka vrste in bo to tudi ostala. Redko namreč slišim, oziroma se lahko zasledi v medijih, da je mati zapustila svoje otroke. Kaj pa mi?Mlajša, lepša, nezgarana, poleg tega tudi mogoče kriza srednjih let in.....dedca že ni več. Torej, prva prilika (tebi se opravičujem, ker si popolnoma drugačen), veliko moških ne izpusti iz rok. Zato še enkrat ponavljam: Ko ženske naletite na vrečo testosterona, ga lepo napotite v njegovo lastno gnezdo in takšni testi v bodoče ne bodo potrebni.
Saki97
02. 10. 2009 14.46
Nekdo17. Ni lepo da si sam daješ pluse.
nekdo17
02. 10. 2009 12.30
+1
Vse kaže, da je moderator ljubitelj tople vode...
nekdo17
02. 10. 2009 12.27
Filozofsko vprašanje: če bosta ON in ON imela otroka, kdo bo potem ženska katera bo privolila v test očetovstva?
nekdo...
02. 10. 2009 12.17
+1
Če je moški vpisan kot oče je otrokov skrbnik ravno tako kot mati in ga lahko pelje na test kadarkoli. Sicer bi tudi mati morala imet očetovo privolenje, da lahko otroka pelje na test. Gnili zakoni!
Mars
02. 10. 2009 12.01
Skrbiš za kukavičjega otroka, žena itak noče pristati na test, ker ve da otrok ni možev. Tule ni neke poštene sredine, najkrajšo pa vedno potegnejo otroci.
Peter.Griffin
02. 10. 2009 12.00
pamuska 02.10.2009, 09:37 kaj pa ženske lahko? Misliš, da sama lahko ugotovim s testom, če je otrok neke druge ženske res otrok tudi mojega moža, ker to popolnoma UPRAVIČENO sumim? Celo, ko mi pride ta ženska trkat na vrata.... Tukaj gre za dve različni stvari. Eno je če hočeš ti poizvedeti čigav je otrok tuje ženske oz. ali ima tvoj mož poleg vajinega še kakega otroka za katerega veš da ni tvoj. Drugo pa je če ti svojemu možu dopoveduješ da je otrok ki ga imata njegov in mora za njega skrbeti v bistvu pa je biološki oče nekdo drug.
Saki97
02. 10. 2009 10.41
pamuska Zdaj pa že pretiravaš. Ni prav, da ugotovi moški če je otrok njegov? Čigav je od druge ženske pa res nimaš pravice vedet. Kako bi pa blo če bi en x preverjal, če je otrok res od tvojega moža. Žal moralno sporno. Očitno je , da si zelo prizadeta vendar se vprašaj, če je ta moški vreden sekiranja. Toliko kolikor je vreden toliko energije mu posveti. Vem, da lažje pametovati , kot s tem živeti, toda ŽIVI NAPREJ. ZVIZI Ni res. Moški nismo po naravi taki. Si pač svinja šovinistična. Upam, da bo tvoja ženska našla moškega , ki razmišlja podobno kot ti.
Sahib3210
02. 10. 2009 10.19
pa sej moški smo res eni reveži ratal...
bolimepatak
02. 10. 2009 10.10
Pamuska, točno tako. Lahko bi napisal bolj vulgarno, vendar ni v mojem stilu. Skratka, če rata, rata. Imam občutek, da se to še dolgo ne bo spremenilo in moški bomo še naprej samo moški, ženske pa ste nosilke vrste, ki zagotavljate varnost svojih potomcev..... Vprašanje: Ali je odvisno od ženska? Da je. Če ženska ne želi imeti "odnos" z moškim, sta možni samo dve varianti.....moški se lahko z dolgim nosom odpravi v svoje lastno gnezdo ali pa, bog ne daj, si vzame nekaj na silo.
zack12
02. 10. 2009 10.09
E M A N C I P A C I J A..........na kvadrat
tomi.passion@gmail.com
02. 10. 2009 09.45
+1
1, Nehajmo se obnašati, kot da smo samo moški tisti, ki skačemo čez plot! Ni res, danes so ženske tiste, ki dominirajo na tem področju. Na internetu obstaja precej študij, nenazadnje jih je pred časom objavil tudi POP TV, ravno na teh straneh! 2. Spet gre za diskriminacijo moških. Če ženska zahteva test očetovstva, ga bo moški tako ali drugače moral opraviti, če pa moški zahteva test očetovstva, pa o tem spet odloča ženska. Sprašujem se, ali bomo moški sploh še smeli razmišljati s svojo glavo in to ni več hec. To postaja že bolno!
pamuska
02. 10. 2009 09.37
Saki - kaj pa ženske lahko? Misliš, da sama lahko ugotovim s testom, če je otrok neke druge ženske res otrok tudi mojega moža, ker to popolnoma UPRAVIČENO sumim? Celo, ko mi pride ta ženska trkat na vrata.... Torej, kaj lahko?
Saki97
02. 10. 2009 09.31
pamuska Nihče ne kaže s prstom. Sprašujem se samo kako ti je logično da ženske lahko , moški pa ne.
pamuska
02. 10. 2009 09.29
Zvizi... kaj sicer si pa hotel povedat? Rekel si, citiram; "Žal smo moški samo "plemenjaki", ki velikokrat zaradi samopotrjevanja gledamo "čez plot". Vendar...ali smo pri tem uspešni, je odvisno zgolj od ženske, ki je pripravljena deliti posteljo z poročenim (?) moškim." "JE ODVISNO ZGOLJ OD ŽENSKE... " Torej, če rata, rata? Ali sem pač kaj spustila.... Ne vidim pa, da bi obračala besede....
bolimepatak
02. 10. 2009 09.25
Pamuska, ne obračaj mojih stavkov. Preberi tako, kot je napisano. Seveda, če pa želiš vso krivdo prevaliti na nas moške, potem pa verjamem, da tudi test ni sporen......priznamo!
ByDuhec
02. 10. 2009 09.17
Stopiš sosedom in vse z veseljem naredijo in to za polovico manj denarja .
pamuska
02. 10. 2009 09.15
Saki - otročji je prav ta stavek - 'če ženske lahko, potem mi...' Ampak mislim, da se ne razumeva v kontekstu. Ljudje so odrasli, ko se znajo pogovarjat in ko prevzamejo odgovornost za svoja dejanja brez kazanja s prstom na drugega - 'če pa on lahko, zakaj jaz....' Zvizi.... ne skrivaj se za tem, da ste nemočne žrtve lastnih hormonov. Menda imajo vsi moški tudi vest in možgane, a ne? In mogoče znajo reči ne, ker spoštujejo svojo partnerico... ali pač ne? Prosim ne reci, da je druga ženska kriva, da končate z njo v postelji. Tako preživeto in inkvizicijsko se sliši... in hkrati - kot da nimate lastne volje in kontrole nad sabo.