Slovenija

Test pustnih ličil: na obraz nanašamo nezaželene kemikalije

Ljubljana, 04. 02. 2020 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ličenje je del pusta, pogosto meji že na pravo umetnost, a tudi pri pustnih ličilih je tako, da je na trgu boljša in slabša izbira. MIPOR je pod drobnogled vzel osem izdelkov in ugotovil, da zgolj eden ne vsebuje zdravju ali okolju škodljivih sestavin. Večina jih namreč vsebuje vrsto nezaželenih kemikalij, ki so še posebej problematične za mlajše otroke.

Na Mednarodnem institutu za potrošniške raziskave (MIPOR) so pri pustnih ličilih ocenjevali kemijsko sestavo. Ob tem so preverili, ali so označena tako, kot predpisuje zakonodaja, in kako velika je embalaža glede na vsebino, so sporočili z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) ter dodali, da ocenjena ličila lahko brez težav najdemo v večjih marketih, nekaterih drogerijah, pa tudi specializiranih pustnih trgovinah.

Od osmih pustnih ličil je eden izdelek prejel skupno oceno dobro, pet jih je bilo pomanjkljivih, dva pa sta dobila oceno povprečno.
Od osmih pustnih ličil je eden izdelek prejel skupno oceno dobro, pet jih je bilo pomanjkljivih, dva pa sta dobila oceno povprečno. FOTO: Shutterstock

Sestavine: le en izdelek brez neželenih sestavin

Samo eden izmed osmih izdelkov je dobil skupno oceno dobro in ni vseboval zdravju ali okolju škodljivih sestavin. Vsi ostali so vsebovali različne sestavine, ki niso najboljše za človeško telo ali okolje: razna mineralna olja, bleščice, ki so najverjetneje iz mikroplastike, kemikalijo, ki spada med hormonske motilce in je prepovedana v kozmetiki za otroke, mlajše od treh let, konzervans BHT, ki prav tako spada med hormonske motilce …

Primerjalno ocenjevanje ličil za pusta je MIPOR opravil v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Ocenjevanje ličil je sofinanciralo Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. ZPS

MIPOR je pustna ličila sicer ocenil s skupno oceno: zelo dobro (od 80 do 100 odstotkov ustrezni izdelek), dobro (od 60 do 79 odstotkov ustrezni izdelek), povprečno (od 40 do 49 odstotkov ustrezni izdelek), pomanjkljivo (od 20 do 39 odstotkov ustrezni izdelek), nezadovoljivo (od 0 do 19 odstotkov ustrezni izdelek). Kot pomanjkljive so označili kar pet izdelkov, dva sta dobila oceno povprečno. Katere izdelke so na MIROR vzeli pod drobnogled, lahko preverite na tej povezavi.

Na voljo dve vrsti pustnih ličil – na osnovi olja ali vode

Katero ličilo sicer izbrati – na osnovi olja ali vode? Vsaka vrsta ima svoje prednosti in pomanjkljivosti, pojasnjujejo na ZPS. Ličila na osnovi vode je lažje nanašati. So manj intenzivna, manj obstojna in jih je lažje odstraniti. Ličila na osnovi olja pa so bolj intenzivnih barv, bolj obstojna in jih je težje odstraniti. "Praviloma vsebujejo mineralna olja, ki lahko, če niso dovolj prečiščena, vsebujejo potencialno rakotvorna mineralna olja aromatskih ogljikovodikov (MOAH) in mineralna olja nasičenih ogljikovodikov (MOSH), ki se kopičijo v telesu," je opozorila Urša Šmid Božičevič z ZPS.

Bleščice v ličilih so običajno narejene iz mikroplastike.
Bleščice v ličilih so običajno narejene iz mikroplastike. FOTO: Shutterstock

Zakaj moramo biti previdni pri mineralnih oljih?

Na podlagi seznama INCI (kratica za mednarodno nomenklaturo kozmetičnih sestavin) so na MIPOR ocenili, ali ličila vsebujejo neželene kemikalije. Iskali so predvsem mineralna olja, potencialno endokrine kemikalije (EDC-kemikalije) in okolju nevarne kemikalije, so sporočili z ZPS.

Uporaba mineralnih olj v kozmetičnih izdelkih je sicer dovoljena, če proizvajalec zagotavlja popolno sledljivost surovine in če sta surovina ali destilat ustrezne kakovosti, brez rakotvornih primesi. Testi, ki so jih potrošniške organizacije opravile v zadnjih letih (balzami za ustnice za otroke in odrasle ter šminke), pa kažejo, da veliko proizvajalcev ne zagotavlja ustrezne kakovosti surovine. Ker nekatera vsebujejo tudi ne dovolj prečiščena MOAH in so torej potencialno rakotvorna, se potrošniške organizacije zavzemajo, da bi uporabo tovrstnih olj močno omejili oziroma prepovedali, so zatrdili z ZPS.

Mineralna olja sicer ne prehajajo skozi zdravo kožo, drugače pa je pri ličilih za ustnice, ki jih nekaj tudi zaužijemo. "Prisotnost mineralnih olj v izdelkih za nanašanje na ustnice za otroke je po našem mnenju še posebej problematična, ker imajo otroci manjšo telesno težo in je zato obremenjenost z neželenimi kemikalijami še večja kot pri odraslih," menijo na ZPS.

Potencialno endokrine kemikalije (EDC-kemikalije)

V nekaterih izdelkih so na MIPOR našli konzervanse BHT in/ali propilparaben in metilparaben. Za metilparaben trenutno velja, da je varen. Zaradi zelo razširjene uporabe so morebitni neželeni stranski učinki tudi precej dobro raziskani. Kljub temu pa ga v izdelkih za otroke potrošniške organizacije ne priporočajo.

Kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo propilparaben in BHT, pa potrošniške organizacije ne priporočajo niti za odrasle niti za otoke.

Mineralna olja, ki so lahko tudi potencialno rakotvorna, sicer ne prehajajo skozi zdravo kožo, drugače pa je pri ličilih za ustnice, ki jih nekaj tudi zaužijemo.
Mineralna olja, ki so lahko tudi potencialno rakotvorna, sicer ne prehajajo skozi zdravo kožo, drugače pa je pri ličilih za ustnice, ki jih nekaj tudi zaužijemo. FOTO: Shutterstock

Okolju nevarne kemikalije – bleščice

V to skupino spadata dve kemikaliji: polietilen tereftalat in polibutilen tereftalat, iz katerega so najverjetneje bleščice v ličilih. "Bleščice v kozmetičnih izdelkih so skoraj vedno iz mikroplastike," opozarjajo na ZPS, kar pomeni, da tovrstna kozmetika bremeni okolju.

Označevanje

Kot pri večini drugih izdelkov bi tudi za pustne šminke potrebovali povečevalno steklo, če bi želeli brez težav prebrati, kaj vsebujejo, so ugotovili na MIPOR: "Na večini izdelkov ob skrbnem branju nismo našli večjih pomanjkljivosti, saj so uvozniki/prodajalci formalno poskrbeli, da je zadoščeno črki zakona. Pri nekaterih izdelkih pa je problematična velikost črk in tu negativno izstopajo trije izdelki, ki so sicer med najbolj dostopnimi pustnimi ličili pri nas."

Med drugim so tudi preverili, ali imajo izdelki informacije o proizvajalcu in uvozniku, piktogram z informacijo o datumu uporabnosti izdelka ter navodila za uporabo.

Embalaža

Večina izdelkov je bila v embalaži, ki je primerna glede na vsebino, a je bilo embalaže preveč glede na velikost konkretne vsebine. Najbolj negativno je izstopalo eno ličilo, ugotavljajo na MIPOR.

Nasvet MIPOR

– Izogibajte se ličilom, ki vsebujejo mineralna olja, še posebej, če jih boste nanašali na ustnice. Na INCI seznamu jih boste našli kot Cera Microcristallina, Ceresin, Microcrystaline Wax, Ozokerite, Paraffin, Paraffinum liquidum, Petrolatum, Vaseline … Za otroško kožo tudi niso priporočljive dišave, ki sodijo med pogoste alergene, med drugim najbolj pogosto uporabljani limonene, linalool, citronellol.

– Izraz kot je 'hipoalergeno' še ne zagotavlja, da je izdelek varen oz. da na koži ne bo povzročal alergije. Za ta izraz namreč ni natančno dogovorjeno, kdaj ga lahko proizvajalci uporabljajo in kakšni preizkusi morajo biti opravljeni, da je lahko zapisan na embalaži.

– Posebej bodite pozorni na nanašanje ličil pri otrocih – pred ličenjem preizkusite, ali morebiti otrok ni alergičen na kakšno izmed sestavin v ličilu. Ličilo nanesite na notranjo stran podlakti ali za uho. Počakajte vsaj eno uro in preverite, ali ni morebiti prišlo do alergijske reakcije. Otrok tudi ne ličite okoli oči in ustnic: koža na teh področjih je zelo nežna in občutljiva.

– Ličilnih umetnin ni brez čopiča in gobice. Ličila vedno nanašajte s čistimi pripomočki in umitimi rokami.

– Imate doma še ličila od lanskega pusta? Pred uporabo preverite rok uporabe. Na deklaraciji boste našli sliko odprtega kozarca (simbol PAO) in življenjsko dobo izdelka po odprtju (v mesecih). V vsakem primeru pa lanskih ličil ne uporabljajte, če imajo slab vonj ali če ste opazili, da je oljni del ločen od vodnega. V tem primeru je treba ličila zavreči.

– Če želite letos kupljena ličila uporabljati tudi prihodnje leto, jih tesno zaprite in hranite v hladnem in suhem prostoru.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

barjagula
05. 02. 2020 11.48
Politiki so celo leto šeme
Rožice cvetijo
04. 02. 2020 18.17
+7
Predlog: za pusta se lepo umijte, prekrijte tatuje,imejte normalno frizuro,normalno govorite in se normalno oblecite, pa vas nihče ne bo prepoznal.Ko gledam okoli sebe, velikokrat vidim primerke, ki pusta pusta praznujejo celo leto.
ni_mi_vse_eno
04. 02. 2020 17.24
+0
Naravna lepota je najlepša, to vedo tiste, ki "delajo na smeni". Tiste "ta grde" so pa ljubosumne. Zato je bil pa cel halo. :)
medvedJEkriv
04. 02. 2020 15.16
+4
V Evropi, Sloveniji je odpovedal nadzor za varovanje končnega uporabnika!!! Hrana, pijače, obleke, ličila.......največ poceni izdelkov z skritim poreklom, ponavadi iz Azije, prepakirano v evropsko embalažo........ za nameček, pa še ljudje sami kupujejo poceni stvari na netu, kjer je kontrola nična. Želim vam, da se ne zastrupite.
rdeč alarm
04. 02. 2020 14.47
+2
Kaj vse v nos spravimo ni teh 6 uric pustne maskare nic.
BorisDBoris
04. 02. 2020 14.38
+1
Hud termin: nezaželene kemikalije. Kje pa potegneš mejo pri beli, rdeči, črni, modri maskari ? Ko si zaželim bonbona, ko se namilim, ko vzamem zdravilo, KAJ tam notri od desetinštirideset kemikalih je zaželjeno in kaj nezaželjeno. Dajte pojdite žgance kuhat.
Captain MM
04. 02. 2020 14.16
+0
Ob vseh teh ličilih, ki se vsakodnevno uporabljajo v kg (da ne rečem še v kakšni večji količini) res mislite, da se bomo sekirali zaradi malo neškodljivih bleščic na maškaradi?
rdeč alarm
04. 02. 2020 14.13
+5
Kaj za vraga delas? Odstranjujem si šminko pred spanjem a ni ocitno... Daj počakaj da zaspim...