Slovenija

Cinkarna Celje poslabšala ekološko stanje okoliških rek

Ljubljana, 27. 11. 2018 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Preizkusi, ki so od aprila do novembra potekali na lokaciji aktualne proizvodnje Cinkarne Celje, so potrdili poslabšanje ekološkega stanja rek Hudinje in Ložnice. Na dveh lokacijah znotraj območja podjetja bodo potrebne dodatne preiskave, ki bodo omogočile natančno oceno učinka podtalnice, onesnažene s cinkom in klorobenzenom.

Na dveh lokacijah znotraj območja podjetja bodo potrebne dodatne preiskave.
Na dveh lokacijah znotraj območja podjetja bodo potrebne dodatne preiskave. FOTO: POP TV

Na lokaciji aktualne proizvodnje Cinkarne Celje je izvedba ocene ekološkega tveganja za dva vodotoka potekala od aprila do novembra. Ekološki preizkusi so potrdili poslabšanje ekološkega stanja rek Hudinje in Ložnice, izhaja iz povzetka, danes objavljenega prek spletne strani Ljubljanske borze.

Modelirana količina transporta arzena v podtalnici se dobro ujema z ekološkimi učinki, ki jih opažamo v Ložnici na območju predpostavljenega vira arzena, navaja povzetek ocene. Preveriti pa je treba tudi obstoj drugih trenutno neznanih virov arzena vzdolž reke Hudinje.

Na dveh lokacijah znotraj območja podjetja bodo potrebne dodatne preiskave, ki bodo omogočile natančno oceno učinka podtalnice onesnažene s cinkom in klorobenzenom.

Dve lokaciji, nujno potrebni sanacije

Skladno z izbranimi merili mora Cinkarna dve lokaciji na območju aktualne proizvodnje označiti kot območji z resnim onesnaženjem oz. kot območji, na katerih je sanacija nujno potrebna. Ti lokaciji sta neposredno povezani z negativnim ekološkim učinkom na omenjeni dve reki in nesprejemljivo migracijo onesnaževal v podtalnici.

Druge prepoznane koncentrirane točke v obratu morajo skladno z merili označiti kot območja z resnim onesnaženjem, a ne zahtevano takojšnje nujne sanacije. Na teh lokacijah opažajo prekoračitev intervencijske vrednosti vsaj ene potencialno škodljive snovi in prekoračitev maksimalne sprejemljive velikosti oziroma obsega prizadetega območja.

CDM Smith tako priporoča štiri ukrepe. Takoj naj bi se izvedla hidravlična zapora (črpalni vodnjaki, zbiranje in čiščenje načrpane podtalnice) na dveh lokacijah. S tem bi preprečili nadaljnjo migracijo onesnaževal v podtalnici na lokacijah, ki so označene kot območja z resnim onesnaženjem in na katerih je potrebna nujna sanacija.

Podjetje predlaga tudi monitoring podtalnice na lokacijah, ki so označene kot območja z resnim onesnaženjem, kjer pa glede na merila ni zahtevana nujna sanacija. Tretji ukrep so nadaljnje preiskave na območjih, kjer obseg vpliva ni jasno določen. CDM Smith predlaga izvajanje programa monitoringa površinske in podzemne vode.

V cinkarni obljubljajo izvedbo dodatnih raziskav

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala tehnična direktorica Cinkarne Celje Nikolaja Podgoršek-Selič, se četrti ukrep nanaša na postavitev hidravlične zapore pred iztekom vzhodne Ložnice v Hudinjo, s pet do desetletnim črpanjem, čiščenjem in monitoringom. Na ta način bi tako preprečevali vnos cinka in klorobenzena, vse ukrepe pa bodo morali uskladiti z okoljskim ministrstvom in pridobiti ustrezna dovoljenja.

Podgoršek-Seličeva je napovedala, da bodo za klorobenzen izvedli še dodatne raziskave. Dodala je še, da je za predlagane ukrepe za naslednjih pet do deset let podjetje rezerviralo 5,8 milijona evrov, od tega je bilo doslej porabljenih 650.000 evrov.

V Cinkarni so spomnili, da so v letih 2016 in 2017 ugotovili znaten učinek na podtalnico na območju družbe zaradi povišanih koncentracij potencialno škodljivih snovi, še zlasti cinka, arzena in klorobenzena, katerih vrednosti so presegale veljavne mejne vrednosti za kakovost tal in podtalnice. Ugotovljene so bile tudi povišane vrednosti bakra, svinca in kadmija.

Na osnovi vzorčenja tal je razvidno, da je onesnaženje povzročilo odlaganje odpadkov iz nekdanjih proizvodnih obratov in da ne izvirajo iz aktualne proizvodnje na tej lokaciji.

Ob robu novinarske konference pa je generalni direktor Cinkarne Tomaž Benčina ocenil, da je podjetje še vedno precej dobičkonosno, vendar bo ta dobičkonosnost pod pritiskom, saj je pred družbo zahtevno obdobje poslovanja.

Dejal je tudi, da je Cinkarno že obiskal okoljski minister Jure Leben, s katerim so se dogovorili, da bodo podprli celovite rešitve k zmanjšanju onesnaženosti celjske kotline. Do konca leta bo izdelana tudi študija o morebitni novi lokaciji tovarne Cinkarne v Srbiji, odločitev o gradnji pa bo sprejel nadzorni svet družbe, je še dejal Benčina.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
27. 11. 2018 17.20
+1
Kaj pa odlagališče stare Cinkarne v Bukovžlaku je sanirano ???? kamor so leta in leta vozili tovornjaki sodrgo noč in dan, če je govor o podtalnici svinjarija prihaja od tam............................ Denar za sanacijo je zgleda poniknil pri županih & comp., glede šrotarja pa mislim da ni nič boljši !!!!
bbc.co.uk
27. 11. 2018 14.42
+4
Na žalost je dokazano, da je celjska kotlina NAJBOLJ onesnažen del s težkimi kovinami na svetu. Me pa zanima, kako je lahko sploh katera zemlja v tej kotlini označena kot kmetijska ?? in sploh kmetijska 1. kategorije ??? Ali je s tem mogoče tudi tako kot z ostalimi stvarmi v Celju ? Smeti pobira parafirma in jih prodaja za to zadolženi občinski družbi. Ali mogoče gori kakšna spomeniško zaščitena stavba ? Ali mogoče nastaja kakšna nova klinika v kakšni drugi spomeniško zaščiteni stavbi? vse skupaj je en šrotenland. (schrott op.p.)
migi
27. 11. 2018 16.45
+3
Shrotenland...haha....dosmrtni župan---kot Tito...tako se tudi obnaša...namesto da bi dal za dom starejših občanov več...se mu pa kolca po visečem mostu ...rad bi si postavil spomenik
JE-BI-GA
27. 11. 2018 17.13
+2
Kaj pa njegova kmetijska zemljišča v bukovžlaku, pridelana koruza je tudi oporečna...................
bbc.co.uk
27. 11. 2018 14.41
+2
Na žalost je dokazano, da je celjska kotlina NAJBOLJ onesnažen del s težkimi kovinami na svetu. Me pa zanima, kako je lahko sploh katera zemlja v tej kotlini označena kot kmetijska ?? in sploh kmetijska 1. kategorije ??? Ali je s tem mogoče tudi tako kot z ostalimi stvarmi v Celju ? Smeti pobira parafirma in jih prodaja za to zadolženi občinski družbi. Ali mogoče gori kakšna spomeniško zaščitena stavba ? Ali mogoče nastaja kakšna nova klinika v kakšni drugi spomeniško zaščiteni stavbi? vse skupaj je en š.r.o.t.e.n.l.a.n.d... (schrott op.p.)
bbc.co.uk
27. 11. 2018 14.39
+2
Na žalost je dokazano, da je celjska kotlina NAJBOLJ onesnažen del s težkimi kovinami na svetu. Me pa zanima, kako je lahko sploh katera zemlja v tej kotlini označena kot kmetijska ?? in sploh kmetijska 1. kategorije ??? Ali je s tem mogoče tudi tako kot z ostalimi stvarmi v Celju ? Smeti pobira parafirma in jih prodaja za to zadolženi občinski družbi. Ali mogoče gori kakšna spomeniško zaščitena stavba ? Ali mogoče nastaja kakšna nova klinika v kakšni drugi spomeniško zaščiteni stavbi? vse skupaj je en šrotenland... (schrott op.p.)
bbc.co.uk
27. 11. 2018 14.04
+5
Na žalost je dokazano, da je celjska kotlina NAJBOLJ onesnažen del s težkimi kovinami na svetu. Me pa zanima, kako je lahko sploh katera zemlja v tej kotlini označena kot kmetijska ?? in sploh kmetijska 1. kategorije ??? Ali je s tem mogoče tudi tako kot z ostalimi stvarmi v Celju ? Smeti pobira parafirma in jih prodaja za to zadolženi občinski družbi. Ali mogoče gori kakšna spomeniško zaščitena stavba ? Ali mogoče nastaja kakšna nova klinika v kakšni drugi spomeniško zaščiteni stavbi? vse skupaj je en šrotenland... (schrott op.p.)
kuncci1
27. 11. 2018 13.38
+2
Cinkarna bi morala meščanom mesta Celje plačevati re to oz. odškodnino!!!!
Mcmrtfg
27. 11. 2018 13.07
+1
ce gre cinkarna gre celje,pa sej smo navajeni da drzava vse razproda
izbrisaniodpotv
27. 11. 2018 13.06
+9
drzava nas zavedno zastruplja
Banion
27. 11. 2018 12.47
+6
Tole Cinkarno takšno kot je bi morali že davno zapreti
Rodion Raskolnikov
27. 11. 2018 13.15
+3
Dve vprašanji. Kakšna pa je? Kaj bi se zgodilo potem? Z nebes bi se spustil Sveti Peter in milijone ton zakopane jalovine odnesel v nebo, ali kaj?
Kollerik
27. 11. 2018 12.31
+1
Zakaj pa ne? Če lahko....
fairplayy
27. 11. 2018 12.27
+5
na njihovi strani je zaznati kup okoljevarstvenih titul, ki nimajo nobene osnove z realnim stanjem. Važno,da majo ljudje službo, da se lahk vozijo in trošijo zdravje njih in otrok pa ni pomembno.
tron3
27. 11. 2018 12.17
+4
Nima smisla objavljat novic o Cinkarni Celje, kajti, če gre Cinkarna Celje v franže, gre potem cel Celje, žal je tako, da postane Celje potem socialna bomba, kajti nima gospodarske družbe, ki bi bila lahk uspešna, razen Mariborske c. kjer so trgovski centri in to je tudi vse.
butalistan
27. 11. 2018 12.16
+5
jejte domačo hrano
FlatyEric
27. 11. 2018 12.15
-10
Pa v Celju so zaradi Cinkarne praktično vsi ljudje malo čudni.
Dinho8O
27. 11. 2018 12.12
+5
Ne vem, zakaj se niso zaprli obrata.
flatearth
27. 11. 2018 12.00
+8
Kaj v Vrhniki so spet nazaj "zalaufali" kemično "čistilnico", ??
flatearth
27. 11. 2018 11.55
+1
Ist kot v Vrhniki, kaj čš,
migi
27. 11. 2018 11.42
-3
Puste Cinkarno pr mir....poglejte si svinjanje pri vrhu....več ljudi zboli zaradi dnevnih novic "apartičkov"...
MojsterSplinter
27. 11. 2018 11.36
+17
Ne bom rekel, da je tako pri Cinkarni, ker ne poznam, ampak pri precej proizvodnih firmah je načelo: "Dajmo svinjat, ker je to bolj poceni. Če nas dobijo, bomo pa zaprli, da bo sanacijo plačala država."
Darko32
27. 11. 2018 11.15
+18
Zanimivo. A nima CINKARNA napeljanih cevi iz kovine po zemlji na odlagališče in teh cevi nihče ne kontrolira. Zato se ne čudim, če gre za onesnaženje podtalnice.