Slovenija
Oglas

Težav z vidom bo vedno več – kako poskrbeti za svoje oči?

Ljubljana, 14. 11. 2022 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Strokovnjaki so glede pogostosti okvar vida v prihodnosti precej črnogledi, a dobra novica je, da lahko za zdravje oči in dober vid veliko naredite sami.

Vid je najpomembnejše čutilo, saj z njim prejmemo kar 80 % vseh informacij o okolici.
Vid je najpomembnejše čutilo, saj z njim prejmemo kar 80 % vseh informacij o okolici. FOTO: Arhiv ponudnika

Zakaj bo očesnih bolezni in težav z vidom v prihodnosti vedno več?

Številne očesne bolezni in okvare vida so posledica staranja prebivalstva, pomemben delež k pojavu težav pa prispeva tudi nezdrav življenjski slog. Premalo gibanja, kajenje, prekomerna izpostavljenost soncu in neustrezna prehrana lahko izrazito škodijo očem, kar so potrdile tudi številne raziskave.

Daljšanje življenjske dobe prispeva k pojavu očesnih bolezni, kot so starostna degeneracija makule ali rumene pege, siva mrena in glavkom. Vse tri očesne bolezni lahko bistveno vplivajo na kakovost vida ter lahko privedejo celo do slepote.

Na svoj vid morate dobro paziti tudi, če imate nekatere kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen, srčno-žilne ter nekatere avtoimune bolezni.

Tako lahko vidi bolnik s starostno degeneracijo rumene pege.
Tako lahko vidi bolnik s starostno degeneracijo rumene pege. FOTO: Arhiv ponudnika

Nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo ohraniti oči v dobri formi

Strokovnjaki svarijo, da naj bi se do leta 2050 kar 1,7 milijard posameznikov soočalo z okvarami vida. A ni treba, da se te pesimistične napovedi uresničijo. Na srečo naj bi bilo kar 90 % težav z vidom mogoče preprečiti ali zdraviti. Zato sta zavedanje o preventivi in pravočasna diagnostika po mnenju očesnih zdravnikov bistveni za preprečevanje okvar ali vsaj podaljšanje kakovosti vida tudi pozno v starost.

Za zdravje oči in dober vid lahko veliko naredite sami:

Opustite kajenje – Cigarete so izjemno škodljive za zdravje oči. Raziskave so pokazale, da kadilci dvakrat verjetneje zbolijo za degeneracijo rumene pege kot nekadilci.

Redno se gibajte – Telesna vadba zmanjšuje vnetne procese v telesu, ki lahko prispevajo k pojavu degeneracije rumene pege.

Nosite sončna očala – Izpostavljenost ultravijoličnim žarkom sonca poveča tveganje za starostno degeneracijo rumene pege in sivo mreno. Da bi to preprečili, zunaj nosite sončna očala z ustrezno zaščito.

Jejte zdravo – Prehrana, ki vsebuje vitamine A, C in E, cink, lutein, zeaksantin in omega-3-maščobne kisline, lahko ugodno vpliva na vaš vid.

Ključ do zdravja in dobrega vida se pogosto skriva na vašem krožniku.
Ključ do zdravja in dobrega vida se pogosto skriva na vašem krožniku. FOTO: Arhiv ponudnika

Kako nahraniti svoje oči?

Ključ do zdravja in dobrega vida se torej pogosto skriva na vašem krožniku. Katera hranila čim večkrat vključiti na jedilnik za dobrobit oči?

Karotenoidi: med za oči pomembnimi karotenoidi izstopata lutein in zeaksantin, makularna pigmenta in antioksidanta, ki se nahajata v mrežnici oči. Telo ju ne more sintetizirati samo, zato ju moramo vnašati s hrano. Dnevno je priporočeno zaužiti 10 mg luteina in 2 mg zeaksantina. Največ ju je v zeleni listnati zelenjavi, kot sta ohrovt in špinača, pa tudi v brokoliju, grahu in jajčnem rumenjaku.

Drugi antioksidanti: antioksidanti na splošno izjemno blagodejno vplivajo na oči. Privoščite si korenje, rdečo papriko, brokoli, špinačo, jagode in agrume ter upočasnite degenerativne procese v vaših očeh.

Zdrava prehrana lahko ugodno vpliva na vaš vid.
Zdrava prehrana lahko ugodno vpliva na vaš vid. FOTO: Arhiv ponudnika

Vitamin A je zelo pomemben za ohranjanje zdravja naših oči. Najdemo ga v siru, ribjem olju, jetrih, jajčnem rumenjaku, mleku in jogurtu. Zelene in rumene vrtnine vsebujejo karotene (karoten beta), ki jih telo počasi pretvori v vitamin A. 

Vitamin E je antioksidant in ščiti oči pred prostimi radikali. Precej se ga nahaja v olju pšeničnih kalčkov. Vitamin E vsebujejo tudi sončnično olje, olivno olje in druga olja. Najdemo ga še v mandljih, arašidih, pa tudi špinači.

Omega-3-maščobne kisline: uživanje omega-3 je priporočljivo kot preventiva proti degenerativnim očesnim boleznim, kot sta starostna degeneracija rumene pege in glavkom. Veliko omega-3-maščobnih kislin je v ribah, npr. lososu, skuši in tunini.

Resveratrol je polifenol, ki ga najdemo predvsem v rdečem vinu in oreščkih. Deluje antioksidantno, protivnetno ter zavira razvoj oziroma nastanek novih neželenih žilic v očesni mrežnici.

Naj za boljši vid na pomoč priskoči prehransko dopolnilo Nutrof Total

Za zdravje oči je torej pomemben zdrav način življenja s pestrim jedilnikom, ki vključuje veliko sadja in zelenjave. A če vam dnevno ne uspe zaužiti dovolj za zdravje oči pomembnih hranil ali če težko pripravljate svežo hrano vsak dan, je smiselno razmisliti o uporabi prehranskega dopolnila, ki je na voljo v lekarnah.

Prehransko dopolnilo za oči Nutrof Total zagotavlja potrebne hranljive snovi za ohranjanje vida. Že z 1 kapsulo na dan lahko zaužijete ključna hranila, kot so očesu lastna pigmenta lutein in zeaksantin, vitamini, minerali, omega-3-maščobne kisline in resveratrol.

Če vam dnevno ne uspe zaužiti dovolj za zdravje oči pomembnih hranil, je smiselno razmisliti o uporabi prehranskega dopolnila.
Če vam dnevno ne uspe zaužiti dovolj za zdravje oči pomembnih hranil, je smiselno razmisliti o uporabi prehranskega dopolnila. FOTO: Arhiv ponudnika

Nutrof Total je kakovostno prehransko dopolnilo, pripravljeno in proizvedeno v skladu z najvišjimi standardi kakovosti. Ne vsebuje glutena, laktoze ali GSO (gensko spremenjenih organizmov). Nutrof Total je vodilno prehransko dopolnilo za oči v Evropi.

Nutrof Total je vodilno prehransko dopolnilo za oči v Evropi.
Nutrof Total je vodilno prehransko dopolnilo za oči v Evropi. FOTO: Arhiv ponudnika

Recept za dobro formo oči je pravzaprav preprost, prizadevajte si ga upoštevati kljub hitremu tempu življenja: čim več zdrave prehrane, gibanja in počitka. V pomoč pri ohranjanju vida pa so vam lahko tudi kakovostna prehranska dopolnila za oči v lekarnah.

Še več preverjenih informacij o zdravju oči najdete na mojeoko.si, kjer so na voljo tudi v zimskem času nepogrešljive kapljice za suhe oči.


Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav način življenja.

* Vitamin E, vitamin C, cink, baker in selen imajo vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. Cink ima vlogo pri ohranjanju vida. ** DHA ima vlogo pri ohranjanju vida. Koristni učinek se doseže z dnevnim vnosom 250 mg DHA.

 

Naročnik oglasa je INSPHARMA d.o.o.

  • 20
  • 19
  • 18
  • 17
  • 16
  • 15
  • 14
  • 13
  • 12
  • 11
  • 10
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1