Slovenija

Težave mladih stanovalcev na Gerbičevi: 'Če se ne bi uprli, bi nas kar povozili'

Ljubljana, 23. 04. 2022 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Račič
Komentarji
234

Skupnost za mlade – Gerbičeva v Ljubljani je pilotni projekt pod okriljem SSRS, ki je zaživel septembra 2021, njegov namen pa je vsaj nekoliko omiliti stiske mladih, ki ob neusmiljenem nepremičninskem trgu v Sloveniji prvič rešujejo stanovanjski problem. Takšne poskuse države je vsekakor treba pozdraviti, a na plano prihajajo tudi prve težave, s katerimi se soočajo mladi stanovalci. Tik pred velikonočnimi prazniki jih je šokiralo obvestilo, da se stroški bivanja dvigujejo s 40 na kar 110 evrov. Najemniki so se nerazumni podražitvi uprli in SSRS je po njihovih pritožbah naposled popustil. "Če se ne bi uprli, bi nas kar povozili," pravi član upravnega odbora Nejc Hanuna, ki opozarja še na nekatere druge nepravilnosti, ki se dogajajo na Gerbičevi.

Stanovanjski sklad Republike Slovenije (SSRS) je lansko poletje odprl vrata stanovanjske Skupnosti za mlade – Gerbičeva v Ljubljani. Do najema postelje so v okviru javnega razpisa upravičeni mladi med 18. in 29. letom starosti, ki prvič rešujejo stanovanjsko vprašanje oz. tega vprašanja nimajo zadovoljivo rešenega. Prednost imajo ranljive mlade osebe, torej tisti, ki so bolj izpostavljeni tveganjem kot njihovi vrstniki (zdravstvene težave, pomanjkanje, izkoriščanje, zloraba, zanemarjanje, nasilje v družini in prostorska stiska).

Mesečna najemnina je določena glede na število oseb, ki bivajo v sobi, in sicer v višinah 250, 160 ali 150 evrov. Dodatno se zaračunajo še stroški, ki znašajo 40 evrov na mesec za enoposteljne sobe oziroma 30 za večposteljne. Kot poudarjajo stanovalci so enote velike 16,53 m2 (pri enoposteljnih enotah), 21,52 m2 (pri dvoposteljnih enotah) ter 34,56 m2 (pri troposteljnih enotah) (kvadrature so za neinvalidske enote). Enota je pravzaprav soba, opremljena z mini kuhinjo in kopalnico. "Imamo mini hladilnik, dve kuhalni mesti na indukcijski plošči, pečice v enoti ni. Dejansko gre za sobo z vgrajeno 'kuhinjo' in kopalnico, vse skupaj manj kot 17 m2," je povedal Hanuna. "Imamo sicer skupno kuhinjo, v kateri dve pečici deli 171 ljudi," dodaja drugi član upravnega odbora, Andrej Krč. "Cena tudi ne odtehta vseh težav s katerimi se soočamo in se moramo aktivno z njimi ukvarjati ter s tem povzroča nezadovoljstvo nad najemom," je dodal.

Tik pred velikonočnimi prazniki, 14. aprila, je SSRS najemnikom poslal elektronsko sporočilo, v katerem jih je obvestil, da se stroški bivanja zvišujejo na 110 evrov. "To je za kar 275 odstotkov," so nam ogorčeno sporočili stanovalci. Ob tem je sklad zapisal še, da bodo najemnine po spremenjenih cenah obračunane že pri naslednji položnici, stanovalci pa so bili o tem obveščeni komaj en dan pred predvidenim prejemom položnice za tekoči mesec.

"Poslali so nam zgolj elektronsko sporočilo z navedenimi novimi cenami najema, sklep, na podlagi katerega je do zvišanja najemnine prišlo, pa nam ni bil poslan, niti se z njegovo vsebino nismo mogli seznaniti na kakšen drug način," so povedali mladi najemniki, ki opozarjajo, da tako kratek rok ni primeren za prilagoditev na tolikšno spremembo v ceni.

Še bolj jih je razburilo dejstvo, da je SSRS napovedal zvišanje najemnine, čeprav je v najemni pogodbi, ki so jo sklenili ob vselitvi, jasno določeno, da se najemnina v prvem letu najema ne sme spreminjati (niti zvišati niti znižati). "Marsikdo se je za bivanje v Skupnosti za mlade odločil prav na podlagi tega. V najemni pogodbi je prav tako zapisano, da najemniki od nje ne morejo odstopiti pred potekom enega leta, torej smo najemniki primorani pristati na podražitev brez možnosti, da se najemna pogodba iz tega razloga prekine," še izpostavljajo.

SSRS si je po pritisku stanovalcev premislil

Stanovalci so samoinciativno ustanovili upravni odbor z namenom, da skupaj opozorijo na težave, s katerimi se soočajo. Na SSRS so naslovili daljši dopis, v katerem so omenili omenjene nepravilnosti.

Sklad so prav tako prosili za pojasnilo, katere faktorje in indekse stroškov so upoštevali in kako so sploh prišli do toliko višjih izračunov. "Glede na število bivalnih enot oziroma postelj bi SSRS za obratovalne stroške skupno prejel 14.506 evrov na mesec. Stavba glede na energetsko izkaznico spada v energijski razred B1, zato bi stroški po naših izračunih morali znašati precej manj," izpostavljajo mladi najemniki.

Tudi mi smo na sklad poslali več novinarskih vprašanj, po večdnevnem čakanju so nam odgovorili sledeče: "Glede na dejstvo, da gre za pilotni projekt, je sklad po ponovni proučitvi nastale situacije in odzivih zaradi napovedanega dviga najemnin sprejel odločitev, da se spremembe ne izvedejo." Kot so dodali, bodo skušali najti druge rešitve za nastalo situacijo, pri čemer pa računajo tudi na prilagajanje najemnikov, upravnika in nenazadnje na pozitiven odnos dobaviteljev.

'Podražitve so najbrž le vprašanje časa'

Nejc Hanuna iz upravnega odbora meni, da bo SSRS po enem letu od sklenitve pogodbe najverjetneje izvedel določene podražitve. Upa pa, da vsaj ne v takšni meri, kot so napovedovali zdaj, saj to za nekatere stanovalce lahko pomeni skoraj polovico njihovega mesečnega prihodka. Kot je opozoril, so med njimi tudi takšni, ki prihajajo iz ranljivejših socialnih okolij.

Po njegovih besedah pa je stanovalce predvsem zmotil odnos, ki si ga je privoščil SSRS, saj je mladim dobesedno čez noč skušal tako občutno zvišati stroške. "Če se ne bi uprli, bi nas kar povozili," pravi Hanuna.

Na SSRS pa poudarjajo, da gre za prvi tak pilotni projekt in da pri določanju izhodišč ob objavi razpisa niso imeli možnosti upoštevati preteklih izkušenj. "Ob polni zasedenosti bi Stanovanjski sklad RS z dosedanjo najemnino pokrival oskrbovalne stroške za celotni objekt do višine 5620 evrov mesečno. Oskrbovalni stroški za objekt v mesecih od oktobra 2021 dalje pa dejansko znašajo: 12.895, 12.998, 13.552, 17.500, 15.550 evrov," so zapisali.

Za nezasedene postelje stroške v celoti že ves čas krije SSRS in jih bo tudi v prihodnje, so nadalje zatrdili. Pod oskrbovalne stroške sicer štejejo dobavo zemeljskega plina, električne energije, odvoz smeti, dobavo vode, hišniške storitve in čiščenje, vzdrževanje toplotne postaje in dvigal, stroške zagotavljanja interneta in stroške upravljanja.

Krč je zvezi s stroški izpostavil še, da imajo v stavbi kartični sistem (vsak najemnik ima svojo kartico, ki sluzi kot ključ). "Zamišljeno je bilo, da bi s tem privarčevali, saj si z vstavljanjem kartice ob vstopu v bivalno enoto s tem vklopijo elektriko (razen hladilnika in štirih vtičnic, od katerih je vsaj ena namenjena za priklop modema za internet). Hkrati naj omenim, da se gretje izklopi ob odprtju okna, če kartica ni vstavljena v čitalec, torej če najemnika ni doma, pa gretje gre v minimalen ECO način," je pripomnil.

Sistem ogrevanja ne deluje brezhibno

Hanuna je v imenu stanovalcev opozoril tudi, da sistem ogrevanja v objektu še vedno ne deluje brezhibno, čeprav so stanovalci o tem upravnika in SSRS obvestili že večkrat. Nekateri so imeli v sobah tudi do 28 stopinj Celzija, čeprav tega niso želeli. Spet drugi stanovalec pa je poročal, da kljub popravilu gretje še vedno ni delalo, posledično je imel celo zimo v sobi le 19 stopinj Celzija. 

"Stavba je nova in še vedno se odpravljajo napake. Nepravilno delovanje ogrevanja lahko prinese bistveno večjo porabo energije (v tem primeru prekomerno gretje), na katero ne moremo vplivati stanovalci, zato se nam ne zdi pošteno, da stroški padejo na nas. Hkrati pa nekaterim gretje sploh ne dela. Njim se stroški seveda sploh zdijo predragi, saj z gretjem tekom zime še zdaleč niso bili zadovoljni," so zapisali stanovalci.

Za 25 odstotkov bi se po napovedanih spremembah podražil tudi mesečni najem parkirnega mesta, ki ga stanovalci najemajo posebej. "Zunanje parkirno mesto ni povezano z elektriko in ni ogrevano, zato ne razumemo, kaj je podlaga za tako podražitev, saj najem tega že prej ni bil stroškovno ugoden, posebno ne za mlade ranljive osebe," izpostavljajo v upravnem odboru.

Upravnik v sobe vstopa brez dovoljenja

Stanovalci opozarjajo tudi na nekoliko nenavaden odnos, ki ga ima do njih upravnik objekta. Kot poročajo, občasno brez njihove vednosti in dovoljenja vstopa v sobe, po navadi z namenom, da jim odpira ali zapira okna. Prav tako jim v zvezi s tem pošilja sporočila SMS.

Ker najemajo posteljo, do subvencij niso upravičeni

Stanovalci poudarjajo še, da je bilo na otvoritvi Skupnosti za mlade omenjeno, da bodo lahko uveljavljali subvencijo najemnine, kar pa po njihovih izkušnjah ne drži. "Subvencije najemnine, ki bi nam prišla v pomoč pri visokih cenah najemnin v Ljubljani, ne moremo dobiti zaradi slabo napisane in površne pogodbe, v kateri se uporablja termin 'najem postelje'. Pogoj za pridobitev subvencije najemnine je, da si najemnik bivalne enote, kar pa najemniki Skupnosti za mlade očitno nismo, vsaj glede na dikcijo najemne pogodbe in prakso upravnih organov," so kritični v upravnem odboru.

Čeprav SSRS pravi, da za pravico do subvencije ni treba biti edini najemnik v bivalni enoti, saj se zaradi tega, ker gre tu za pilotni projekt, šteje vsak najemnik, četudi si bivalno enoto deli z drugimi, upravni organi (tako centri za socialno delo na prvi stopnji kot Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na drugi) o tem niso obveščeni in tega pri odločanju o pravici do subvencije ne upoštevajo, še povedo stanovalci.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (234)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MUNGATUMBA
24. 04. 2022 10.39
-2
Tele fotke, so posnete tik pred odprtjem nastanitve, en dan po odprtju, je bilo večinoma vse skupaj neuporabno
yoda99
24. 04. 2022 09.51
-5
Skrajni cas je, da se močno obdavči viške stanovanj. Tudi najemnine so premalo obdavcene. Drzava bi morali siliti kapital, da se vkljuci v gospodarstvo, ne pa da z davčnini odpustki spodbuja kopičenje osnovne človekove potrebe, kar stanovanja so.
Mickay
24. 04. 2022 09.16
+10
Upokojencem za ušivo sobo res, da še z par skorij kruha računajo v domu 1200 evrov..
Mickay
24. 04. 2022 09.17
+2
Zapuščina partizanske države, za 40. let dela, udarniškega, terorja in plačevanja samo prispevkov ( na silo )
NotMe
24. 04. 2022 08.52
-1
Oprostite, ampak tole ni prav nič ugodno, skoraj 300 e s stroški za enoposteljno sobo?! Garsonjero 30 m2 lahko najameta vsaj dva skupaj pa s stroški prideta skozi z 250 na mesec.
ivan z Doba
24. 04. 2022 09.09
+7
Mickay
23. 04. 2022 21.47
+4
Socialcu, ko ponudiš prst, ti še roke in bučo odtrga..??
ivan z Doba
24. 04. 2022 09.10
+1
Pepo Bolcev
23. 04. 2022 21.03
-3
Kako bolani komentarji umsko motenih….
MUNGATUMBA
24. 04. 2022 10.40
+2
Diverzanti
23. 04. 2022 20.09
-2
To ni stanovanje, ti so betonske špajze z okni in stoli. Betonska mestjanerska truga, kjer ni življenja. Raje sem v šotoru kot v BLOKU.
ivan z Doba
24. 04. 2022 09.11
+1
AlexReal
23. 04. 2022 20.01
+2
40 eur za najem ? I tata bih sine. Najbrž imajo vsi, ki so protestirali, svoje Iphone, mcintoshe, avtomobile, denar za žurke itd. Ampak za plačilo najema 70 eur več na mesec, to je pa višek !
Dildoslav
23. 04. 2022 20.07
+7
Čestitke, si popolnoma funkcionalno nepismen.
User1953555
23. 04. 2022 20.07
-6
halo aleksa pasta suta za tebe in pusti ljudi da uzivajo ce pa voditelji neznajo delat iz denarja denar e to pa je problem
MUNGATUMBA
24. 04. 2022 10.41
-1
hemer- veš pa kaj je hotel in je DOPOVEDAL
baab
23. 04. 2022 20.00
+26
Stanovanjski sklad RS....na teh razpisih Slovenci dobijo bore malo. Slovenci nimajo veliko otrok. Zmagajo pa večinoma družine z 7 otroci, ki zjutraj pijejo kavico v Playi, medtem ko Slovenka celo jutro dela. Tole ni pošteno do SLOVENCEV. Pika.
User1953555
23. 04. 2022 20.08
-15
ma kaj lapas po vaseh vsaka druzina ima najmanj enga pravega moskega ki ima 5 otrok plus liter snopca na dan kaj je sporno?
zajfa
23. 04. 2022 18.28
+11
Dokler bodo bivši poslanci, politiki, direktorji polni nekih nepremičnin v LJ in po drugih večjih mestih, ki jih oddajajo za mastne pare in se ne bo zgodil vsesplošni upor ljudstva, ne bodo gradili novih stanovanj, ker takoj dobijo klic pa tudi ni v njihovem interesu. Krog je sklenjen, naj gredo mladi v tujino, tukaj smo mi gospodarji "stari prdci", ki podarjajo delovna mesta v zameno za seks (farmacevtka) in živijo na visokih najemninah in nizko plačani delovni sili.
McKiya
23. 04. 2022 18.32
+9
Ne govori o svetem ZOKIJU, kateremu je vsa rdeča akademska samooklicana smetana na magistratu lezla v RIT. Akademiki še kozji pastirji imajo več znanja, uma, razuma in pameti kot rdeča smetana.
User1953555
23. 04. 2022 20.09
-2
upor ljudstva hahahaha pa ne bit smesen sej bodo vojaki streljal na vas ali pa kot v jugi pobili ljudi z nizkim iqjem;)
McKiya
23. 04. 2022 18.18
+25
Bivanje v socialnih stanovanjih bi moralo biti časovno omejeno, tako pa se podpira parazitiranje, življenje na tuj račun in lenoba. Poleg tega bi pa socialke stanovanja morala nuditi najnujnejše in ne komfort.
McKiya
23. 04. 2022 18.19
+14
Da se čimprej skidajo iz socialk, ( komforta ki ga plačajo drugi ) postavijo na lastne noge in prispevajo nekaj društvu.
zajfa
23. 04. 2022 18.32
+0
Kaj bodo prispevali, če stari p r dc i ne gredo v pokoj in delajo do 105 leta v udobnih pisarnah, ker ne bi imeli radi male penzije in še vedno ga n ja jo tajnice. Služb ni, razen tekoči trak in j e b a n j e ježa.
zurc
23. 04. 2022 18.43
+12
na začetku se začne ,metla, lopata,tekoči trak ,ko pa malo spoznaš več ljudi ,se odprejo nove možnosti ,dobiš nova praktična znanja in se kar odpirajo nove priložnosti,seveda ,če si sposoben in se ne smiliš samemu sebi ,da niso za tvoje neznanje in tvoje probleme krivi drugi ,drugače pa ,kar ostani pri lopati
tutp
23. 04. 2022 17.55
+7
Jelinčič je rekel, da je potrebno poskrbeti za Slovence. Ima prav. Prav tako je padel na zadnji stopnici. Oddaja.
zajfa
23. 04. 2022 18.33
+9
Mah on je poskrbel zase, to je pa tudi vse.
Uporabnik2005296
24. 04. 2022 10.51
Poskrbeti za Slovence? Zmago Jelincicev skrbi predvsem zase (in podpira neko agresijo)! Dovolj jasno??
kapetan
23. 04. 2022 17.38
+15
A ni to za ostale cene najemov v Lj skoraj zastonj? Po navadi pišete o kleteh brez oken po 600, tukaj pa novo po 250 eur?
Kr en tam dol
23. 04. 2022 17.31
-10
V postjanschizmu bo bolje
ssbobo
24. 04. 2022 08.35
+1
tutp
23. 04. 2022 17.25
+7
Kako nagajajo mladim. Pravijo, potrebno je imeti več otrok. S čim???
JApajaDAja
23. 04. 2022 17.33
+6
User1953555
23. 04. 2022 20.11
-3
LedenaGora
23. 04. 2022 17.11
+2
nevarjetni komentarji ko ljudje ki nosijo domov več kot 700€ tolčejo po ljudjeh ki se trudijo preživet z 200€ na mesec nevarjetni ste... zgleda imate vsi bogate starše
zurc
23. 04. 2022 17.21
+16
JApajaDAja
23. 04. 2022 17.34
+13
zajfa
23. 04. 2022 18.29
+5
Sami potomci podmukle udbovske hohštaplerske mafije ....
User1953555
23. 04. 2022 20.12
+2
ti pa spremljas kafice jaz za to nimam casa kajti gemist stvari mi nikoli niso bile dobre;)
Slovenec81
24. 04. 2022 08.18
+7
Poznam kar nekaj primerov, ki že desetletje uzkoriščajo sistem in vlečejo lepe denarje, sofinanciranje najemi ( 80%) v velikih stanovanjih, otroški dodatki, .... . Pa sta oba z novim partnerjem ( ki seveda ni registriran) imata zaposlitev, ona pa dela še na črno ( frizerka). Skupni mesečni zaslužek je krepko večji od Slovenskega povprečja. Eni nimajo morale in lepo izkoiščajo sistem za zastonj življenje
tutp
23. 04. 2022 17.05
+8
Po volitvah se spremenilo ne bo nič. Jutri so.
zajfa
23. 04. 2022 18.30
+8
Bo se spremenilo. Levica bo dobila veliko glasov, tako da boste končno dobili ta vaš srp in kladivo direkt v glavo, da se ne boste samo pretvarjali da ste za to, ampak boste to tudi okusili na lastni koži ... Veselim se.
proofreader
23. 04. 2022 16.36
+20
Zdaj počakajmo še pritožbe, da so parkirišča premajhna za njihova terenska vozila.
Diverzanti
23. 04. 2022 16.34
-5
Zgleda kot soba za otroka'to vi dajete v najem???temu vi rečete stanovanje??te betonske krste?? Raje živim v vikendu kot v tem sra...nju.
proofreader
23. 04. 2022 16.37
+9
Pa saj cele dneve študiraš in delaš, sem prideš prespat.
zurc
23. 04. 2022 17.23
+12
a luksus bi rad za 40 eur ,za tako stanovanje večina odšteje min,300 eur na mesec
proofreader
23. 04. 2022 16.30
+15
Pa saj to je zelo dobro, eko, zeleno. V čem je problem? "Hkrati naj omenim, da se gretje izklopi ob odprtju okna, če kartica ni vstavljena v čitalec, torej če najemnika ni doma, pa gretje gre v minimalen ECO način." On bi imel odprta okna in gretje praznega stanovanja?