Slovenija

Težave na davčni upravi

Ljubljana, 09. 10. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
P.M./D.L./STA
Komentarji
0

Vršilec dolžnosti direktorja Davčne uprave Stojan Grilj napoveduje, da bo v prihodnosti najverjetneje res prišlo do težav pri pobiranju davkov. Vzrok naj bi bil v slabem informacijskem sistemu, ki ga davčni upravi očita tudi računsko sodišče.

Stojan Grilj
Stojan Grilj FOTO: POP TV

Grilj je včeraj izjavil, da bi sistem lahko obnovili, a jim je vlada sredi septembra vzela milijardo proračunskih sredstev. Na finančnem ministrstvu pravijo, da bodo več povedali v prihodnjih dneh.

Grilj je včeraj krivdo za kaos na davčni upravi pripisal vladi, ki naj bi z zapiranjem proračunske pipe preprečila obnovo informacijskega sistema na Davčni upravi.

"V letošnjem letu, torej za proračun 2004 in 2005, smo zahtevali 2 milijardi, vendar nam je bila sredi septembra letos polovica odvzeta. Brez utemeljitve," pojasnjuje Grilj.

Na finančnem ministrstvu danes nismo izvedeli, zakaj so Davčni upravi vzeli milijardo. O celotnem dogajanju naj bi več povedali v prihodnjih dneh.

Dejstvo pa je, da le izgubljena milijarda ne more biti vzrok za vse težave Davčne uprave, ki trajajo že nekaj let.

Sicer pa so menda na finančnem ministrstvu našli rešitev, s katero bi zadovoljili tako zahtevo računskega sodišča po Griljevi razrešitvi kot tudi Griljevo čast. Kot je znano so včeraj uradniškemu svetu poslali predlog za začetek razpisa za novega direktorja Davčne uprave, saj je Grilj zaradi zakona o javnih uslužbencih le vršilec dolžnosti.

Neuradno je slišati, da naj bi zato za računsko sodišče pripravljali odgovor, v katerem bodo utemeljili, da ni smiselno za slabe tri mesece imenovati postavljati vršilca dolžnosti, saj bo januarja prišel novi direktor. Z Griljem pa naj bi se dogovorili, da se ne bo prijavil za razpis, čeprav ta uradno trdi, da se še ni odločil.

Tudi Bajuk za Griljevo razrešitev

Na poziv računskega sodišča za razrešitev vršilca dolžnosti direktorja Davčnega urada, Stojana Grilja, se je odzval predsednik komisije za nadzor proračuna in javnih financ Andrej Bajuk. Zatrdil je, da je njegova vlada Griljevo razrešitev predlagala že leta 2000, vendar do nje ni prišlo.

Grilja pa Bajuk med drugim krivi za neučinkovito izterjavo davčnega dolga, vendar dodaja, da za tako stanje ni edini krivec.

"Poudariti želim, da za take razmere v davčni upravi ni bil prvenstveno odgovoren Stojan Grilj, saj je direktor postal šele leta 1999 in je tako stanje v veliki meri že podedoval," je izjavil Bajuk.

Andrej Bajuk
Andrej Bajuk FOTO: POP TV

V nadaljevanju je podrobno pojasnil vzroke, zaradi katerih je vlada leta 2000, ko ji je prvak NSi nekaj mesecev tudi predsedoval, predlagala razrešitev Grilja, v njegovem današnjem nastopu pred novinarji pa je bilo čutiti tudi kritično ost, naperjeno v računsko sodišče. To je po Bajukovih trditvah vse od ustanovitve DURS sredi leta 1996 potrjevalo pravilnost izkazanih prihodkov v državnem proračunu, ne da bi ugotovilo pravilnost poslovanja DURS oz. pravilnost izkazovanja in upravljanja davčnega dolga.

Med vzroki, zaradi katerih je vlada jeseni leta 2000 predlagala razrešitev Grilja - Bajukova vlada je to v začetku oktobra 2000 tudi dejansko storila, vendar je vrhovno sodišče v upravnem sporu, v katerem je Grilj tožil državo zaradi razrešitve s položaja direktorja DURS, konec novembra 2000 ugodilo njegovi tožbi ter odpravilo odločbo vlade -, je predsednik NSi na prvo mesto postavil velike zaostanke v reševanju davčnih odločb in "eklatantno" kršenje rokov odločanja v upravnem postopku. To vzbuja sum neenakega obravnavanja davčnih zavezancev, zlasti velikih, med katerimi prvak NSi omenja igralnice in zavarovalnice.

Drugi razlog za Griljevo razrešitev je bilo razkritje primera neupravičenega vračila davka na promet proizvodov velikemu davčnemu zavezancu v višini prek milijarde tolarjev. "Obveznost plačila davka velikemu davčnemu zavezancu je dvakrat potrdilo vrhovno sodišče, ustavno sodišče pa je na podlagi vložitve izrednega pravnega sredstva s strani davčnega zavezanca vrnilo zadevo v ponovno odločanje oziroma preveritev, toda DURS je preveritev po naših ugotovitvah nezakonito ustavil, davčnemu zavezancu pa neupravičeno vrnil dve tretjini že plačane in na vrhovnem sodišču potrjene davčne obveznosti," je spomnil Bajuk. Uspelo pa jim je ugotoviti, da je to dejanje izpeljala davčna uprava pod pritiskom oz. po navodilu tedanjega vodje pravne službe finančnega ministrstva. Za to zadevo je Bajuk izvedel iz anonimke, ki jo je po zaključku mandata odstopil v reševanje kriminalistom. "Do danes me ni nihče obvestil, kaj so naredili z mojo prijavo," je dodal.

Tretji razlog pa je je velik davčni dolg in njegova konstantna hitra rast. "Danes vemo, da se je od tedaj davčni dolg podvojil, kar bo tudi predmet obravnave na skupni seji komisije DZ za nadzor proračuna in odbora DZ za finance," je pristavil. Komisija in odbor bosta namreč po Bajukovi napovedi kmalu na skupni seji obravnavala porevizijsko poročilo, s katerim je računsko sodišče odgovorilo na odzivno poročilo DURS. "Dolg se veča in dejansko ne vemo, koliko znaša," opozarja predsednik NSi in dodaja, da je vzrok za to v dejstvu, da DURS še vedno nima celovitega informacijskega sistema, ki bi vsem zagotavljal preglednost nad davčnim dolgom.