Slovenija

Težave z gorivi vse do petka? Golob: To je škandal v vseh pogledih

Ljubljana, 20. 06. 2022 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA, Maja Pavlin
Komentarji
4304

Polomija s pomanjkanjem goriva na bencinskih servisih se je nadaljevala tudi z začetkom novega tedna. Ob fiasku, ki se je dogajal na bencinskih črpalkah širom Slovenije, se je odzval tudi premier Robert Golob. "To je škandal v vseh pogledih," je komentiral razmere. Petrol je medtem podal pojasnila, zakaj prihaja do težav in zastojev z dobavo goriv na črpalkah. Da na povprečnem prodajnem mestu zaradi visokega povpraševanja novo dobavljeno cisterno izpraznijo tudi v roku treh ur, je dejala predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič. Težave pa bi se lahko pojavljale vse do petka ali še dlje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odzivi ministra Hana in Roberta Goloba
    02:49
    Iz 24UR: Odzivi ministra Hana in Roberta Goloba
  • Iz 24UR: Kaos zaradi napovedane podražitve
    03:37
    Iz 24UR: Kaos zaradi napovedane podražitve
  • Iz SVETA: Pomanjkanje goriva
    08:09
    Iz SVETA: Pomanjkanje goriva

Že v soboto popoldne je številne potrošnike na bencinskih črpalkah doletelo neprijetno presenečenje. Ob prihodu so jih namreč pričakala sporočila, da goriva zaradi povečanega povpraševanja trenutno ni na zalogi. Izpad goriv se je zgodil pri vseh večjih ponudnikih goriva: Petrolu, OMV in MOL. O težavah so poročali praktično po vsej državi. Nekatere bencinske črpalke so kar zaprle vrata. 

Da je za izpad goriv kriv naval turistov in gneča na slovenskih cestah, o fiasku pravijo na Petrolu, vendar se težave, kot kaže, nadaljujejo tudi po koncu vikenda. O pomanjkanju dizelskega goriva so nas že včeraj navsezgodaj obvestili iz Domžal ter tudi ponekod na primorski avtocesti. Eden od bralcev nam je tako sporočil, da je gorivo na primer nemogoče natočiti na bencinskem servisu na avtocesti Šempeter Vrtojba. Hude težave so imeli sicer na celotnem Goriškem in tudi v Ljutomeru. Na ljutomerškem Petrolu so nam potrdili, da je zmanjkalo goriva. Težave so se pojavljale tudi ponekod po Ljubljani.

Kakšna so pojasnila Petrola?

Na Petrolu priznavajo, da tudi v torek, ko začnejo veljati nove cene, goriva ponekod ne bodo mogli zagotoviti. "Če bo pritisk ostal takšne, kot je, bo dobava goriv do nekaterih točilnih mest lahko trajala tudi do petka ali pa še dlje, če se bo povpraševanje še povečalo," dodajajo.

Ob tem poudarjajo, da ne izigravajo sistema ter gorivo blokirajo zaradi torkovih podražitev. "Sistema preprosto nismo mogli tako hitro prilagoditi na takšen skok v povpraševanju," so jasni. Kot pojasnjujejo, gre v primeru, ko je bilo na bencinskem servisu razobešeno obvestilo o tem, da je goriva zmanjkalo, vozniki pa so ga kljub temu lahko točili, za napako. "Gre za varnostni mehanizem - mrtva teža v rezervoarju. Ta se namreč nikoli ne izprazni, vendar pa se sistem pri določeni nizki količini goriva v rezervoarju ustavi, saj začne sicer skozi cisterno vleči zrak," so jasni in ob tem poudarjajo, da gre le za tehnično napako.

Ne morejo sicer zagotoviti, da bodo danes težave z gorivom odpravljene, zagotavljajo pa da ne bo nikjer izobešenih lažnih napisov. "Mi smo vse razpoložljive cisterne, ki so na voljo v Sloveniji že od srede naprej dali v sistem. Na polno polnimo vsa prodajna mesta," je zagotovila predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popovič. Zaradi situacije se sicer Petrolovim kupcem opravičuje.

Vse od srede, ko je vlada napovedala novo uredbo o regulaciji marž, so zagotovili "vso razpoložljivo logistiko, da tekoče in sproti polnimo vsa prodajna mesta", je zagotovila ob tem. Pojasnila je tudi, da se rezervoarji na črpalkah sicer polnijo vsak dan, a da je bila tokratna situacija bistveno otežena tako zaradi "bistveno večje prodaje" kot tudi vikenda, ki je na ceste prinesel večji promet in posledično povzročil zamudo v dostavi. "Da so bile izredne razmere pa šteje tudi to, da je našo cisterno, da je lahko v nedeljo prišla na avtocesto na Hrušico, moralo spremljati policijsko vozilo," je dodala.

A stanje je ponazorila tudi s številkami. Da od četrtka do danes beležijo kar 500-odstotno večjo prodajo "tujih kartičarjev tovornjakov" ter 300-odstotno večjo prodajo na avtocestnem križu, je dejala. "Ko cisterna pride na bencinski servis jo na povprečnem prodajnem mestu v treh urah že prodajo in izpraznijo," je dejala. In še da sistem trenutnega povpraševanja ne vzdrži ter da sistem v Sloveniji na takšne prodajne količine, je jasna.

Priznavajo sicer, da je stanje v državi glede dostopnosti goriva tudi danes precej podobno nedeljskemu. "Tudi danes je povpraševanje po pogonskih gorivih na bencinskih servisih po Sloveniji močno povečano. Prodaja je v teh dneh glede na povprečja približno podvojena. Čeprav smo dobavo povečali in bencinske servise oskrbujemo iz vseh razpoložljivih skladišč, zaradi izrednega povpraševanja in logističnih omejitev pri oskrbi na posameznih bencinskih servisih še vedno prihaja do pomanjkanja goriva," pojasnjujejo iz Petrola in zagotavljajo, da gre za kratkotrajne izpade, zato naj bi bil strah pred pomanjkanjem odveč.

Na Petrolu priznavajo, da na povečanje povpraševanja niso bili pripravljeni. "Na prodajnih mestih po celi Sloveniji v teh dneh zaznavamo povečano povpraševanje. Slednje močno presega dolgoletna dnevna povprečja." Tudi Drobne Popovičeva je na tiskovni konferenci poudarila, da težava ni v tem, da goriva ne bi bilo, temveč da je bilo povpraševanje preprosto tako povečano, da ga logistika ni bila zmožna dohajati. Izpostavila je tudi, da do enakih težav prišlo že marca, ko so mediji poročali o dvigu goriv. Razlika je le v tem, da je trenutno turistična sezona in posledično povpraševanje tudi veliko večje, kot je bilo takrat, zato tudi težave še niso odpravljene.

V nedeljo so na Petrolu sicer sprva pojasnjevali, da bo oskrbovanje črpalk z gorivom trajalo kakšno uro, morda nekoliko dlje, a se težave nadaljujejo že drugi dan. Mnogi so bili v strahu pred tem, da v začetku tedna zaradi praznega rezervoarja ne bodo mogli v službo. 

Na Petrolu očitke, da gorivo pred torkovim podražanjem namerno zadržujejo, ostro zavračajo in pravijo, da je pomanjkanje goriva posledica gneč na cestah in povečanega navala turistov.

Ničkaj drugače ni bilo na črpalkah OMV. "Goriv ni na zalogi na naših posameznih prodajnih mestih po državi, saj kot posledica navedene situacije ne zmoremo pripeljati zadostnih količin goriva iz naših skladišč na prodajna mesta." Tudi pri OMV kot razlog za pomanjkanje navajajo, da je "izredno povpraševanje posledica napovedi višje cene pogonskih goriv, ki bodo veljavne v torek, 21. 6. 2022,  bistveno nižje cene v Sloveniji v primerjavi s sosednjimi državami in v tem času povečanega turističnega in tovornega tranzita".

Izredno povečano prodajo goriv so zaznali tudi na prodajnih mestih družbe Mol Slovenija, zaradi česar je prišlo do občasnih izpadov. "Prve začasne prekinitve prodaje goriv zaradi pomanjkanja smo imeli v nedeljo v poznih dopoldanskih urah, celotno soboto in nedeljske jutranje ure pa smo nemoteno prodajali goriva. Intenzivno oskrbujemo bencinske servise, zato daljših izpadov ne pričakujemo, so pa določena ozka grla v logističnih kapacitetah," so še sporočili.

Golob pomanjkanje pogonskih goriv na črpalkah ocenil za škandal

"To je škandal v vseh pogledih," pa je razmere komentiral predsednik vlade Robert Golob. Meni, da bi morali trgovci razmere predvideti in se nanje bolje pripraviti. "Po eni strani razumem, da je bil pritisk pri ljudeh zaradi napovedane podražitve nekoliko večji, vendar je po drugi strani obveznost trgovcev zelo jasna - oni bi morali poskrbeti, da goriva ne bi zmanjkalo, zmanjkalo pa ga je v vsej državi naenkrat," je jasen.

Da pogonskih goriv ni zmanjkalo samo na enem koncu, ampak povsod, je kritičen: "To pomeni, da se je stvar dalo predvideti in tudi ustrezno ukrepati." Pričakuje tudi poročilo tržnih inšpektorjev, ki na terenu preverjajo spoštovanje trenutne ureditve glede cen, zaloge in morebitno zavajanje potrošnikov. "Nisem si mislil, da se bo kaj takega zgodilo, pa ne zaradi ljudi, ampak da se nekdo zaradi čiste špekulacije za par evrov ne pripravi bolje na takšne situacije," je še povedal Golob.

Robert Golob
Robert Golob FOTO: Bobo

Na dogajanje na bencinskih črpalkah po državi se je ob robu obiska v Mariboru odzval tudi minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Po njegovih besedah je prva prioriteta vlade, da vzpostavi zadostne zaloge goriv na slovenskih črpalkah in ohrani stabilnost cen. "To, da cene rastejo, bo predstavljalo problem za vse. Za ljudi, ki bodo morali seči globlje v denarnico, marsikoga pa bo še bolj potisnilo v finančne in socialne težave, za gospodarstvo, konec koncev pa se bodo višje cene goriv prelile tudi v višje cene hrane, višje cene izdelkov, višje produkcijske cene... Prioriteta je cene zadržati," je poudaril.

Kot je dodal, so danes s predstavniki sindikatov govorili o tem, da je treba prioritetno v kolektivni pogodbi poskrbeti, da bodo plačila prevoza na delo in plačila malice sledila podražitvam na trgu. "Da se ljudje vozijo v službo, in bodo zdaj morali plačati pol več, se bo moralo poznati tudi na plačilnih listah. Če rastejo cene, morajo rasti tudi plače," je poudaril.

Glede špekulacij, da naj bi naftni trgovci pred torkovo podražitvijo namenoma zadrževali pogonska goriva, pa je Mesec dejal, da jih je treba v tem primeru najstrožje sankcionirati. "To pomeni, da izkoriščajo krizo za lasten dobiček in ljudi potiskajo v revščino, da bi med krizo sami kovali dobičke. To ni samo nepošteno, to je moralno zavržno in to je treba najostreje sankcionirati," je bil jasen minister.

Precej drugače na to gledajo v opozicijski SDS, donedavni največji vladni stranki. Poslanec Branko Grims je dejal, da se je vlada pri vprašanju cen pogonskih goriv izkazala za "popolnoma nekompetentno in neoperativno". To se je po njegovih besedah pokazalo v nedeljo, ko je na začetku turistične sezone zaradi napačnega ravnanja vlade po vsej državi zmanjkovalo goriva.

"Si predstavljate, kakšen katastrofalen signal Slovenije je bil dan tujini in kako očitno bodo to zlorabili vsi naši konkurenti, ko bo šlo za propagando v naslednjih tednih in mesecih. Škoda je nepopravljiva. Še huje, neposredna škoda je bila opazna, saj ljudje, ki so ostali brez goriva niso mogli iti nikamor," je navedel.

Han: Ali so bili distributerji pripravljeni na to, lahko presodite sami

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han je ponovil argumente dobaviteljev. "Ugotovili so, da je šlo le za občasna, kratkotrajna pomanjkanja. Upoštevati moramo, da je bil vikend zelo obremenjen s tranzitom zaradi praznikov v sosednji Avstriji. Upočasnjena je dostava na servise."

Glede stanja zalog je povedal, da so na voljo zadostne količine. "Ni nobene skrbi, da bi kdo ostal brez ali da bi goriva zmanjkalo. Naše ministrstvo nimam nobenih informacij, da bi bila zalog goriv pri distributerjih zmanjkalo." Povedal je, da morajo pomanjkanja reševati distributerji.

"Nafta se nenormalno draži, glede na globalne trende. Vse povsod prihaja do povečanja prometa, ko zvišujemo ceno naftnih derivatov. V preteklosti smo že bili priča podobnim težavam. Ravnali smo odgovorno in predvidljivo. Uveljavitev uredbe smo načrtno zamaknili za en teden. Da se potrošniki in gospodarstvo in distributerji lahko pripravijo. Ali so bili ustrezno pripravljeni, lahko presodite sami." Povedal je, da se bodo še danes sestali z distributerji.

"Naše ministrstvo je na teren poslalo vse tržne inšpektorje, ki jih imamo na voljo. Da pregledajo, ali vsi spoštujejo trenutno regulirane cene ter ali prihaja morda do zavajanja potrošnikov. Računam, da bomo imeli kmalu kakšno poročilo. Če se bo izkazalo, da je prišlo do kršitev zakonodaje, bodo naše inšpekcijske službe reagirale," je  zagotovil.

Kasneje je povedal, da so na teren poslali okoli 30 tržnih inšpektorjev, ki so opravili 120 inšpekcijskih pregledov na bencinskih servisih znotraj in zunaj omrežja avtocest in hitrih cest. Podatkov še nimajo, saj se pregledi nadaljujejo in se bodo tudi jutri. Takoj, ko bodo imeli ugotovitve "črno na belem", jih bodo delili z javnostjo, je dejal.

Če bodo ugotovljene nepravilnosti, bo država ustrezno ukrepala, če jih ne bo, bodo pa tudi jasno priznali, da je šlo za logistične težave, je strnil. Han je ob tem opozoril, da so bili v zadnjih dneh pod velikim pritiskom tudi zaposleni na bencinskih servisih, ki da so bili deležni tudi groženj voznikov. Ljudi je pozval k strpnosti, saj zaposleni za nastale razmere niso odgovorni.

Glede blagovnih rezerv nafte je povedal, da so polne, a poudaril, da država, ko pride do takšne situacije, ne sprošča goriv. "Država ima te rezerve za primere hudih motenj na trgu, to pa se sedaj ne dogaja, ker imajo logistične težave."

Han se je zahvalil prodajalcem, ki so se soočali s pritožbami strank. "Zaradi politike in distributerjev so slišali marsikatero krepko na svoj račun," je dejal. 

O režimu regulacije cen pogonskih goriv, ki ga je sprejela vlada pa je ponovil, da na avtocestah in hitrih cestah sproščajo določanje cen. "Oblikovali jo bodo trgovci sami. Tukaj bo prišlo do povečanja. Drugod pa bo država regulirala drobnoprodajno ceno. Omejujemo maržo distributerjem. Ta cena se bo oblikovala vsakih 14 dni po uredbi. Ministrstvo bo tudi danes popoldne javnost obvestila o novi regulirani ceni."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4304)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cervantes Saavedra
07. 03. 2023 13.11
Petrol je še EDINA naftna družba iz nekdanjih tki. "socialističnih" držav, ki še ni prodana tujcem. EDINA!!! Nekaterim v tujini in celo pri nas (!!!) to ni všeč. V eni od prejšnjih vlad JJ-ja so jo poskušali prodati in to celo Rusom, a (žal?) jim to ni uspelo. - Gotovo tudi danes pri nas nekateri (isti) obžalujejo, da je Petrol še vedno prevladujoče domača družba. - Petrol bi lahko imel na voljo večji avtopark avtocistern, a bi ga moral plačevati lastnikom tudi, ko ne bi bilo potrebe po izrednih pojačanih dobavah goriv. Seveda bi to pomenilo stalno višje cene goriv, a kaj zato, a ne?
RdecaPesa
24. 07. 2022 21.20
+4
Kaj pa grimsić tarna nekaj? Vladi se pripisuje, da mora se poslovanje gospodarskih podjetij vodit? Tile pa res ne vejo ali bi imeli socializem ali kapitalizem ali kaj... ali pa samo iscejo priloznosti za udrihanje po tistih, ki so jih ponizali na volitvah.
Luka64
23. 06. 2022 19.12
-3
In kdo je povzročil ta škandal na črpalkah, če ne sam presvetli Golob s svojim nesposobnim načinom vodenja države. Pa ta človk pojma nima, kolk se vodi država. No saj inšpekcijski nadzor pa je sedaj ugotovil, da se je poraba derivatov povečala 10 x v tem času, ko ukrepe na področju cen derivatov sprejema nova vlada.
bysaRD
23. 06. 2022 15.12
+0
In ti pipika Petrolova... Zakaj že bi bilo povpraševanja 2x toliko kot prej? A smo v drugi Švici vsak še en avto kupili ali bluzis?
Prokontra
23. 06. 2022 09.19
-4
Golob a se delaš norca, govoriš o škandalu, in si neposredno vpleten.
Tomaž 63
22. 06. 2022 17.52
+0
Vse podržaviti, da si tako delati norce iz ljudi. Enormno bogatijo iz dneva v dan, pa jim ni dovolj. Kaj pa narod, smo se za to borili.
vrtnicax5
22. 06. 2022 15.52
-3
To je nesposobnost te vlade !!
bob75
22. 06. 2022 16.50
+6
in kaj ima vlada pri tem . Upam da ne bo v merkatorju štručk zmanjkalo , ker bo sigurno Golob kriv.
funkytown
22. 06. 2022 13.11
+2
Zanimivo bi bilo na bencinski črpalki postaviti dve ročki. Na eni cena pred podražitvami, na drugi pa bi pisalo v podporo Ukrajini in z novimi cenami. Zanimiv eksperiment bi pokazal, koliko ljudi si res želi na tak način podpirati Ukrajino...
Cervantes Saavedra
07. 03. 2023 12.54
za Tuc: In pa dve ceni plina, eden cenejši iz Alžirije in drugi s Putinovimi višjimi cenami. Zanimiv eksperiment bi pokazal, koliko ljudi si res želi na tak način podpirati agresorsko Rusijo... Gotovo si tudi za ta predlog!
grozjak
21. 06. 2022 18.49
-2
Ja nič, prevaro bodo vlekli še par dni, samo da nas prepričajo.... banda požrta ...in petrol in vsi drugi..
alenka.NN
21. 06. 2022 17.20
+1
to je revanšizem bivših, ki še migetajo na javnih rezervah....
RdecaPesa
24. 07. 2022 21.13
-1
In v teh paradrzavnih firmah. Le poglejte kdo predseduje.
Urška iz Ugande
21. 06. 2022 14.23
+0
Dober del za Slovenijo. Če bodo pametni, bodo v zameno vzeli Javeline in par drobov. Potem pa Rusi ne pridejo preko Mure
Urška iz Ugande
21. 06. 2022 14.23
+0
Samo DESNO je pravo
21. 06. 2022 12.38
-4
ŠKANDAL JE TA VLADA
je še kdo pošten
21. 06. 2022 12.10
+11
čudno kako so imeli vsi petroli po štajerski vsi vse rezervoarje prazne....zjutraj pa normalno odpirali...srečal nisem ene cisterne, da bi vozila gorivo....
Cervantes Saavedra
07. 03. 2023 12.58
za je še p: Si štel, kolioko je bilo nočnih dobav goriv?
je še kdo pošten
21. 06. 2022 12.09
+1
od zdaj naprej še vsi zaposleni na petrolu tankajo na molu...do zdaj jih je le 30%....
Cervantes Saavedra
07. 03. 2023 13.01
za je še: Janšisti pa so nehali tankati na MOLU-u, saj Orban ne pošilja več nepovratnih forintov na Trstenjakove strankarske medije in trolejbuse.
pietro
21. 06. 2022 10.34
-1
Škandal si ti Holop
griža
21. 06. 2022 09.55
+9
Gospa Nada Drobne, z vsem spoštovanjem, ko se boste ponovno poslušali, kaj ste včeraj tvezili, upam da imate toliko samospoštovanja in boste Petrolu sami rekli nasvidenje. Že 40 let Petrolov zvesti uporabnik.
Bover
22. 06. 2022 15.56
+1
Res ne vem ,cel svet uporablja Shell, Esso in podobnim velikim, vi pa o nekem Petrolu?
lizing
21. 06. 2022 08.51
-2
Ej Golob počasi boš ugotovil kako si nepomemben. V peskovniku so veliki fantje.
Ladko Lipovsek
21. 06. 2022 10.47
+5
Jst !
21. 06. 2022 08.48
+2
Ta ženska nima pojma kaj blebeta, - včeraj je v izjavi na TV povedala , da mora v 15,000 litrskih rezervoarjih ostati 200 litrov litrov goriva !!! Ne ostati ga mora 2000 litrov, naj ji nekdo preden gre na tiskovko napiše na plonk cegelc, da bo znala povedati prave odgovore in se ne sramotiti. In še to, včeraj sem na Molovi pumpi tankal, goriva so imeli dovolj neprekinjeno je dejala prodajalka . Od sedaj naprej tankam le še na Molu. Adijo Petrol !
glasNI
21. 06. 2022 16.09
+4
To je bil tudi namen SDS falange. Uničiti slovensko podjetje z monopolom in ta monopol podariti tujcem. V nedeljo pa k maši, goveja juhica in muzika za kosilo, da se počutijo domoljubni.
Potouceni kramoh
21. 06. 2022 08.36
+12
Odstop Drobne z vodstvom in nadzorniki Petrola vred!
cool1
21. 06. 2022 08.32
+9
Bomo pa tankali na Molovih pumpah.....pa naj gorivo Petrol zadrži zase !