Slovenija

'Težave so se kopičile 30 let, ne moremo jih odpraviti z zamahom ene roke'

Ljubljana, 03. 12. 2022 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
315

Nas po grožnji s stavko iz vrst zdravnikov in vladno ponudbo za zvišanje plač čaka še en stavkovni val? Med šolniki že vrši, vlada jim je obljubila, da jih bo obravnavala prednostno, pa vendar so jih prehiteli zdravniki. A fronte so odprte tudi na področju drugih strok. "Če vlada z nami ne bo pripravljena iskati rešitve v strokovnem sporazumu, naj se stavka nadaljuje," je jasen tajnik Sviza in predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Medtem ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik poudarja, da so v iskanju rešitev in se s sindikati pogajajo, zato se jim zdi zaostrovanje "preuranjeno in neupravičeno".

Med šolniki že vrši. Sindikat sporoča, da jih vlada kljub obljubi ne obravnava resno, celo podcenjujoče. Zdravniki razmišljajo o stavki, čeprav jim namerava vlada zvišati plače za do pet razredov, šolniki imajo z vlado odprta pogajanja, vendar pa stavke, ki so jo začeli pod Janševo vlado, niso izključili. Zakaj imajo občutek, da njihova pogajanja neprestano odrivajo?

"Ker se sedem mesecev nismo nikamor premaknili, čeprav je vlada v svojo koalicijsko pogodbo zapisala, da bo odprtje stavke obravnavala prednostno. Vendar pa po sedmih mesecih nimamo niti osnovnega predloga, kako bi reševali in zaprli strokovni sporazum," je v oddaji 24UR ZVEČER odgovoril Branimir Štrukelj, tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja.

Ob tem pa je opozoril, da se je Slovenija znašla sredi največje krize izobraževanja po njeni osamosvojitvi: primanjkuje 4000–5000 učiteljev, imamo eno najstarejših učiteljskih populacij, prav tako država zaostaja z reformo, vrednost pedagoškega dela pa se zadnjih 10 let sistematično znižuje v odnosu do drugih. "Bojim se, da vlada podcenjuje to krizo in da je morda celo ne razume," je dejal.

Učiteljica
Učiteljica FOTO: Shutterstock

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik je medtem poudarila, da je vlada na področju zdravstva in socialnega varstva le realizirala dogovor, ki ga je lani sprejela in podpisala prejšnja vlada. Zagotovila je tudi, da vlada odprte stavkovne zahteve ne jemlje z lahkoto. A Štrukelj je bil kritičen: "Vlada ne le, da krši koalicijski dogovor, ki ga je dala, temveč tudi zakon o stavki, prek katerega je dolžna z nami iskati rešitve v okviru strokovnega sporazuma."

Poudarja, da jih ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik odriva z izgovorom sistema plač: "Medtem ko se je vlada z zdravstvom dogovorila, nas ignorira. Pa čeprav je situacija kritična in bo eskalirala."

Ministrica medtem odgovarja, da so kolektivne pogodbe med dejavnostmi povezane. "Na koncu dneva je vse stvar dogovarjanja in dialoga, moramo se poslušati in slišati," je dejala. Spomnila je, da je vlada odprla dialog, da se pogaja ter da je prav tako sprejela pogajalska izhodišča, tudi za pogajanja s Svizom. "Zadnja so tekla v torek, naslednja pa so dogovorjena za 12. december. Pogaja torej se, tudi o stavkovni zahtevi," je jasna Ajanovič Hovnikova.

"To, kar se zdaj sklepa z zdravstvom in socialnim varstvom, del katerega so tudi zdravniki, je zgolj realizacija dogovora, ki je tudi transparentno naveden v dogovoru, ki smo ga podpisali z vsemi sindikati, kjer smo se zavezali, da bomo vse te dogovore tudi realizirali," je še opomnila. Ob tem je poudarila, da se je v zadnjih 30 letih nakopičilo veliko težav: "Zato ne gre pričakovati, da je vse težave mogoče odpraviti z zamahom ene roke."

Štrukelj medtem meni, da se ravno v tem skriva neenakost med šolniki in zdravstvom. "Vlada in ministrica nas neprestano odrivata na te sistemske spremembe, medtem ko se je z zdravstvom in socialo sistemsko korektno zdaj in bodo tudi plače zvišane. Na to v izobraževanju ne moremo pristati tudi zaradi tega, ker imamo tako veliko krizo," je ponovil.

"Če vlada z nami ne bo pripravljena iskati rešitve v strokovnem sporazumu, naj se stavka nadaljuje," je bil jasen tajnik Sviza. Ministrica pa mu je odgovorila, da so v iskanju rešitev ter da tudi s Svizom sedijo skupaj za mizo. "Ne vidimo razloga za zaostrovanje, to se nam v resnici zdi preuranjeno in neupravičeno."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (315)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

St. Gallen
03. 12. 2022 21.53
-3
Strukelj, predlagaj ze koncno obvezni verouk v osn soli, v ponedeljek. Ljudje cakajo, predvolilne obljube pa to
Streznitev
03. 12. 2022 17.34
-3
Težave so se kopičijo že 30 let, prej pa se jih ni smelo niti omeniti, sicer bi štruklj postal prepečenec.
Streznitev
03. 12. 2022 17.28
-3
Štrukel pa kasira kot bi bil predsednik vlade.
Styria
03. 12. 2022 16.27
+2
Zakaj? Šolski sistem je katastrofa trenutno, saj veliko število učiteljev učnega gradiva ne predela v soli in enostavno obveznosti prelagajo na nas starše isto kot v času korone. 🔴Branimir Štrukelj: ''Na šolah po celotni Sloveniji imamo težavo, saj vi niste našim otrokom omogočili pravičnih, normalnih pogojev v soli. Glede na porast otrok iz ex-balkanski držav bi v šolah morali narediti paralelke za vse otroke, ki ne znajo slovensko zato, da osvojijo osnove inin jih v drugem koraku poskušate integrirati. V koliko je razredu 1-3 tuji otroci je to sprejemljivo to, kar se pa sedaj dogaja pa ni sprejemljivo, saj se mora učiteljica 5-10 tujim otrokom dosti več časa posvečati kot slovenskim otrokom, ki nazadujejo. 🔴Obcutek imam, da je danes veliko učiteljev, ki si tega poklica sploh niso želeli in ker jim drugega ni preostalo so pač postali pedagogi. Pogoji so zelo dobri, 1-2 mes. pocitnic, skrajšani tedenski urniki 20ur, iz časa korone nas poskušajo navaditi, da pač moramo mi starši dosegati njihove mesečne kvote/plane, čeprav otroci iz šole ne prihajajo z znanjem, ampak z obveznostmi. 🎄Na podlagi tega kaosa si vi prizadevate pravico po boljši plači....kdo je sedaj tu nor?!?
Majama
03. 12. 2022 19.17
+3
Taki komentarji glede počitnic in dopustov me pa res pogrejejo, ker gre za lapanje brez poznavanja dejanskih dejstev. TUDI učitelji imamo tistih 30 in nekaj dni dopusta na leto, ki jih MORAMO porabiti v času počitnic in nič drugače. Vse dneve moramo not prinest in če bos kdaj srečal učiteljivo, ki gre daj b 14h domov s polno torbo zvezkov....ja, bo delala in popravljala naloge vse do večera... ne mi nalagat z urnimi tedni... inteleltualnega dela se ne da meriti.... tako kot še katerega drgega ne... ni vse merljivo, kot tisto kar je v hlačah....
Mnogo
03. 12. 2022 16.03
+2
Alo se eni vedno ne razumete, da imamo novo vlado, katero smo izvolili pred 7 meseci, krivite pa še vedno vlado JJ, če nebi sam tega precital nebi mogel verjet da ste eni tako zaslepljeni!
Mnogo
03. 12. 2022 16.05
+3
Sedanja vlada je v tem casu ze potrosila cez miljardo nad tistim kar je bilo v nacrtu prejsnje vlade, nevladniki, javna uprava itd.. pa ne pravim da kaj ni upraviceno, vendar to je realnost, porabe sedanje vlade.
sursa
03. 12. 2022 15.15
+3
Če znate čez noč dvigni vse cene v nebo potem boste znali tudi odpraviti te manjše težave katere omenjate. Vse se da, če je volja.
nebulae ngc6720
03. 12. 2022 15.03
+4
kot drugo od 1 do 4 razreda samo 5 šolskih ur na dan, po 5 razredu pa max. 6 ur na d an!
nebulae ngc6720
03. 12. 2022 15.00
+8
kot prvo bi moraLI UKINIT 9 LETKO- IN SAMO 8 RAZREDOV!
nebulae ngc6720
03. 12. 2022 14.57
+6
štrukelj bo treba iti na normativ 28-30 učencev na razred pa vas učiteljev najmanj 2000 preveč!
Miran Petek
03. 12. 2022 21.14
-2
No tu pa si fejst kiksnu, pa sploh ne bom razlagal zakaj 🤦‍♂️
nebulae ngc6720
03. 12. 2022 14.55
+2
leto 2012- policaji s srednjo šolo razredov gor! zdravniki v zadnjih 5 letih za 50 % plače gor!
nebulae ngc6720
03. 12. 2022 14.55
+3
nategujejo vas liberalci, kot klerikalci!
Jež_JFP
03. 12. 2022 14.42
+1
Štrukelj, ko bodo morali tvoji financerji delati več kot sedaj, tri ure na dan, te bodo nehali plačevati in te bodo izpljunili. Davkoplačevalci vsakega srednješolskega prfoksa plačamo 5 ur neopravljenega dela. Če imaš jajca ti lahko to dokažem pred kamerami. Samo tole mi povej: zakaj so ravnatelji samovoljno zahtevali od učiteljev, da morajo biti prisotni v šoli 6 ur (6*60 min). Niti slučajno te niso upali o tem obvestiti.
Mnogo
03. 12. 2022 14.32
-4
Kaj ko bi ena nevladna skupina opravila to nesorazmerje, nejasnost in plac, pokojnin, sociale v glavnem vsega kar je javno in se financira iz javnwga denarja, pa to ce stpi ena univerza v taksen koncept bi morala resit zadevo.
BakaŽvaka
03. 12. 2022 14.26
+4
Spet leni šolniki. Non stop šolniki in dohtarji. Izkoriščajo vse vlade. Nič jim nikoli ni dosti. Lenuhi!!
zurc
03. 12. 2022 14.24
-1
toliko kot zahteva javni sektor denarja ga gospodarstvo v sloveniji ne more zaslužit ,je premalo ,zgleda da bo moral JS zamenjati nesposobno slovensko gospodarstvo z kakim katarskim ,morda jih bodo oni lahko nahranili
špaget
03. 12. 2022 13.44
+7
Ena zanimiva anekdota, kako se je pri nas porabljal šolski denar. Mi smo nekje v 4. razredu osnovne šole dobili par pametnih tabel in se jih do zaključka, torej nekje 5 let, noben učitelj ni naučil uporabljat. Nobenemu se ni dal ukvarjat s tem, prilagajat material v elektronski format, niti pisat po njih. Ena četrtina jih je z grafoskopom projecirala na pametne table. Edina resna uporaba te pametne table je bila pred počitnicam, ko so dovolil da smo učenci risal v slikarju. Ena tabla je stala nekje 1000€ takrat, v mojem 9. razredu so pa začeli prenavljat in zamenjali večino teh tabel z novimi, ker naj bi bile modernejše. Drage interaktivne mašine, ki so se uporabljale kot projektorji. Po nekih 7 letih so prenavljali celotno šolo, in so jih spet zamenjali.
ap100
03. 12. 2022 13.36
+3
očitno na fakultetah predavajo zelo slabi profesorji da so potem njihovi učenci neustrezno usposobljeni -
nebulae ngc6720
03. 12. 2022 14.59
+2
večinoma jih je še v času Marije terezije, in kopičijo balast za balastom v svojih predavanjih!
oježeš
03. 12. 2022 13.33
+9
štruklja ne zanima zdravje ljudi, zanima ga le denar. Za njih nenasitna vreča, ki ne rešuje ničesar. Niti ne odpravlja čakalnih vrst, niti kaj drugega. Hrepenijo le denarju, čim več, ostalo pa ni treba odpravljati. Edino kar drži je izjava: 'Težave so se kopičile 30 let, ne moremo jih odpraviti z zamahom ene roke'
prašek
03. 12. 2022 13.18
+0
noire 03.12.2022, 13:10:31 +1 Ti že veš, saj ti je hčerka menda učiteljica na neki obskurni družboslovni šoli, če se prav spomnim? ............. Slabo se spomniš !!! Moja hčerka ni učiteljica, ampak je profesorica na eni obskurni FF 😅😅😅😅😅😆😆😆😆😆
prašek
03. 12. 2022 13.19
-1
Sicer pa itak ne veš kakšna je razlika med učiteljico in profesorico !!!!!!!!!!!!!!!😆
noire
03. 12. 2022 13.22
+1
Saj točno to sem mislil. Učiteljica na FF.
Brakedirt
03. 12. 2022 13.50
+3
mat8
03. 12. 2022 13.18
+2
Minimalna plača gor, javni sektor plača gor, zanimiv pristop k rasti BDP. H konkurenčnosti večinsko poddobaviteljskega gospodarstva zagotovo ne.