Slovenija

Požar na Krasu: burja se umirja, pogoji za gašenje boljši

Nova Gorica, 18. 07. 2022 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Pavlin, Kaya Kamenarič, STA, Mark Vidrih
Komentarji
61

Na območju Renškega vrha nad Renčami še vedno gori, a je gasilcem požar, ki je vzplamtel v nedeljo dopoldan, do ponedeljka zjutraj uspelo spraviti pod nadzor. Kot nam je povedal vodja intervencije Simon Vendramin, se je burja nekoliko umirila, zato so tudi pogoji za gašenje boljši kot dopoldne in v nedeljo zvečer. Na kraju tako od petih ostaja le še en helikopter, 425 gasilcev pa gasi manjše izbruhe in skrbi, da se požarna linija ne bi premaknila. In medtem ko policija vzrok požara še preiskuje, so domačini prepričani, da ne gre za nesrečo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Srečkom Šestanom
    06:22
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s Srečkom Šestanom
  • Iz 24UR ZVEČER: Izjemno zahtevna intervencija
    02:56
    Iz 24UR ZVEČER: Izjemno zahtevna intervencija
  • Iz 24UR: Gasilci so požar omejili v zadnjem hipu
    03:12
    Iz 24UR: Gasilci so požar omejili v zadnjem hipu
  • Iz 24UR: Požar na Krasu je pod nadzorom
    03:17
    Iz 24UR: Požar na Krasu je pod nadzorom
  • Iz SVETA: Pogovor s Simonom Vendarminom, vodjo intervecije
    02:12
    Iz SVETA: Pogovor s Simonom Vendarminom, vodjo intervecije
  • Iz SVETA: Obsežen požar na Krasu
    03:08
    Iz SVETA: Obsežen požar na Krasu
  • Gasilci so se s požarom borili tudi ponoči
    00:56
    Gasilci so se s požarom borili tudi ponoči
  • Gašenje požara na Krasu
    00:56
    Gašenje požara na Krasu
  • Požar na Krasu, vir: Danijel Ilić
    02:05
    Požar na Krasu, vir: Danijel Ilić
  • Požar na Krasu
    00:20
    Požar na Krasu

Le dva dni potem, ko so gasilci uspešno pogasili obsežnejši požar v okolici državne ceste Miren–Lokvica, je na območju Renškega vrha nad Renčami v nedeljo nekaj pred 10. uro ponovno zagorelo. Požar se je na težkem in mestoma neprehodnem kraškem terenu najprej širil proti vasi Temnica, pozneje pa se je zaradi burje obrnil v drugo smer.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tekom noči je težave povzročal predvsem na zahodnem delu, kjer se je požar močno razširil proti Lokvici. Sredi noči so ga sicer uspeli zaustaviti okoli 500 metrov pred vasjo, ob cesti Lokvica–Cerje, nam je povedal vodja intervencije Simon Vendramin. Prebivalce okoliških vasi so v nedeljo zvečer opozorili pred morebitno evakuacijo, vendar pa te na srečo ni bilo treba izvesti. Prebivalci so bili kljub temu v pripravljenosti, da zapustijo svoje domove.

Čeprav je gasilcem požar do jutra uspelo spraviti pod nadzor, je nevarnost še vedno predstavljala burja, zaradi katere grozijo vnovični izbruhi požara. Vendramin je pojasnil, da se sicer še vedno pojavljajo posamezni izbruhi. "Požarišče je tako veliko, da se bodo posamezni izbruhi, dokler se območja ne bo dokončno očistilo, verjetno pojavljali še nekaj dni," je povedal in dodal, da požar lahko gori tudi pod tlemi, česar ne morejo videti, in nato čez čas spet izbruhne.

Trenutno je na terenu 425 gasilcev iz več gasilskih enot. Nekaj po 7. uri so izvedli tudi menjavo ekip. Požar je dopoldne gasilo tudi pet helikopterjev, od tega dva italijanska, a trenutno na kraju ostaja le en policijski helikopter, nam je povedal vodja intervencije. "Če bo potrebo, bomo dodatno aktivirali helikopterje Slovenske vojske," je dodal.

Dopoldne je bil v pripravljenosti tudi italijanski kanader, hrvaški danes ne bo posredoval. "Včeraj je dobro opravil svoje delo," je povedal Vendramin. Pomoč iz zraka je sicer več kot dobrodošla, saj je na območju požara veliko neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne.

Vodja intervencije je dejal še, da bo ponoči na kraju ostalo 200 gasilcev, ki bodo "držali rob požara", čistili območje in skrbeli, da se ogenj ne bo razširil.

Domačini prepričani, da ne gre za nesrečo 

Vzrok nastanka požara zaenkrat še ni znan, več bo jasno, ko se bo lahko opravil podroben ogled pogorišča. Tja do dokončne pogasitve dostop ni možen zaradi visoke vročine, predvsem pa zaradi velikih možnosti eksplozij neeksplodiranih ubojnih sredstev, ostankov iz prve svetovne vojne.

Domačini so medtem prepričani, da ne gre za nesrečo. "Jaz sem požar zasledil pri prvih zubljih, ko se je vžgalo. In to kar na dveh mestih naenkrat," pripoveduje očividec, ki dodaja, da je prepričan, da je bil požar podtaknjen.

Požar viden tudi na satelitskih slikah

Požar je videti tudi na satelitskih slikah, ki jih je objavil Arso. "Viden je oblak dima, ki se dviga z območja požara," so zapisali v opis slike, ki je bila posneta nekaj čez 10. uro zjutraj.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Druga slika, ki jo je objavil Arso, je infrardeča satelitska slika požara na Krasu, prav tako posneta nekaj čez 10. uro zjutraj. "Vidna so žarišča požara z višjo temperaturo kot zemeljsko površje v okolici," so zapisali. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Aktiviran državni načrt za velike požare

Gori predvsem borov gozd in podrastje, po prvih ocenah je gorelo na 390 in 400 hektarih velikem območju. Aktiviran je državni načrt za velike požare, pomagajo tudi civilna zaščita in drugi prostovoljci. 

Danes si je požarišče ogledala tudi vodja krajevne enote Zavoda za gozdove Slovenije Branka Gasparič. Povedala je, da bo dokončno pogašenemu požaru na tem območju sledil temeljit ogled in popis stanja. "Nato pa bomo izdelali najprej sanacijski načrt in pripravili ukrepe. V njem bomo ugotavljali, ali bo potrebna sadnja novih dreves, katera drevesa bomo sadili in ali bo potrebno urediti tudi kakšno novo prometnico."

Gasparičeva je dodala še, da imajo na tem delu Krasa že iz preteklosti veliko izkušenj z veliki gozdnimi požari, zadnji med njimi je avgusta 2019 divjal na območju Cerja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je še povedal Vendramin, je na območju požara veliko opazovalcev, ki so bili sicer obveščeni, naj ne motijo intervencije. Oblasti prebivalce naprošajo, naj ne hodijo na območje požara, prav tako pa naj, če to ni nujno potrebno, ne zasedajo ozkih kraških cest na širšem območju. Na relaciji Ljubljana – razcep Nanos – Nova Gorica se občasno lahko pričakuje gasilska vozila v konvojih, ob tem opozarja prometno-informacijski center.

Številni krajani ob tem gasilcem na terenu pomagajo ter jim dostavljajo hrano in pijačo, prav tako pa jim nudijo moralno podporo. Na lokaciji požara so tudi člani ekipe za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije.

Gasilcem zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev pomagajo pirotehniki

V nedeljo so požar pomagali gasiti štirje helikopterji (dva slovenska in dva italijanska) ter hrvaški kanader. Gašenje iz zraka je bilo do jutra ustavljeno.

Čeprav so gasilske enote sprva upale, da jim bo požar uspelo spraviti pod nadzor še pred nočjo, kot je sprva tudi kazalo, pa se je burja zvečer okrepila in ponovno razplamtela plamene. Gasilci so se tako z ognjem spopadali tudi čez noč, tudi ponedeljkovo jutranje nebo pa je žarelo v peklenskih barvah ognja.

Ekipa okoli 90 gasilcev je v nedeljo zvečer načrtno zanetila novo žarišče, ki se je nato združilo z glavnim požarom. S tem so želeli narediti požgan koridor, ki bi preprečil nadaljnje širjenje plamenov.

Dodatno nevarnost ob tem predstavljajo tudi neeksplodirana ubojna sredstva, ostanki iz obdobja prve svetovne vojne, zato je bila aktivirana tudi Državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi severnoprimorske regije. Med požarom je bilo slišati številne eksplozije, o katerih poročajo tudi naši bralci. Gašenje zato nadzorujejo tudi pirotehniki.

Ker gori v bližini italijanske meje, je v pripravljenosti tudi okoli 100 italijanskih gasilcev, ki čakajo, če bo požar prešel mejo.

Velika požarna ogroženost

 

Na Krasu in v Slovenski Istri je razglašena velika požarna ogroženost v naravi. Na podlagi 8. člena Uredbe o varstvu pred požarom v naravnem okolju je s strani Uprave RS za zaščito in reševanje velika požarna ogroženost naravnega okolja od 8. julija 2022 dalje razglašena:

 

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Koper v občinah Ankaran, Izola, Koper in Piran,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Postojna v občinah Hrpelje-Kozina, Divača, Sežana in Komen,

- na območju Izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje Nova Gorica v občinah Miren-Kostanjevica in Renče-Vogrsko na območju južno od reke Vipave, v občini Nova Gorica pa na območju južno od rek Branica in Vipava.

 

Občina Ajdovščina je na svojem območju veliko požarno ogroženost naravnega okolja razglasila že 22. junija 2022 in ta ostaja v veljavi do preklica s strani občine.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janezek67
21. 07. 2022 12.10
Še glede helikpoterjev - gašenje z vedrom je bolj tako tako - po mojem zelo neučinovito v primerjavi z letalom. Obstaja sicer tudi helikopter (verzija Blackhavka) ki ima rezervoar spodaj na trupu in helikopter gasi požar v letu, podobno kot letalo. Drugače novih helikopterjev ne potrebujemo, ker jih imamo številčno dovolj. Slovenska vojska naj posodobi Bell 412 (jih je 8 komadov) in svoje Cougarje (4 komade), Policija ima sedaj dva AW 169. Ni tako malo.
janezek67
21. 07. 2022 12.04
Sem že pisal tule gori - Canadairi se nekaj let niti niso prodajali, ker so se menjali lastniki. Sedaj ima proizvodnjo le teh firma Viking, ki ap ne vem, ali jih že proizvaja ali ne. Za slovenijo je rešitev nakup 2 ali 3 Air Tractorjev po ceni okoli 3-4 milijone € (verjetno brez DDV) za komad. Avijon lahko prevaža eno polovijo tovora Canadaira in je najcenejše letalo za gašenje požarov. Bolje, kot helikopter. Za takšno hašenje in hitro čiščenje grmičevja pa obstajajo posebna gasilska vozila. Še en nakup enih 2 do treh takšnih vozil bi pa rešil še ta problem. Ostalo pa je tudi v preventivi.
Mirko Švajger
20. 07. 2022 17.22
problem obvladovanja požarov takih razsežnosti ni preprosto eni pač mislijo da helikopterji in kanaderji so rešitev kar pa ne drži popolnoma Kanader nosi 6000l vode stane okol 37 m-dolarjev Ruski Berijev b 200 nosi 12000 l vode cena okoli 70000 m-dolarjev ali pa iljušin 76 md z nosinostjo 42000 l vode cena pa okol 50 m-dolarjev.Kanader in Berilev lahko polnita vodo med letom
Mirko Švajger
20. 07. 2022 17.30
janezek67
21. 07. 2022 12.05
Be 200 je rusko letalo in zaradi sankcij ne bo letelo v naših krajih.
Antoniozmaj
18. 07. 2022 21.12
+0
janšisti, poglejte kako lepo se šele zdaj vidi napis TITO
MH15
18. 07. 2022 21.08
+2
Ne, tito se ne da. Zdaj bo z belo na črno pisalo TITO :) Posebej za ta desne.
virtex
18. 07. 2022 20.01
-2
Sedaj bo placa na 400 hektarjih za novega TITEJ-a. Gremo levi, karjole, kamne in belo barvo tovorit naslednjih 40 let. Penzija vam ne uide.
Nidani
18. 07. 2022 20.20
+2
Lahko bi pomagal tudi ti, si marsikaj dobil od njega, a si slep da tega ne vidiš...če povem na lep način... 😊
Bolcn
18. 07. 2022 19.41
+1
Kanader ma dost biznisa. Polet gasi, pozim posipa ceste pa še peppy spraj se lahk nafila za protestnike zalivat 😅
Rade 74
18. 07. 2022 19.37
+1
TITO SE NE DA!!!
sky100
18. 07. 2022 19.27
-1
Ker Tonin ni nabavil kanaderjev za gašenje požarov, bi jih lahko Golobova vlada kupila.
Nidani
18. 07. 2022 20.18
-2
Dobro, da imamo novo vlado...stara bi kupila golfe...za ceno mercedesa...
joe brasco
20. 07. 2022 18.45
+1
Za denar ki ga je ponujal NATu, jih Golob nabavi en par, a ne da NEBEŠKI.
Janez23
18. 07. 2022 19.08
+9
Mater eni gnojite tukaj z oklepniki. Pa saj jih nismo kupili, niti centa plačali in naša vojska je gola in bosa.Letal za gašenje pa tudi nimamo. Imamo pa levo vlado,ki ne bo kupila ne letal, ne oklepnikov, bo pa ta denar dala Štruklju v javni sektor in na Metelkovo 6.
nekonfliktni
18. 07. 2022 18.57
-1
končno bo zginu tisti napis iz bivše juge! bi poslal na goli otok tiste ki vstrajno obujajo spomin na komunistično partijo in njihovega vrhovnega povelnika kateri napis je zgorel...
Roko66
18. 07. 2022 19.47
-1
Pa ja de...kamni gorijo,a ne? Napis bo še bolj viden,ker je zgorela podrast, Jajo s svojo četico,ki je šla v Jajce,ga bo pa prefarbal z belo,da bo dobro viden....🤣🤣🤣
kekec9999
18. 07. 2022 18.28
-9
Nepopisljiva škoda, zagorel spomin na Tita. Gasijo z vsemi sredstvi.baje je pa podtaknil jajo.
nnanna
18. 07. 2022 18.03
+3
janša bi gasil s patriami!
Wolfman
18. 07. 2022 18.00
+8
Kero vodno zaveso naredi kanader! Res uporabno...
Abrams
18. 07. 2022 17.35
+1
Joškota je ožgal. Zradirajte tisti nesmiselni ljubezenski napis.
aijtfia
18. 07. 2022 14.18
-3
Potrebno je nagnati lewuharje na delo, da počistijo kraško gmajno in ne bo več ogorelo.
polarni123
18. 07. 2022 16.45
+15
Kr..en. Bravo gasilci za odlično opravljeno delo v obupnih pogojih. Še včeraj ponoči je izgledalo katastrofalno, pa še burja je pihala. Rabimo pa Canaderja pod nujno pa četudi kvazi strokovnjaki pravijo, da ga nimamo kje polniti. Včeraj i ndanes se je pokazalo kako zelo ga rabimo in tudi polnimo ga lahko, če ne drugače v italijanskem ali pa našem morju. Solidarnost k sreči ne pozna meja.
buba78
18. 07. 2022 18.37
-3
Jaz sem pa mislil da bodo zadostovale molitve bogaboječih kleroposiljencev...
NDM
18. 07. 2022 19.20
+2
Kr en tam dol
18. 07. 2022 13.28
+5
Patrije na klocnah na požarno stražo
Bojan 69
18. 07. 2022 13.02
+25
Hvala vsem gasilcem in gasilkam👏👏
Suna darms
18. 07. 2022 12.46
+5
Wolfman
18. 07. 2022 18.05
-2
Sebix
18. 07. 2022 11.34
+22
Banda pokvarjena politicna, da vas ni sram, da Slovenija ne premore enega letala za gasenje.
Lca44
19. 07. 2022 08.09