Slovenija

Mesec: Zakona o evidencah ne bomo ustavljali

Ljubljana, 16. 11. 2023 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Loči nas le nekaj dni od začetka veljave novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki predvideva beleženje dodatnih podatkov o delovnem času in uvaja obvezne elektronske evidence za kršitelje. V javnosti se je pojavilo več zahtev delodajalcev za zamrznitev zakona o evidencah, kar pa je minister za delo Luka Mesec zavrnil.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Odzivi na evidentiranje
    02:37
    Iz 24UR: Odzivi na evidentiranje
  • Iz 24UR: Zakon o evidencah
    03:47
    Iz 24UR: Zakon o evidencah
  • Iz SVETA: Evidentiranje delovnega časa
    04:02
    Iz SVETA: Evidentiranje delovnega časa
  • Luka Mesec o zakonu o evidentiranju delovnega časa
    08:50
    Luka Mesec o zakonu o evidentiranju delovnega časa

Tik pred uveljavitvijo Zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki v veljavo stopa v ponedeljek, so se oglasili delodajalci, ki sedaj pozivajo k zamrznitvi zakona. Zakon namreč prinaša dodatno birokratsko oviro in finančno breme za gospodarstvo, pravijo. Gospodarski minister Matjaž Han je za sejo vlade na podlagi pozivov delodajalcev napovedal tudi pogovor o noveli zakona. Strinja se, da je neživljenjska in jo velja zamrzniti. Na ministrstvu za delo dogajanja ne komentirajo, sindikati pa morebitni zamrznitvi novele ostro nasprotujejo.

Toda minister za delo Luka Mesec je na novinarski konferenci zavrnil možnost zamrznitve. "Zakona ne bomo ustavljali, bomo pa naredili naslednje: odprli bomo elektronski predal, na katerega bodo lahko vsi, ki bodo naleteli na težave, sporočili predloge. Po potrebi bomo zakon, če bo potrebno, čez tri mesece odprli in ga popravljali."

Inšpektorat bo ta čas na terenu v funkciji svetovalca. V teh treh mesecih bo Inšpektorat RS za delo na terenu deloval predvsem svetovalno, torej svetoval podjetjem, kako naj zakon uporabljajo.

 "V zadnjih dveh se je dvignilo v mediji precej prahu glede zakona. O tem bom na vladi tudi odprl temo. To je eden od zakon, ki je prestal vse faze – od ESS do vlade do parlamenta. Pred uveljavitvijo smo mu dali pol leta časa, da ne bi prišlo do komplikacij." Povedal je, da ima zakon dolgo zgodovino, ki so ga pripravljale tri vlade. Mesec je poudaril, da je neplačevanje delovnega časa prva, temeljna in najpogostejša kršitev, ki jo ugotavlja inšpektorat. Pri tem je kot primer navedel nekatera gradbena podjetja in trojno evidentiranje delavcev. 

"S socialnimi partnerji smo dosegli besedilo, ki je bilo sprejemljivo za vse tri strani. Zakon je bil do tega tedna neproblematičen," je dejal.

Evidentiranje delovnega časa
Evidentiranje delovnega časa FOTO: Shutterstock

Minister je ob tem popisal tudi zgodovino nastajanja novele. Kot je dejal, je osnovni zakon v veljavi že od leta 2006, njegove spremembe pa so pripravljale tri vlade. Oblikovati jih je začela ministrica za delo v času vlade Marjana Šarca Ksenja Klampfer, v času vlade Janeza Janše je delo nadaljeval njen naslednik Janez Cigler Kralj, ki je osnutek s precej bolj rigoroznimi spremembami poslal v ESS, kjer se je zataknil, končno različico pa je s socialnimi partnerji uskladil sam jeseni 2022.

To je bil po Meščevih besedah čas odmevnih afer Marinblu in AvtoStop, podjetij, ki sta grobo kršili pravila evidenc in posledično delavcem nista plačevali delovnih ur, dogajanje pa je odneslo tudi tedanjega glavnega inšpektorja za delo. V tej luči so k spremembam zakona takrat pozivali tudi socialni partnerji, je dejal. Ko so ga uskladili, je glavni izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Mitja Gorenšček dejal, da gre za velik korak naprej in da je besedilo sprejemljivo za vse tri strani, je spomnil.

Mesec je zatrdil, da je bila novela pripravljena, da zaščiti osnovno pravico delavca do plačila za opravljeno delo, ne pa, "da bi komurkoli omejevala svobodo". Kot je še izpostavil, je treba evidence voditi že od leta 2006, edina prava sprememba v noveli pa da je uvedba elektronskega načina vodenja evidenc za delodajalce kršitelje.

ZSSS: Gre za sprenevedanje delodajalcev

Kot so zapisali v Zvezi Svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), je bil zakon noveliran leta 2022, "šele sedaj, tik pred uveljavitvijo pa na naše začudenje vzbuja orkestrirano nasprotovanje delodajalcev". Spomnili so, da so na seji Ekonomsko-socialnega sveta (ESS) septembra lani vsi trije socialni partnerji soglasno podprli spremembe Zakona o evidencah delovnega časa, v imenu svojih članov tudi reprezentativne delodajalske organizacije. "Prav tako so ob koncu pogajanj na novinarski konferenci po seji ESS jasno in nedvoumno izrazili prepričanje, da citiramo: 'Spremljanje delovnega časa zaposlenih za delodajalce ni nič novega, saj to že od nekdaj počnejo, da lahko obračunajo plače'. V ZSSS se zato upravičeno sprašujemo ali imajo predstavniki delodajalskih organizacij, članic ESS, izredno kratek spomin ali pa se zgolj sprenevedajo. Dopuščamo pa tudi možnost, da več ne poznajo pomena besede kompromis in soglasje."

 V ZSSS ostro nasprotujejo kakršnimkoli poskusom delodajalcev, ki bi pomenile zamrznitev določb zakona. Sindikati se tudi čudijo, da tovrstni predlogi "prihajajo s strani tistih, ki imajo v okviru programov svojih strank zaščito zaposlenih, njihovo dostojanstvo in spoštovanje človekovih pravic uvrščeno izredno visoko". Če bi se vlada odločila slediti pozivom, bi "vlada pričela z uvajanjem politike zamrzovanja na področju temeljnih človekovih pravic, vključno s pravico do počitkov in odmorov na področju delovnih razmerij"

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (900)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Beee beeee meeekkkeeee
17. 11. 2023 12.05
-1
Ta zakon je namenoma spisan tako da bo neuporaben in izzval revolt pri ljudeh nsto bo potrebno narest novi zakon ki bo sprejemljiv cudezno resljiv in bo en potegnu milijon ker bo ponudu resitev ta recept vam servirajo vse garniture ker se je izkazal za uspesnega vedno no razen pri pocivavskovih superduper maskah iz robckov ker je bil tolko inovativen da je sebe prekosil vse ostalo je slučajnost d.eb.i.lkoti smo mi.
Vse stransko
17. 11. 2023 11.28
+3
Ustavimo mesec, da ne bo za luno.
Micimici7
17. 11. 2023 11.12
+2
Pri vsej tej krizi na vseh področjih nimajo nič za delat očitno!
oježeš
17. 11. 2023 10.11
+2
Politiki, poslanci, vodstveni tako ali tako živijo v nekem svojem namišljenem svetu in nikakor ne kapirajo realnega življenja. Prepričani, če sami lahko delajo kar želijo, prejemajo sprejemljivo višino dohodka, potem je dobro vsem v državi. In govoriti kaj delati in resnično delati, da preživiš, nekaj ustvariš in poskrbiš za zaposlene je nekaj popolnoma drugega, kot živeti v iluzijah, katere proizvaja udobno življenje brez pomanjkanja in polno bonitet.
pamba
17. 11. 2023 09.56
-3
Očitno je Mesec edini pokončni minister ne pa kot Han ki se vsakemu pripogne da dobi
AlexReal
17. 11. 2023 09.05
+2
Ma sej smo se samo hejcali !
jbtjbt
17. 11. 2023 08.28
+0
Pa kva ste vsi pametni pa pljuvate po Mescu,za vse pametnjakoviče naj povem,da se je zakon začel pisat 2019,a slovenceljcki,kdo nam je takrat vladal🤢🤮🤮🤮🤮
maksi54
17. 11. 2023 11.23
+1
Kar Mesec predlaga, je v glavnem v korist delavcev., pri evidenci bi delodajalci težje izkoriščali z neplačevanjem presežnih ur in ravno ti najbolj kritizirajo. Je treba kakšno stvar prebrat .....
JANEZ-JAN KOGO
16. 11. 2023 21.58
+6
In to pravi minister Mesec,ko nima dneva delovne dobe v gospodarstvu,da ga ni sram,kak je lahk tak minister,ce nima pojma kako se v gospodarstvu dela,saj ne zna….sam se naj odstavi
Dvigalo
16. 11. 2023 21.52
+5
Mesečnjak nikoli ni delal v gospodarstvu pa bo pameten. Res imamo poden od podna!
Balerion
16. 11. 2023 21.43
+5
Mesec kaj se je tebi zgodilo? Pomoje ti nekdo ukazuje kako in kaj. Ker tole ni tebi podobno.
avgust.
16. 11. 2023 21.40
-1
Pozdravljam ta zakon. Mogoče se ga da izboljšati, a prav je, da se delovni čas evidentira.
MESE?AR
16. 11. 2023 21.39
+2
Važno je samo, da mislijo, da nekaj delajo. Čeprav delajo sizifovo delo brez koristi ! Kje je kaj od 30.000 stanovanj za mlade dragi Lukec ?
Qwerty
16. 11. 2023 21.32
+8
Ne samo da bi se funkcionari morali štempljat, vsa javna uprava bi morala imet javne evidence ur, ker jih konec koncev mi plačujemo za nič delat.
Vse stransko
17. 11. 2023 11.30
+1
Defragment
16. 11. 2023 21.31
+6
Narodu nabiješ evidentiranje, sam sebi pa ne? Pa kakšni izrodki so teli politiki?! Poden! Gniloba šentflorjanske greznice vedno bolj zaudarja. A nekaterim ovcam ta “zrak” pa še kar odgovarja.
Qwerty
16. 11. 2023 21.23
+8
Jaz samo upam da mesec nikoli več ne prestopi praga parlamenta, niti v službi čistilke ne. Če je naredil tako beden zakon , naj ga vsaj sam upošteva, ne pa da se je izločil...To je pljuvanje in norčevanje iz delovnih ljudi. Naj uvedejo še štempljanje za socialce... Naj se mesec spravi kam delat , recimo v podjetje z 1000 zaposlenimi in naj ureja te ure vsak dan ko bodo napake pri vpisu.
manchesterisred
16. 11. 2023 21.22
+8
Štemplanje za vse, ne le za peščico.
Rothschild1
16. 11. 2023 21.21
+7
Sedanja vlada dela nenormalno skodo tako nam delodajalcem, kot nasim delavcem. Sprasujem se, kje so se skrili nekdanji "kolesarji". A so bili samo horda placanih huliganov???
Qwerty
16. 11. 2023 21.26
+4
Komaj sedaj ti je jasno ? kolesarji so plačani "svobodnjaki in golobnjaki" :)
celjan2
16. 11. 2023 21.07
+10
ta malinovec, ki nima dneva delovne dobe v nekem resnem podjetju bo sedaj komandiral!!
amedeo
16. 11. 2023 21.00
+9
Ta vlada ne potrebuje opozicije, da bi ji kopala jamo, to je edina vlada, ki si jo koplje sama.
falotka1234
16. 11. 2023 20.57
+9
Naj gre delat vsaj mesec dni za trak, Ali pa v Perutnino piščancev vesit takrat bo vedel kaj je delo.