-1°C

Tik pred vložitvijo nezaupnice Erjavec še čaka na glasove svojih poslancev

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Suzana Perman /Karmen Lugarič /
KOMENTARJI
651
V politiki temperatura pred petkom, ko naj bi koalicija KUL s Karlom Erjavcem na čelu vložila konstruktivno nezaupnico zoper vlado, vse bolj narašča. Čeprav sploh še ni jasno, ali bo imel Erjavec zagotovljenih obljubljenih 43 glasov, tudi premier Janša dopušča možnost, da njegova vlada pade. Vsem koalicijskim poslancem namreč ne zaupa.

VEČ VIDEOVSEBIN

09:27

IZ 24UR ZVEČER: Bo Erjavcu uspelo zbrati dovolj glasov?

03:01

Iz 24UR: Pred vložitvijo nezaupnice

 

Karl Erjavec je danes spisal končno besedilo konstruktivne nezaupnice, ki šteje 11 strani, in ga poslal prvakom Koalicije ustavnega loka. V petek dopoldne ga bo predstavil svojim poslancem, od katerih še pričakuje glasove. Ti so namreč pred podpisom želeli videti njeno vsebino. Nezaupnica bo po načrtih vložena ob 13. uri, ko bodo podrobneje predstavili svoje razloge za njeno vložitev in program. 

Najbolj 'vroč' dan prihodnjega tedna bo sreda, tajno glasovanje pa se bo lahko zavleklo pozno v noč. Na obeh straneh je trenutno precej negotovosti. Na tajnem glasovanju je možno vse – od uspeha, kar bi bilo po vseh dosedanjih preštevanjih presenečenje, do neslavnega poraza, ko Erjavec ne bi dobil niti 40 glasov. 

Karl Erjavec še nima zagotovljenih glasov svojih poslancev.
Karl Erjavec še nima zagotovljenih glasov svojih poslancev.FOTO: Bobo

Potem ko je predsednik državnega zbora Igor Zorčič (SMC) včeraj dejal, da je nedopustno, da vlada zavlačuje z izplačilom zapadlih obveznosti do Slovenske tiskovne agencije, je UKOM danes izpolnil svoje obveznosti. Pri tem se poraja vprašanje, ali si morda vladajoča stranka tik pred glasovanjem o nezaupnici kupuje naklonjenost poslancev SMC. 

Janez Janša je včeraj v pogovoru za Radio Ognjišče dopustil možnost, da bi bila konstruktivna nezaupnica vladi tudi izglasovana. 

PREBERI ŠE
'Možnost izglasovanja nezaupnice obstaja, a ta ni velika'

Vlagatelji, ki do zadnjega trenutka računajo na glasove poslancev SMC, pa so, kot pravijo, pripravljeni tudi na poraz. KUL v tem primeru namerava začeti s pripravami na volitve, nedvomno pa bi vložili interpelacije zoper več ministrov. V ožjem krogu so kulturni minister Vasko Simoniti, notranji minister Aleš Hojs in šolska ministrica Simona Kustec. Brez trdne večine bi jih Janševa manjšinska vlada s težavo branila. 

Ne glede na težo morebitnega poraza pa bi Erjavec ostal predsednik DeSUS. 

Koronavirus pasica november