Preverjeno

TikTok: zasvojljiva, nevarna aplikacija ali dobičkonosna platforma prihodnosti?

Ljubljana, 23. 05. 2023 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Živa Salobir
Komentarji
36

Učitelj zgodovine in geografije na Osnovni šoli Polhov Gradec Simon Purger je med učenci tako priljubljen, da se z njim fotografirajo mladi iz vse Slovenije. Med epidemijo je na družbenih omrežjih začel objavljati zabavne in poučne posnetke ter se tako približal mladim: "Ko sem prvič pogledal, kaj je TikTok, sem se vprašal, ali bom sploh preživel to. Presenetilo me je, za kakšne vsebine je šlo." Po spodbudi učencev si je kljub temu odprl uporabniški račun. "V to sem se spustil ravno zato, da jim dam še kakšno drugo, bolj pozitivno sporočilo, vsebino," pojasnjuje Purger.

V zadnjem letu se je v Sloveniji količina denarja, vloženega v to kitajsko platformo, podvojila. Domen Dan Gaiman vodi agencijo, kjer 25 ljudi živi od ustvarjanja vsebin na TikToku. "Oglaševanja v Sloveniji sploh še ni, ko je prišlo oglaševanje na TikToku na Poljsko, je trg zrasel za desetkrat," je povedal. 

TikTok vidi tudi kot priložnost za nove zaposlitve: "Če bomo želeli zadostiti potrebam trga, bomo morali v naslednjem letu, dveh izobraziti od 500 do 1000 ustvarjalcev na TikToku." V lanskem letu so z namenom promocije turizma v Ljubljani ustvarili dva posnetka, ki imata že blizu 130 milijonov ogledov. Njun doprinos znaša več kot milijon evrov. 

TikTok
TikTok FOTO: Shutterstock

Policisti na TikToku: od krofov do Titanika 

Na TikToku se slovenski policisti šalijo glede mita, da obožujejo krofe. V upanju, da bodo v svoje vrste privabili mlade, policijski poklic predstavljajo na zabaven, šaljiv način z viralnimi plesi, skeči in popularnimi filtri na TikToku. Po drugi strani pa je slovenski urad za informacijsko varnost državnim uslužbencem izdal priporočilo, naj na službenih napravah TikToka ne uporabljajo. 

Evropska komisija je šla še korak dlje in svojim uslužbencem platformo prepovedala. Gorazd Božič, vodja nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT, pojasnjuje, da gre za smiselne ukrepe glede na to, kakšne informacije zbira ta družbena platforma. "Težko si predstavljam, da bi imel direktor Sove odprt račun na TikToku. Po drugi strani pa vemo, da kadrovski oddelki uporabljajo ta družbena omrežja za iskanje kadrov," je povedal.

Koliko ur mladi vsak dan preživijo na TikToku? Kaj storijo, ko naletijo na neprimerno, nasilno, žaljivo vsebino? Kdo so Slovenci, ki imajo na TikToku več milijonov ogledov, všečkov in sledilcev? Kako z dvema posnetkoma do milijona evrov doprinosa? O vsem tem v oddaji Preverjeno na POP TV danes ob 22.10. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kizo S marsa
23. 05. 2023 21.58
+1
Tik tok je resnica ki jo Amerika sovraži....
Xipsilon
23. 05. 2023 16.36
+3
Najhujše ni, da je od socialnih omrežij obsedena mladina, najhujše je, da so obsedeni od tega njihovi starši. TikTok, FB, Insta so načrtno narejene tako, da te zasvojijo (za FB je to že leta 2018 priznal Parker, bivši predsednik upravnega odbora FB). Vse te tehnologije, poleg tega, da želijo čim več uporabnikovega časa zaradi oglaševalcev, še namensko zbirajo obveščevalne podatke. Edin način, da se s tem soočimo je, da to prepovemo.
Ivar The Boneless
23. 05. 2023 14.34
-1
Nevaren je Twitter, kjer kaplar sporoča odloke.
crni jezdec
23. 05. 2023 14.18
+2
nevarna je zaradi resnice in kavbojev
Amor Fati
23. 05. 2023 14.28
+1
Seveda. Gor je na stotine različnih teorij zarot. Komu misliš da to škodi, komu misliš, da to pomaga? Škodi vsem, ki vanje verjamejo, pomaga pa tistim, ki snemajo reakcije in sluzijo denar na njihov račun, na račun tistih, ki te teorije zarote objavljajo na tik toku.
Amor Fati
23. 05. 2023 13.57
Če rečeš nekomu, ki nonstop visi na Fejsu, da je problem v tem, da nonstop visi na fejsu in v tem, da ostali nonstop visijo na fejsu, ti bo ta nekdo rekel, da ni problem v tem, da nonstop visi na fejsu in v tem, da ostali nonstop visijo na fejstu. Podobno velja za vse spletne platforme. Nihče ne bo priznal, da je problem v tem, da jih preveč uporablja in da jih vsi ostali preveč uporabljajo. Če rečeš komurkoli karkoli proti fejsu, ga ta oseba brani, saj ne bo nikoli priznala, da je odvisna od tega. Še več, za izgovor bo uporabila stike s prijatelji in stike s sorodniki, ki jih ima. Uporabila bo karkoli bo lahko, da bo opravičila svojo prisotnost na keterikoli socialni platformi, ki jo uporablja. Nihče noče priznati, da se precej moti, in, da ima nekdo drug precej bolj prav. Sploh mladi ne. Bolj so mladi, manj bodo priznali, da jim takšne platforme škodijo. Tik Tok je samo en primer. Ni samo tik tok, ampak je še mnogo drugih spletnih platform, ki jih mladi zelo radi uporabljajo. In bolj ko so mladi gor na teh platformah, bolj odvisni ratajo od njenih vsebin. Več kot vidijo te vsebine, slabše je za njihov duševni razvoj. Saj menijo, da so te vsebine normalne. Saj menijo, da te vsebine niso prav nič sporne, ker so tolikokrat vsečkane, objavljene in deljene. Mladi ne bodo nikoli priznali, da so te vsebine zanje dejansko nevarne. Prej bodo branili te vsebine, kot pa se ločili od njih, se jim izogibali. Edina rešitev, ki zal nikoli ne bo rešitev, je deljenje lepih besed in lepih dejanj, torej takšnih besed in dejanj, ki širijo ljubezen, vse kar je povezano z ljubeznijo, in ne sovraštvo, vse kar je povezano s sovraštvom. Ampak tega brzkone ne bomo nikoli videli med mladimi ljudmi. Zal so med njimi takšni, ki so rajši nasilni, do tistih, ki so telesno ali mentalno šibkejši od njih. Zal so med njimi takšni, ki niso ravno pošteni in spoštljivi do svojih vrstnikov. Moramo si priznati, da je veliko mladih fantov in veliko mladih punc-deklet, ki sploh ne vedo kaj delajo. Oziroma, mislijo, da vedo, a ne vedo ničesar. Vsi pa vemo zakaj to počno. Ker je nasilje enostavno kulsko v današnji druzbi. Bolj si nasilen, bolj si kul. Bolj si kul, bolj si popularen, in seveda, bolj ko si popularen, več pozornosti si delezen, in več pozornosti, kot jo imaš, bolj verjameš da si vreden več. Tako, da ni problem samo v Tiktoku, fejsu itd, ampak tudi v otrocih samih. lp
Con-vid 1984
23. 05. 2023 13.28
+1
A TikTok je problem? Samo TikTok?? Mogoče je pa problem, ker govor(wrongthink), katerikoli od raje, še ni popolnoma prepovedan.
Tomy1
23. 05. 2023 13.28
+4
Se je že kdo vprašal za koliko REAL - LIVE ste prikrajšani z "visenjem" na takih in drugačnih platformah in ali res drži trditev da v 21.st. človek "RES ŽIVI" dlje ?
Defragment
23. 05. 2023 13.27
+2
Informacijska tehnika prehiteva človeške sociološke in razvojne sfere. Samo to. TikTok je samo aplikacija. Vsebine pa...
rudikarel
23. 05. 2023 13.26
+4
TikTok: zasvojljiva, nevarna aplikacija ali dobičkonosna platforma prihodnosti? Vse to, predvsem pa slednje, kar gre verjetno zahodu najbolj v nos.
spectator935
23. 05. 2023 13.09
+4
TikTok je super za pridobivanje novic iz druge, za nas ne cenzurirane strani
JVeliki
23. 05. 2023 13.13
+3
Je super, če znaš ločit "fake" videoposnetke. Večina jih na žalost ne zna in verjamejo vsemu kar vidijo.
mastablasta
23. 05. 2023 13.14
+5
a ni bolje uporabiti VPN za kaj takšnega. ni problem "cenzura" problem je kritično razmišljanje in branje medijev. recimo meni je jasno da CNN "naklada" in ima ogromno hypa. težko je izločiti novico od oglasov. samo zato ne pomeni da so RT, Global Times, in TASS verodostojni viri novic. Mislim do neke mere so, samo je treba znati intepretirati. Recimo Kitajci (pač njihova vlada) zanikajo, da se je kaj zgodilo na trgu nebeškega miru. čeprav obstajajo posnetki. celo posnetki kitajskih TV, ki so jih na kitajskem morali izbrisati.
JVeliki
23. 05. 2023 13.08
+6
Problem TikToka je, da meri tvojo odzivnost in tako ti med uporabo prikaže video z erotično ali nasilno itd. vsebino in če se zadržiš na tem posnetku ti jih začne vedno več in več prikazovat. Pri odraslih to ni problem, pri otrocih pa je to zelo resna stvar.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
23. 05. 2023 13.06
+7
Tik tok Kitajska aplikacija ki pa je ironično najmanj cenzurirana. Napišete pariz v fb ali instagram in vam kaže lepe cenzurirane objave...vpišete Pariz na tiktoku in vidite da potekajo največji protesti v zgodovini, če pogledaš nazaj na fb ali insta se nič ne dogaja tako tudi naši mediji. tik tok je samo grožnja satanistom iz zahoda ki hočejo prevzeti svet. Da pa ima behavioristične učinke na mlade, vsekakor, kot vsi ostali katere pa nemislijo prepovedati.
DonotquestionOBEY
23. 05. 2023 13.09
+3
Najmanj cenzurirana je samo na zahodu. Na Kitajskem vsebin ki kvarijo družbo ne dovolijo.
mastablasta
23. 05. 2023 13.17
+0
pejt na kitajsko in napiši 1989 Tiananmen Square protests and massacre. da vidiš če dela. ker, če je nekaj na TikToku (aplikaciji, ki služi z raznimi filtri in potvarjanji video vsebin) potem je gotovo vse res. vir: trust me bro!
Defragment
23. 05. 2023 12.58
+5
A ja? Sedaj je pa TikTok kriv za vse neumnnosti? Ker je Kitajski,itak. Ne nakladat!
Oilchecker
23. 05. 2023 12.57
+8
Družabna omrežja, smrt civilizacije.
Rožica33
23. 05. 2023 12.53
+7
Abica
23. 05. 2023 12.49
+2
Vprasanje v naslovu je na prvo žogo.
shift
23. 05. 2023 12.36
+5
oboje. za tiste ki imajo dobiček od tega je dobičkonosno, za ostale pač ne..no mogoče še za kakšnega influencerja ampak to je vse del trženja..tko kot vsaka stvar pa naj bo to plastična embalaža ali električni avto. če bi denar prinašalo sončenje in nedelo, prmajdun da bi se množice sončile in ležale
Iranski Miljarder
23. 05. 2023 12.41
+1
Honeybear
23. 05. 2023 12.35
+11
Mlatenje prazne slame.
Setro
23. 05. 2023 12.20
+4
Zdej so se spravli na Tik Tok samo zato ker je Kitajski, ampak poleg tega bi bilo treba prepovedat še ostale podobne platforme, butaste oddaje na televiziji in nasilne filme. Ker to kar danes lahko povlečeš na raznih torent straneh je katastrofa, nekateri filmi so tako nasilni da še mene ki sem že v letih kar malo strezne
marjanovic.drazen
23. 05. 2023 12.56
+1
Iranski Miljarder
23. 05. 2023 12.20
+1
Nemorš nč zaslužt, ker majo kitajci tko alogaritm naštiman
Iranski Miljarder
23. 05. 2023 12.21
+0
Iranski Miljarder
23. 05. 2023 12.21
+0
Iranski Miljarder
23. 05. 2023 12.21
+0