Slovenija

Kdo izdela najboljše papirnato letalce in ga tudi najdlje vrže?

Ljubljana, 25. 02. 2023 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Ljubljani se je v telovadnici Biotehniškega izobraževalnega centra po več kot dvoletnem premoru odvijalo Timovo tekmovanje s papirnatimi letalci in modeli drsalcev. Tekmuje se s preprostimi papirnatimi letalci, zgibanimi iz enega lista pisarniškega papirja formata A4, poteka pa v treh panogah, in sicer trajanje leta, dolžina leta in natančnost pristajanja v cilj. Cilj tekmovanja je izdelati jadralni model (drsalec) za met iz roke, ki bo v seštevku časov petih poletov najdlje ostal v zraku.

Še eno letalsko tekmovanje, v katerem se sicer tekmovalci ne dvignejo s tal, temveč ostanejo z nogami trdno na tleh, je Timovo tekmovanje s papirnatimi letalci in modeli drsalcev. Tekmovalci imajo s seboj zgolj pisarniški papir formata A4, ki ga po svoji zamisli naredijo na tekmovanju. Cilj tekmovanja je izdelati jadralni model za met iz roke, ki bo v seštevku časov petih poletov najdlje ostal v zraku. 

Tekmovanje poteka v treh panogah: trajanje leta, dolžina leta in natančnost pristajanja v cilj. Za vsako od panog si lahko tekmovalec po želji pripravi drug model ali pa vse lete opravi z istim, za vsako pa ima na voljo tri poskuse. Končna uvrstitev je odvisna od seštevka vseh treh letov oziroma točk v posameznih panogah. 

Tekmovalci so razdeljeni v dve starostni skupini, ena do tretjega razreda, druga od četrtega do devetega, najboljši trije udeleženci v vsaki panogi in skupnem seštevku točk pa prejmejo diplome in praktične nagrade. Prvi trije skupno prejmejo še Timove medalje.  Tekmovalce v starostni skupini do tretjega razreda se ocenjuje posebej, posebno priznanje in praktično nagrado dobi tudi najmlajši udeleženec tekmovanja.

Vsak tekmovalec ima pravico do petih uradnih letov in lahko v ta namen uporabi dva modela, pri vsakem letu pa sta dovoljena dva poskusa. Vendar se za poskus leta šteje le, če je ta krajši od petih sekund. Let je neveljaven in ocenjen z nič točkami, če odpade del modela, če tekmovalec štarta zunaj na za to določenem prostoru, če štarta, preden mu sodnik to dovoli, če model spusti druga oseba ali če izvede let z neoverjenim modelom.

Konstrukcija modelov

Konstrukcija modela je lahko poljubna, omejena je le razpetina krila modela, ki ne sme presegati 300 milimetrov. Model je lahko izdelan iz lesa ali penastih gradiv, običajno so to balza, depron, stirodur, stiropor v kombinaciji s smrekovim ali lipovim lesom in papirnimi gradivi. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
25. 02. 2023 19.48
Kaj pa meri tip na sliki, na zelo čuden način, ali pa je ta poteza samo za fotko.
Ramzess
25. 02. 2023 19.45
Najdaljši met ali najdaljši let, je razlika, to so letala, ne krogle.
Ramzess
25. 02. 2023 19.45
"trajanje leta, dolžina leta in natančnost pristajanja v cilj" Slednje je vprašljivo, kako lahko letalo, ki se ga v letu ne da nadzirati pristane v določen cilj.
Ramzess
25. 02. 2023 19.42
Letalo iz papirja je lahko poljubne konstrukcije, se pravi zloženo, biti pa mora biti overjeno, kar pa pomeni predpisane oblike, to ne gre skupaj.
Ramzess
25. 02. 2023 19.47
No, niso samo iz papirja, kombinirani so z drugimi materiali.
Ramzess
25. 02. 2023 19.41
"Vendar se za poskus leta šteje le, če je ta krajši od petih sekund." Kako pa ga skrajša, saj nima nadzora na letalom, ko leti, ni to tisti model z motorjem.
Phan Thi Kim Phuc
25. 02. 2023 18.41
video je vrhunski....
Šar?ev stric iz ozadja
25. 02. 2023 17.54
+1
Kakšen Biotehniški izobraževalni center. Telovadnica se nahaja na Konservatoriju za glasbo in balet.
setisfekšn
25. 02. 2023 15.10
+13
Prima!super!spodbujanje kreativnosti in užitke ob pričakovanju dobrega rezultata!!super!!
Koronavirusovec
25. 02. 2023 16.51
-7