Slovenija
Oglas

Tipske kmetije Srbije - od salaša do vajata – spoznajte drugo stran Srbije

Ljubljana, 16. 06. 2021 00.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Naši vzhodni sosedje so odlični gostitelji, ki so nas že velikokrat gostili in priredili vrhunsko zabavo, ki se je spominjamo vse življenje. Ne glede na to, ali ste se s prijatelji odpravili v Beograd, na EXIT v Novi Sad ali smučati na priljubljeni Kop, vas Srbija zagotovo ni pustila ravnodušne!

Tipske vasi Srbije
Tipske vasi Srbije FOTO: Vladimir Tatarević

Nova doba prinaša nove oblike zabave, zato bi se nekateri lahko odločili za sprostitev z manj gneče, počasnejšim tempom in več uživanja v zelenju, domači hrani in bolj aktivnih počitnicah na svežem zraku. 

Če mislite, da ste Srbijo dovolj dobro spoznali po njenih mestih, je čas, da obiščete srbsko vas.  

Počitnice v srbskih vaseh postajajo vse pogostejša izbira turistov kot način bivanja na manj znanih območjih, stran od mestne gneče, obkroženih z neokrnjeno naravo, na svežem zraku in v bližini narodnih parkov, naravnih parkov, rek, jezer in zanimivih turističnih znamenitosti in krajev.

Vsa raznolikost Srbije je vidna v njenih vaseh.

V Vojvodini prevladujejo salaši, kmetije, ki se nahajajo v krotkih ravnicah in obdane s plodnimi njivami, polji pšenice, sončnic in koruze. Znani so po svoji izjemni gastronomiji, obilno obloženih mizah in daleč naokrog znanih vinih. Na mnogih izmed njih boste lahko jahali ali spoznavali stare obrti. Tako kot pri nas tudi v Srbiji takšne destinacije ponujajo odmik od sodobnega sveta, prepletenega s tehnologijo. 

V vaseh Šumadije in Pomoravja boste doživeli vse čare počasnega in zelenega turizma. Na posestvih, obkroženih z gozdovi, sadovnjaki in vinogradi, boste srečali stare pasme domačih živali, uživali v lokalnih specialitetah, izvrstnem vinu in žganju, ki mu na tem območju pravijo "šumadijski čaj".

V gorah zahodne Srbije boste počivali v toplih brunaricah in kmetijah „vajatih“, medtem ko vas bodo slikovite vasice na pobočjih gora vabile na sprehode, smučanje in pohodništvo. Uživali boste v vonjih gorskih rastlin in iglavcev, pa tudi v okusih lokalne hrane.

Kmečke domačije vzhodne Srbije so zelo raznolike, staroplaninske hiše z verandami pa izstopajo s svojo lepoto in gastronomsko ponudbo. Vasice blizu Sokobanje s svojimi naravnimi lepotami, mirom, čistim zrakom privabljajo turiste nove dobe - tako imenovane digitalne nomade.

Nekatere podeželske domačije so postale prava majhna turistična naselja s športno-rekreacijskimi objekti, bazeni in udobjem, ki zagotavlja vse prednosti sodobnega življenjskega sloga.

Prijazni in gostoljubni gostitelji, ki gosta sprejmejo kot prijatelja, bodo vaše bivanje na srbskem podeželju naredili posebno.

To poletje izberite dopust v srbskih vaseh!

Več informacije je dostopno na spletni strani:  https://www.srbija.travel/en


Naročnik oglasa je Turistična organizacija Srbije.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1