Slovenija

Tja, kjer (se) Slovenci ljubijo

Kamari, 26. 05. 2024 08.57 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
149

Grčija je v slovenski kolektivni zavesti neločljivo povezana z romantiko. Ljubimo njene otoke s prelepimi plažami, ki jih oblizujejo valovi kristalno čistega morja. Kot smo se lahko prepričali na odprtju nove sezone čarterskih poletov tja, pa so Slovenci v Sredozemlje odnesli tudi svojo ljubezen. Robert in Ksenija sta z Brnika na Santorini odletela na medene tedne, Klemen in Neja pa sta se po dobrih dveh letih znova vračala na Kreto. In z njima je bila tokrat 14-mesečna Sofia, sad njune ljubezni, ki je vzklil prav na tem grškem otoku.

Sofia dvigne drobno ročico in na vrhu pomičnih stopnic, ki so vodile v airbus A320, skupaj z mamo in očetom na Brniku pomaha našemu fotografu. To je njena prva pot z letalom. In čeprav je njena starša rahlo skrbelo, kako bo šlo, je malčica dobri dve uri dolg polet do tople Grčije odlično prenesla. Medtem ko se v zraku zamoti z vlečenjem živalic, ki v obliki igračk krasijo mamine prste, starša povesta, da je malčica sicer zelo živahna, zato nista vedela, kaj lahko pričakujeta med njeno prvo letalsko izkušnjo.

Sofia, Klemen in Neja mahajo v pozdrav
Sofia, Klemen in Neja mahajo v pozdrav FOTO: Damjan Žibert

Kreta, na katero se odpravljajo, pa je za mlado družinico zelo posebna. Klemen in Neja sta tam že bila na dopustu. In devet mesecev pozneje se je rodila Sofia. "Zdaj jo peljeva nazaj na kraj njenega nastanka," pravi Klemen, medtem ko ga Neja z udarcem v ramo rdečih lic skuša utišati. "Povem pač tako, kot je," vztraja on, nato pa se mlada starša zaljubljeno spogledata.

V Grčiji bosta svojo ljubezen proslavila tudi Robert in Ksenija, ki letita na Santorini. Ksenija je pred leti tam že bila na maturantskem izletu, tokrat pa odhaja na drugačno potovanje. Poročno. Tudi Robert je Grčijo sicer že obiskal, vendar le Atene, to pa bo zdaj prvi otok. "Slišal sem, da je hrana odlična, zdaj pa je super termin tudi zato, ker še ni prevroče in še ni take gneče," pravi.

Robert in Ksenija na Santoriniju
Robert in Ksenija na Santoriniju FOTO: 24ur.com

Grčija, večna ljubezen

"Grčija je večna ljubezen slovenskih turistov," Matej Knaus, ki je v tem poslu kot direktor potovalne agencije Palma že 35 let, zatrdi, da gre za stalnico na potovalnih seznamih na sončni strani Alp. Tudi, ko je pandemija covida-19 grobo presekala turistične tokove po vsem svetu, so bili slovenski čarterji eni prvih, ki so pristali na grških destinacijah, in tam tudi ostali.  

Na letalu, namenjenem v Grčijo
Na letalu, namenjenem v Grčijo FOTO: Damjan Žibert

"Grčija je tista, ki je najbližje slovenskemu duhu. Pristnost, domačnost, odprtost. Lahko izberemo zelo ugodne vrste nastanitev, najamemo avtomobil, se potepamo po otoku. Se ustavimo v taverni, kjer nam še vedno skuha mama in postreže sin, pojemo res tisto njihovo tipično, doma pridelano hrano. Se okopamo v kristalno čistem morju, vedno se najde kakšna stvar za odkrivanje zanimivih zgodovinskih ostankov, saj je grška kultura tista, ki nas vedno navdihuje," našteva sogovornik.

Čarterji so proti Grčiji sicer odleteli že za prvomajske praznike, vendar so bili potovalni, ne počitniški, saj so potniki obiskali denimo Atene in Solun. "1. maj je v duši Slovencev še vedno namenjen bolj potovanjem," za 24ur.com pojasnjuje prvi mož Palme.

Matej Knaus
Matej Knaus FOTO: Damjan Žibert

Zdaj pa so na vrsto torej prišli tudi počitnikarji. Čeprav je še vedno šele maj, so prvi dopustniki s sončne strani Alp v svoje kovčke že spakirali kopalke in brisače ter odleteli poletnim počitnicam naproti. Kot je profil gostov opisal Knaus, gre v teh začetnih terminih predvsem za starejše, mlade z otroki, ki še niso v šolah, ter tiste, ki se želijo izogniti največji sezonski gneči.

Prvi čarter nove grške sezone, ki sta ga na pot poslali agenciji Palma in Relax, je poletel proti Heraklionu, kjer je pustil tiste potnike, si so si zaželeli počitnic na Kreti, nato pa nadaljeval še na bližnji Santorini, kjer so se izkrcali še ostali.

Smer: Grčija
Smer: Grčija FOTO: Damjan Žibert

"Prednost grških otokov je prav to, da imajo tudi zelo majhni otoki svoja letališča, ki so jih uredili tako, da lahko tam pristajajo tudi velika letala," je Relaxov Jože Režonja primerjal denimo dalmatinske otoke Hvar, Brač ali Korčulo, ki so precej večji od marsikaterega grškega, pa vendar pot tja vseeno vodi le preko letališča na celini, nato pa je treba pot do cilja nadaljevati s trajektom.

Pristanek na Santoriniju tik nad glavami hotelskih gostov
Pristanek na Santoriniju tik nad glavami hotelskih gostov FOTO: 24ur.com

Kot pravi Režonja, ki je v turizmu prav tako že skoraj 30 let, povpraševanje po Grčiji neverjetno raste. Pričakujejo, da bodo letos v Grčijo popeljali vsaj 30 odstotkov več potnikov.

Matej Knaus in Jože Režonja
Matej Knaus in Jože Režonja FOTO: Damjan Žibert

Številke rastejo tudi na Letališču Jožeta Pučnika. Kot je pojasnila Babett Stapel, poslovodna direktorica družbe Fraport Slovenija, ki upravlja z brniškim letališčem, bodo letos ponudili 57 čarterskih destinacij, kar je ena izmed najvišjih številk. Razlika med redno linijo in čarterskim poletom je ta, da letalske vozovnice ne kupiš pri letalskem prevozniku, ampak pri potovalni agenciji rezerviraš celoten aranžma, torej z nastanitvijo vred. Staplova pravi, da letos pričakujejo 1,4 milijona letalskih potnikov, od tega jih bo najmanj 150.000 čarterskih.

Babett Stapel, Fraport Slovenija
Babett Stapel, Fraport Slovenija FOTO: Damjan Žibert

Za odklop razmišljanja

Žiga Zorec pri Palmi skrbi za področje Mediterana. "Lahko rečemo, da je Grčija na lestvici priljubljenosti pri Slovencih takoj za Hrvaško. Mi organiziramo čarterske polete na kar 11 letališč na desetih grških otokih, z ostalimi mogočimi kombinacijami prevozov z ladjami pa skupno povezujemo kar 30 otokov. To dokazuje, kako veliko zanimanje vlada med slovenskimi turisti," je pojasnil.

Ker je Grčija v EU in je logistično precej lahko dostopna, se številni odločijo tudi za počitnice tam v lastni režiji, sogovornik pa pojasnjuje, kaj prepriča tiste, ki skrb za njihov dopust prepustijo raje agenciji. "Organizacija potovanja, vodenje na destinaciji, predstavniki, ki govorijo slovensko in poznajo destinacijo, tako z vidika potovanja kot tudi počitnic, da so gostom na voljo 24 ur na dan, da jih lahko usmerjajo pri ogledih znamenitosti, pri morebitnih nenadejanih izzivih, s katerimi se soočijo na destinaciji, pri raziskovanju, pri svetovanju glede restavracij," našteva. "Gostje se lahko počutijo brezskrbno od trenutka, ko gredo iz agencije, kjer opravijo rezervacijo. Sprotno obveščanje do odhoda, o odhodu letala, sam letalski prevoz, predstavnik jih pričaka na destinaciji, jih pospremi do hotela, pomaga pri prijavi v hotel, jih obišče in jim je na voljo res skozi njihove celotne počitnice," pojasni.

Sam je bil v Grčiji že tolikokrat, da je nehal šteti. Preden je pristal v pisarni, je pred 20 leti tam začel vodenje, bil je tudi predstavnik na Zakintosu, še danes pa približno 15- do 20-krat letno obišče poslovne partnerje na otokih, da bi skupaj poiskali kar najboljše možnosti za goste.

Grška ležernost

Kdor koli je že kdaj obiskal Grčijo, je bil lahko priča tudi temu, kako je njihovo življenje precej počasnejše od našega, tudi njihova funkcionalnost tako včasih ni na najvišji ravni. Nič nenavadnega torej ni, če denimo pozabijo raztovoriti prtljago. Dolgo čakanje pa lahko rodi tudi lepe zgodbe, denimo nova prijateljstva. Robert in Ksenija se bosta tako na izlet z ladjico okoli Santorinija v prihodnjih dneh odpravila z Danilom in Suzano, ki sta ju spoznala prav med tem čakanjem na kovčke.

Letališče na Santoriniju
Letališče na Santoriniju FOTO: 24ur.com

"Vsi, ki pridejo na počitnice, so odlično razpoloženi. Tudi Slovenci ste del Balkana, mi smo veseli ljudje. Nikoli nismo imeli težav s Slovenci. Če si pošten do njih, če dobro poskrbiš zanje, ni nobenih težav," se smeji Dimitris, ki je vodja lokalne partnerske agencije. V špici sezone, ko se na grške otoke nagnetejo množice turistov, včasih pride do zapletov pri logistiki, saj na destinacijah preprosto ni dovolj avtobusov, kombijev ali avtomobilov za vse potnike, ki so nameščeni na različnih straneh otokov. Šef Kamari Toursa pravi, da se oni tovrstnim težavam skušajo izogniti z dobrim načrtovanjem. "Ko pristane čarter, ne moreš ljudi pustiti čakati na letališču. Vedno damo vse od sebe, imamo 24 avtobusov, s katerimi poskrbimo za vse goste," pravi, medtem ko prišlekom vztrajno ponuja kozarec rdečega vina, po katerem Santorini slovi.

Nasmejani Dimitris
Nasmejani Dimitris FOTO: 24ur.com

Taverne so v Grčiji središče (družabnega) življenja, tam se odvija tudi več poslovnih sestankov kot pa v pisarnah. Nasmejana lastnica Sia na mizo, ki se že tako ali tako šibi pod pregovornimi dobrotami grške kuhinje, prinaša še majhne vrčke.

Sia
Sia FOTO: 24ur.com

"Seveda vedno vsi turisti vprašajo za znameniti ouzo. Na račun hiše jim ga običajno prinesemo po obroku, nekateri pa si ga zaželijo že kot aperitiv. Za prvo večerjo običajno sprašujejo po nečem tradicionalnem, kar izvira s Santorinija. Denimo paradižnikove kroglice, favož, nekaj iz belih jajčevcev, iz katerih mi pripravljamo tudi musako. Naslednji dan želijo nekaj sredozemskega, denimo pečene bučke, tretji dan pa meso, predvsem jagnječje zarebrnice," našteva.

Glede rib poudarja, da jih vedno naročajo le sproti. "Ulov je odvisen od vremena. Ljudje pa morajo vedeti, da Santorini nima svežih rakcev in hobotnice, razen pozimi. To gostom vedno iskreno povemo," zatrdi.

Obložena grška miza
Obložena grška miza FOTO: 24ur.com

Sezono odprejo že križarke

V taverno je prišel še en Dimitris, vodja lokalne televizijske postaje. Povprašamo ga, kakšno pa je dejansko življenje na otoku, katerega sloves je segel na vse konce sveta, od Azije do Amerike. "Pozimi je zelo mirno, čeprav je precej vetrovno, nikoli ni zares hladno, saj smo tako daleč na jugu, je pa otok zelo prazen. Uradno ima 20.000 prebivalcev, zdaj pa to primerjajte s 150.000 ljudmi, kolikor se jih na otok nagnete v špici poletne sezone. Takrat je precej noro," pravi novinarski kolega, ki ocenjuje, da je Santorini trenutno na približno 60-odstotni zasedenosti.

Sirtaki ob večerji
Sirtaki ob večerji FOTO: 24ur.com

Turistična sezona pri njih pa traja precej dlje, kot bi si morda kdo mislil. Ne začne se namreč s poletnimi temperaturami, ampak že veliko prej. "Začne se s križarjenji, prve ladje začnejo prihajati že v prvih dneh marca in vztrajajo vse do začetka decembra," opiše kar devet mesecev trajajočo sezono. V času velike noči začnejo prihajati še potniki z letali, ki jih bodo sem redno vozila vse do oktobra, pravi. Po njegovih besedah je najlepši čas za obisk otoka prav zdaj, že kmalu pa se začenja gneča. "11. junija je načrtovano, da se bo samo s križark tukaj izkrcalo 70.000 potnikov. Julij in avgust pa sta sploh nora meseca," našteva.

Novinarski kolega s Santorinija
Novinarski kolega s Santorinija FOTO: 24ur.com

Nikolasova družina ima že dolgo tradicijo hotelirstva na Santoriniju. "Moj oče je bil eden prvih, ki je zgradil hotel tukaj v Kamariju," se ozre dobrih 40 let nazaj. Po očetovih stopinjah sta šla tudi oba z bratom. "Kamari je bil že od nekdaj priljubljena destinacija, vendar je bilo sprva hotelov le malo. Tudi Fira je bila znana, vendar so bili tam večinoma mali penzioni in vile. Oia pa nekoč še zdaleč ni bila tako priljubljena, kot je danes," omeni vasico, kamor se turisti zdaj trumoma odpravijo občudovat sončni zahod.

Sončni zahod v vasico Oia vsak dan privabi množice turistov
Sončni zahod v vasico Oia vsak dan privabi množice turistov FOTO: 24ur.com


Kot pravi, je Santorini velik razcvet doživel leta 2014, v zadnjem desetletju pa gradijo številne hotele, predvsem dražjega cenovnega razreda. Vile, petzvezdične in butične hotele, z obveznimi bazeni. Zaradi svojega vulkanskega nastanka se Santorini namreč ne ponaša s tako idiličnimi belimi plažami kot ostali grški otoki, so mu pa svetovno slavo prislužili veličastni razgledi, sploh kaldera.

Hotelir Nikolas na promenadi v Kamariju
Hotelir Nikolas na promenadi v Kamariju FOTO: 24ur.com

Je pa paleta gostov zelo različna, dodaja Nikolas. "Našli boste tudi cenejše nastanitve. Prihajajo pari, družine, skupine prijateljev. Nekateri želijo spati na vrhu klifa z razgledom, spet drugi na plaži. Vsi pa hočejo videti kaldero," spomni na mogočne klife ob ostankih vulkanskega kraterja. Se pa povprečni čas bivanja na otoku v zadnjih letih skrajšuje, izpostavlja. "Ker imamo največje letališče, je Santorini hkrati vstopna točka za Kiklade. Trenutno povprečje v Kamariju so tri noči, nekateri se nato prestavijo na drugo stran otoka, nekateri pa skočijo še na druge otoke," našteje obiske Mikonosa, Naksosa, Milosa, Parosa, Iosa v otočju Kikladi.

Služba je lahko tudi sanjska

Prav to, kaj si je vredno ogledati, seveda najbolj zanima tudi slovenske goste, pravi nasmejana Ana Jurkovič, ki kot predstavnica na destinaciji pripravlja informativne sestanke za prišleke. "Sprašujejo po izletih, da bi si v čim krajšem času lahko kar največ ogledali, hkrati pa dobijo vse uporabne informacije, ki bi jih morali sicer sami naštudirati preko spleta ali turističnih vodnikov," našteva.

Informativni sestanek
Informativni sestanek FOTO: 24ur.com

V več kot desetletju dela v Grčiji so se seveda nabrale številne anekdote. Tako se spomni gostje iz Italije, ki je prvi dan počitnic na Kosu padla po stopnicah in si zlomila kolk, Ana pa je nato urejala vse potrebno, da ji je olajšala težko izkušnjo. "Šlo je za starejšo gospo, ki so jo sprva prepeljali v zasebno ambulanto, kjer pa so ugotovili, da je na dopust prišla brez zavarovanja. Nato so jo prestavili v javno bolnišnico, kjer pa oskrba v Grčiji včasih ni na najvišji ravni. Nazadnje smo uredili, da so na letalu odstranili sedeže, da je gospa lahko čim bolj udobno preležala pot do doma. Na Brnik jo je prišel iskat Rdeči križ, da so jo prepeljali v bolnišnico v Trstu," se spominja.

Santorini je že sedmi grški otok, na katerem skrbi za dobrobit svojih gostov. Poleg Kosa je je službovala še na Rodosu, Skiatosu, Zakintosu, Lefkasu in Karpatosu. In kakšna je ta služba? "Sanjska," se ji čez obraz v trenutku razleze širok nasmeh, ki ne dopušča dvomov v iskrenost izrečenih besed. "Ima pa seveda pluse in minuse tako kot vsaka služba," objektivno doda.

Ana Jurkovič, Palmina predstavnica na Santoriniju
Ana Jurkovič, Palmina predstavnica na Santoriniju FOTO: 24ur.com

"Sama sem velik ljubitelj morja in poletja, zato mi to ustreza. Nikoli me ne zebe, glede na to, da sem zmrznjene sorte, prav tako je odlična grška hrana. Tudi študirala sem turizem, zato me delo z ljudmi veseli. Minus je le to, da je delo sezonsko, gre za največ pet mesecev. Slovenski trg je majhen, moje nemške in nizozemske kolegice iz lokalne pisarne na Santoriniju imajo predstavniško delo omogočeno vse leto. Ko zaključijo tukaj, gredo recimo na Kanarske otoke ali pa v Zanzibar, v Srednjo Ameriko," pojasni. Zato pa skušajo v teh toplih mesecih iz Grčije seveda potegniti karseda največ, skupaj z gosti pa si želijo, da bi sezona trajala čim dlje, saj je Grčija gostoljubna še dolgo po vrhuncu sezone.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohannDoe
27. 05. 2024 10.39
+2
Torej brez sramu. Kar prikrito oglaševanje. zavito v članek, na polno. Tudi posebna oznaka, da gre za oglasno sporočilo, da se vsaj formalno "prodajanje" loči od "obveščanja" je postala odveč.
rzui
27. 05. 2024 09.28
+0
Grčija in hrvaška me ne vidijo zaradi slovencev
traparija
27. 05. 2024 09.35
+0
slovenci so "gneča". tako jih najlažje opišeš s skupnim imenovalcem. gneča in nerganje. in ustvarjanje gneče vsepvprek povsod kjer nimajo kaj iskat s svojimi praznimi žepi, obubožanimi od režimske korupcije in pomanjkanja hrbtenice. ulice po francoskem vzoru ta narod zaplankan ne bo sprovedel. nikoli. lahko mu vse pobereš, še vedno bo poveličeval gospodarjev bič ki neizprosno udarja po biča vajenemu hrbtu. odurno patetičen narod.
mackon08
27. 05. 2024 13.52
JohannDoe
27. 05. 2024 09.14
+1
Mislim, da bi po regelcih moralo pisat "Oglasno sporočilo". Nekje na koncu, na malo pa to. Ne obstaja nobeno pravilo?
JohannDoe
27. 05. 2024 09.12
+2
Grčija je lepa. Rdeče češnje rada je. Kako prepoznaš članek, ki takoj prinese denar, od tistega, ki ga je treba klikat? Po odstavkih, številu besed, vejicah in pikah.
traparija
27. 05. 2024 08.44
-1
pa ne da ste poleg dogajanja na angleškega dvoru, ter hrvaškega gospodarstva in turizma, sedaj v svoj "portfolio zlatih tematik" vključili še z grčijo povezane umotvore. da bo ja kategorija "gneča" šla še tja dol ustvarjat slab vtis ter se pritoževat da jih tudi grški turizem več kot očitno ne mara in se jih otepa že na daleč, ker neumorno godrnjajo in nergajo, da je 10 eur preveč za kavo. kar so bili čehi in poljaki v 80tih, to je, nadležni zoprni zastonjkarski turisti z nizko kupno močjo, ki jih kar mrgoli povsod in so dobesedna "gneča", ste slovenci sedaj. še hitro pokvarljivo plastično kitajsko kramo začnite prodajat na črno, kakopak, kot vam pritiče, v umagu in rovinju na tistih škarpicah ob morju, pa si lahko čestitate da ste v svobodi postali sam svoj, izoliran od vseh, oduren nacionalni ponos.
Delavec_Slo
27. 05. 2024 08.33
+6
Super vsaj enkrat reklama ta grčijo!
exdetektiv
26. 05. 2024 20.32
-3
Vse lepo in prav a letos ostanite, če je le možno doma.
mackon08
26. 05. 2024 20.47
+5
avgust.
26. 05. 2024 19.41
+2
Lepa reklama. A nekateri pogrešamo Janševe bone, o Grčiji lahko samo sanjamo.
KLADIIVO
26. 05. 2024 18.37
+9
Najlepše plaže in kristalno čisto morje imajo,pa še gostoljubni so,tega na jadranu ne vidiš.
bidermax
26. 05. 2024 21.03
-7
Delavec_Slo
27. 05. 2024 08.33
+1
Covid 19
26. 05. 2024 15.51
+9
Mi hodimo že leta v Grčijo,grčija ni predaleč za avtomobil,prijazni ljudje,da o cenah ne govorimo.Z vso potjo nastanitvijo in standardno porabo, pač greš kdaj ven sladoled,kavica,pivo.. Mi dejansko porabimo za skoraj polovico manj kot na hrvaškem.., pa še hrana je top.
jugalo
26. 05. 2024 18.04
-4
Nee ok je ja, 15 ur do Krfa je mala malica :)
Podlesničar
26. 05. 2024 15.36
+9
Na Hrvaškem se večina skrega... 😂
Komunisti_povsod so
26. 05. 2024 15.24
-14
Oni s €300+ pokojnine se ljubijo najdlje v Kumrovcu.
Mio56
26. 05. 2024 15.04
-9
Pa ljudje kaj vidte v tej Grciji? ko da bi sel v Albanijo na dopust ista situaciaj sam mal drazje....cene iste kot pri nas, na HR , Italiji,... ja nekoc je blo to dost ceneje, sam zdej pa ni vec tko. Mamo tle zravn Italijo z Ligurijsko obalo in "belo figuro", Toskano s svojimi romanticnimi posestvi, odlicno hrano, vidi, zgodovinskimi mesti, Malo nizje imaš Apulijo, ki je res italija za reveze ampak super morje, ugodne cene, Pa imal Amalfijsko obalo, kjer je prestiz doma, Sardinijo s svojimi cudovitimi plazami in morjem, sicilija z mafijo in izleti na Etno...se malo nizje imas Lampeduso sam tam s ebos pa ze pocutu ko v grciji med vsemi migranti. Dejte mi najdit en dobr tehtni razloh, zakaj naj grem v Grcijo, ce imam tle zravn Italijo???
kajiith
26. 05. 2024 15.45
-4
fasisti so revizionisticni agresorji grki pa civilizirani. samo trenutek... draga mati, v yugi so te srbi ucili slovensko zgodovino; ni cudno, da nimas pojma o slovenski zgodovini. kgm. ja, dober razlog: kolpa, soca, drava. prekmurje: kmetu placas pavsal za kampiranje in si car. ok ti bi hotel hotel. dobro zate. ce te stane avion drobiz v primerjavi s hotelom bi ti priporocil saskatchewan
Glavni_Baja1
26. 05. 2024 15.59
+4
to kar ima brt Grk, makaronar ne bo imel nikoli
Škrnicl
26. 05. 2024 16.06
+1
Mio, pravim si našel razlagat...drugače pa vse kar si naštel...top...sploh Sardinija
mackon08
26. 05. 2024 17.31
+5
Mio56 to kar imaš v Grčiji v Italiji nimaš definitivno in še dosti cenejša je. Drugače pa južni Ciper fantastično, Malta tam je za videt neverjetno dosti stvari. Ti dve destinaciji v lastni režiji zelo poceni.
Gasper4690
26. 05. 2024 14.39
-8
Grcija je ok..hrvaska je se zmer boljs..prids z avtom ne pa ta letala ..vsak 2 . Otok na hrvaskem je boljsi od Santorinija npr..ne vem kaj je tm tok dobrga..men je biu katastrofa..pa ne se spet s hrvati obremenjevat ker je skoda zivcev..imel bodo spet rekordno sezono z ksnim janezom vec ali manj..jim ne cisto vseeno..nardimo jim od 10 do 20% nocitev..nismo zdej glavni faktor..njihova strategija ital ne temelji na mnozocnem turizmu..itak bodo cene vse visje kar si oni s tako obalo tudi lahko privoscjo..dobili bodo manj turistov ki bodo vec zaprvl ..win win..
mackon08
26. 05. 2024 17.35
+5
Gasper4690 pišeš nekaj brez veze do Dalmacije rsbiš vsaj 8 ur če je sreča Z letalom na primer do Malte grem z doma ob 12h na Malti sem ob 19h in to spočit pa še ceneje pride.
Googlebot
26. 05. 2024 14.33
+0
Maldivi so top tudi dokaj ugodni 7000€ all-inclusive
Mio56
26. 05. 2024 15.07
+9
Maldivi prvih 10 dni v Maju: letalo, transferji, all-inclusive,.... 1300€ na osebo...zakaj si tolk preplačal???
Covid 19
26. 05. 2024 16.00
+4
Mio 56 ja,na hrvaškem pa te bo toliko, ali vsaj toliko stala malo boljša parcela v avtokampu,pa boš moral še vse s sabo pripeljat..
Rožice so zacvetele
26. 05. 2024 17.19
+2
Mio 56, odvisno s čim si ti zadovoljem in s čim so drugi, saj veš, za malo denarja malo mizike.
jugalo
26. 05. 2024 18.06
-5
1300€ na osebo mala majica, 3000€ za oba pa to je z levega žepa 🤦🏻🤦🏻
traparija
27. 05. 2024 10.38
-2
razlika med jurja tristo in 7k je, da je "gneča" na drugi strani bodeče žice, kjer se pase nižji sloj. prehranjujejo se v skupnih koritih in ležijo v skupnih pršicah in se srečujejo v skupnih sanitarijah. na moji strani pa mir, zasebnost, 7 zvezdic in individualna obravnava 24/7 z po želji, z izbiro butlerja in vsak dan sveže spremljevalke iz kataloga, porekla katerekoli svetovne rase, po želji stranke. nepojmljivo povprečnemu "gnečarju".
XVXC
26. 05. 2024 14.28
+6
Slovenec bo šel na dopust k Hrvatom tudi, če čaka 8 ur v koloni, na vročini. Tukaj nelepo govori o njih...sedaj bodo prvi tam. Slovenceljnj bo šel k Hrvatom tudi, če mu ta zaračuna zrak, ki ga ta diha. Bravo Hrvati. Bravo !!!
Gasper4690
26. 05. 2024 15.04
-10
Mescanski slovenci bodo se zmeraj hodili na hrvasko tam kjer hodjo bezos, jordan,beckham skratka ceu sv jet set..ruralni slovenclni z akrapovic majco in kroksi gredo pa v tunizijo,turcijo ,egipt se nazirat cim ceneje v all inclusiv..ker tem ni prioriteta lepota ampak cim ceneje in da se jim cim vec mecejo po kolenih da tako zdravijo svoj kompleks, ker se vsaj enkrat v zivljenju pocutijo pomembne
Mio56
26. 05. 2024 15.10
-3
XVXC
26. 05. 2024 14.21
-6
Slovenci na avion. Turbulenca. Nevarno. Ok. Jaz lepo domov. Ostane mi celoten regre in plača. Imam mir domov. Vi se pa tresite v zraku in žgite na soncu.
Podlesničar
26. 05. 2024 15.36
+0
Cryptofag
26. 05. 2024 14.19
-11
Na Krku je lepse
MEDKO
26. 05. 2024 14.29
+7
Ja res.. gužva da se skor premikat ne moreš. Odlično res..
Mio56
26. 05. 2024 15.08
+2
Ta Krk je itak ze ceu okupiran z morostarji....tko da na HR je prva destinacija Makarska...vse visje gor je prevec nasih!
Uporabnik1921539
26. 05. 2024 14.00
-7
tole bluzenje okoli tefa,kje je lepse in kje ceneje,je nepotrebno.Gres jamor zelis,ce si lahko priviscis.Poglejte si cene nepremicnin.V Grciji so,tudi na turisticnih destinacijah,nizje.Logicno bi bilo,da bi zaceli tam kupovat.Pa ne.Tajaj?Ker hidijo ljudje na dopust sparat.Na hrvaskem imes husi,coln,otoke,prijateljeZ barko gres jamorkoli in se umaknes od plaz.Pa kaksna Grcija?????
Bolfenk2
26. 05. 2024 13.51
-2
Včasih so bile reklame za počitnice, sedaj pa so plačani članki. Sem bil na grških otokih in na dalmatinskih. Glede gostoljublja so Grki malo pred Hrvati ampak dalmatinski otoki pa so bistveno lepši. Lastovo, Vis, Korčula tudi ni masovnega turizma in si lahko najdeš lep zaliv samo zase.