Slovenija

Spor med Golobom in Bobnarjevo: koalicija upa na čim hitrejšo razrešitev

Ljubljana, 06. 12. 2022 16.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Pavlin, STA
Komentarji
281

Koordinator Levice Luka Mesec je spregovoril o sporu med predsednikom vlade Robertom Golobom in notranjo ministrico Tatjano Bobnar. Poudaril je, da sam ni akter v tem sporu ter da tudi Levica vanj ni udeležena, zato se ne nameravajo vmešavati. Stališče poslanske skupine SD o ministrici se medtem od sredine novembra, ko so ji po razpravi o interpelaciji skupaj z obema koalicijskima partnericama podali zaupnico za nadaljevanje dela, ni spremenilo. Oglasila pa se je tudi podpredsednica največje vladne stranke Urška Klakočar Zupančič.

Notranja ministrica Tatjana Bobnar in v. d. generalnega direktorja Policije Boštjan Lindav sta neuradno že sporočila, da bosta ugodila predsedniku vlade Robertu Golobu in do srede pripravila vsak svoje poročilo o domnevnih političnih pritiskih na Policijo. Spor pa prejema vse več odzivov, tudi s strani koalicijskih partnerjev.

"S predsednikom vlade sem o tem govoril in želim si, da se ta stvar uredi ter da se akterja čim prej pogovorita na ustrezen način," je na novinarsko vprašanje o sporu med notranjo ministrico in predsednikom vlade glede imenovanja Lindava na mesto generalnega direktorja Policije odgovoril koordinator Levice in podpredsednik vlade Luka Mesec.

Poudaril je da ne on ne njegova stranka nista akterja v tem sporu ter da se zato ne moreta in tudi ne želita vmešavati vanj. "To je spor med notranjo ministrico in predsednikom vlade, zato bom prepustil, da se na tej ravni tudi razreši," je bil jasen.

Ob tem pa je dodal, da se mu zdi sicer ministrica strokovna ter da njeno delo ocenjuje pozitivno. "Ne bom pa se vpletal v vsebino spora."

Kaj pa če Golob in Bobnarjeva ne bosta uspela zgladiti soglasij, spor pa bo imel za rezultat odhod ministrice? Bi lahko to povzročilo trenja med Levico in Gibanjem Svoboda oziroma znotraj koalicije? Mesec je jasen – to se ne bo zgodilo.

'Bobnarjeva svoje delo opravlja strokovno in predano'

Stališče poslanske skupine SD o ministrici za notranje zadeve se od sredine novembra, ko so ji po razpravi o interpelaciji skupaj z obema koalicijskima partnericama podali zaupnico za nadaljevanje dela, ni spremenilo. Tako kot že prej Mesec, tudi v poslanski skupini SD menijo, da ministrica svoje delo opravlja strokovno in predano. Ministrica je po njihovih besedah izjemno podkovana, neomajna in poštena.

"Pri vršenju dolžnosti ministrice za notranje zadeve so njene vrednote legitimnost in korektnost, kar je pogoj za družbeno koristno delovanje resorja. Njeno vodilo pa zakoni in ustava, kar zagotavlja ohranjanje zaupanja pri državljankah in državljanih, ki je ključno za uresničevanje poslanstva njenega ministrstva in vseh organov v sestavi," so navedli.

Robert Golob in Tatjana Bobnar
Robert Golob in Tatjana Bobnar FOTO: Bobo

Spomnili so, da je ministrica Bobnar svoje delo zagovarjala na interpelaciji, ki je bila 14. novembra, in od takrat se njeno delovanje ni spremenilo. "V poslanski skupini delovanje ministrice za notranje zadeve ocenjujemo kot dobro in ustrezno. Želimo si, da bi vsi akterji čim prej uskladili morebitna nesoglasja, saj je stabilnost izjemnega pomena za delovanje države," so še zapisali.

Klakočar Zupančičeva: Treba je ločevati med političnimi usmeritvami in političnim vmešavanjem v Policijo

Podpredsednica Gibanja  Svoboda in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je medtem izpostavila, da je po zakonu o vladi vsak minister dolžan voditi in organizirati delo ministrstva, ki ga vodi skladno s sprejeto politiko. To pa je po njenih besedah politika, ki so ji volivci večino podelili na volitvah. "Da se sprejeta politika udejanja, implementira na posameznih ministrstvih, so odgovorni ministri, kot prvi in tudi zadnji pa predsednik vlade," je dejala.

Politično vmešavanje vlade v delo ministrstva ali organa v njegovi sestavi, kot je v primeru ministrstva za notranje zadeve Policija, pa je po njenih besedah "nekaj popolnoma drugega". "Politično vmešavanje ni dopustno in je lahko celo kaznivo dejanje," je še strnila prva med poslanci.

O sporu med Golobom in Bobnarjevo je sicer tekla beseda tudi na poslanski skupini največje vladne stranke, Klakočar Zupančičeva pa je zatrdila, da po njihovih informacijah do političnega vmešavanja v delo Policije ali drugih državnih organov v mandatu te vlade ni prišlo. Kot je dejala, bodo zdaj najprej počakali na poročilo Lindava, ali bodo zahtevali še kakšna dodatna pojasnila notranje ministrice, pa se bodo v poslanski skupini še pogovorili.

Lobnikar: Pametna politika se samoomejuje, s pozivom Lindavu k izjasnitvi glede pritiskov nič narobe

Vodja kabineta Vesna Drole, notranja ministrica Tatjana Bobnar in oba državna sekretarja Branko Lobnikar ter Tina Heferle.
Vodja kabineta Vesna Drole, notranja ministrica Tatjana Bobnar in oba državna sekretarja Branko Lobnikar ter Tina Heferle. FOTO: MNZ

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Branko Lobnikar v pozivu predsednika vlade vodji Policije, naj se izjasni o morebitnih političnih pritiskih, ne vidi nič napačnega. Na nacionalni konferenci o varnosti v lokalnih skupnostih v Celju je dejal, da je "povsem normalno, da predsednik vlade pričakuje tudi od organov v sestavi, da poročajo o svojem delu in tudi o okoliščinah, v katerih to delo opravljajo". Zato meni, da v takšnem naročilu predsednika vlade ni nič narobe.

"Razumeti je treba, da živimo v parlamentarni demokraciji in da je politika sestavni del sodobne demokratične družbe in zato ni nič narobe s političnim," je dejal Lobnikar. Kar pa je po njegovem mnenju pomembno pri zagotavljanju policijskega dela, pa je, "da je naloga politike strateško usmerjati delovanje Policije, zahtevati od policije, da izvaja določene naloge, kot so na primer prioritete na področju zagotavljanja varnosti v družini ali v cestnem prometu". "Operativno pa je Policija odgovorna sama, da izvede te naloge in potem o tem tudi poroča," je dodal.

Politika po njegovih besedah "nikoli, ne prej ne danes, ne more odločati, kaj konkretno naj Policija dela, in kdo so ljudje, ki naj delajo te stvari". "V ta namen imamo predstojnika organa v sestavi, ki je odgovoren tudi politiki, da so naloge dobro opravljene," meni.

Ob tem je izpostavil še, da so imele vse politične sile do sedaj "vedno skomine, da bi kontrolirale delo represivnih organov, zato je od pametne politike pričakovati, da se samoomejuje pri uporabi svoje moči" in da se zaveda odgovornosti tako do skupnosti kot tudi do sistema v državi. "Takšni vplivi na dolgi rok ne služijo ne državljanom, ne politiki, ne državi," je dodal.

Že v ponedeljek je sicer v oddaji 24UR ZVEČER strokovnjak za policijska pooblastila Miroslav Žaberl dejal, da težko trdi, da je šlo v tem primeru za konkretno vmešavanje v operativno delo Policije. Vseeno pa se mu zdi nenavadno, da je vlada ustavila imenovanje Boštjana Lindava, "ker se po navadi takšne kadrovske rešitve predhodno uskladijo med ministrom in predsednikom vlade, ne pa da se zaustavijo na sami vladi".

Žaberl je sicer dejal, da ne ve, kakšni so razlogi za to, ter da bi jih lahko pojasnila le vlada. "Takšno neimenovanje je najmanj nenavadno." Ob tem je še dejal, da bi morda lahko tu šlo tudi za signal notranji ministrici.

Enovito organizacijsko enoto, ki bi enovito skrbela za varovanje oseb in objektov, sicer pozdravlja.

Spomnimo

Notranja ministrica Bobnar se je znašla v središču vse glasnejših ugibanj, da bi ob uveljavitvi sprememb zakona o vladi prišlo še do drugih menjav v Golobovi ministrski ekipi. Ministrica je bila namreč na vladi pri svojem predlogu imenovanja Lindava na mesto generalnega direktorja Policije s polnim mandatom neuspešna. Prav zato se je pojavilo vse več ugibanj, ali Bobnarjeva še vedno uživa zaupanje premierja.

Po vnovičnem imenovanju Lindava kot v. d. generalnega direktorja je ministrica pretekli petek poudarila, da se mora politika končati pred vrati generalnega direktorja Policije. To je stališče, na katerem bo vztrajala, četudi jo bo to stalo ministrskega mesta, je napovedala.

Golob pa je po sestanku z Bobnarjevo sporočil, da se "razhajata glede očitkov o politizaciji dela Policije". Od v. d. generalnega direktorja Boštjana Lindava tako do srede pričakuje pojasnila, kdo in kdaj je v času mandata te vlade izvajal politični pritisk nanj ali na Policijo, vključno z ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar, so v ponedeljek sporočili iz kabineta predsednika vlade.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (281)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
11. 12. 2022 09.28
+1
PV Golob je storil veliko napako, da je za ministrico na Notranjem ministrstvu postavil karierno policistko Bobnarjevo, še včeraj je delala skupaj z njimi, prepletena je z njimi in ni distance, REPRESIVNE aparate kot sta Policija in Vojska v utečenih starih demokracijah zmeraj vodijo CIVILNI strokovnjaki ali izkušeni politiki, kajti na tak način je Bobnarjeva hotela ustvariti državo v državi, nas nihče ne sme tikati, mi smo samostojni, vsi ki nam kaj rečejo , kritizirajo politično pritiskajo nas, v južni Ameriki so taki REPRESIVNI aparati prevzemali države, nad vami Bobnarjeva je kar nekaj ljudi , vi imate šefa PV Goloba, pa Vlado, pa Parlament in Narod, ki je vse to demokratično izvolil, ko je Bobnarjevo odstavil Hojs in seveda šef Janša je bila tiho in čepela v vogalu sedaj pa odigrava nekakšno Turško nadaljevanko, Bobnarjeva tolče po bobnih, in odigrava nekakšno pošteno Policistko, pri Janši pa ni niti pisnila, zakaj ?? zato ker je bila v strahu, Hojs in Janša ........so jih neusmiljeno zrezali, pod trdno roko so bili vsi tiho, če bi jih Hojs poslal v kuhinjo delat bi bila Bobnarjeva tiho.
gebo 1
07. 12. 2022 09.04
+3
Klakočarka je rekla da je to normalno da Borut Sajovic hoče preprečiti preiskavo njegovih in ženinih nečednosti nad starejšimi občani v Tržiču. To je svoboda po levičarsko.
Perivnik
07. 12. 2022 09.07
-2
Bog nas varuj Domov za ostarele. DSO=hiralnica, ne DOM!. DSO=kraja denarja oskrbovanem in če nimajo zadosti visoko pokojnino, kar večina nima, še DSO=kraja denarja svojcem oskrbovancev. Vsak premik "malega prstka na roki" se mora dodatno plačati. Temu SE NE REČE DOM!!
brezveze13
07. 12. 2022 08.53
+0
se je začelo,tavbi na glavi ima malo perja kot da je v kletki glava je pa itak prazna
Samo DESNO je pravo
07. 12. 2022 08.29
-2
Kak predsednik vlade,taki ministri. Za nikamor...
Stoenka
06. 12. 2022 21.59
-4
Robi ostani še naprej pravi moški in naj bo tvoja hoja vzor za vse volilce naše svobode
poper00
06. 12. 2022 21.58
+3
Ne vem ali mislite ,da plačanci plešavega res mislijo,da njihovo prazno nabijanje kaj pomeni.Fantje spokajte is kleti počasi domov ,da boste še kakih 10 let lahko tako nabijali.
Rde?a pesa in hren
06. 12. 2022 21.49
+5
Če se spomnim prav, je eden izmed temljev koalicisjkega dogovora ta, da bo PV oz Golob imel vednoZADNJO BESEDO. Tega ne pozabit...ko bomo v prihodnih dneh gledali razvoj dogodkov. ps: ali ni to nekje deja vu(že videno). Tudi "prečastiti" JJ je vedno imel ZADNJO BESEDO. Saj vam pravim: eni do duzga kopirajo modus operandi, vsi po vrsti, samo barve menjajo, modus operandi isti, takisto velja za MNZ, policisjo, za PV itd itd.
Stoenka
06. 12. 2022 21.47
-3
Naš Robi mora še naprej imeti hojo kot pravi moški..
tutp
06. 12. 2022 21.44
+3
Edina oseba, ki pleše v Republiki Sloveniji je Iza Logar. Pleše. S čekom vrednim 345 mio eur. Hočem te. Želim si te. Obožujem te. Govorim o denarju. Ostalim so pa gretje zmanjšali v bloku. Jokajo. Ne plešejo. Golob , jolajo. AMG
poper00
06. 12. 2022 21.56
+0
Do desetih imaš ti dežurstvo ovca?50 zblojenih komentarjev v eni uri.Ne samo pingota še žemljico si zaslužiš.
St. Gallen
06. 12. 2022 21.41
-3
uspeh te vlade bo sele, ko bo verouk obvezen v osn soli in izbirno v srednji soli, v cilju izobrazevanja mladine razlicnosti ver. Predvolilne obljube pa to
Korintos11
06. 12. 2022 21.38
+0
Svečkarji se mi prav smilijo.
asgard
06. 12. 2022 21.36
+8
Kolko so nas pa marice stale ? A je kje kak podatek ?
Korintos11
06. 12. 2022 21.38
-1
asgard
06. 12. 2022 21.48
-2
Lahko bi pa prekinila pogodbo kot je za vojsko ?!
tutp
06. 12. 2022 21.34
+4
Briga me za Bobnarjevo in Goloba.... Pustite policijo pri miru in nehajte groziti zdravnikom !!!! Pa naredite kaj za ljudstvo, ki Vas je izvolilo in nehajte samo depolitizirati vse javne službe. Inflacija je 10%, draginja v porastu, Vi pa zgolj in samo depolitizirate..... medije, policijo, sledi sodstvo. Ni ok !!!
asgard
06. 12. 2022 21.36
-6
ja in potem se boš od vsega silnega plesa zbudil :)
Perivnik
07. 12. 2022 08.48
-2
@tgsprs - kakšna depolitizacija. 100 % ali miljon % POLITIZACIJA pod Golobom. Še nikoli takšne!!!
tutp
06. 12. 2022 21.32
+7
Komur se malo svita. Poglejte malo članke za nazaj, kako je Golob svetoval Vladi in ukazoval že vsaj 3 mesece pred volitvami. Sedaj se zgodba ponavlja, Musarjeva na Bledu z Von der lajnovo avgusta.... KDOR NE VIDI KORUPCIJE in da se nastavljajo sami na željena mesta. Vse je predstava za narod. Oni si lepo pišejo zakone zase. KDAJ JE SEDEL POLITIK ZARADI KORUPCIJE? KDAJ JE KATERI POLITIK ODOGOVARJAL ZA STORJENE NAPAKE? In tega je še in še... Res mi je žal, da je toliko ljudi puhoglavih...
Levcekk
06. 12. 2022 21.31
-2
Sami poštenjaki so politiki in pa ljudje ki podpirajo politiko-ke ustrahovanja in njihovo policijo.Ker so vsi tako pošteni zakaj so mi potem 2012(vlada J.J,) v UKC.LJ načrtno po ukazu politike in njene policije uničili zransplantirano ledvico,ker sem kritičen do politike-kov in njenih kriminalnih dejanj ter tega sistema in zakaj se potem zmeraj politika oz.država skriva za nekimi posamezniki,ki naj bi vse vodili in bili krivi,če so vsi pošteni.
nebanebo
06. 12. 2022 21.30
-2
Potepuh in blondina.. moderna slovenska pravljica
ap100
06. 12. 2022 21.28
+1
a zato menjajo policijo ker je Loredan prejšnji teden govoril čisto resnico? izsiljevanje ukaz premierja pa to
INAZ
06. 12. 2022 21.25
-1
Če pa to reče Fajonova, bo pa že držalo 🙃🙃🙃
jernam
06. 12. 2022 21.23
+12
Gledam Svobodana ko hodi. A njega ves čas lulat tišči🤭?
boslo
06. 12. 2022 21.34
+1
Rezervni Kristus
06. 12. 2022 21.22
+5
To so vsi skupaj eni patetični klovni. Groza je to, da se jim daje toliko pozornosti. Treba je pritisniti na njih, da se prenehajo sprenevedati in lagati in če ne, takoj vreči s prestola. Globalistična EU mafija nima kaj iskati na čelu držav.