Slovenija

To pa je dobrodošlica: pavšaliste v kampu Preluk pričakal napis prepovedan vstop

Reka, 04. 07. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
529

Kamp Preluk med Reko in Opatijo je bil vrsto let dom številnih tujih pavšalistov, med njimi tudi Slovencev. Letošnjo poletno sezono pa so jih pričakala zaprta vrata in napis, ki jim prepoveduje vstop na območje kampa in do njihovih prikolic. Kamp je zdaj v državni lasti, lastnike tamkajšnjih prikolic pa o zaprtju niso obvestili. "Tudi to je turizem po Hrvaško," je razočaran eden od dolgoletnih najemnikov v kampu.

Dolgoletni pavšalisti v avtokampu Preluk zahodno od Reke so v začetku letošnje sezone naleteli na zaprta vrata kampa in obvestilo, da kamp ne obratuje več in da je sedaj v lasti države oziroma ministrstva, ki upravlja z državnim premoženjem. Seveda jih je poteza šokirala, saj o posegu države niso bili obveščeni, dostop do njihovih prikolic pa je onemogočen. Večina prikolic v kampu, tam naj bi jih bilo 39, je bila v jesenskem neurju močno poškodovana, prav tako objekti in plaža v kampu. Lastniki pa jih ne morejo sanirati in nastaja nepopravljiva škoda. Turistična sezona prehaja v osrednji del, oni pa še vedno nimajo dostopa do svojih prikolic, prav tako nimajo odgovorov pristojnih služb, ki si podajajo kljuko in prelagajo odgovornost drug na drugega.

Nikomur varnostniki niso dovolili ne vstopa v kamp niti odpeljati prikolice.
Nikomur varnostniki niso dovolili ne vstopa v kamp niti odpeljati prikolice. FOTO: osebni arhiv

"Tudi to je turizem po Hrvaško," pravi eden od pavšalistov, ki že vrsto let kampira v tem kampu. Lastniki počitniških prikolic (tako imenovani stacionarji ali pavšalisti) in dnevni turisti so plačevali kampiranje po ceniku. Stacionarji na podlagi pogodbe za letovanje in dodatno še za prezimovanje, če prikolic zunaj sezone niso odpeljali domov. Letna obveznost (za sezono in prezimovanje) je stala v povprečju okoli 2.500 evrov, je pa bila cena odvisna od velikosti parcele. Turistom, ki so kampirali le nekaj dni, so obračunali kampiranje po ceniku. Med tistimi, ki so plačevali letne pavšale, je bilo največ Slovencev in lokalnih prebivalcev, pa Slovakov, Madžarov, Nemcev in Avstrijcev, sezona pa je v kampu trajala vsako leto od 15. aprila do 15. oktobra. Do letos, ko kamp ni več odprl vrat.

'Ne bi nam smeli ovirati dostopa do zasebne lastnine'

Vse prikolice so tako še vedno v kampu, saj nikomur niso dovolili odpeljati prikolice ven iz kampa, prav tako nimajo dostopa do njih. Prikolice so poškodovane od lanskoletnega neurja, predvsem letne kuhinje, ki so popolnoma uničene, pa tende in nadstreški. Nekatere so tudi oropane, a lastniki zaradi prepovedi vstopa ne morejo preveriti, kakšno škodo so utrpeli. Večina prikolic je tako zelo poškodovana ali pa je že toliko stara, da ni več mobilna. To pomeni, da bodo morali lastniki poskrbeti za njihov prevoz na drugo lokacijo, kar predstavlja precejšnje logistične težave. A tega ne morejo storiti, dokler ne bodo dobili dostopa in dokler ne bo jasno, kdo bo odškodninsko odgovarjal za nastalo škodo. "Vsi se branijo pristojnosti in odgovornosti," ravnanje hrvaških oblasti komentira eden od pavšalistov. Ko so zaprosili mesto Reka in ministrstvo za morje za pojasnila, so dobili odgovore, naj počakajo do končne odločitve, ali pa da niso pristojni oziroma so pristojnost prelagali drug na drugega. "Po nobenem zakonu nam ne bi smeli ovirati dostopa do zasebne lastnine, saj so na ministrstvu od začetka postopka proti koncesionarju vedeli, da niso last koncesionarja, ampak pavšalistov," opozarjajo razočarani turisti.

Ena od uničenih prikolic v kampu. Valovi in veter so uničili tende, nadstreške in letne kuhinje.
Ena od uničenih prikolic v kampu. Valovi in veter so uničili tende, nadstreške in letne kuhinje. FOTO: osebni arhiv

Prelaganje odgovornosti

Pojasnila pristojnih, tako mesta Reka kot tudi ministrstev, še čakamo. So pa na ministrstvu za morje, promet in infrastrukturo na naša vprašanja skopo odgovorili, da se kamp Preluk nahaja na območju obalnega pasu oziroma je tako imenovano pomorsko dobro, po hrvaški zakonodaji pa s temi območji upravlja lokalna samouprava, kar pomeni, da je po njihovem mnenju zaprtje kampa Preluk in razreševanje lastnine v pristojnosti mesta Reka. Na njihova pojasnila še čakamo.

Zagotovo ima pri tem največjo škodo hrvaški turizem in omadeževan ugled hrvaškega gostoljubja pri tujih turistih. Na turistih se v tej sezoni tako lomijo kopja lokalne in državne politike, interesov posameznih ministrstev in posesivnih tajkunov z velikopoteznimi apetiti - načrti na tem prostoru. Eden od najemnikov kampa

Zakaj prelaganje odgovornosti? Tisti, ki bo prevzel območje v upravljanje, bo moral prevzeti tudi odškodninske zahtevke in skrb za vzdrževanje ter čiščenje. To pa pomeni precej finančnih stroškov. Zaenkrat nihče ne vzdržuje območja, obala in kamp sta polna smeti in iztrebkov, obstaja nevarnost širjenja bolezni. Sanitarije so zaklenjene, kopalci pa prepovedi vstopa na območje kampa in plaže ne upoštevajo, zato potrebo opravljajo kar med prikolicami. "Lahko bi določili začasnega upravitelja, ki bi skrbel za območje v tem vmesnem času, dokler se ograje ne podre in odstrani vseh lastniških prikolic, pa ga niso. Sramota," opozarja eden od najemnikov v kampu.

Zgodba, ki se vleče že vrsto let

Zgodba kampa ima že zelo dolgo brado, polno zapletov in sodnih sporov. Nekoč priljubljen kamp, tudi zaradi bližine slovenske meje in ugodnega vetra, kar so s pridom izkoriščali predvsem deskarji, je očitno dočakal svoj konec, saj je ’napoti’ velikemu turistično-rekreacijskemu kompleksu, ki je načrtovan na tem območju, natančneje severno nad cesto, ki povezuje Reko in Opatijo.

Lansko jesensko neurje je močno uničilo obalo kampa in prikolice v kampu.
Lansko jesensko neurje je močno uničilo obalo kampa in prikolice v kampu. FOTO: osebni arhiv

To območje Turistične cone Preluk je vključeno v strateški državni projekt in predstavlja pomembno turistično cono mesta Reka. Na 63.000 kvadratnih metrih naj bi zgradili moderen hotel s 400 posteljami, zraven pa obsežen kongresni center, areno za šport, sejmišče in velik bazen. Vse skupaj naj bi bilo vredno okoli 120 milijonov evrov. Južno od ceste, kjer se razprostira kamp z nekaj pripadajočimi objekti, pa je obalni pas, ki bo očitno po izgradnji kompleksa nudil prost dostop do morja. Sicer se začetek izgradnje zapleta, saj naj bi bil en del zemljišča, kjer je predvidena gradnja, še vedno v zasebni lasti in ima investitor težave z odkupom.

Dolgo časa se vlečejo tudi sodni postopki v primeru podeljevanja in odvzema koncesije lastniku kampa. Na ministrstvu vztrajajo, da je podjetje Green point Željka Keškića, ki je vsa ta leta upravljalo s kampom, že od leta 2011 brez koncesije, kar pomeni, da so uporabniki kampa tam kampirali ilegalno. A Keškić vztraja, da pravde zaradi odvzema, ki po njegovem mnenju ni bil upravičen, še trajajo, zato mu v tem času ne bi smeli zaseči imetja. Keškić je lastnino kampa odkupil od prejšnjega lastnika, podjetja Trgovaško Opatija, ki je bilo v stečaju. Država se je na njegovo lastnino spravila z rubežem zaradi njegovih neporavnanih obveznosti, ki izhajajo iz sodnih postopkov v primeru odvzema licence, a ti postopki še niso zaključeni, zato je prepričan, da je bil rubež nezakonit. 

V kampu je vsak dan veliko kopalcev, mladih družin z otroki, ki nimajo osnovnih higienskih pogojev - ne vode ne sanitarij, zato je v kampu vse polno človeških iztrebkov.
V kampu je vsak dan veliko kopalcev, mladih družin z otroki, ki nimajo osnovnih higienskih pogojev - ne vode ne sanitarij, zato je v kampu vse polno človeških iztrebkov. FOTO: osebni arhiv

Sodišče je namreč 2. aprila letos odredilo odstranitev stvari in izselitev oseb, območje kampa pa je predalo v last ministrstva za državno premoženje. Vse pod tezo, da gre za obalni pas oziroma območje, ki ga označujejo kot obmorsko dobro, kar pomeni, da služi vsem in ne more biti predmet zasebnega lastništva. Območje je ministrstvo nato predalo v upravljanje ministrstvu za morje, promet in infrastrukturo.

Kakšna bo usoda kampa in lastnikov prikolic v kampu, je močno odvisno od tega, kdo bo dejansko prevzel odgovornost in upravljanje z območjem. Očitno je država presegla svoja pooblastila, saj je posegla v pravice lastnikov in jim onemogočila dostop do njihove lastnine. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (529)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
05. 05. 2020 17.40
+0
Na hrvaški ni nič za met!ker ti lahko enostavno čez noč vse zaplenijo!in to počenjajo
awontuwej
12. 08. 2019 19.18
+7
Neee, pa ne na Hrvašem, saj to ji mogoče...
DuhSaSjekirom
07. 07. 2019 08.06
+10
Eh ne morejo it pogledat kaka je skoda. Preskocis ograjo, precvikas kljucavnice in gres pogledat pa sej ni Amerika da je nek trespasing v igri. Tudi ce poklice kdo policijo in pride in te dobijo pa zabranjeno pa sta zabranjeno je nelegalno uduzimanje imovine se lepo rece in si odpeljes prikolico, kupis jim nove kljucavnice ze vnaprej in gres, prikolico si pa tudi odpeljes. Ce te slucajno ovadijo pa bodo morali na sodiscu obrazlozit omejevanje dostopa privat lastnini ki nima podlage.
Jurek Jurek
05. 07. 2019 20.56
+10
"Dudek ma vas rat", ker mu nosite €.
Jurek Jurek
05. 07. 2019 20.50
+15
Kaj pa rinete na Hrvaško, a nimata morja v Sloveniji.
ivanveliki
05. 07. 2019 12.47
+7
Tale članek je pa že sumljivo dolgo na portalu.Očitno je zelo pomemben
Majda Vidmar
05. 07. 2019 12.25
+29
Saj ne obstajajo samo Hrvati,pejte pogledat še kam drugam,kako je lepo,pa bolj prijazni in pošteni so kot oni.
mariomandzukic
05. 07. 2019 11.55
-16
ker Komplekse Hrvaska dominacija nabija telim janezkom haha
Primzy D Mimzzy
05. 07. 2019 11.44
+25
sve se vrati sve se plati. a je tko. 2500€? za tako ceno grem najverjetneje za en mesc na bali al pa na kubo. ni ga lepšga k iz agencije vse logistične zadeve uredijo oni, ti samo mej dokumente in karto s seboj, drž se ure in uživaš na dopustu k lord ne pa da se obremenjuješ kok boš pršparu benza do doma in se v službi bahal o tem in kje si vse šou, ne poveš pa kako lepa je bila plaža ker o plaži ni ne duha ne sluha sej si plaval med skalovjem in se bal da si boš zlomil gleženj. lepo se gre na peščeno plažo, ne spet iz kamenčkov ker to ni nič, lepo ležalnik, marelica, da je kakšn barček v bližini k ti kelnar/ca prnese kokteljček lepo h ležalniku. to je dopust. a ne da cmariš neke kotlete za en evro k na konc poješ si še vedno lačen in spet gremo se kopat, med skalovje.
mariomandzukic
05. 07. 2019 11.52
-1
za 2.500 eur,boljs vsa druzina,sirsa,prijatelji celo sezono na morju..rostilj,pivo,z avtom izleti.,.,placas 2500 eur na leto,2 krat na morju za 10 dni,dedki babice drug termin,strici,bratranci,drug termin.,.vsa sirsa familija preskrbljena,uziva..tko razmisljajo ti ki placajo Kamp
Primzy D Mimzzy
05. 07. 2019 12.49
+10
pa če vsi skupi napraskajo za ta dva čuka je isti šmorn kokr če grejo posebi na morje za 600€ nekam z letalom, pa še vsak ki je šel z letalom nekam daleč mu ni blo žal in je imel marsikaj več za povedati kot pa to fjakanje z avtom in živci gor in živci dol ter kregarija za brezvezne stvari in slaba volja ter občasna jeza. a to ti je dopust al kaj. phhhh
Izi07
05. 07. 2019 14.06
+6
Hja za 2500 € greš lahko sam na res dolg dopust res tudi kam drugam. Če pa imaš večjo družino torej nisi sam in imaš ženo dva otroka je pa za 2500€ bolj klavrn dopust v tujini (tukaj izvzemam hrvaško) ! Pač odvisno od ponudbe in cen seveda. Pavšalist pa za ta denar lahko pripelje v svojo prikolico do max 8 oseb brez doplačil in pride ko se mu zahoče. Torej če je kamp dovolj blizu do 200km od doma gre lahko tudi za čez vikend dol. Hja vsak vidi skozi svoje oči in tudi skozi svojo denarnico kaj je najbolje za njega.
revirji
05. 07. 2019 10.53
+21
Kaj vi še dopustujete na Hrvaškem?
mariomandzukic
05. 07. 2019 11.54
-10
ja,z Ronaldom,Bill gatesom,abramovicem,stalonom,bon jovijem.,.,.ce najbogatejsi zemljan,ki ima vilo na Visu,prav da je Hrvaska najlepsa drzava na svetu......ampak jaz bol verjamem zavisnim slovencekom,ki pravjo da so Tunis,Turcija,Bulgarija in te ostale 300 eur allinclusive destinacije lepse
brezveze13
05. 07. 2019 10.36
+21
za 250€ kolikor je samo ta letna taksa se usedem na avion in si privoščim dopust o kakršnem ti kamperji niti sanjajo ne pa ne k hrčkom bi že našel kaj bolj eksotičnega, drgače pa kamp ali vikendica na morju to je samo bahanje,kuham in na soncu ležim lahko tudi doma in to še veliko bolj sproščeno kot v nekem kampu na očeh tujcev ,,raznih prevarantov in lopovov
mariomandzukic
05. 07. 2019 11.55
-7
Ronaldo bill gates.,.nimajo pojma kva je lepota,eksotika.,.zato pa hodjo na Hrvasko haha
NX11
05. 07. 2019 10.26
+39
Če vidiš Hrvata, zapri vrata!
srebrnibreg
05. 07. 2019 09.52
+1
Čisto nepomebna zadeva s prenapihnjenim pridihom. Ni edini kamp v katerega se lahko napotijo željni kampiranja.
Stipe Mesi?
05. 07. 2019 09.33
+16
Res zvajajoč in žaljiv napis. Ne verjamem, da nihče ni nič rekel in da so pavšalisti kr tako bili oškodovani. Če se je kamp prodal je to stval lastnika in ne paušalista. Pogodba za paušal se dela precej pred sezono in pravljica kako so prišli na dopust in imeli zaprta vrata je res pravljica. Sigurno so vedeli, da kamp ne bo več obratoval, vendar ljudje so tečni in gredo z glavo skozi zid. Predvsem eni paušalisti, ki si čez nekaj let že skoraj lastijo tisti del zemlje.
Terezinka
05. 07. 2019 08.51
+2
To je pomembno za posameznike ki naj svoj interes urejajo to ni problem Slovenije v
Halon
05. 07. 2019 08.25
+31
Kar noste še denar Hrvatom.
Stauffenberg
05. 07. 2019 08.03
+0
Kar vztrajate s tem bebavim člankom. Pa naj še kdo reče, da za tem ne stojijo konkretni interesi, tako na eni kot na drugi strani.
Crotop
05. 07. 2019 07.55
-14
Živel Thompson!!
beez
05. 07. 2019 07.43
+27
Dopust kjer sosed govori slovensko ni dopust. Vsaj za nas ne. Prikolicarjev nisem nikoli razumel. Ne obsojam, nekaterim pac ustreza kampiranje v jugonostalgicnih omarah na dveh kolesih, se pa ne strinjam z razocaranim najemnikom - da je prikrajsan hr turizem, ker itak 90 procentov prikolicarjev pripelje s sabo vso hrano. Vkljucno s soljo in poprom.
mariomandzukic
05. 07. 2019 11.56
-2
v nemciji,svici.,.je Kmaping najbol priljubljena oblika Turizma..
Razumnež
05. 07. 2019 07.21
+37
"Tudi to je turizem po Hrvaško,".... in vendarle bo šel tudi letos ponovno na najdražje počitnice. Nekateri pač ostanejo beboti vse življenje :))))
Stauffenberg
05. 07. 2019 08.01
-11
hirajem
05. 07. 2019 11.26
+0
Sicer je tvoj komentar nekoliko bebav ampak vazno da si ti kot Razumnez vsem nam razlozil za kaj se gre. Evo jst bom bebavo dodal da je jadran TOP TOP destinacija in Hrvaska obala.. obala nesteto moznosti in priloznosti ena najlepsih na svetu in da ob takem morju in vsem kar nudi Hr obala ni potrebe da grem kamorkoli drugam na "cheap" pocitnice(ce prav sem bil tudi marsikje drugje). Sploh pa je zelo bebavo vseh cca 700 tisoc do 1milijon nas ki vsako leto hodimo na Hrvasko dopustovat oznacevat kot bebote ker za mene ta oznaka pase tebi in podobnim razumnezem, modrecem in intelektualcem. Lp
hirajem
05. 07. 2019 11.28
+5
In ja naj vsak hodi kamor mu pase..niti mi ti in tebi placujete moje pocitnice niti moram komu od vas dezurnih borcev polagat racune za kar koli. Kje pa je najbolje pa pove da nas polovica Slovencev hodi prav na hudo drago in precenjeno Hrvasko!