Slovenija

'Kupila sem plesniv toast!'

Ljubljana, 16. 04. 2010 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
355

V Tuševi trgovini so prodajali toast s pretečenim rokom uporabe, ki je bil vrh vsega še plesniv, je sporočila bralka. V Tušu dogodek obžalujejo. Dodajajo, da v toastu ni konzervansov, plesneti pa je verjetno začel zaradi poškodbe embalaže.

''V nedeljo, 11. aprila, se mi je v trgovini Tuš v Ljubljani v Mestnem Logu zgodila zelo neprijetna stvar. Ker se mi zdi njihov toast še najboljši na našem tržišču, sem se odločila za nakup. Ko sem prišla do police, kjer stojijo toasti, je bila skoraj polna,'' je sporočila bralka, ki ni želela biti imenovana.

Kupila ga je in doma ugotovila, da je rok uporabe potekel pred enim dnevom. Vseeno ga je odprla in ugriznila vanj. ''Imel je zelo čuden okus. Po drugem kosu je delček toasta ostal na naslednjem kosu. Odlomila sem ga in doživela presenečenje – plesen. Nato sem na embalaži odkrila še ostanke testa.'' Vrnila se je v trgovino, ''kjer sem izvedela, da so imeli prejšnji dan inventuro. Torej so zadevo preskočili. Vrnili so mi denar, a pomirili me niso. Ker vem, da toast obožujejo tudi otroci, sem najprej pomislila nanje. Ker je njihov obrambni mehanizem šibkejši kot pri odraslem človeku, bi se s takim toastom brez težav zastrupili,'' je opozorila.

V Tušu poostrili notranji nadzor

Kakovost in svežina izdelkov, ki jih ponujamo v naših trgovinah, so temelj naše ponudbe. Tuš

V Tušu zatrjujejo, da imajo ''v procesu od nabave do prodaje blaga več varovalk in točk preverjanja kakovosti in svežine izdelkov. Roki uporabnosti izdelkov se preverjajo ob vsakem dodatnem polnjenju polic, inventurah in neposredno pred predajami naročil. Zato je verjetnost, da bi bil na policah naših trgovin izdelek s pretečenim rokom uporabe, zelo majhna. A kljub ostremu nadzoru je prišlo do napake, ki jo iskreno obžalujemo.'' Toast s pretečenim rokom so v nedeljo umaknili iz prodaje, ''stranka pa je izdelek že vrnila v trgovino, kjer smo ji povrnili kupnino''. Po dogodku so poostrili notranji nazor, s katerim odkrivajo napake, ''s ciljem dodatnega izboljšanja postopkov internega nadzora nad kakovostjo in svežino izdelkov v naših trgovinah''.

V primeru potrošnice gre verjetno za napako posameznega paketa, ki se je poškodoval, zato je toast splesnel, domnevajo. Proizvajalec ''v toastu ne uporablja konzervansov, kot je to sicer običajno ob rezanem pakiranem kruhu daljše trajnosti. Tehnologija temelji na pasterizaciji že pakiranega izdelka. Pogoj za ustreznost izdelka je neprodušno zaprt paket. Ob poškodovani embalaži pa se lahko pojavi plesen. Konzervansi, kakršni so v nekaterih konkurenčnih izdelkih, bi v takem primeru pomagali preprečiti razvoj plesni, a ker smo želeli potrošnikom ponuditi izdelke brez konzervansa, smo se odločili za to bistveno težjo tehnologijo, ki lahko v zares majhnem številu primerov ob opisanih pogojih pripelje do takšnih dogodkov."

Plesni lahko povzročajo raka

Kruh:

Skorja je nepoškodovana, enakomerno rumeno-rjavkasta, sredica enakomerne barve in z enakomerno razporejenimi luknjicami, vonj aromatičen in prijeten, značilen za vrsto kruha, okus prijeten, po svežem kruhu, konsistenca skorje čvrsta, sredica rahla, elastična.

Pri kakovostno manjvrednem kruhu je skorja poškodovana, pooglenela, sredica je neenakomerno obarvana z neenakomerno razporejenimi luknjicami, rok uporabe je pretekel. Pokvarjen kruh ima vonj po plesnivem, neprijeten kiselkast okus, mehko skorjo in gnetljivo sredico, ki se nitasto vleče.

Živila pogosto plesnijo. Plemenite plesni na primer na nekaterih sirih so zaželene, druge so škodljive zdravju. Slednje največkrat najdemo na žitih, sadju, zelenjavi in oreških.

Plesnivo živilo ni primerno za prehrano ljudi, opozarjajo na Inštitutu za varovanje zdravja. ''Zato ga je treba vrniti prodajalcu in od njega zahtevati nov neoporečen izdelek. Zaradi pretečenega roka uporabe pa se stranka lahko obrne tudi na kmetijski inšpektorat.'' Ugotavljajo, da je plesnivost na toastu zaradi ugodnih pogojev rasti dokaj pogosta, tudi v domačem gospodinjstvu po odprtju embalaže. ''Zaznamo jo že po okusu, ko ni še niti vidna.''

Nekatere plesni so zaradi snovi, ki jih sproščajo v okolje ob rasti, škodljive za zdravje ob dolgotrajni izpostavljenosti. Tveganje ob enkratnem zaužitju je tako manj verjetno, medtem ko se alergije lahko pojavijo že ob vdihavanju.

Plesni potrebujejo kisik za svoj obstoj, zato jih vedno najdemo na površini hrane. Lahko so tudi v sadnih sokovih, zato jih lahko imamo odprte v hladilniku le nekaj dni. Ob razmnoževanju tvorijo strupene snovi, ki lahko povzročajo raka.

Pred plesnimi se lahko zaščitimo, če sveža živila shranjujemo na suhem in hladnem ter jih kupujemo sproti. Vsa plesniva živila kot so mleko in mlečni izdelki, sadje, zelenjava, marmelada in oreški, zavržemo. Ob pečenju peciva pa uporabljajmo le zdrave oreške, saj se plesni s peko ne izgubijo.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (355)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tone 12345
06. 11. 2011 07.48
zakaj ljudje ta koj slikat delat paniko nazaj nosit,ko da se je svet podr!Jaz sem ga tudi že nekajkrat dobil pa sem ga stran vrgel in druič sedaj bolj pogledam!Saj niso prodajalke krive niti prodajalc,ne bo vas pa pobralo če boste novega kupili za 1eur!Pot nazaj v trgovino je dražja!
lidija84
10. 07. 2010 13.00
to sm js že tud kupla ene trikrat takšen plesniv toast,nism ga slikala in dala v medije,pa tud nisem ga dala v trgovino nazaj,vrgla sm ga stran in od zdaj naprej sem bolj pazljiva...
L3T4NC4
20. 04. 2010 06.25
že večkrat se je zgodilo, da je bil kruh pokvarjen v vrečki, pa nismo delali zgage... to se ponavadi zgodi, če je še topel pakiran in ne rabi datum poteči... Tukaj delate takšno gonjo, dogaja pa se vsepovsod, če bi bili vsaj malo zavestni kupci, bi ob nakupu preverjali datume, tako pa ste po moji logiki iskali napako, da ste jo lahko izpostavili... sramotno početje... tudi najboljši sosed ima mnogo napak...
dol_pades
19. 04. 2010 08.58
Treba je toast pol enmu u glavo zalučat!
bergfurer
19. 04. 2010 08.31
podobno se mi je zgodilo v Hofru. Tortelini, na videz popolnoma OK, ko pa sem jih odprl pa so bili na podnu zelo kosmati in črni. Pa nisem slikal in nisem nazaj nesel, ker se mi ne zdi smiselno opravljati dela tržne in zdravstvene inšpekcije. Gotovo ima to večjo težo kot pa to, če ti dajo račun ali ne in če so postavke na računu pravilne. INŠPEKTORJI NA DELO!
hovdec
19. 04. 2010 08.07
Ravnokar sem odprl toast, kupljen v Cityparku(spar) v soboto, z rokom najmanj do 24.4. proizvajalca žito. Ko sem otroku pripravljal sendvič za na pot, sem ugotovil, da se mi je zgodilo isto. Tost je plesniv kljub temu da rok še ni pretečen in embalaža ni poškodovana. Sliko in podatlke bom poslal na 24 ur in vpletenim.
51b3
19. 04. 2010 07.59
men pa pred enimi 3 letih.. nič fajn.. saj vemo kolk učinkovite so inšpekcije.
zetta
19. 04. 2010 07.03
moram povedati, da se je to tudi meni zgodilo pred 7 leti in od takrat nikoli več ne kupim toast kruha v tušu....pa še eno pripombo imam, v novem koprskem tuš mega centru v kopru ponudba ni niti malo prilagojena obalnemu prebivalstvu....manjkajo kava za espresso mašinico (Lavazza, Illy, Segafredo,...), ni prepečenca Mulino Bianco, ni biškotov Moto,....in še bi se dalo naštevati....mislim, da če odpirate take trgovine na nekih območjih, kjer velja neka kultura hranjenja pogojena z bližino sosednjih držav, bi se vaš marteting o tem moral pozanimati in skrbeti za to, da so na policah iskani izdelki....
Pohorc03
19. 04. 2010 06.32
Tuš pač je na dnu, kar se tiče kvalitete, pazite se sploh njegovih blagovnih znamk, ki so zaradi nizke cene zelo nizke kvalitete, sicer pa prezrimo debile s komentarji, praj je da ljudje zvejo....
BulletProoF
19. 04. 2010 00.50
haha kok je pa dobila nazaj za toast 1eu? joj baba neumna s tem pa res nebos nic dosegla in ce ze tok pametujes zakaj pa nisi pogledala rok trajanja k si ga dala v usta? toast mislm :) MERCATOR najboljsi
toxic_kiss
18. 04. 2010 23.47
ma itak ni en **** dosegla s tem da je slike objavla!! ful so mi smesni ljudje k zgubljajo cas za take stvari..lohk bi kupila novega pa bla tih...
untableass
18. 04. 2010 23.26
in ta bo odletela na luno zdaj namest denarne odskodnine :)
brainstorm
18. 04. 2010 22.59
VAAAAAAAAAAAAUUUUUUUUUUU
m83
18. 04. 2010 22.52
sam tale tuš v mestnem logu prav slovi po pretečenih izdelkih, doskrat sem že naletel, da so imeli na policah pretečene roke...
sandi101
18. 04. 2010 22.40
Malo denarja malo muzike, vendar večina se tega še vedno ne zavedajo!!! Ni ćudn,da potem obolevajo ...
Shoopack
18. 04. 2010 22.32
"Ker se mi zdi njihov toast še najboljši"....spizzdi baba, škrta si, pa ti je težk dat 50 centov več, da boš normaln toast jedla, ziher je dala not enga iz prejšnga leta...sam da bi na tv pršla.
Ulikses
18. 04. 2010 22.29
ma jaz sem v tušu že fulkrat kupu plesniv sir, iz francije baje...
D83
18. 04. 2010 22.08
tudi sama sem večkrat opazila,da je toast od tuša nekako vlažen, ne vem zakaj..ga ne kupujem več
Danijel Unger
18. 04. 2010 21.35
PRED INTERSPAROVE TRGOVINE IN BTC-JA GA NI IN PIKA!! LP
Manu_15
18. 04. 2010 21.35
da v tušu odneseš ven kaj normalnega je to že velika znanost