Slovenija

Huda ura v Prekmurju - več družin ostalo brez strehe nad glavo

Lendava/Ljubljana, 03. 05. 2018 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
K.P./STA/A.I.
Komentarji
100

Neurje s točo je povzročilo veliko škode na hišah in v kmetijstvu, tako v trajnih nasadih kot na poljščinah. Strokovnjaki so bili ves dan na terenu, prve ocene škode bodo znane v prihodnjih dneh. Nestanovitno vreme se je nadaljevalo, a težišče vremenskega dogajanja je bilo na jugu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Prekmurju toča, velika kot jajce
    02:33
    Iz 24UR: V Prekmurju toča, velika kot jajce
  • Iz SVETA: Zaradi neurja brez strehe nad glavo več družin
    02:02
    Iz SVETA: Zaradi neurja brez strehe nad glavo več družin
  • Iz 24UR: Kako in zakaj nastajajo močni nalivi?
    01:32
    Iz 24UR: Kako in zakaj nastajajo močni nalivi?
  • Toča pobelila Prekmurje
    00:27
    Toča pobelila Prekmurje
  • V Lendavi huda ura
    00:31
    V Lendavi huda ura

Sredina neurja z močnimi nalivi in točo so proti večeru največ škode povzročila na sevrovzhodu države, kjer je bilo večji del dneva še zelo toplo. V Pomurju so imeli tako suho točo kot tudi neurje s točo in dežjem ter močnimi nalivi, na kvadratni meter je padlo od 40 do 150 milimetrov padavin.

Samo v Dobrovniku je brez strehe nad glavo ostalo kar šest družin. Toča, velika kot jajce, je razbijala strešnike in uničila strehe. Velika škoda je nastala tudi v kmetijstvu.

Ob 18.16 je v več naseljih na območju občine Loška dolina prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo zaradi močne nevihte in udara strel. Brez električne energije je bilo 1434 odjemnih mest, oskrbovanih iz 19 transformatorskih postaj.

Regija je različno prizadeta, najbolj osrednji, nižinski del Prekmurja, je povedal direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota Franc Režonja.

Suha toča je največ škode povzročila v trajnih nasadih, močni nalivi pa so zalili številne kmetijske površine, na nekaterih voda stoji še danes.

Prizadeti so trajni nasadi vinogradov in sadovnjakov ter najbolj izpostavljene poljščine, to so rž, ječmen in pšenica, ki so že začele delati klase. Prizadeta je tudi oljna ogrščica, pa tudi nekateri nasadi česna in čebule. Toča je naredila številne mehanske poškodbe, ki jih ni mogoče sanirati med vegetacijo, je pojasnil Režonja.

Za ocene škode bo po njegovih besedah potrebno počakati še nekaj dni, trenutno pa že poteka zbiranje podatkov in svetovanje na terenu. Zagotovo pa je škoda velika, je dejal Režonja in dodal, da tudi nihče ni pričakoval takšne toče in takšnega neurja v začetku maja.

Sredina debela toča v Dobrovniku, okolica Lendave.
Sredina debela toča v Dobrovniku, okolica Lendave. FOTO: Bralka Patricija

Nevihte s točo vztrajale štiri ure

"V Lendavi so pred neurjem izmerili kar 29 stopinj Celzija, nato pa je zapihal okrepljen veter, švigale so strele, klestila je toča. Močnejše nevihtne celice so se nad Prekmurjem obnavljale kar štiri ure in ponekod trosile kot jajce debelo točo. V večernih urah je močnejša nevihtna celica nastala tudi na jugu Slovenije in se prek Sodražice, Velikih Lašč in Turjaka pomikala proti Ljubljani, ki jo je dosegla malo po 22. uri," je včerajšnje pestro vremensko dogajanje nad Slovenijo strnil naš meteorolog Rok Nosan.

V Prekmurju je meteorna voda zalila več deset stanovanjskih objektov na območju Beltincev, Turnišča, Murske Sobote, Renkovcev, Puconcev in Beltincev. V Dobrovniku je toča v velikosti žogic za golf poškodovala streho šestih hiš.

Po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje se je v sredo okoli 19. ure zvečer v Kupšincih v občini Murska Sobota zaradi udara strele vnelo ostrešje stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Kupšinci in Murska Sobota, ki so začetni požar pogasili ter začasno prekrili ostrešje, dežurni delavec Elektro Maribor je odklopil elektriko.

Nestanovitno vreme tudi v nadaljevanju

Vremensko dogajanje se je do četrtkovega jutra sicer umirilo. Po nekaterih nižinah je zaradi obilice vlage zjutraj še nastala megla, ki jo je kmalu pregnalo sonce. To pa je temperaturo hitro potisnilo navzgor – v večjem delu države se je ogrelo med 23 in 27 stopinjami Celzija, ob povečani vlagi pa je bil marsikje prisoten tudi občutek soparnosti.

"To nam obeta kasnejše burno vremensko dogajanje. V drugi polovici popoldneva se bodo tako spet začele pojavljati krajevne padavine v obliki ploh in neviht, ki bodo postopno zajele večji del države," je napovedal Rok Nosan.

Ob nevihtah so se ponekod spet pojavljali močnejši nalivi in sunki vetra, pojavila se je možnost nove toče, a je bila verjetnost ledenih padavin manjša kot včeraj. Težišče vremenskega dogajanja je bilo tokrat nad južno polovico države.

Ker se nam je približala vremenska fronta, se dogajanje z večerom ni umirilo, temveč se bo nadaljevalo v noč na petek, ko bodo še možni močnejši nalivi.

Sicer so imeli že danes popoldne gasilci kar nekaj dela na vzhodu države. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) so okrog 14. ure na Pušči v občini Murska Sobota po včerajšnji poplavi meteorne vode gasilci PGD Pušča izčrpali okrog 15.000 litrov vode iz kletnih prostorov stanovanjske hiše. 

Gasilci so morali ponoči pokrivati uničeno streho v Lendavi.
Gasilci so morali ponoči pokrivati uničeno streho v Lendavi. FOTO: Kanal A

Nevarnost plazov večja popoldne

Nevarnost snežnih plazov je zjutraj in deloma dopoldne, ko je snežna odeja še stabilna, majhna, prve stopnje, od poznega dopoldneva do večera pa nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov zmerna, druge stopnje.

Nevarna so predvsem strma pobočja v visokogorju, kjer se lahko sredi dneva in popoldne sproži plaz razmočenega snega. Nevarnejša so južna pobočja, nevarnost plazov pa je večja tudi na območjih z obilnejšimi padavinami.

Več sonca šele v nedeljo

Zelo nestanovitno vreme s pogostimi padavinami in nevihtami nas bo spremljalo tudi v petek čez dan in soboto. V soboto bo še nestanovitno vreme s krajevnimi plohami, nekoliko lepša slika se obeta v nedeljo, ko se obeta več sonca, a se vreme tudi takrat še ne bo povsem ustalilo.

"Predvsem popoldne bo še možna kakšna ploha ali nevihta. Kljub pogostim padavinam in severovzhodnemu vetru pa bo ostalo razmeroma toplo," še izpostavlja Nosan. Najvišje dnevne temperature bodo še naprej nad 20 stopinj Celzija, jutra bo zaznamovalo okoli 15 stopinj Celzija.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
04. 05. 2018 07.15
+2
posledica globalnega segrevanja so ekstremni vremenski pojavi od neviht, visokih temperatur pozimi in zmrzali ko rastline obrodijo - vedno več bo tega. Politiki bi morali varstvo narave dati najvišjo prioriteto, saj od nje je odvisno naše preživetje ne pa prežvečene teme.
Do amena
03. 05. 2018 22.00
+10
To pa je sranje od narave...bogi prizadeti...nekateri že tako komaj shajajo skozi mesec!
DeBill
03. 05. 2018 21.38
+9
kaj rakete so pozabili? po toči zvoniti je prepozno.
fairplayy
04. 05. 2018 07.17
da bi še bolj onesnažili naravo efekta pa ne bi bilo, saj se je vse odvijalo prehitro 29 stopinj pred točo...
Camil
03. 05. 2018 20.56
+0
In veste zakaj ni udarilo na Hrvaskem ??? Froco razlozi nevernemu narodu
Camil
03. 05. 2018 20.53
+1
Froco pa ti si legenda ze dolgo se nisem tak smejal na forumih kot danes
Ciymbalta
03. 05. 2018 20.15
+5
Ja narava se maščuje, človek uničuje naravo, sedaj pa ljudje jočejo da jih narava tepe
DeBill
03. 05. 2018 21.38
-4
darlok
03. 05. 2018 19.55
+8
Imam dva vprašanja. Morda bo kdo od komentatorjev znal odgovoriti nanju. 1) Zakaj nimamo več raket proti toči (v SFRJ smo jih uporabljani in Avstrijci jih menda še danes uporabljajo)? Zakaj kmetje ne postavijo mrež nad pridelkom (je to toliko drago?)?
KrofKrof
03. 05. 2018 20.09
+5
gutej
03. 05. 2018 20.15
-2
Ker se je zaščita izkazala za neučinkovito. V najboljšem primeru je potem padlo par deset kilometrov stran. Niti Avstrijci ne uporabljajo več tega. Če ti zbije streho to bo tudi mrežo.
darlok
03. 05. 2018 20.20
+1
KrofKrof, imaš prav. Hvala za popravek. Glede na pisanja komentatorjev, si pa verjetno eden izmed redkih, ki so opazili mojo napako. :) Opažam, da je nivo na raznoraznih portalih res na zelo nizkem nivoju. Najbolj sem se nasmejal komentatorki, ki je napisala: "Nato pa SME ŠLE v trgovino..." Lol.
darlok
03. 05. 2018 20.20
-1
jas_Robot
03. 05. 2018 20.51
+3
blazter
03. 05. 2018 19.18
+9
Evo kako vložiti denar za predvolilno kampanjo. Bandure z logotipi stranke, kamion z materijalom in nenapovedno na pomoč!
PIKAPOLONICA1994
03. 05. 2018 18.53
+48
...kot otroci smo tam v 60 in poznih 70 letih z užitkom čakali kdaj bodo začeli "streljati" v oblake in to z raketami....je stara mama rekla"toče NE bo, vidiš kako so raztrgali oblake".....pol pa so prišli naravovarstveniki in travojedci in naredili nepopravljivo škodo, ki smo jo lahko videli tudi včeraj in občutili....
Fischerpro
03. 05. 2018 17.58
+10
Tistemu, ki je posnel zgornji video, je pa očitno zelo malo mar za avto...naj ga stolče.
upornik19
03. 05. 2018 17.38
-20
znova bojo jamrali kako se ne da živet ...........ko prideš prekumurje videš nove traktorje pred bajto vredne bolj k njihova bajta
PIKAPOLONICA1994
03. 05. 2018 18.57
+4
...kaj pa imajo veze traktorji s točo, poglej kolko je pred hišami nepotrebnih novih avtomobilov, koliko je še marsikaj drugega, ki ga ne potrebujemo pa imamo to zaradi soseda....pač to je naš šport, glavno , da sosed nima....pol pa obema toča stolče kritino na strehi.....pa noben nima nič zavarovanega, ker je kupil to in ono....nepotrebno....
odkimasin
03. 05. 2018 17.25
-11
Mal več v cerkev hodite in molite, pa 3.junija volite SDS z Janezom Janšo na čelu, pa ne bo več teh problemov!
odkimasin
03. 05. 2018 17.19
-10
Pop TV je že poslala ekipo, da bo raziskala krivdo Janeza Janše!
Ciymbalta
03. 05. 2018 20.19
-2
Janez Janša je zakon sedaj bo lepo stožil državo, pol se bo lepo na veliko smejal.
spaceair
03. 05. 2018 16.00
+10
Spet občine zaspale in niso plačale zaščite?
Mogočnež
03. 05. 2018 15.14
+7
Vse slabo se nam prinese iz hrvaške
redfox
03. 05. 2018 15.08
+55
Pred 30 temi leti ni ni bilo 24ur ne pop teveja,ni bilo interneta-toča je pa bila včasih velika kot oreh pa smo preživel.No ja pa Slovenija je bila skoraj v celoti prekrita z obrambo pred točo ki je pa delovala vsaj 85% zdaj pa 0%.
PIKAPOLONICA1994
03. 05. 2018 18.58
+8
...kot sem zapisal z užitkom smo čakali na poke raket in potem čez nekaj časa zagledali raztrgane oblake in samo dež...brez toče.
blazter
03. 05. 2018 19.30
+0
fairplayy
04. 05. 2018 07.19
+2
razvoj toče je bil zelo buren iz 29 stopinj dež potem toča rakete ne bi imele efekta, dkvečjemu onesnaženje, ki bi ga dež spral v podtalnico...itd
Praškovarit
03. 05. 2018 13.51
+14
spet bomo brez vina :(
Novorazodetje
03. 05. 2018 13.06
-1
Hrvati izvažajo točo. Očitno jo imajo dovolj doma.
Apa?51
03. 05. 2018 12.35
+9
Transformerji
03. 05. 2018 12.12
+81
Vreme v tej mali Sloveniji je tako neenakomerno razporejeno kot denar.
Novorazodetje
03. 05. 2018 13.07
+18
Ja, v cerkvi ga imajo preveč, reveži pa so brez njega....
flojdi
03. 05. 2018 14.17
+0
. najbolj žalostno pa je : KDO nosi denar v cerkev ( spominjam se poznane ženske, ki je za svoje rane na nogah od svojih otrok dobila denar za obveze. pa si ni kupila obvez. denar je nesla hudo daleč dol s hriba v cerkev