Slovenija

V Rogatcu toča, velika kot jajce, poškodovala okoli sto avtomobilov

Ljubljana, 26. 05. 2022 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Račič, STA
Komentarji
52

Toča, močan veter in obilne padavine – Slovenijo je včeraj okoli pol pete ure popoldan zajelo močno neurje, najhuje je bilo na vzhodu in severovzhodu države. "V povezavi s tem so bili zabeleženi 103 dogodki," so nam sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje. Med bolj prizadetimi kraji je Rogatec. Največ škode je na poljščinah in v vinogradih, je povedal tamkajšnji župan Martin Mikolič. Po besedah župana Radencev Romana Leljaka pa je samo v njegovi občini nastalo za okoli 300.000 evrov škode.

Največ dogodkov je bilo zabeleženih na območju Pomurja, in sicer 58. Na območju občine Rogatec je bilo po navedbah PGD Rogatec zabeleženih 28 dogodkov. Meteorna voda je zalivala večinoma kleti objektov, predvsem v Pomurju in Rogatcu pa je poleg vetra klestila toča, pri čemer je bilo poškodovanih večje število ostrešij objektov, vozil in seveda poljščin.

V Rogatcu je padala toča, velika kot jajce

V Rogatcu je sredina toča, ki je bila velika kot jajce, povzročila precejšnjo škodo. Toča je poškodovala okoli sto avtomobilov in strešne kritine, zato so občanom na pomoč priskočili gasilci, ki so strehe prekrili s folijo, je danes povedal župan Rogatca Martin Mikolič. Dejal je tudi, da je toča prizadela poljščine in vinograde, medtem ko meteorne vode tokrat niso zalivale objektov.

Toča je bila velika kot jajce, poročajo iz Rogatca.
Toča je bila velika kot jajce, poročajo iz Rogatca. FOTO: Facebook

Danijel Lež, predsednik PGD Rogatec, pa je za našo spletno stran povedal, da so bili pripadniki njihovega društva na terenu do pol ene ure zjutraj, danes pa z delom nadaljujejo. "Včeraj smo pomagali pri sanaciji 11 streh, danes imamo še tri," nam je povedal Lež. Dodal je, da je tudi zalilo eno od tamkajšnjih trgovin, vendar ni bilo hujšega.

Na družbenih omrežjih je zaokrožila fotografija, ki prikazuje, kako je toča razbila eno od vozil, prav tako na območju Rogatca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Radencih škode za okoli 300 tisočakov

Neurje s točo in vetrom je veliko škode povzročilo v širokem pasu ob Muri od Apač in Gornje Radgone prek Vučje vasi in Bakovcev do Lendave. 

Po besedah Metke Barbarič s soboškega kmetijsko-gozdarskega zavoda je o škodi v kmetijstvu še prezgodaj govoriti, saj je ponekod pridelek povsem uničen in ga bo treba zasejati na novo, ponekod na drevesih ni ostalo niti listje, po drugi strani pa so v nekaterih krajih dobili le nekaj kapelj dežja. Bolj prizadete so poljščine, ki so proti koncu zorenja, medtem ko si komaj posajene po navadi po takih dogodkih precej opomorejo.

Uprava za zaščito in reševanje je največ prijav dogodkov iz regije zabeležila v občini Radenci. Tamkajšnji župan Roman Leljak je sporočil, da si je ogledal posledice neurja in da bo potrebi sklical občinski svet, da bi z dopolnitvijo proračuna zagotovili dodatni denar. Kot pravi, je škode za okoli 300 tisoč evrov.

Gasilci so med drugim posredovali v občini Gornja Radgona, kjer je zemeljski plaz zasul cestišče, v občini Križevci so prekrili poškodovane strehe na več objektih, na območju soboške občine so prečrpavali meteorno vodo z ulic in iz stanovanjskih objektov.

V lendavski občini so očistili okoli 250 metrov cestišča, prekrili poškodovano streho, štiri strehe so prekrili tudi v Veržeju. Toča je močno ovirala tudi promet na pomurski avtocesti.

Na terenu je bilo za odpravo posledic neurja aktiviranih 40 gasilskih enot, ki pa bodo pomoč občanom nudili tudi danes, so še sporočili z Uprave.

Škoda v kmetijstvu v Pomurju bo po prvi oceni velika 

Sodelavci soboškega kmetijsko-gozdarskega zavoda so po sredinem neurju že pripravili prvo oceno škode in kot ugotavljajo, so prvi vtisi ponekod šokantni. Na precej širokem pasu ob Muri je ponekod poškodovanost 100-odstotna tako na njivskih površinah kot trajnih nasadih, popolnoma uničene so na teh območjih tudi vrtnine. 

Natančne ocene škode je trenutno težko podati, saj je treba počakati, koliko se bodo rastline regenerirale. Vendar pa je težava tudi v tem, da je na določenih območjih, kjer je bilo veliko dežja, tako mokro, da kmetovalci niti ne morejo na njivske površine, da bi kulture zaščitili s kakšnimi biostimulatorji in gnojili, ugotavlja stroka. 

Na območju občin Beltinci, Odranci in Črenšovci so najbolj prizadete oljne buče, koruza in žita, ki so v fazi cvetenja. Koruza je razcefrana in zbita, njena regeneracija je vprašljiva. Nekatere posevke buč bo treba nadomestiti, žita so po prvi oceni poškodovana od 50- do 90-odstotno. Na tem območju so ponekod uničeni vrtnine, sadno drevje in brajde ter zgodnje zelje. V omenjenih občinah je v kratkem času padlo 25 milimetrov padavin s točo manjše ali večje intenzivnosti.

Na celotnem območju Turnišča so večje poškodbe na oljnih bučah, koruza je razcefrana, na drugih žitih še niso vidne posledice. Med Bakovci in Dokležovjem je škoda od 70- do 90-odstotna, buč sploh ni videti, koruza je razcefrana, žita so prelomljena ali imajo izbita zrna. 

Tudi na območju izpostave Ljutomer-Križevci je precej škode na koruzi, bučah, ječmenih, oljni ogrščici, podobno je tudi na posameznih območjih vzdolž Mure. V občini Radenci so poškodovani predvsem vinogradi, tudi do 100 odstotkov. Po prvih ocenah je v vinogradih nastala največja škoda v Lendavskih goricah, ocena poškodovanosti je med 80 in 85 odstotki. 

Strokovnjaki ob tem svetujejo, naj lastniki dobro pregledajo vse posevke na njivskih površinah, vrtnine in trajne nasade ter se šele po premisleku odločijo o ukrepih.

Zavarovalnice pozivajo k prijavi škode

Po neurju, ki je v sredo zvečer zajelo vzhodne in severovzhodne dele države, lastnike poškodovanih vozil in nepremičnin pozivamo k prijavi škode na daljavo, so sporočili z Zavarovalnice Triglav. "Strankam, ki so utrpele poškodbe na vozilih, svetujemo, da izpolnijo predprijavni obrazec na spletni strani zavarovalnice," so zapisali. Na ta način se boste izognili gneči na cenilnih mestih in si zagotovili svoj termin za ogled poškodb na vozilu, obljubljajo. Za enostavnejše in hitrejše reševanje škod na vozilih bo v prihodnjih dneh, na območjih, kjer je  tovrstnih škod (naj)več, postavljena tudi mobilna cenilna enota, so še sporočili. Prijavo škode lahko na daljavo uredijo tudi lastniki v neurju poškodovanih nepremičnin.

Za vikend tudi do 15 stopinj nižja temperatura

Kot je napovedal naš hišni meteorolog Rok Nosan, so pred nami vremensko zelo razgibani dnevi. V južni in deloma vzhodni Sloveniji se bo do vključno petka še nadaljevalo večinoma sončno vreme z najvišjimi temperaturami okoli 30 stopinj Celzija, drugod bodo sončna obdobja pogosto prekinjali oblaki. Zlasti v severni polovici se bodo ob popoldnevih, večerih in lahko tudi ponoči pojavljale krajevne nevihte, ki jih bo k nam prineslo iznad sosednje Italije in Avstrije.

Pravi vremenski zasuk nas čaka ob koncu tedna, ko se bo na južno stran Alp spustil občutno hladnejši zrak, je nadalje povedal Nosan. To nam bo prineslo za od 10 do 15 stopinj nižje temperature. Pričakujemo lahko precej oblačno in občasno tudi deževno vreme, hribe nad okoli 1500 metrov nadmorske višine pa bo lahko pobelil tudi sneg.  

Pred nami je torej zelo hladen konec tedna, občutek svežine pa bo še dodatno stopnjeval okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Kljub izraziti ohladitvi pa se bo letošnji maj v večjem delu Slovenije uvrstil med tri najtoplejše v zgodovini meteoroloških meritev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nebanebo
26. 05. 2022 21.31
-1
Po intenzivnem zapraševanju se pač mora nekje poznati. Se kdo čudi opičji neslanosti?
ni_mi_vse_eno
26. 05. 2022 20.52
To je čas prihajanja male ledene dobe. V Sahari sneži, v Turčiji snežni zastoji, v Grčiji rekordni sneg, 24ur pa o rekordnem globalnem segrevanju.
?ebula
26. 05. 2022 19.21
+3
To ni nobena škoda v primerjavi z škodo, ki je v Radencih nastala, ko so si izvolili Leljaka.
kuncci1
26. 05. 2022 16.41
+4
Radencim bodo Hrvati pomagali, saj je župan ustaš in ima veze tam doli!
Spacapal
26. 05. 2022 17.34
-2
kuncci1 upam sam, da teb ne bo noben pomagal v takem primeru.
Jožajoža
26. 05. 2022 16.21
+4
Leljeku ne verjet.spet bo skasiral na račun ubogih ljudi.ta služi na račun ljudi ,ki so v stiski.
myrchi
26. 05. 2022 15.58
+8
Ja žal tako pač je... 🤷‍♀️😱Avstrijci imamo 10 letal proti toči, mi pa gledamo v nebo, prosimo boga in podpiramo Ukrajine... Svet narobe🙉
Blond James
26. 05. 2022 15.32
+5
A ni Janša placal protitočne obrambe.beguncim pa je
gulmor
26. 05. 2022 12.14
+2
lopatko
26. 05. 2022 13.09
+11
V Radencih imajo Ljeljaka, ki je tudi cenilec, arhitekt, oz. ni da ni. Sam, pa si še verjetno trave ne zna pokosit.
big brother
26. 05. 2022 11.23
+5
Vi kr strelite medvede, boste mel miljardo škode
ap100
26. 05. 2022 11.13
+5
v sloveniji se vsaj ve kdo je kriv
.i. pimpl
26. 05. 2022 10.55
+5
A je to Janša na naslovni sliki??
Janez Povprečnik
26. 05. 2022 10.48
+5
Kaj jajca so padala z neba... svasta...
fant33
26. 05. 2022 10.30
+5
Sam da ne morejo nič proti temu mi ni jasno….
big brother
26. 05. 2022 10.32
+9
Ne moreš ti proti naravi nič, ker je človek že preveč uniču in vsako sekundo uničuje podnebje in posega v naravo.
big brother
26. 05. 2022 10.24
+6
groza. Izzivanje in uničevanje narave za interese posameznikov in polnjenje njihovih žepov po dolgem in počez, druga stvar, postrelil bi radi zdajle 222 medvedov. Vse bo stolklo do kraja.
.i. pimpl
26. 05. 2022 10.57
+10
Če jih je preveč človek, presel se iz bloka na vas pa boš drgač pisku k ti bo medved kante podiru.
Nick.Mason
26. 05. 2022 10.08
-1
V AVSTRIJI TOČA VELIKA KOT TENIŠKE ŽOGICE, LOMASTILA TUDI NA HRVAŠKEM: Nastala huda škoda, ponekod ostali brez elektrike.Nekateri ki mislite da tam ni bilo nič ,pa da imajo celo obrambo proti toči
PomisliNaSonce
26. 05. 2022 10.39
-1
picolin
26. 05. 2022 09.51
+4
na vshodu pride tako hitro do toce da si se tega nekateri predstavljati ne morete. sam sem dozivel v kraju sigetec na hrvaskem kjer je bilo popolnoma jasno nebo .za 2 minute pa toca da je bilo veselje .
Nick.Mason
26. 05. 2022 10.03
+6
dolenjska in belokrajina nastradala nekaj let nazaj,vse redom razbijalo ,avtomobile ,na stotine streh zelo uničeno bilo.Pa je iz lepega mira se spremenilo v pekel .Vsi ki so stare cegle šparali doma so jih podarjali in kako prav je prišlo .
Andree
26. 05. 2022 10.17
+1
leta 2008 za Marijino strehovzetje je toča v Slovenskih goricah prišla iz nič
Mars1.2
26. 05. 2022 12.13
+3
Ja in še enkrat moram poudarit , kako so nam takrat PGD-ji z bližnje in daljne okolice (tudi Hrvaške - Karlovac) pomagali in se jim zahvalit.... Žal od države pa ni bilo nič....
picolin
26. 05. 2022 09.49
+9
posledica tega na severovshodu je obramba proti toci v avstriji .oni ko so pametni imajo sredstva za toco ,a pri nas pa tega ni treba . in pol nam avstrjici lepo poslejo tocne oblake k nam
Nick.Mason
26. 05. 2022 10.04
+1
PomisliNaSonce
26. 05. 2022 09.33
-5
Za 10 barov je šel zračni tlak gor minulo noč....hočete rečt, da je to delo narave?
soncarica84
26. 05. 2022 09.47
+7
Tajkun Pirc Musar
26. 05. 2022 10.00
-3
537
26. 05. 2022 10.21
+6
Alfi2
26. 05. 2022 10.38
+5
Teh 10 barov je samo njemu skodo nardilo,potem itak ni cudno da ne ve kaj pise
PomisliNaSonce
26. 05. 2022 10.45
-3
Predobro vem...samo trolčki ste pac zato tukej, da ponižujete...a samo sebe. Naslednjič bo "božja kazen" pri vas...pride hudič na obisk
FRC-H
26. 05. 2022 19.54
+2
PomisliNaSonce: resno, pogovori s kakšnim psihiatrom. 10 barov je šel tlak gor? A ti to resno? Al to samo malo trolaš za hec?
Branko Šil?ek
26. 05. 2022 09.21
+3
Vozila si morete zavarovat proti toči naknadno ,hiše....pa bo nekaj od zavarovalnice.
zoran pušenjak
26. 05. 2022 09.12
+20
A ta Portal ne ve, da je bilo neurje tudi v Pomurju in to zelo hudo. Ali pa ti ne poznajo Slovenije