Slovenija

Nekatera zrna toče so še ure po nevihti v premer merila do 11 centimetrov

Ljubljana/Novo mesto/Črnomelj, 12. 06. 2019 07.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Največ škode je toča, ki je včeraj popoldne in zvečer pustošila predvsem po južnem delu države, povzročila v občinah Kočevje in Črnomelj, nekaj težav so imeli tudi v občinah Ribnica in Sodražica. Zrna toče, ki so padala na jugovzhodu Slovenije v Poljanski dolini ob Kolpi, so še tri ure po nevihti v premeru merile tudi do 11 cm.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Toča v velikosti pomaranče
    03:23
    Iz 24UR: Toča v velikosti pomaranče
  • Iz 24UR: Neurja po Evropi
    02:46
    Iz 24UR: Neurja po Evropi
  • Iz SVETA: Posledice neurij
    02:22
    Iz SVETA: Posledice neurij
  • Toča v Bizoviku
    00:19
    Toča v Bizoviku
  • Toča v Ilovi Gori
    00:13
    Toča v Ilovi Gori
  • Zametki tornada v Grosupljem
    00:38
    Zametki tornada v Grosupljem
  • Iz 24UR ZVEČER: Po Sloveniji klestila ekstremno debela toča
    02:11
    Iz 24UR ZVEČER: Po Sloveniji klestila ekstremno debela toča
  • Iz 24UR ZVEČER: Gasilci pokazali nesebičnost
    07:38
    Iz 24UR ZVEČER: Gasilci pokazali nesebičnost

Opozorila Agencije RS za okolje so bila upravičena. Včeraj popoldne so državo zajela močna neurja z ekstremno debelo točo. Najhuje je bilo med Ljubljano in Belo krajino, kjer je padala tudi več kot deset centimetrov debela toča in uničevala avtomobile, strehe in stavbe. In to natančno leto in tri dni po lanskem uničujočem neurju, ki je v Črnomlju povzročilo skoraj 20 milijonov evrov škode. 

Največ škode je toča po podatkih državnega centra za obveščanje povzročila v občini Kočevje v naseljih Dol, Predgrad, Brezovica pri Predgradu, Jelenja vas, Kralji in Livold, v občini Črnomelj v naseljih Stari trg ob Kolpi, Prelesje, Gorenja Podgora, Dolenja Podgora, Zagozdac, Kovača vas, Deskova vas in Močile. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Nekaj škode je nastalo tudi v občinah Ribnica in Sodražica. Na Veliki Loki v občini Trebnje je strela udarila v stanovanjsko hišo, vendar požar ni izbruhnil. Poškodovala pa je streho in električno napeljavo. V kraju Pijovci v občini Šmarje pri Jelšah je strela zanetila požar na gospodarskem poslopju. 

Skupne škode, ki je nastala, še niso ocenili

Namestnik poveljnika kočevske civilne zaščite Igor Kalinič je za STA povedal, da je toča najhuje prizadela kraje Čeplje, Jelenja vas, Predgrad in Dol, ki se nahajajo v Poljanski dolini ob Kolpi. Predvsem gre za poškodbe strešnikov na nekaj več kot 130 stavbah. Na posamezni stavbi je poškodovanih od 20 do sto strešnikov, je dodal. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prvi konvoj pomoči z 12 vozili in skupaj 45 gasilci z vso potrebno opremo se je na teren odpravil davi ob sedmi uri, hkrati pa so aktivirali lokalne gasilce, ki si po navedenih krajih ob 7.30 začeli odpravljanje škode oz. pokrivanje streh z nadomestnimi strešniki ali zaščitno folijo.

Če ne bo kakšnih večjih težav, naj bi škodo na poškodovanih stanovanjskih stavbah odpravili oz. jih zavarovali še danes, takoj zatem pa bodo na vrsti še gospodarska poslopja. Skupne škode sicer še niso ocenili, je še dejal Kalinič.

'Čez občino Črnomelj je šel temen oblak'

Poveljnik črnomaljske civilne zaščite Jože Weiss je za STA ocenil, da škoda, ki jo je torkova toča povzročila na Črnomaljskem, "niti približno ni primerljiva" z lansko junijsko, izredno močno točo.

Neurje s točo, ki je v torek okoli 19.30 zajelo vasi Stari trg ob Kolpi, Prelesje, Gorenja Podgora, Dolenja Podgora, Zagozdac, Kovača vas, Deskova vas in Močile je poškodovalo 55 stavb, na katerih so gasilci že pokrili razkrita in poškodovana ostrešja s strešniki ali plastično folijo. Na nekaterih stavbah so škodo odpravili že sami lastniki.

Oglasil pa se je tudi črnomaljski župan Andrej Kavšek. "Včeraj smo podoživeli ponovitev lanske katastrofe, česar si resnično nismo želeli. Temen oblak je šel čez občino Črnomelj in kljub napovedim smo upali, da se najhujše ne bo zgodilo," je zapisal v sporočilu za javnost. Na teren so bili takoj napoteni gasilci iz vseh 27 prostovoljnih gasilskih društev iz Gasilske zveze Črnomelj, njeno poveljstvo je prevzelo tudi vodenje intervencije, v kateri je sodelovalo 188 gasilcev, ki so posredovali na 55 objektih. Od poveljnika štaba Civilne zaščite občine Črnomelj so bili za zagotavljanje potrebnih materialnih sredstev aktivirani tudi pogodbeni izvajalci civilne zaščite črnomaljske občine.

"Gasilci so zopet dokazali svojo slogo in pripravljenost pomagati sočloveku. Včeraj so takoj brez pomislekov odhiteli v Stari trg ob Kolpi in pomagali ljudem v stiski. Pomagali so marsikateremu občanu, ki sam ni mogel, ter znova dokazali, da imajo izjemno veliko srce. Spoštovani gasilci, poklon in velika zahvala," je še sporočil župan Kavšek. 

Intervencija se je zgodaj zjutraj končala, nadaljuje pa se pregled in ocena škode na območju, ki ga je zajela toča.

Prva nevihtna celica že malo pred 14. uro

K nastanku včerajšnjih neurij sta botrovala močna nestabilnost ozračja ter veter, ki se je z višino krepil in spreminjal svojo smer iz jugovzhodne na jugozahodno. Ravno spreminjajoč veter je povzročil, da se je nad Dolenjsko in Belo krajino celotna oblačna gmota začela vrteti, kar je nevihto naredilo dolgoživo. Kaj je botrovalo k nastanku včerajšnje hude ure?

Prva močnejša nevihtna celica z nalivom in sodro se je v torek malo pred 14. uro razvila v okolici Brezovice pri Vrhniki. Močno neurje z debelo točo je divjalo na Dolenjskem, nevihtne celice s točo so nastale tudi nad Gorenjsko. Vremenoslovci so za jugovzhod države izdali rdeče opozorilo, ki pa so ga pozneje umaknili. Najdebelejša toča je padala v pasu od Grosupljega do Ribnice in Kočevja. Nad Grosupljem je bralec s telefonom posnel zametke tornada, na Igu je padala toča, velika kot dlan, nato pa se je silovito neurje s točo premaknilo nad Belo krajino.

Toča je včeraj klestila tudi na območju Poljanske doline ob Kolpi. Nekaj pred 20. uro je dosegla Stari trg ob Kolpi, Prelesje, Deskovo vas, Kovačo vas in Predgrad ter pri tem uničila številne strehe, razbila okna na stavbah in vozilih ter povsem sklestila pridelek, je poročal portal Dolenjskanews. Zaradi škode na objektih so morali v Starem trgu ob Kolpi in Predgradu posredovati gasilci. Poškodovanih je bilo 55 objektov, na katerih so gasilci pokrili razkrita in poškodovana ostrešja s strešniki ali PVC folijo. Sodelovalo je 188 gasilcev iz 25 gasilskih društev.

Prihodnji dnevi sončni in vse bolj vroči z le majhno možnostjo nastanka neviht

Po vremensko burnem torku nam bo vreme v prihodnjih dneh pokazalo svojo bolj prijetno plat. Nevihtni oblaki, ki so včeraj marsikje pustili pravo razdejanje, so se ponoči namreč povsod umaknili in zbudili smo se v sončno jutro. Zaradi obilice vlage je bilo po nekaterih nižinah zgodaj zjutraj nekaj megle, ki pa so jo sončni žarki že kmalu posušili.

Današnji dan bo minil v znamenju sončne pripeke, le na severu države bo občasno bolj oblačno. Predvsem tu se lahko popoldne in zvečer spet razvije kakšna nevihta, ki bo lahko tudi močnejša, a vseeno ne tako intenzivna, kot je bila včeraj. Pred nami je še en poletno vroč dan s temperaturami, ki bodo v večjem delu države presegle 30 stopinj Celzija. Izjema je Gorenjska, kjer bo 28 stopinj Celzija.

Od četrtka do sobote nas čaka sončno in postopno vse bolj vroče vreme z le majhno možnostjo nastanka popoldanskih neviht. Vročina se bo stopnjevala do sobote, ko bomo marsikje na vzhodu države izmerili 35 stopinj Celzija. Nova fronta nas bo od severa predvidoma dosegla v nedeljo, a je trenutno še negotovo napovedati, kako intenzivne nevihte jo bodo spremljale.

Več o vremenu pa si lahko preberete tukaj.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
13. 06. 2019 11.36
+2
Z naravno nesrečo se reši gospodarstvo
hotchilipoper
13. 06. 2019 11.34
+0
V soboto bo pa spet tolklo
Uporabnik1385495
13. 06. 2019 11.34
+6
Normalna drzava bi se ob nakupu za taka popravila odpivedala DDV nor,bi se tudi poznalo.Banke v katere smo zmetali milijo e,bi lahko ponudile ugodnejse/veliko ugodnejse krefite itd.Ce bi bili normalna drzava.Ampak ne....pac nismo
laycan
13. 06. 2019 07.29
+21
Zalostno je dejstvo, da tem ljudem katerim je toča razdejala strehe,prosijo ljudi po forumih, če imajo kaj viška strešnikov, zavarovalnicam, in državi, pa se gladko, žvižga.
shooter1972
13. 06. 2019 11.24
-1
Kako lahko zahtevaš kaj od zavarovalnice, če nimaš nepremičnine zavarovane??? Ne bluzi nekaj, če nimaš pojma...kdor ima zavarovano, bo dobil vse povrnjeno, kdor nima pač nima...
Jimi1
13. 06. 2019 14.10
+2
Lani sem nekaj viška cegla razdelil znancem, letos tudi tega več nimam... Bo težje za nabaviti kot je bilo lani...
setisfekšn
12. 06. 2019 21.05
+2
aojz
12. 06. 2019 20.59
+19
V proračun bo prišlo precej denarja od davka. 22% za kritine in ostala popravila. Absurd pa je, da se kozolci in hlevi smatrajo za luksuz in ni 9% davka ampak ta velik.
Optimisty
12. 06. 2019 21.26
+0
Kozolci in hlevi so etnološka dediščina in to je za državo luksuz.....
aljoteam
12. 06. 2019 20.51
-8
Tisti, ki imenjate migrante pri tej novici ste zelo dolgocasni.
glej ovega
12. 06. 2019 19.53
+7
vedno pravim..kupite strešne kritine iz pločevine..ne razumem čemu na območja kjer je pogosto toča daste opeko... sam imam Gerard kritino..toča ji ne pride do živega..niti jamic ni..medtem ko pri sosedu polovico strehe uničene..lp
periot22
12. 06. 2019 21.39
+0
Ja pločevina je pa zelo učinkovita za veter ti streho v parih minutah olupi!
shooter1972
13. 06. 2019 11.25
Se strinjam, se bo treba prilagajat na spremembe vremena, na pa jamrat skozi...vsi drugi so krivi samo lastnik ne....
asatan1986
12. 06. 2019 19.40
+15
Inženirji in doktorji so pa ta čas najbrž vedrili v vikendih domačinov? So jim naši humanitarci morda že ponudili psihološko pomoč ob tej travmi?
glej ovega
12. 06. 2019 19.36
-2
Houdor
12. 06. 2019 18.43
-15
a je gdo zvoniv po toči ??
Supervillain
12. 06. 2019 18.26
+15
In čudaki spet ne bodo verjeli.
detect
12. 06. 2019 18.15
-13
jutri bodo že kakor žoge za bejzbol.
Supervillain
12. 06. 2019 18.25
+9
luckysss
12. 06. 2019 17.05
+53
Vremenski ekstremi so dokaj pogosti od nekdaj...Sedaj v času internetnih tehnologij, ko v pol ure lahko izveš za vse vremenske ekstreme na celem svetu se seveda ustvarja občutek, da je tega več....kar seveda ni res, razlika je le v tem , da pred 15o leti v Ljubljani niso vedeli da je v Prekmurju padala toča in da je Uršika pustila Francenlja in ušla z bogatunom Janezom....
aljoteam
12. 06. 2019 20.50
+0
Ne razumem od kje izhajas, da tako vehementno trdis da ni res, da so ektremi bolj pogosti. Mogoce so, mogoce niso, enostavno nimas dovolj primerljivih podatkov, da bi lahko trdil, da niso bolj pogosti...
Antropozofija
12. 06. 2019 17.04
+8
Kje je ta Brezovica pri Vrhniki.. Poznam samo Brezovico pri LJ.???
prašek
12. 06. 2019 17.45
-8
prašek
12. 06. 2019 16.52
+11
A so migranti na varnem ?????
am_staff
12. 06. 2019 15.56
+6
In kaj naj zdaj župan
Jimi1
12. 06. 2019 16.25
+16
Kdo bo zadnji odšel iz teh krajev....naj ugasne še luč za seboj.
tovarišinajuriš
12. 06. 2019 16.46
+8
...Bela krajina je zibelka človeštva-ko odide zadnji,bo luč ugasnila sama !!!
kolbek460
12. 06. 2019 15.47
+29
Prej so jim travo pohodili begunci ,,kr za tem so prišli sds sovci in kar jo je ostalo jo je sklestila toča ,, tu je bog vse zasral ,,
Jimi1
12. 06. 2019 16.23
+2
Ob takšnem "najboljšem"bradatem bralcu evangelija v Semiču, se čudim da ni še tam kraja izravnalo z zemljo.... No, no....še je čas !
Pan1
12. 06. 2019 19.46
+4
Jap in tebe do amena . Še ob tej nesreči, ki je ljudem stolkla vse, ne moreš brez SDSa. Pojdi se zdraviti blokar da ne rečem kaj gršega. Dobro bi te bilo srečati in bi občutil točo veliko kot pest. Kako te ni vsaj malo sram.
Krta?a 21
12. 06. 2019 15.16
+81
Mal pozeba, mal toča, mal volk, mal vlada z zakoni pa davki. Najbolj da se dol usedemo pa počakamo da vse skup mine. Nima smisla se matrat.
kolbek460
12. 06. 2019 15.16
-24
Kaki ljudje tako vreme ,saj ne more bit drugače !!!!!!!
Sabina Šmalcelj
12. 06. 2019 16.39
+10