Slovenija

Avto ima prednost pred življenjem

Ljubljana, 26. 05. 2009 08.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
124

Med neurjem je bilo na cestah spet mogoče 'občudovati' voznike, ki jih bolj kot za varnost skrbi za avtomobile. Ustavljali so pod mostovi in podvozi avtocest, in to celo na prehitevalnem pasu. Za zgled pa niso bili niti policisti.

Spet smo sredi pomladi imeli pobeljene travnike.
Spet smo sredi pomladi imeli pobeljene travnike. FOTO: Peter Žagar
V torek popoldne bodo ob nevihtah možna krajevna neurja s točo, nalivi in močnim vetrom.

V sredo bo ob prehodu hladne fronte (predvidoma dopoldne) na obali in na morju zapihala močna tramontana, hitrost vetra bo do 100 km/h. Tudi v Vipavski dolini bo burja dosegla hitrosti do okoli 100 km/h. Razmeroma močan veter bo še na Bovškem, pričakovane hitrosti so do 80 km/h. Pod Karavankami in v severovzhodni Sloveniji pa bo severni do severovzhodni veter pihal s hitrostjo med 50 in 70 km/h.

Obeta se dan, kot je bil včerajšnji. Čez dan vročina do 32 stopinj Celzija, zvečer pa spet neurja. Možna je tudi toča.

Ledene kaplje so letos začele pustošiti že zgodaj. Že prve dni maja je toča presenetila Štajerce, od takrat pa se uničujoča neurja kar vrstijo. Strah, da se bo ponovilo lansko poletje, je tako več kot upravičen, zavarovalnice pa se že pripravljajo na izplačilo škode.

Ponedeljkovo neurje je najbolj prizadelo severni del Ljubljane, predvsem območje Šiške, Jarš, Polja in okolico BTC-ja. O škodi pa poročajo tudi z delov Gorenjske in širše okolice Celja. Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje je v naselju Voklo v občini Šenčur voda zalila štiri objekte, v Vodicah je neurje podrlo lipo, ki je padla na cesto, v Ljubljani je odkrilo več streh, v Račici (občina Sevnica) pa je strela zanetila požar na skednju, a hujše škode ni bilo.

Bralka: Policisti vedrili na cestninski postaji

Pri takšnih 'bombah' je skoraj razumljivo, da želijo ljudje zaščititi avtomobile, pa vendar se ob tem ne sme pozabiti na varnost.
Pri takšnih 'bombah' je skoraj razumljivo, da želijo ljudje zaščititi avtomobile, pa vendar se ob tem ne sme pozabiti na varnost. FOTO: Janž Omerzu

Na nas se je obrnila bralka, ki je na gorenjski avtocesti lahko na lastne oči videla, da tudi policisti ne upoštevajo prometnih predpisov. Pri cestninski postaji Torovo sta bili namesto običajnih treh odprti samo dve stezi, saj je na tretji vedril policijski avtomobil, o kontroli prometa pa "ne duha ne sluha,“ piše bralka, ki želi ostati anonimna. Petnajst minut pozneje, ko sta se mimo peljala njena starša, pa sta bila tam parkirana že dva policijska avtomobila, tako da je bila odprta le še ena steza.

Dars: Vse po pravilih

Steza skozi cestninsko postajo je bila označena kot zaprta, vsaj to. A naj še enkrat poudarim, da o policistih ni bilo ne duha ne sluha. Bralka

Poklicali smo predstavnika Policijske uprave Kranj Andreja Zakrajška. Prepričan je, da je bila steza ustrezno označena kot zaprta. V tem primeru se mu zdi primerno in tudi zaželeno, da policisti zaščitijo vozila, ki so jim zaupana v last. 

Da policisti niso kršili predpisov, je ugotovil tudi predstavnik Darsa Marjan Koler. Kot je povedal za 24ur.com, so policisti na cestninski postaji Torovo opravljali meritve hitrosti. Zato je bil na eni stezi parkiran njihov avto, druga pa je bila zaprta. Drugi policist je bil najverjetneje v bližini in je vedel, da lahko tudi on zapelje avtomobil pod streho, ne da bi s tem ogrožal druge udeležence v prometu, je prepričan Koler. 

Za rešitev pločevine tvegajo življenja

To se je dogajalo v smeri proti Kranju, medtem ko so v smeri Ljubljane vozniki, tako Koler, res iskali zavetje pod nadstreški cestninskih postaj. Ustavljali so na stezah, namenjenih cestninjenju tovornih vozil. 

Medvedjek: Tukaj so zatočišče pred točo našli brezvestni vozniki.
Medvedjek: Tukaj so zatočišče pred točo našli brezvestni vozniki. FOTO: DARS

Na gorenjski avtocesti so gnečo ustvarjali tudi brezvestni vozniki, ki so se po podatkih prej omenjene bralke ustavljali pod vsemi nadvozi, in to ne le na odstavnem, ampak tudi na voznem in celo prehitevalnem pasu, tako da ljudje, ki so želeli vožnjo nadaljevati, sploh niso mogli mimo. "In to ob slabi vidljivosti ... Si predstavljate, kaj bi bilo, če bi osebni avtomobil trčil v skupino parkiranih vozil pod nadvozom, oziroma kaj če bi bil to avtobus ali kamion, ki jih, kot sem včeraj sama videla, močan dež, toča in veter pri vsej tisti masi, ki jo ima tovornjak, čisto nič ne moti in lepo neovirano nadaljujejo vožnjo naprej?“ se sprašuje bralka.

Koler pa je povedal, da so imeli podoben primer na Dolenjskem. Vozniki so svoje avtomobile reševali tako, da so ustavljali pod pokritim vkopom Medvedjek. S tem niso tvegali le svojega, ampak tudi življenja drugih. "To je zelo nevarno početje,“ opozarja Koler. "Ljudi pozivamo, naj tega ne delajo, saj nesreča lahko povzroči veliko hujše posledice kot toča,“ dodaja. Obstaja namreč velika nevarnost poletov, reševanje pločevine pa lahko plačate tudi z življenjem. Dars tega ne more sankcionirati, to je pristojnost policije.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rafaela_
27. 05. 2009 10.12
@88-HH: veš, v Sloveniji ni malo ljudi, ki živijo v odročnih krajih, kjer avtobus ne vozi vsako uro, da bi se lahko v službo odpravili z javnim prevozom. Zato si kupijo avto, ne za par 10tisoč €, ampak za recimo tisočaka, da lahko hodijo v službo, ki je vir njihovega dohodka... Očitno preslabo poznaš socialno stanje v naši državi in te socialna stiska še nikoli ni prizadela, ali pa koga od tvojih bližnjih. Lahko je živeti v kraju, kjer imaš vse na dosegu, a nimajo vsi take sreče, kot jo imamo nekateri. Zato raje ne pametnikuj, če nisi seznanjem z dejanskimi podatki... Eno je zatiskanje oči pred realnostjo, drugo pa pikolovsko iskanje napak v komentarjih drugih. Tko da... Get real! OK?
Kittyxy
26. 05. 2009 22.15
jst ne ustavm v takem primeru zrad avta, ampak ker enostavno ne mores vozit v takem, nic ne vidis!
XIDIX
26. 05. 2009 21.57
NAJBOLJ VARNO JE PARKIRAT PRI NAJBOLJŠEM SOSEDU ČE MA POKRITO PARKIRIŠČE!!
fmarty@email.si
26. 05. 2009 21.31
tresla se je gora, rodila se je miš.....a je blo kej toče kje?
copata-pahor
26. 05. 2009 21.04
Rafaela, kdor je dal zadnje prihranke za nakup avtomobila, ta je neumen, pa če se strinjaš ali ne!!
No_pasaran
26. 05. 2009 19.48
Mamu vam .... Prodajte enga otroka, pa kupte dva avta "!!!!!!!!!!!!!1
No_pasaran
26. 05. 2009 19.46
Ma jaja, kupte si avto za 1000€ pa bo. Ce priletim v enega fakerja, k se ustavi na cesti mu odtržem glavo. Uporabljajte glavo namesto pločevine!!!
No_pasaran
26. 05. 2009 19.43
pleh picke !!
LeQuack
26. 05. 2009 18.54
Sej se sami igrate z življenjem. Da ne bo pol jok in stok, ko bo koga tovornjak od uzadej nabasal. Tovornjak se ne more ustaviti tako hitro kot avto.
Niko_K
26. 05. 2009 18.21
Hladni PRAV IMAŠ!
Aleš Poto?nik 1
26. 05. 2009 18.00
vsi jokcate ampak nekaj drugo pa se ne napiše. kaj se zgodi ko pada debela toča med vožnjo?pade na steklo, steklo poči...se ustrašiš,zaletiš,vate se zaleti nekdo za tabo in tako naprej.....kaj pri vragu je s tem narobe, da se ustaviš na nekem varnem mestu?! Ok, na prehitevalnem je svinjarija, na odstavnem pa že gre, saj se tam ustavi in stoji po več dni avto ali tovornjak. In pol vidimo, da je nekdo rabi avto za službo, ni avta ni službe ni DENARJA. K vragu z vašimi komentarji, očitno še nikogar ni dobila toča na avtocesti, upam da vas bo čimprej in me zanima kako dolgo se boste peljali naprej. Pravi hinavci ste nekateri...
Cofar
26. 05. 2009 17.57
Rafalea lepo napisano
Rafaela_
26. 05. 2009 17.51
Človek se res nasmeji ob vseh teh komentarjih tukajle. Dejstvo je, da dve življenjski situaciji posameznika nista enaki. Ljudje imamo različne dohodke, različne interese in iz tega sledi, da eni pač več dajo na avtomobile, drugi manj, spet tretjim je popolnoma vseeno. Ljudje smo si različni in obsojati nekoga, kako ga lahko tako skrbi za svoj avto, je neumno. Mogoče je ravno ta človek dal tiste zadnje prihranke za nakup avtomobila, ki ni nujno najboljši, a tak človek ga bo toliko bolj cenil kot tisti, ki se je za njegovo pridobitev manj "natrudil". Tko da ne bodite preveč pametni, ker situacij ljudi, ki tukaj pišete ne poznate. Kakšni morda nimajo niti toliko, da bi avto dodatno zavarovali? Ste se to mogoče vprašali? No, pa se dajte naslednjič, ko boste spet koga obtoževali... Kar se tiče ustavljanja pod nadvozi... Razumem ljudi, da se ustavijo, tudi jaz bi se, a nedopustno je, da se to dogaja na voznem pasu. Ljudje odreagiramo drugače, vsak pa potem sam nosi posledice. Ne glede na to, ali se ustavi, ali vozi naprej. Še bolj neumne pa so mi izjave, da naj bi se vse skupaj dokumentiralo s fotoaparatom. No tisti, ki je to komentiral, verjetno še ni doživel neurja s točo. Mene je ujelo lansko leto in v vsem tistim močnem nalivu, gromozanski toči, na tisoče litrov vode na cesti in slabi vidljivosti na cesti, ne bi mogla iz žepa potegniti še mobitela in vse skupej dokumentirati... Žal... Pa boste rekli: Hja, baba za volanom... Pa prav, da vas vidim Schumacherje, Hamiltone in Alonsote moške populacije, kako ste kos vsem razmeram na cesti!!! Kakorkoli, nikomur ne privoščim zbitega avtomobila, uničenega pridelka, poškodovanih domov... Upam, da nam bo čim manjkrat letos grozila toča!
hrcekmuri
26. 05. 2009 17.49
NIČ JASNO-ENKRAT JE POTREBNO PRILAGODITI VOŽNJO RAZMERAM NA CESTI DRUGIČ PA NE
undertakerslo
26. 05. 2009 17.48
Hja upam, da so tudi zavarovalnicam razložili, kako tole gre!? Torej naslednjič drvim s 100km/h vsaj (ker če je manj je spet nevarnost, da te kdo napikira odzadaj) ne glede na to, če pada toča in dež kot iz škafa. Če bo pa zavarovalnica kaj komplicirala, pa jih bom napotila na gospoda Kolerja, naj jim razloži, kako se vozi po toči. Je pa res, da ustavljanje ravno vsepovsod pa tudi ni ravno vredu ane. Evo v MB že prihaja sodni dan. Grem avto pokrivat :)
kikikaka
26. 05. 2009 17.45
ma začnite uvajat rakete za toče pa ne boste rabli takih člankov pisat... mislim da me je sram prav v kaki državi živim ki nemre poskrbet za večjo varnost jao glavno da imajo vsi politiki dnara v riti tolko kot 30 povprečnih družin pa še več...
jamdicd
26. 05. 2009 17.39
Na odstavnem pasu se lahko kdorkoli ustavi, jaz bi se tud. Ostali pa se zapeljite skozi, ker ste vestni vozniki in vam bo zunaj stolklo šipo, potem se pa tam ustavite kar na prehitevalnem pasu, ker se boste mogli ker ne boste nič videli. Kdo je vesten, kdo se gre po pravilih in kdo je neumen? Neumen je pa definitivno dieGottesliebe npr.
sandi101
26. 05. 2009 17.24
Za avto se pa res toliko sekiram kot za lanski sneg ...
anzi_mahackala
26. 05. 2009 17.17
ce mas avto od 50.000 eur..nwm no..vecina bi jih to nardila brez pomislekov.
Iggy Q
26. 05. 2009 17.05
Bi rad videl vas ko to pišete kaj bi storili. Brezvestni vozniki, pa kaj še. Lepo ustaviš na odstavnem pasu in počakaš 5 minut. Ok, se pa strinjam, da tisti ki so ustavljali na prehitevalnem pasu res niso normalni.