Slovenija

Tolpi mladoletnikov v Celju ustrahujeta občane: 'Življenje postaja neznosno'

Celje, 19. 02. 2021 11.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
1390

Dogajanje v nekaterih celjskih četrtih je po besedah občanov že pred meseci prestopilo mejo sprejemljivega. Vsaj dve organizirani skupini mladoletnikov namreč že od poletja uničujeta javno lastnino, ustrahujeta vrstnike, grozita stanovalcem, zgodili pa so se že tudi fizični napadi. Kljub temu da stanovalci pristojne institucije, tudi Policijo in center za socialno delo, že dalj časa opozarjajo, da je treba ukrepati, se do danes stanje v celjski krajevni skupnosti Dečkovo naselje ni izboljšalo.

Konec januarja smo poročali o tem, da so se v Celju pojavile organizirane skupine mladoletnikov, ki napadajo starejše ljudi. Napad na občana, ki so ga najprej zmerjali, nato pa tudi fizično napadli, je Policija potrdila, a hkrati ob tem tudi sporočila, da drugih podobnih primerov v zadnjem času niso obravnavali. 

Toda po objavi članka so se nam oglasili številni Celjani, ki jih je odgovor Policije razočaral. Kot pravijo, se divjanje mladoletniških tolp, predvsem v KS Dečkovo naselje na območju Novega trga, stopnjuje že od poletja. Prav tako so nam sporočili, da so o vsem obvestili pristojne službe ter da je Policija o aktivnosti skupin in dogodkih zelo dobro obveščena.

Zato smo sklenili, da se ponovno obrnemo na celjsko Policijo, center za socialno delo, mestno redarstvo, prav tako pa smo obiskali Novi trg v Celju, kjer se ob stezi pump track zbirajo mladoletniki ter po besedah stanovalcev terorizirajo sosesko in njene prebivalce. 

Izsiljevanje za denar, vdiranje na balkone in celo grožnje s posilstvom

Kot so nam povedali stanovalci bloka na Novem trgu, gre za dve večji skupini, skupno okrog 25 mladoletnikov, ki prihajajo v Novo vas z vseh koncev mesta, zbirajo pa se ob poligonu pump track, ki so ga postavili med bloki. "Razdeljeni so v dve skupini. V eno spadajo stari do približno 13 let, v drugi pa so starejši mladoletniki. Večinoma gre za otroke, stare med 12 in 16 let," so nam povedali.

Vse skupaj se je začelo v prvem valu epidemije, razmere pa so se dodatno zaostrile poleti. Kot pripovedujejo prebivalci, je življenje v soseski zaradi divjanja mladoletnikov postalo skorajda neznosno. Najhuje je med vikendi. Nekaj dni pred našim obiskom so s kamenjem obmetavali delavce na bližnjem gradbišču. "Pritlična stanovanja so stalno na udaru. Vanje letijo jajca, kepe in kamenje. Razbili so tudi steklo v prvem nadstropju. Prevračajo zabojnike, zmerjajo ljudi," je dejala stanovalka, ki ob tem pravi, da po 19. uri ne upa sama peljati psa na sprehod.

Še preden pade noč, igrišča zapustijo drugi otroci, saj naj bi jih člani tolp ustrahovali. Ti se po pripovedovanjih oblečejo v temna oblačila, dajo kapuce čez glavo in nosijo maske. "Težko jih je prepoznati. Organizirani pa so tako, da na več koncih povzročajo nemir, nato pa se razbežijo in čez nekaj časa vrnejo ter nadaljujejo s početjem," je povedal sogovornik. Ne ustavi jih niti policijska ura ob devetih zvečer.

"Vzpenjajo se tudi na elektro hiško, ki stoji ob cesti, se na njej prerivajo in pretepajo, eden izmed podvigov pa je bil, da so na streho elektro hiške zvlekli trgovinski voziček in ga potem porivali s strehe pred mimo vozeče avtomobile, kolesarje ali pešce ali pa za njimi. Početje mladine na elektro hiški je tudi zelo nevarno in v primeru padca s hiške bi lahko bile poškodbe hude," opozarjajo.

Da dogajanje nikakor ni nedolžna igra otrok, potrjujejo različna pričevanja. "Grozili so mi s posilstvom hčerke, ki jo je sedaj strah vsakokrat, ko zapusti stanovanje. Grožnje so izrekli otroci, ki obiskujejo isto osnovno šolo kot ona. Moj otrok ni varen na poti v šolo sredi belega dne," nam je povedala stanovalka Novega trga. V njenem vhodu so pred božičem vdrli na teraso starejšega gospoda. "Ko sem prišla iz trgovine, sem našla fanta na balkonu v pritličnem stanovanju. Že dalj časa je namreč vsaj eden od članov tolpe ustrahoval 70-letnega gospoda, ki ne sliši in je dementen. Razbijali so mu po oknih, jih mazali z gorčico in kečapom. Gospod je v strahu zbežal iz stanovanja."

 Stanovalci so organizirali večerne obhode soseske

Prebivalci Novega trga so zato poskušali situacijo razrešiti z obveščanjem vseh pristojnih služb. Po incidentu na terasi starejšega gospoda so se obrnili na upravnika stavbe in poskušali zagotoviti videonadzor objekta, vendar so bili pri tem neuspešni. Ta jim je odgovoril, da ob 75-odstotnem soglasju etažnih lastnikov potrebuje še soglasje lastnika stavbe Nepremičnine Celje.

Stanovalci večstanovanjskega objekta Novi trg 2, 3, 4, 8, 9, in 10 so napisali dopis in ga naslovili na Policijo, lastnika stavbe, mestno četrt in občino. Poklicali pa so tudi inšpektorico za okolje in dali predlog za to, da se steza pump track ogradi ter odpira in zapira ob določenih urah. Zaenkrat predlog ni obrodil sadov, saj naj bi šlo za prevelik strošek. 

"Popoldne je zaradi prisotnosti omenjene mladine in glasne glasbe ter neprimernega obnašanja mladine steza v večini neuporabna, ker starši svojih otrok tja ne pustijo oz. jih ne pripeljejo na stezo. Tudi samih otrok je na stezi čedalje manj, ker jih omenjena mladina preganja, jih namerno ogroža z divjanjem po stezi in z nasiljem," navajajo v dopisu in opozarjajo, da se je pomen pump tracka že zdavnaj izgubil.

Kadar zaznajo aktivnosti članov mladoletniških tolp, vedno o tem obvestijo Policijo, pravijo. Organizirali so tudi večerne obhode soseske. "Dobesedno zvečer hodimo okrog blokov in patruljiramo," pravijo. "Nekaj mladoletnikov smo polovili sami, jih pridržali, poklicali starše in Policijo. Problem pa je v tem, da je socialna služba popolnoma zatajila," povedo vsi naši sogovorniki. "Gre za otroke iz različnih družin, nekatere so socialno ogrožene, nekatere ne. Predvsem gre za starše, ki nimajo nadzora nad svojimi otroki. Enkrat je nekaj po 20. uri prišla po 12-letnega otroka mama, ki sploh ni vedela, kje se je njen sin nahajal." Najbolj pogosto starši zanikajo početje svojih otrok, včasih pa poskušajo krivdo zvaliti tudi na stanovalce, "češ da smo se jim že morali nekako zameriti"

Stanovalci poudarjajo, da ni problem v tem, da se otroci igrajo, pač pa da gre za dejavnosti in vedenja, ki neposredno ogrožajo stanovalce. "Mladina je pretežno od drugod, nam ni poznana, razen nekaj posameznikov, tu se zbirajo in še predobro vedo, da nikomur nič ne smemo niti reči, kaj šele storiti, čeprav smo večkrat namerno tako sprovocirani, da je vprašanje časa, kdaj bo počilo. Očitno smo popolnoma nemočni." 

Policisti in mestni redarji: Ko pridemo na kraja in nas opazijo, zbežijo

Po obisku Celja smo se znova obrnili na policijsko upravo. V odgovoru so zapisali, da so od naše prve poizvedbe 25. januarja obravnavali dve zadevi. 12. februarja je skupina mlajših fantov na Kraigherjevi ulici v Celju prevrnila nekaj zabojnikov za smeti. Oseb niso izsledili. 16. februarja pa jih je občanka obvestila, da je mladoletnik grozil njenemu mladoletnemu sinu. "Zoper mladoletnika bomo podali obdolžilni predlog," so zapisali v odgovoru.

Še lansko leto so na območju Nove vasi v Celju zaznali skupino otrok in mladoletnikov, ki so kršili Zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, in izvedli več identifikacijskih postopkov. O dogajanju so obvestili njihove starše in skrbnike, zoper mladoletnike so uvedli prekrškovne postopke, na Center za socialno delo Celje pa podali poročila o njihovem odklonilnem ravnanju.

Na območju Nove vasi in tudi na območjih drugih mestnih naselij redno izvajajo opazovalno službo, pogosto tudi v civilnih oblačilih, kar so nam potrdili tudi stanovalci. Opazovalne službe izvajajo tudi v sodelovanju s predstavniki mestnega redarstva.

Po objavi članka so nam policisti poslali dodatno informacije in pojasnila o njihovih aktivnostih na področju Celja.

 V novembru in decembru so opravili več kot 50 nazdorov potencialnih kršitev v zvezi Zakonom o eksplozivnih in pirotehničnih izdelkih. Tako so zasegli več kot 400 kosov pirotehnike, zoper mladoletnike pa podali šest obdolžilnih predlogov. O prekrških so obvestili njihove starše. Vodji policijskih okolišev sta opravila razgovore s starši otrok v 14. družinah. O  dogajanju so obvestili Center za socialno delo. Zoper starša enega od mladoletnikov so podali kazensko ovadbo za kaznivo dejanje  zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje po 192/I  členu KZ.

Z nadzori so nadaljevali tudi v januarju in februarju 2021, ko so opravili najmanj 40 kontrol. Poleg primera, ko je mladoletnik brcnil starejšega občana, o katerem so že poročali, so obravnavali primer mladoletnika, ki je na območju Nove vasi udaril drugega mladoletnika. "V tem primeru smo zoper storilca podali obdolžilni predlog in  poročilo na center za socialno delo. V tem času  sta bili še dve prijavi glede prevračanja zabojnikov in metanja
kep, vendar storilci niso bili izsledeni."

Vodja mestnega redarstva Matej Založnik nam je ob tem dejal, da so se težave začele dogajati v prvem valu epidemije. "S problemi v soseski smo seznanjeni. Pri patruljiranju območja sodelujemo s policisti PP Celje, opravljamo občasen skupni nadzor. Opravili smo ogromno nadzorov, vendar žal še nismo še nikogar uspeli kaznovati zaradi kakršnikoli izgredov oziroma prekrškov." Kot je pojasnil, samo zbiranje mladine ni prekršek niti ni kaznivo, prav tako ne uporaba pump tracka. "Ko se pripelješ v Novo vas, te opazijo in se razbežijo. Na območje smo prihajali z različnih smeri, da bi jih presenetili, vendar smo bili pri tem neuspešni," nam je priznal v pogovoru.

CSD Celje: Ravnamo v skladu s postopki

Ker tako stanovalci kot policisti omenjajo pristojnosti in vloge socialnih služb, smo se obrnili tudi na celjski center za socialno delo. Pomočnica direktorice Nada Caharijaz Ferme je povedala, da so o dogodkih običajno seznanjeni s strani Policije ter včasih tudi s strani uporabnikov. 

"Center za socialno delo (CSD) povabi na pogovor starše in otroka oziroma mladostnika, ki ima težave v odraščanju. Seznani jih z oblikami pomoči, če je otrok star nad 14 let, tudi z njegovo kazensko odgovornostjo, ter z nadaljnjim postopkom na sodišču glede prekrška, ki ga je storil kot mladoletna oseba. Otrok, ki še ni dopolnil 14 let, ni kazensko odgovoren in ga obravnava CSD," postopek pojasnjuje Caharijaz Fermetova. 

Ne glede na kazensko odgovornost otroka pa najprej opravijo pogovor z njim in starši ter jih seznanijo z možnimi oblikami pomoči, da do tovrstnih dejanj ne bi več prihajalo. "Če tudi tovrstna pomoč ni dovolj in se otrokovo neprimerno vedenje nadaljuje, potem se za mladostnika naredi ocena ogroženosti. Če se ugotovi, da je otrokov razvoj ogrožen zaradi njegovih vedenjskih, čustvenih, učnih ali drugih težav, CSD poda na sodišče predlog za namestitev otroka v zavod ali vsaj za omejitev starševske skrbi. Kadar gre za omejitev starševske skrbi, ostane otrok še vedno v družini, sodišče določi način nadzora starševske skrbi, ki jo opravlja CSD in o tem poroča sodišču," še pojasnjuje Fermetova in dodaja, da so v skladu s postopki ravnali tudi v dotičnih primerih.

Stanovalci blokovske soseske pa upajo, da se bodo zadeve v njihovi ožji okolici umirile, čeprav vedo, da situacija ni enostavna in rešljiva čez noč. Predvsem pa si želijo mirnega življenja, brez groženj in žalitev. Celjska soseska pa bržkone ni edina v državi, ki se srečuje s podobnimi težavami. Še posebej v času epidemije. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1390)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gepard007
23. 02. 2021 19.37
+1
Zamenjat policijo potem pa mulce v ustanove z rešetkami...
mungus
21. 02. 2021 20.31
+2
Če bi ti mulci ogrožali jašarija bi jih že zdavnaj pofatali...ker pa matretirajo narod pa nič za to...
peter5
21. 02. 2021 19.12
+6
Gospodje redarji in varuhi reda, kakšno kilco bo treba shujšati, pa boste lahko polovili tele mladeniče, ko pa kasirate pa ni problem čepeti v grmu.
Suma
21. 02. 2021 18.55
+6
Seveda se razbežijo če se gospoda policija mora pripelat z obarvanim službenim autom ki ga vidiš na kilometer. Pa pojdite peš po ulicah in delajte svoje, lenuhii. Skrij se pa ga čakaj. Ste toliko zasedeni? Zakaj sploh plačejemo neko varovanje če zataji že v štartu.
JanezNovakJohn
21. 02. 2021 18.41
+2
Vzgojni dom bi skupaj prisodil staršem in njihovim anarhiastom.
JanezNovakJohn
21. 02. 2021 18.39
+2
policija je nemočna, saj jo zakonodaja popolnima omejuje. V imenu otrokovih pravic ti lahko vsak otrok pljune v obraz in nihče mu ne sme dati focko ali naviti ušesa. Učiteljem ja prepovedano vreči učenca iz razreda, starši se pa na profesorja lahko zderejo kolikor hočejo, ali jih obtožijo karkoli že. Delo med počitnicami eno okoli ušes za zlobo, nasilje in podobno je vzgojno. Ne za napako. V prvi vrsti so starši vzgojni vzgled. Policija pa naj le gdaj pa gdaj uporabi pendrike in malo divjo vožnjo po makadamu z marico, pa bo veliko lepše.
urban.decay
21. 02. 2021 17.51
od drugot? vemo od kot ja...
periot22
20. 02. 2021 21.29
+3
Tu se vidi kako neučinkovito policijo imamo!
mungus
21. 02. 2021 20.27
če bi demonstrirali proti tej skorupirani "vladi" bi policaji brez skrbi vse pofatali...saj ko se vznemirja navadne državljane jim ni mar...ko pa kihneš proti "oblasti" je pa že vodni top v akciji...take mamo ...ogabno!!!
periot22
20. 02. 2021 21.27
+4
Tu zaleže samo palca pa vzgojni dom pa se starše tja!!!!!!!!
borjac
20. 02. 2021 20.51
+2
Izjave policije in CSD-ja nam dokazujejo, da se držijo nekih birokratskih pravil, ki so jih sami postavili, kot slepec plota. CSD-eji tako ali tako govorijo samo o pooblastilih, ko pa se zgodijo smrti, potem nekaj brezveznega gobezdajo po TV, samo da sebi zaščitijo rit, kar pa se tiče policije je videti totalen razpad policijskega sistema, izrekajo samo globe za rogljiče, bureke, kolesarjenje, drugega sploh niso več sposobni, če pa že ujamejo koga, ga sekretar Kangler spravi iz zapora, tako da smo občani prepuščeni sami sebi, tiste policije ki smo ji brezmejno zaupali, potem ko so opravili levji delež ob osamosvojitvi, preprosto ni več, Janša in Hojs sta jo sesula.
RamzesII
21. 02. 2021 13.19
+1
Naj bo jasno, da oboji služijo interesom ob oblasti.
mario7
20. 02. 2021 20.43
+2
Saj vladna tolpa tudi ustrahuje Slovence...
jg57
20. 02. 2021 20.48
+1
robespierre16
20. 02. 2021 20.06
+4
pa ne vem kaj se bunite....😂😂😂😂....prioritetna naloga policije ,je sedaj trpanje 70 letnih babic v marice,ko opazujejo zabave pred parlamentom.....
grozjak
20. 02. 2021 19.51
+10
Če policija ne more teh mulcev nekako v red dati, potem naj vrnejo značke
grozjak
20. 02. 2021 19.52
+1
Tone Mihel?i?
21. 02. 2021 10.52
+0
Jaz mislim da policija že dela svoje delo je pa po drugi strani tako da se jim nalaga čedalje več dodatnega dela oziroma zadolžitev posebno okoli Corone in jim tako včasih zmanjka časa za več nadzorov pri takšnih primerih
mojstermiha144
20. 02. 2021 18.01
+15
Take froce treba sam okol buce al pa stradat da si zapomnjo. Ni druge. Ce so oni naslini do drugih so loh tut drugi do njih tko da sam okol glave!
mojstermiha144
20. 02. 2021 18.02
+11
Al pa se bol, uzet jim telefone ker brez njih itak nemorjo se kosila pojest
yanay
20. 02. 2021 16.13
+3
O tem je bil obveščen tudi Janša, pa je rekel, da itak o tem že vse ve, saj so ti mladeniči njegov podmladek.
grozjak
20. 02. 2021 19.52
+6
Bojan58J
20. 02. 2021 14.28
+1
Sedaj se še policija ne upa ukrepati zaradi pritiskov medijev rtv si on pop tv, da ni so pravilno uporabili prisilne ukrepe proti razgrajačem.
Nebittokbrihtni
20. 02. 2021 13.48
-1
User768643
20. 02. 2021 12.49
+4
Ta kriza nam je vsem nastavila ogledalo. Tako zakoncem, kot tudi staršem in tudi institucijam. Marsikje smo lahko spoznali svoje šibkosti. Na nas je, da se zberemo in odpravimo šibkosti ter postavimo nove zdrave temelje družbi.
RamzesII
20. 02. 2021 12.10
+6
"Prav tako so nam sporočili, da so o vsem obvestili pristojne službe ter da je Policija o aktivnosti skupin in dogodkih zelo dobro obveščena." Aja, ampak to je brez koristi, to je kitenje češ, če se ustrezno ne ukrepa. Čakajo, na opravičilo, da se prej zgodi kaj nepopravljivega.
RamzesII
20. 02. 2021 12.10
-4
"Najbolj pogosto starši zanikajo početje svojih otrok" Tu gre deloma za avtomatizem, gre razumeti. Pristojni lahko povedo, natvezijo marsikaj, a starš kot tak, ne more vedeti, brez dokazov, kaj od tega je res in kaj ne.
RamzesII
21. 02. 2021 13.21
+2
Vsi menda vemo, da obtožba brez dokazov nima teže.