Slovenija

TOM telefon: Halo, kaj naj naredim?

Ljubljana, 18. 05. 2018 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Gregor Trebušak
Komentarji
4

To ni branje za tiste, ki kličejo na brezplačno telefonsko številko 116 111, kjer vedno čaka 137 prostovoljcev, da pomagajo otrokom. To je branje za starše, prijatelje in tiste, ki mislimo, da te otroke razumemo. In da vemo več kot oni.

"Halo. Z žiletko sem se porezala po celi roki, ne vem, kaj naj naredim. Morda sem naredila veliko neumnost. Hotela sem le, da me doma opazijo. No, zdaj niti ne vem več, kaj sem hotela. Sploh pa bo zdaj vse še huje..."

Tudi tako, brez imen in brez strahu, otroci svoje težave, zgodbe in strahove, pa tudi početje delijo s prostovoljci TOM telefona, kjer so prvič telefonsko slušalko dvignili že leta 1990. Njihova naloga je poslušati in svetovati. Teme pogovorov z mladimi, v veliki večini so 12- do 15-letniki, ostajajo vsa ta leta precej podobne: "Ljubezen, prijatelji, spolnost, družina, šola, medvrstniško nasilje na spletu," pravi Zdenka Švaljek z Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki že 14 let skrbi za delovanje TOM telefona v Sloveniji.

Voditelj in novinar oddaje Svet na Kanalu A Gregor Trebušak.
Voditelj in novinar oddaje Svet na Kanalu A Gregor Trebušak. FOTO: POP TV

A mobilni telefoni in internet so prinesli nekaj novega. Otroci imajo danes dostop do vsega. Do trendov v tujini, do posnetkov sovrstnikov, ki počnejo nam nerazumne stvari. Posnetke, ki nazorno kažejo, kako se porezati po roki ali nogi. Odrasli že nekaj časa nimamo več toliko vpogleda v svet, v katerem so otroci doma. In zato jih ne razumemo. Posledica pa je, da jih morda tudi nezavedno obsojamo.

V Sloveniji beležimo okoli 150 samopoškodb otrok letno. V več kot 90 odstotkih gre za rezanje, kjer so rane površinske, pa tudi tako globoke, da je koža povsem zarezana, brazgotine otrokom ostanejo za vse življenje. Ob rezanju pa se otroci samopoškodujejo tudi s cigaretnimi ogorki, z zabadanjem in ščipanjem.

Razlogov, zakaj to mladi počnejo, je več, pravi klinični psiholog doktor Tristan Rigler, ki se že leta ukvarja s težavami otrok. "Rezanje vidijo pri prijatelju ali prijateljici in bi mu ali ji bili radi podobni. Pri tem gre za iskanje pozornosti. A takšno razmišljanje ponavadi hitro mine."

Drugi razlogi so veliko hujši. Ko je rezanje povezano z osebnostnimi motnjami. Ko otroci ne čutijo okolice, se ne zavedajo svojih čustev. In se začnejo rezati zato, da čutijo življenje. Da čutijo bolečino, ki jim daje vedeti, da so živi. Tudi travme so razlog za samopoškodbe. Ko svoja čustva in notranjo bolečino preusmerijo na telesno bolečino. Ali pa se režejo zato, da bi se razlikovali od drugih. Da označijo, da so drugačni kot okolica.

Samopoškodovanje pri ljudeh vzbudi strah, odpor, nehote ali pa hote naredimo napako. Nekaj, česar otroci v tistem primeru res nočejo slišati. Zato je tako pomembno, da se takrat obrnemo na strokovnjake, opozarja Rigler. Samopoškodovalno vedenje ima veliko stigme, znakov šibkosti, neuravnovešenosti, a je treba vedeti, da nihče tega ne dela brez razloga. Obstaja težava. In treba jo je prepoznati.

Otroci, ki imajo težave, jih bodo morda reševali na način, ki ga sploh ne boste razumeli. Rezanje? Razmišljanje o samomoru? Na spletni strani do napotkov za hitro smrt, za enostaven samomor otroci pridejo v manj kot 20 sekundah. Skok s strehe, rezanje, skok z mostu ... Tako Zdenka Švaljek kot Tristan Rigler pravita, če o tem ne govorimo, to ne pomeni, da problema ni. Ali pa da bo izginil.

TOM telefon je res namenjem otrokom. Zato, da tam najdejo odgovore na vprašanja in težave. Starši, prijatelji, učitelji, mi smo TOM telefon že prerasli. Zato si vzemimo toliko časa in najprej opazujmo, sprašujmo in poslušajmo otroke. In nato tudi mi preberimo to, kar ponuja splet. Da bomo za začetek razumeli, kaj vse je ta isti splet ponudil otrokom. Ni nujno, da bomo razumeli. Bomo pa vsaj vedeli.

Da bomo znali odgovoriti, ko nas bodo 'poklicali' naši otroci. Ob dnevu TOM telefona pa zahvala vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki odgovarjajo namesto nas, pa morda tega niti ne vemo. Hvala.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
18. 05. 2018 08.48
-23
V greznico z njim, saj je to največji d..k, ki nas dela odvisne in nam omejuje zasebnost in svobodo.
nezhy123
18. 05. 2018 10.34
+22
To pa je komentar na nivoju... si sploh prebrala/a članek? Si imel/a sam/a kdaj težave s samopodobo? Želim ti da ne, zgleda pa drugače. In želim ti, da ga tvoji otroci ne bi rabili - čeprav si želim da nekateri ne bi imeli otrok.
tantadruj1
18. 05. 2018 13.55
+3
ja marsikdo ne bi smel imeti otrok. je pa res da se tega družba sploh ne zaveda. dokler ga nimaš si tarča tega očitka kar tako... lahko iznajdeš zdravilo za raka, ampak če nimaš otrok te kr ne pustijo pri miru s tem da ni ok. bolano res.
Lev07
18. 05. 2018 08.06
+54
Hvala, ker ste in želim vam, da bi telefoni čimmanjkrat zvonili!