EU volitve

Tomićeva ena od dveh vodilnih kandidatov Evropske levice

Ljubljana/Bruselj, 28. 01. 2019 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Ni.Š., V.L.
Komentarji
242

Tomićeva je postala ena od dveh vodilnih kandidatov Evropske levice na majskih volitvah v Evropski parlament. Poleg nje bo kandidiral še Nico Cue, nekdanji generalni sekretar belgijskega sindikata kovinske industrije. Medtem so v NSi sprejeli odločitev, da nosilec liste ne bo Lojze Peterle.

Evropska levica je imenovala slovensko poslanko Levice Violeto Tomić za enega od dveh vodilnih kandidatov na majskih volitvah v Evropski parlament. Poleg Tomićeve bo to tudi Nico Cue, nekdanji generalni sekretar belgijskega sindikata kovinske industrije, so potrdili v stranki Levica.  

Vodilna kandidata na listi Evropske levice so imenovali na zasedanju izvršnega odbora Stranke Evropske levice, ki je konec tedna potekalo v Bruslju. Na volitvah bodo nastopili z geslom "Za progresiven izhod iz krize. Na evropskih volitvah volite levico", poroča STA.

Violeta Tomić kandidira za mesto v Evropskem parlamentu.
Violeta Tomić kandidira za mesto v Evropskem parlamentu. FOTO: Damjan Žibert

Z vodilnima kandidatoma želi Evropska levica ljudem dati jasno izbiro, saj smo na strani tistih, ki ne sprejemamo vedno večjega protislovja med bogastvom in revščino, je ob imenovanju poudaril predsednik Evropske levice Gregor Gysi.

Levica: Drugačna Evropa je mogoča

Ali bo Tomićeva tudi nosilka liste slovenske Levice, še ni jasno. Kot je v izjavi za medije pojasnila poslanka, namreč evidentiranje kandidatov v stranki še poteka, se pa bo prijavila tudi sama.

Potrditev Tomičeve kot ene izmed vodilnih kandidatk za prihajajoče volitve daje prepoznanje delu Levice v evropskem kontekstu, so zapisali v stranki. "Nastopili bomo kot zagovornik drugačne Evrope, ki jo ne bosta rušila neoliberalizem sredine na eni strani in populizem desnice na drugi strani. Naše sporočilo je preprosto: drugačna Evropa je mogoča! To je Evropa, ki je demokratična na vseh ravneh družbe, Evropa solidarnosti in sodelovanja, za katero se borimo v Levici. Za Evropo ljudi, ne kapitala," so še zapisali.

Kandidatka iz države, ki se je soočila z zahtevno preobrazbo

V Evropski levici so v obrazložitvi izbire Tomićeve med drugim zapisali, da ima s kandidaturo Tomićeva Evropska levica na čelu kandidatov predstavnico vzhodnoevropske stranke iz države, ki se je soočila s zahtevnim obdobjem preobrazbe.

Tomićeva je namestnica koordinatorja Levice, poslanka slovenskega parlamenta in članica Parlametnarne skupščine Sveta Evrope, kjer je glavna poročevalka za pravice oseb LGBT.

Pri tem je predsednik Evropske levice Gysi poudaril, da smo zlasti v vzhodni Evropi priča konfrontaciji, ki vključuje politiko izključevanja, omejevanje svobode in državljanskih pravic. Evropska levica pred evropskimi volitvami poudarja, da je ključno vprašanje našega časa socialno vprašanje. Verodostojnost politik je v veliki meri odvisna od sposobnosti prerazporeditve bogastva v koristi revnejših razredov, preprečiti pa je treba tudi militaristično EU. Za evropsko levico je bistvenega pomena novo gibanje mladih proti podnebnim spremembam in za soočenje s posledicami napačnih političnih odločitev, je poudaril Gysi.

Peterle ne bo vodilni kandidat

Izvršilni odbor NSi je potrdil vseh osem kandidatov za evropske volitve, sprejel pa je tudi odločitev, da nosilec liste ne bo Lojze Peterle, je danes potrdil predsednik stranke Matej Tonin, poroča STA.  Še vedno pa ni znano, ali bo prvo ime na listi Ljudmila Novak, saj bo o nosilcu liste odločil izvršilni odbor na eni od naslednjih sej.

S potrditvijo, da Peterle ne bo nosilec liste NSi za evropske volitve, je Tonin prekinil dolgotrajna ugibanja o tem, kdo bo zmagovalec v tekmi med Peterletom in Novakovo. 

"Verjamem, da bo tudi Lojze Peterle videl in spoznal, da po treh mandatih v Evropskem parlamentu ne bo nič hudega, če si bo za nov mandat poskušal in prizadeval tudi s kakšnega drugega in ne zgolj prvega mesta," je dejal Tonin ob robu današnje seje DZ.

Zagotovo bo nosilec evropske liste NSi prepoznavna in kompetentna oseba, zagotavlja Tonin in dodaja: "Upam si trditi, da bo to najmočnejša lista na evropskih volitvah."

Med kandidati NSi bodo tudi nekateri poslanci, med njimi Jožef Horvat in Iva Dimic, med možnimi imeni pa se omenjata še nekdanji šolski minister Žiga Turk in nekdanji obrambni minister Franci Demšar.

Peterle in Novakova sta danes v Pen klubu ob predstavitvi knjige Evropski večeri Lojzeta Peterleta zagotovila, da med njima zaradi kandidature ni nikakršnih nesoglasij. Peterle je izrazil prepričanje, sta "z Novakovo zmagovit tandem".

Lojze Peterle
Lojze Peterle FOTO: Damjan Žibert

Vihar v stranki?

Peterle tudi potem, ko je v javnost prišlo njegovo pismo stranki, ne vidi nobene potrebe, da bi se govorilo o kakšnem viharju v stranki: "Nekateri so poskrbeli, brez podlage, za širjenje lažnih novic. Nikoli nisem rekel, da bom ustanovil svojo stranko ali da bom šel h kakšni drugi. To se lahko bere tudi v zapisniku enega od zadnjih izvršilnih odborov. Sprejel sem, da me je izvršilni odbor uvrstil na listo osmih. Finale z zaporedjem na listi je zadeva izvršilnega odbora in njihovih pogledov na kriterije, ki vodijo do rezultata," je ocenil.

"Vesel sem, da imamo v NSi konkurenco, to je za demokracijo normalno," je dejal Peterle. "Odgovornost izvršilnega odbora s predsednikom na čelu pa je, katere kriterije bodo uporabili za izbor nosilca liste," je dodal.

Pri tem je poudaril, da ves čas zastopa enaka merila - stranka naj za evropske volitve postavi ekipo, ki bo dosegla najboljši rezultat, pri tem pa niso pomembni ne koledar, ne starost, spol ali zasluge.

"Spoštujem njegovo delo, z njim se nič ne prepirava, o vsem se je mogoče pogovoriti," je zatrdila tudi Novakova, ki pa ni želela biti jasnejša v zvezi s tem, ali je zdaj kaj bolj jasno, če bo ona nosilka liste. Po njenem je pomembno, da je na koncu stranka enotna in da bo imela listo, ki ji bo prinesla največ glasov. Tudi po njenih besedah nenazadnje ni tako zelo pomembno, kdo je na listi prvi ali zadnji, saj je s preferenčnimi glasovi na evropskih volitvah ta vrstni red mogoče spremeniti.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (242)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krneka
29. 01. 2019 11.37
+1
Še en poskus skrajne levice, da zrušijo kar je desnica 60 let ustvarjala. Nimaš kaj, sosedova zemlja nam diši, nam diši.
Apostol1
29. 01. 2019 12.25
-1
krneka ....... Če gledaš Slovenijo oziroma v Jugoslavijo so napredek od leta 1959 ,to je do danes 60 let pa že začeli so takoj po koncu 2. svetovne vojne ustvarjati bodočnost predvsem komunisti in še vedno se Slovenija v zadnjih 25 letih samostojnosti niti približno ne more pohvaliti s tistim kar je bilo ustvarjeno v Jugoslaviji s komunisti , ki jo večina smatra za levico , ti pa za desnico , res si model , ki ga je težko najti pod soncem in pa še to me zanima katera je tista sosedova zemlja ,ki diši levici. če bi bil ti edini tak model na svetu ne bi bilo nobenih težav , na žalost je takih modelov preveč po svetu in s tem tudi največja cokla razvoju po vsem svetu.
krneka
29. 01. 2019 14.04
+3
Če je kdo model si to ti s tem komentarjem. A govorimo o EU volitvah ?? Sosedova zemlja je prispodoba za podjetja v lasti "sosedov" torej Akrapovičev, in vseh ostalih. Saj izjave levice tudi potrjujejo moje besede. Želja po revoluciji 1948 je očitno čedalje bolj prisotna . Kaj se je takrat dogajalo oz. dokončalo ?? Pa začni se učit zgodovino tudi v angleškem jeziku, ne pa v rdeči knjigi iz 1967 in poustvarjeni zgodovini, ki so nas jo učili do 1991. In prvo presenečenje zate bo, da se je 2.sv vojna začela 1939 in ne 1941 ! Pa še nekaj glede uspeha , lahko je "ustvarjat", če narodu najprej vzameš vse - leto 1946-1948 (nacionalizirali so vse nepremične in premične stvari )- svojci (ne vsi) so zadoščenje dočakali šele po 1991. Torej se je prej 45 let lomastilo po tuji lastnini ! In to je USPEH ? To želiš, da gre Viola zagovarjat v EU parlament ?? In da to nekdo samo pomisli (kaj šele izreče) leta 2018 je pa res premaknjen.
bossanoga
29. 01. 2019 11.36
+3
zakaj se violeta ne prijavi za snemanje horor filmov? Sigurno bi jo kje vzeli.
Rudar
29. 01. 2019 11.18
+7
Jaz še vedno mislim, da bistvene razlike med desnimi, levimi itd ni, ker vsi najbolj skrbijo zase. Se pa tudi strinjam, da je ta kandidatura katastrofa.
murinar
29. 01. 2019 11.12
+8
Cvet Slovenske NOROSTI
Devilz Pff
29. 01. 2019 10.56
+8
take rabijo v bruslju ker levici so v EU dnevi šteti.
leond1
29. 01. 2019 10.53
+7
kaj pošiljajo v bruselj levica prava katastrofa
NA LEVO ni OK
29. 01. 2019 10.49
+8
Saj ni kar za popljuvat vseh po vrsti, vendar za ta primer, pa res ne dobim vzpodbudnih besed.
optimistikus
29. 01. 2019 09.52
+17
Aijn Prenn
29. 01. 2019 09.22
+17
Ne rečem, če bi postavili unga pobata, koordinatorja (se ne spomnim priimka), tale ženska pa nima uravnovešeno podstrešje in res ni primerna.
Apostol1
29. 01. 2019 09.45
-9
Res in kdo ima ta hip po tvojem v poslanskih klopeh uravnovešeno podstrešje. Daj prosim naštej jih morda bomo prišli po obilnem smehu ,do ugotovitve , da si ti najbolj primeren za EU poslanca in če znaš igrati na orglice potem si pa kandidat številka 1 in to brez konkurence.
Aijn Prenn
29. 01. 2019 10.00
+8
Uh, ti imaš pa očitno zelo visoko postavljena merila za "uravnovešeno podstrešje", če trdiš, da med cca 90 poslanci ni nobenega "uravnovešenega" Po mojem občutku je večina kar uravnovešena, nekateri so sicer malo grimsasti, nekateri malo jajasti... Ampak tale ženska pa res izrazito izstopa po stopnji razštelanosti.
Apostol1
29. 01. 2019 10.15
-7
KulleRabba .... Hvala za odgovor ,samo jaz sem želel vseeno bolj konkretno primerjavo z Violeto ,kar se uravnovešenosti tiče in ravno to me zanima , kateri poslanci so po tvojem bolj uravnovešeni od Violete in kot kaže je to zate kar težak odgovor , če ni jih pa povej nekaj
NA LEVO ni OK
29. 01. 2019 09.15
+23
Ni čudno, da Anglija zapušča evropsko štalo , kjer so Violete ... Da Vileta odloča o življenju Evropejcev, to je nočna mora. Še posebno, če imajo možnost prilest na vrh evropske politike taki kalibri kot je Violeta tudi iz drugih državah. Potem imajo britanci resnično prav, ko odhajajo. Evropa - štala. Mene je sram in strah hkrati.
Aijn Prenn
29. 01. 2019 09.18
+3
A misliš, da je npr. tisti lafarž al kaj že je, ki je vsa leta podpihoval brexit boljši??
Silvey
29. 01. 2019 08.59
+18
Ne moreš verjeti, kako lahko pri nas taki ljudje kot je Tomićeva prilezejo tako daleč, a se to sploh kdo sprašuje!
Apostol1
29. 01. 2019 09.48
-7
Silvey .......Jaz pa ne morem verjeti , da ti ne moreš prilesti tako daleč in mi še kar delaš konkurenco pri komentiranju iz kavča.
Aijn Prenn
29. 01. 2019 08.52
+17
Katastrofa! Oziroma naravna nesreča.
solo55
29. 01. 2019 08.40
+21
Spomnim se komentarja Violete ko še ni bila poslanka, ko je dejala, da naj poslanci delajo za minimalno plačo......nikoli več nisem slišal tega komentarja odkar je poslanka????? Sedaj pa bi rada še šla v Evropski parlament.....upam, da bo držala svojo besedo in se odrekla bajnemu plačilu in delala za minimalno plačo.
kmet1
29. 01. 2019 07.49
+13
Iz "Evrope" (Belgije) sindikalist, iz Šlo pa Violetka..🤤
kmet1
29. 01. 2019 07.49
Nimasmisla
29. 01. 2019 07.44
+14
mogoče bi pa za zunanjega sodelavca poklicali Maduro
kolbek460
28. 01. 2019 22.18
-7
Z moderno levico bo Evropa dobila nov zagon ,
User416781
28. 01. 2019 22.53
+26
Thinc25
29. 01. 2019 07.37
+18
kolbek! Levica povsod dela samo štalo oz. škodo(to je dokazano)! Ali si želiš, da bo ga. Violeta delala sramoto Sloveniji, podobno kot ga. Bratuškova??
ivan res grozni
29. 01. 2019 08.48
-14
Ob dvigu fašizma je levica edino upanje za Evropo.
ivan res grozni
29. 01. 2019 08.52
-11
Levica je povsod za človekove pravice, za več sociale, za višje pokojnine, za višjo minimalno plačo; za vse kar je nočna mora desnice. Sramoto nam delajo poslanci SDS, ki slepo podpirajo Orbana, celo proti svoji evropski stranki.
Novi uporabnik
29. 01. 2019 11.49
+0
To ni prav da ljudi označiješ z fašisti brez utemeljenega razloga. Ljudje imajo drugačna mnenja in to je uredu. Samo zato ker je nekdo bolj konzervativen še ni fašist.
Mladi? Plasto
28. 01. 2019 22.05
+26
bivši maneken predsednik .... bivša igralka evropska poslanka .... bivši komedijant predsednik vlade :D ..... (pa proti šarcu nimam nič) .... ampak če to ni komedija :D
Apostol1
28. 01. 2019 22.14
-4
Še večja komedija pa je bila pred časom baklada s svečami v podporo pravnomočno obsojenemu Jovanu.
ivan res grozni
29. 01. 2019 08.55
+1
Celo amaterji bolj sposobni od Janše. Kako potem razumete britanske, francoske in nemške vodilne časopise, ki so ob zmagi Janše na volitvah zapisali: "Zmaga skrajnega desničarja, islamofoba, človeka zapletenega v številne korupcijske škandale".
piu
28. 01. 2019 21.56
+19
Nič čudno, da Britanci bežijo iz EU.....
Apostol1
28. 01. 2019 21.58
-10
Pa ne zaradi Tomičeve ali levice , dokaj beden komentar , drugega se tule ne da reči.🐑
piu
28. 01. 2019 22.02
+6
ivan res grozni
29. 01. 2019 08.57
+1
Vodja britanske opozicije Corbin je levičar!
krtofl
28. 01. 2019 20.24
-4
kaj pa jajo...zakaj on ne kandidira..
maršal Broz
28. 01. 2019 20.48
+5
Se boji, da ko bo v Bruslju, da mu Urške kdo ne 'pihne'.
dacer
29. 01. 2019 08.39
+8
Si hotu reč, da bi mu mu v tem primeru sama ušla!
ivan res grozni
29. 01. 2019 08.57
+1
Uspel bi le na Madžarskem ali v Severni Koreji.
lahunin
28. 01. 2019 20.01
+29
SAJ JE ZE VSE DOLOCENO GDO GRE ZA EVROPSKEGA POSLANCA IN KAJ IMA SLOVENIJA OD NJIH TO DA SI NAPOVNIJO ZEPE 10000 EVROV DRUGA SVICA SAJ ZA NJIH SMO SE BORILI SLOVENCI PA SMO SE VECJI REVEZI KOT SMO BILI
User416781
28. 01. 2019 22.56
-4
Bravo. Itak...khm, khm...se opravičujem...kaj si ŽELEL POVEDATI...?