Slovenija

Pahor pripravljenost vojske za delovanje v miru ocenil z dobro

Ljubljana, 20. 04. 2021 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, Tadeja Voščun
Komentarji
265

Minister za obrambo Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske, generalmajor Robert Glavaš, sta predsedniku republike in vrhovnemu poveljniku obrambnih sil Borutu Pahorju predstavila letno poročilo o stanju v Slovenski vojski (SV) za leto 2020. Za delovanje v miru je prejela oceno dobro, za delovanje v vojni pa nezadostno. Po desetletju zelo slabih rezultatov, ki so bili tudi posledica varčevanja, se nakazujejo bolj optimistični trendi, predvsem na področju števila pripadnikov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Investicije v Slovensko vojsko
    01:17
    Iz 24UR: Investicije v Slovensko vojsko
  • Izjava predsednika Boruta Pahorja o letnem poročilu o stanju v SV
    02:00
    Izjava predsednika Boruta Pahorja o letnem poročilu o stanju v SV

 

Pahor je po današnjem srečanju z obrambnim ministrom Matejem Toninom in načelnikom Generalštaba Slovenske vojske Robertom Glavašem, ki sta mu oceno pripravljenosti predstavila, spomnil na nedavni sprejem zakona o vlaganjih v Slovensko vojsko v letih od 2021 do 2026. Po besedah predsednika republike ta zakon vojski kot obrambnemu centru naše nacionalne varnosti omogoča kakovosten in vsestranski razvoj.

Pahor je ob tem povedal še, da tovrstno poročilo letos prejema že devetič, in dodal: "Po osmih letih prvič sprejemam poročilo v upanju, da se bo stanje bistveno popravilo." Dejal je, da ocene odkrito in transparentno deli z javnostjo in mu ni žal, da to kljub dobrim in slabim ocenam počne javno. "Prav je, da investiramo v Slovensko vojsko," je poudaril.

Letošnja ocena načelnika in generalštaba je, da je pripravljenost slovenske vojske za delovanje v miru dobra, za delovanje v vojni pa nezadostna. Enake ocene je SV prejela že v lanskem letu. Med glavnimi razlogi za takšno oceno sta že več let primanjkljaj kadrovskih in finančnih virov ter zastarelost opreme. 

Opremljenost SV se bo v prihodnjih letih predvidoma izboljšala po zaslugi lani sprejetega zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih med 2021 in 2026. Tudi ustavno sodišče je namreč prejšnji teden zavrnilo zahtevo opozicijske Levice za razpis referenduma o zakonu.

Dodal je, "da če kdaj, potem letos med pripadniki in pripadnicami SV prevladuje nek optimizem". "Tega upanja v to, da se stvari premikajo na bolje, ne smemo izgubiti," je poudaril. Zahvalil se je vojakom in vojakinjam ter dejal, da je ponosen nanje, "saj svojega dela ne opravljajo samo kot profesionalci, ampak kot srčni ljudje".

"Ne smemo storiti ničesar, kar bi ogrozilo neko dobrino, ki je neprecenljive vrednosti za našo domovino. Slovenija je varna država. Gre za občutek ljudi, ki so tukaj, ki vanjo prihajajo, ki jo zapuščajo. Mi smo vedno na vrhu v oceni varnosti."

Slovenija ni neposredno vojaško ogrožena, je povedal in dodal, da lahko brez te nevarnosti mirno premislimo korake za reševanje nemirnih časov, saj se mednarodno ozračje lahko hitro zaostri. "Mi kot država moramo storiti vse, da Slovenija ostane varna država." 

Tonin je v svojem nagovoru povedal, da si je, ko je prevzel ministrsko funkcijo, zadal cilj, da bo rešil kadrovsko stisko in moderniziral vojsko. Spomnil je, da mu je nekaj tega uspelo tudi izpeljati in doseči. "Trenutno kupujemo uniforme, ki so ognjevarne, obnavljamo vojašnice, nabavljamo transportno letalo, prenovili bomo tudi floto reševalnih helikopterjev," je dodal. "V tem letu smo tudi pripravili nov koncept vstopa v slovensko vojsko in odpravili birokratske ovire." Vse mlade želijo pritegniti s tem, da bodo prostovoljno služenje vojaškega roka prenovili tako, da bo za mlade privlačnejše in bo tudi bolje nagrajeno, s 3100 evri. Leta 2020 jim je prvič po dolgem času uspelo izboljšati kadrovsko sliko, je poudaril. Takoj lahko zaposlijo od 1000 do 1200 novih vojakov. 

Hitre rešitve za kadrovsko podhranjenost vojske ni, tudi ukrepi, ki jih snuje politika, bodo sadove obrodili šele v daljšem obdobju. Slovensko vojsko sestavljajo poklicni pripadniki SV ter državljani, ki sklenejo pogodbo o službi v rezervni sestavi. SV ima trenutno 6350 pripadnikov stalne sestave ter 669 pogodbenih rezervistov. 

Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja SV do leta 2025 predvideva, da bi imela stalna sestava 8000 pripadnikov, rezervna pa 2000. Minister Tonin je že ob začetku mandata napovedal ukrepe za izboljšanje kadrovske zasedbe vojaških vrst. Tako je ministrstvo za povečanje zanimanja za zaposlitev v Slovenski vojski in dolgoročno stabilno popolnjevanje struktur SV pripravilo novelo zakona o službi v SV, s katero želijo rešiti nekatera delovnopravna vprašanja.

SV skupaj z ministrstvom za obrambo ustanavlja tudi upravo za kibernetsko varnost. "Pred nami je še veliko dela," je dodal in se zahvalil vsem, ki podpirajo SV. 

Glavaš je ob podelitvi ocene izpostavil, da je že v lanskem letu povedal, da ta ocena ni zgolj odraz slovenske vojske, ampak je odraz celotnega obrambnega sistema in vlaganja države v obrambni sistem. Zavedati se moramo nujnosti investicije v SV,  je poudaril in dodal, da mora ta biti takšna, da bo vojska lahko zagotovila zadovoljivo obrambo države. Izpostavil je primanjkljaj kadra in oborožitve ter tudi nezadostno infrastrukturo. Toda v zadnjem času so vidne spremembe, ki vodijo v boljšo prihodnost vojske, je dodal. Zakon o investicijah je dologtrajen proces, toda poleg nujne nabave opreme si "moramo prizadevati tudi za pridobitev kadra". "Ponosen sem tudi na vse pripadnike in pripadnice SV, ki vsak dan motivirano in profesionalno opravljajo svoje naloge." 

"SV je tu zaradi vas in zaradi nas in bo s skupnimi napori družbe pripravljena na nove izzive," je zaključil. 

V pripravi je tudi novela zakona o vojaški dolžnosti. Predlog bi glede na osnutek, objavljen v vladnih gradivih, predvideval tudi možnost, da se ob "izrednem poslabšanju varnostnega okolja" znova uvede obvezno služenje vojaškega roka. V Levici so sicer vlado prehiteli in v parlamentarno proceduro vložili svoj predlog novele zakona o vojaški dolžnosti, s katerim predlagajo, da se naborništvo v času miru dokončno ukine.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (265)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
20. 04. 2021 21.10
+1
Slovenska vojska ima 6350 pripadnikov, od tega le še 2291 vojakov, ki jim poveljuje 2945 častnikov in podčastnikov. Število vojakov se je v zadnjih desetih mesecih zmanjšalo, število častnikov in podčastnikov pa povečalo.čudovito razmerje.vsak vojak svojega časnika,ki ima po 4000 evrov neto plače +stroški+prevoz.
setisfekšn
20. 04. 2021 20.00
+1
Kaj pa on ve o vojski da bi jo lahko ocenjeval ha ha ha! Dejte nehat s temi neumnimi protokoli
Kren1
20. 04. 2021 19.35
Mladim nabornikom bi lahko ponudili še brezplačno obvezno plavanje v bazenu. Kot glavna nalogo pa iskanje tovornjaka z maskami seveda proti denarni nagradi.
+1
NI vredno komentarja!lizika
lado-a1
20. 04. 2021 17.57
+1
Za to 'vojsko', ministrstvo zanjo in njen oficirski kader bi bilo nekaj frač že preveč opreme! So popolnoma nesposobni še porabiti. Tistih nekaj kar jih je sposobnih dajte v civilno zaščito, borata, Herr twitlerja in tonička pa opremite z že omenjenikmi fračami in jih pošljite na misijo na Kosovo! Za vedno! To je tudi vsa angažma v tujini potreben tej 'vojski'.
Walter Pravicek
20. 04. 2021 16.54
+2
REZERVNI VODNIK JNA TOVARIŠ PAHOR OCENJUJE SLOVENSKO VOJSKO.KO PA JO OCENJUJE BOLGAR SO VSI"POSRANI"OD SRAMU,KER NIČ NI V REDU!MIRNODOBSKO POMENI:TRENIRATI,Z OROŽJEM MBREZ BOJEVE MUNICIJE,Z ČIM MANJ RAZTRGANIMI ČEVLJI,HLAČAMI!A VENDAR NEKAJ MALEGA NAUČENI!NIKOLI NI DOVOLJ,ČE BI OSTALI LE NA VSVOJEM POLIGONU KJER POZNAJO VSAK GRM,DREVO ALI ZAKLON NAREJEN Z LOPATO(BAGROM)?ALI BI LE ZA KAKŠEN DAN ŠLI DALEČ V NEZNANE KRAJE V SLOVENIJE NA TAKŠEN UK?
brezveze13
20. 04. 2021 16.03
+0
to pa je pameten pahor , za delovanje v miru je vsaka vojska dobra, še več, celo brezpotrebna, drugače pa levaki če vam kaj ni jasno, vsaka država ima in mora imeti vojsko in v kolikor že to ima mora biti sodobno opremljena in sposobna ubraniti država , ali bolje da je nimamo tako da se ne napihujte okoli tega financiranja, ampak raje poglejte kako sami brez potrebe trošite denar na razne protivladne aktivnosti in preglejte kje so še kakšni drugi nesmotreno financirani viri kjer bi se lahko kaj ohranilo za kakšne druge pomembnejše stvari
palinko74
20. 04. 2021 15.39
+1
palinko74
20. 04. 2021 15.38
Melita Medved
20. 04. 2021 15.36
+1
Me zanima kako bi tale pajac ocenil delovanje pijancev med sušo ? 😂
BogiEmil
20. 04. 2021 15.35
+1
V miru dobro (3) ... torej to pomeni, da vojska še v miru ni pripravljena ... v primeru, da se kej zamučka, pride do kao vojnice ... bo ocena ... minus 1 (-1) .... torej nimamo vojske ... ? Pa, po mojem prepirčanju sem levak, za te boge desničarje, sam, če ni vojska zmeraj ocenjena odlično (5), v miru in v vojni, potem je .... š tako državo.
Walter Pravicek
20. 04. 2021 17.02
+1
BILO BI ČUDOVITO,ČE BI SE REZERVNI VODNIK JNA,TOVARIŠ PAHOR ZAHVALIL KUČANU(V CENTRALNEM KOMITEJU ZVEZE KOMUNISTOV STA SEDELA SKUPAJ),DA MU JE"ZRIHTAL"SLUŽENJE TEGA V JNA KURSA ZA REZERVNEGA VODNIKA PJEŠADIJE(PRAŠINARJI SO BILI TEDAJ IMENOVANI)V OKOLICI LJUBLJANE.ON NI BIL V BILEČI!TAM SO "MASIRALI"JANŠO,POČIVALŠKA,TER JURŠO!OSTALI VEDO,DA JIH POZNAMO,ČETUDI PRIKRITI MENIJO,DA NISO RAZKRITI!A ŠE NISO NAVEDENI!IN DANDANAŠNJI SE SRAMUJEJO RDEČE ZVEZDE?
BrNuS
20. 04. 2021 15.25
+2
Pahor je ocenjeval delajovanje vojske...prjatu, mi imamo vse skupaj toliko vojakov kot ena povprecna drzava vojaskih kuharjev. Ukvarjajte se raje z vlado, ki ima vsebolj znacaj Venezuele.
pomlad 2020
20. 04. 2021 15.19
+2
V miru ocena dobro. Katastrofa! In kakšna bi bila ocena vojske v nemiru??? Porazna!
Popeye
20. 04. 2021 15.15
+1
Najboljša! Kot prejšnja ocena NATA: Odlično v miru, nezadostno v borbi.
CIGU MIGU
20. 04. 2021 15.01
+6
in zakaj rabi vojska tanke in letala,v miru,za čiščenje in podmazovanje ali za parade po počku
BogiEmil
20. 04. 2021 15.36
Hja, mogoče boš doživel zakaj jih rabmo ....
SnowmanR
20. 04. 2021 14.59
+3
Dobro delovanje brez škornjev in NATO teroriziranjem po svetu...
barjan?ek1
20. 04. 2021 14.57
+6
Hvala bogu, da se tale mandat našega tatoojarja zvanega Barbika isteka. Jaz osebno ga ne morem več gledati kamole poslušati. Slovenski narcis erste klase. Nepomebnž na kvadrat.
RDPESA
20. 04. 2021 14.49
+5
Nimaš kaj komentirat.. Brezveze vae skupaj...
BeliRisko
20. 04. 2021 14.49
+9
Če bi bi Pahor-Barbika rekel da ni vredu bi ga Janša še isto minuto klical,zato ni upal!!!Brez hrbtenice
Frasnel12
20. 04. 2021 14.31
+4
Zakaj sploh vlagamo v vojsko raje bi denar razdelili med ljudi!!Bi bilo sigurno bolj pametno!!