Slovenija

Tonin: Če bi se to zgodilo v času Janševe vlade, bi v Ljubljani zmanjkalo koles

Ljubljana, 09. 12. 2022 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, U.B.
Komentarji
1126

Politični parket je zajel vihar spora med predsednikom vlade in ministrico za notranje zadeve. Vladna stran pravi, da pritiskov ni bilo, ministrica pa vztraja, da so bili. Gostili smo predsednico DZ, podpredsednico Gibanja Svoboda in predsednika stranke NSi. Vlada pravi, da ni šlo za pritiske, ampak izpolnjevanje predvolilnih obljub, ministrica pa, da bi se ljudstvo ob enakem dogajanju v času Janševe vlade že podalo na kolesa. Ali početje Golobove vlade spominja na poteze vlade Janeza Janše?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Klakočar Zupančičeva in Tonin o pritiskih
    13:54
    Iz 24UR ZVEČER: Klakočar Zupančičeva in Tonin o pritiskih
  • Iz 24UR ZVEČER: O političnih pritiskih nad Policijo
    03:22
    Iz 24UR ZVEČER: O političnih pritiskih nad Policijo

V večernem studiu smo gostili podpredsednico Gibanja Svoboda in predsednico Državnega zbora Urško Klakočar Zupančič ter predsednika opozicijske stranke NSi Mateja Tonina. Prva ja zatrdila, da je stranka ob informacijah ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar te vzela zelo resno. "Zato je predsednik vlade zahteval poročilo," je utemeljila. Nato je omenila pismo v. d. generalnega direktorja Policije Boštjana Lindava, v katerem je zatrdil, da se nihče od ministrov in državnih funkcionarjev, vključno z ministrico za notranje zadeve, ni vpletal v delo Policije.

Klakočar Zupančičeva: Ne za pritiske, šlo je za obljube

Zatrdila je, da bi bilo vmešavanje politike na vsebinsko delo Policije nedopustno, spomnila pa še, da morda tudi kaznivo dejanje. "Danes smo videli, da česa takega ni bilo," je še dodala in zatrdila, da je šlo pri menjavi kadrov Policije za izpolnjevanje obljub vladajoče stranke, da bo pri tistih, ki so izvajali neustavne ukrepe zoper državljanke in državljane, zahtevala odgovornost.

Predsednica DZ je dejala, da je Policija organ, pri katerem je treba spoštovati strokovnost in kompetentnost ter se znova sklicevala na menjave zaradi pozivanja k odgovornosti nad tistimi, ki so izvrševali neustavne in nezakonite ukrepe.
Predsednica DZ je dejala, da je Policija organ, pri katerem je treba spoštovati strokovnost in kompetentnost ter se znova sklicevala na menjave zaradi pozivanja k odgovornosti nad tistimi, ki so izvrševali neustavne in nezakonite ukrepe. FOTO: POP TV

Obljub se je dotaknil tudi Tonin, ki je dejal, da se je stranka Gibanje Svoboda z njimi zavihtela na oblast, saj da bo kompetentna in strokovna. "Ta primer kaže, da jim je spodletelo in da so se vse predvolilne obljube razblinile," je dodal. Nadaljeval je, da je poročilo Lindava dokaz, da je Policija na treh sestankih strokovno opozorila, naj predsednik vlade ne oblikuje svoje skupine za varovanje v kabinetu in naj to ostane v okviru centra za zaščito in reševanje, a se je Golob odločil da stroke ne bo upošteval. "Jasno je, da je bila stroka absolutno spregledana in povožena," je dodal.  Skliceval se je tudi na navedbe Lindava, da se politika še vedno vmešava v kadrovanje Policije. 

Tonin: Ne govorimo o ministrih, ampak o predsedniku vlade

Nato je nadaljeval, da je predsednica Državnega zbora v svojem prejšnjem odgovoru spregledala ključno podrobnost vprašanja premierja Goloba, saj da je v njem spraševal po pritiskih s strani ministrov, "mi pa se danes praktično pogovarjamo samo o predsedniku vlade". Kot je še dejal, je jasno, da je tisti, ki je na menjave vplival, bil predsednik vlade. 

"Predsednik vlade je prvi med ministri. Tu ni dileme," pa mu je oporekala Klakočar Zupančičeva in se sklicevala na to, da je premier želel zagotoviti strokovnost in kompetentnost Policije, ki da sta pri organu nujni.

 Na koncu pa je Tonin kot zelo pomembno izpostavil še, da se trenutni vladi manj gleda pod prste in da so nekdanjo Janševo vlado civilna družba in mediji bolj strogo nadzorovali. "Če bi se to zgodilo v naši vladi, bi v Ljubljani zmanjkalo koles," pa je še ponazoril.
Na koncu pa je Tonin kot zelo pomembno izpostavil še, da se trenutni vladi manj gleda pod prste in da so nekdanjo Janševo vlado civilna družba in mediji bolj strogo nadzorovali. "Če bi se to zgodilo v naši vladi, bi v Ljubljani zmanjkalo koles," pa je še ponazoril. FOTO: POP TV

Tonin v navzkriž poudaril, da se mu zdi pomembno prenehanje z menjavo kadrov ob vsaki menjavi vlade. "Ni pomembno, da je uradnik lojalen meni ali predsednici državnega zbora, pomembno je, da je zvest državi in kompetenten." Predlaga, da bi primer kot neodvisni organ Unije pregledalo tudi javno tožilstvo EU. 

Ob tem se je Klakočar Zupančičeva dotaknila sodbe Muženiča, saj da se mu mora omogočiti vrnitev na delovno mesto na Nacionalni preiskovalni urad. Kot je poudarila, se v stranki zavzemajo za dosledno spoštovanje sodbe. 

Tonin ji je nasprotoval, da sta ministrica, pristojna za delo Policije, in v. d. generalnega direktorja organa Goloba opozorila, da ni strokovnih razlogov za menjavo šefa novogoriške uprave. Dodal je, da je ravno tu opazen premik od slogana, da bodo v Svobodi upoštevali strokovnost. "To mora pa Policija tudi sama zaznati in potem ustrezno ukrepat," pa je besedo znova prevzela Klakočar Zupančičeva.

 Dotaknila se je tudi očitkov o menjavi pristojnosti za varovanje predsednika vlade. "Ne gre za nezaupnico policistom in policistkam, nujno je, da se oseba počuti varno," je nadaljevala. Izpostavila je, da se mora predsednik vlade počutiti varnega in da sistem varovanja, ki ga je aktualna vlada v prakso vpeljala poleti, uporablja več evropskih držav. Tonin ji je oporekal, da so policisti v varovanju profesionalci.

'V času Janševe vlade takih dokazov o vmešavanju ni bilo'

Nato je beseda znova nanesla na aktualne politične pritiske. Kot je poudaril predsednik NSi, v času Janševe vlade takih konkretnih dokazov o vmešavanju politike ni bilo. Na nadaljnja vprašanja o kadrovskih menjavah pa je odvrnil, da  o temi ne ve veliko, saj da ni vodil tega resorja. "V tem primeru pa obstajajo pisni dokazi," se je znova skliceval na pismo.

Kako pa bo nesoglasje v koaliciji vplivalo na zaupanje vladi? Golob je namreč v prvem nagovoru po državnozborskih volitvah dejal, da bo Gibanje Svoboda drugačno. Klakočar Zupančičeva meni, da jim uspeva. "Senzacionalnost, ki je prevzela okolje primera z ministrico, moramo končati. Ne gre za politične pritiske, še manj pa politično vmešavanje," je zaključila misel. 

Kot pravi Tonin, na izboljšanju dela tudi njihova stranka. "Zagotovo sta naša stranka in vlada naredili kakšno napako, se pa poskušamo izboljšati," je povedal. Na koncu pa je kot zelo pomembno izpostavil še, da se trenutni vladi manj gleda pod prste in da so nekdanjo Janševo vlado civilna družba in mediji bolj strogo nadzorovali. "Če bi se to zgodilo v naši vladi, bi v Ljubljani zmanjkalo koles," pa je še ponazoril.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

biggbrader
12. 12. 2022 09.26
+1
Kako hitro se je pokazalo (preje kot v pol leta), da je Janša pravi demokrat proti socialističnemu ostanku posameznikov iz LDS.
biggbrader
12. 12. 2022 09.18
+2
Zanimivo, Tonin je sezul Klakočarco iz rdečih čeveljcev.
MrNurmic .
11. 12. 2022 15.27
+0
Ne bluzi Kekec.kje maš kamion?
Zlatko Trebovšek 1
11. 12. 2022 10.00
+1
Taubek se boji da ga bodo razkrinkali,njega in njegove nečiste posle in zato hoče pozornost dogodkov speljati v drugom smer,toda karma ga bo dohitela.
yanay
10. 12. 2022 11.14
+6
Govori se, da bi se morala ta saga okoli Bobnarjeve dogajati bolj diskretno. Morda res. Toda, po drugi strani pa je vseeno potrebno o tem govoriti širše, saj se tako težje skrijejo prikriti nameni ob takih dogajanjih. Pogovor med štirimi očmi problema ni nikoli dokončno rešil, le prikril ga je.
son?ek11
10. 12. 2022 09.27
+0
En tonina svojo nizkotnostjo in podlostjo pa ni vreden omembe!!!
son?ek11
10. 12. 2022 09.25
+2
Tista interpelacija je bila očitno le pesek v oči!!! Zakaj jo sedaj sds in nsi tako brani!!! Smrdi do neba!!!
son?ek11
10. 12. 2022 09.23
+0
Je pa zelo sumljivo da nekdo, ki ga je prejšnja vlada na hitro vrgla s stolčka, proti njemu uvedla interpelacijo,sedaj ščiti janšiste znotraj policije!!! Tukaj res nekaj ni uredu!! Zakaj jih ščiti, koga se boji?.
son?ek11
10. 12. 2022 09.20
+0
Za bobnarco nekdo stoji ali se pa nekoga boji, ker tako suvereno skuša rušiti koalicijo!! Sama si tega ni izmislila!!!
mungus
09. 12. 2022 16.17
+2
sedaj ta crkvenjak na ful cvili....ko je bil pa v puklovi vladi si pa še prdnat ni upal....naredil vse kot mu je ta-puklasti zaukazal....res je cerkveni podrepnik...
MladInPerspektiven
09. 12. 2022 18.55
+2
nč drugega kot hijena in to pokvarjena je Tonin. Tiste igre, da se je skregal z JJ hahaha nikoli mu ne bom verjel ...tudi če bi zapustil stranko ali umrl bi nekaj imel za bregom
Karniolus
09. 12. 2022 16.11
+4
Danes sem srečen človek, ker se mi bo plača nekoliko znižala. Zavedam se, da preveliko izobilje lahko škoduje. Raje kot da se utapljam v materijalnih dobrinah opazujem ptice, ki plahutajo v zimskem vetru.
Grunf TNT
10. 12. 2022 08.49
-4
Ja je treba vračat puf ki ga je piklasti pridelal...
biggbrader
12. 12. 2022 09.21
Taubijeve pufe bojo odplačevali še pravnuki, če jih boš imel !
User300173
09. 12. 2022 16.01
+7
Tonin naj bo tiho, on res nima kaj razglabljati. Bobnarjem je zamenjala strokovnost poklica z političnim položajem ministra. Strokovnost in politika nista eno in isto, ampak precej narazen. Bobnarjem se je spustila na politično dno. Očitno ni za skupinsko delo v politiki. Iz zglednega uslužbenca je postala vaška opravljivka.
biggbrader
12. 12. 2022 09.22
+0
Aja, ker noče čistiti po nareku ?! Saj ne moreš verjeti, kam smo prišli s to pokvarjeno vlado; totalni Balkan
Nianana95
09. 12. 2022 15.19
+3
Sodelavec Bobnarjeve: ministrico rušil Črnčec @MO_RS. Golob pa naj bi se je bal tožilske preiskave Gen-I, zato - na vrhu #NPU - takoj hotel Muženiča
pekoči paradižnik
09. 12. 2022 16.39
+1
Damir, izmuzljivi duh, prikriti varuh janšizma, ki je ušel iz čudežne svetilke, sedaj straši po policiji.
andisej12
09. 12. 2022 15.19
+2
kakšne kozlarije poslušamo. agaospodje nobeden se pa ni vprašal kaj je o le te komedije. A je igra ljubezni da ministrica tako z tako vnemo hoče imeti ob sebi tako postavnega polcista ljubezen ne pozna mej
Mixsan
09. 12. 2022 15.19
+1
Ta vlada je do zdaj naredila eno veliko NIC ZA DRZAVLJANE.👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺👺
larionov
09. 12. 2022 15.34
-2
Kollerik
09. 12. 2022 15.54
+7
socialci, delat bo treba...ne samo na cukre čakat....
razumi če lahko
09. 12. 2022 15.16
+3
Volitve so mimo sedaj se bo pa začelo na polno menjavanje in nameščanje kadra o strokovnosti ne bo več ne duha ne sluh !!
jutri_pa_res
09. 12. 2022 15.12
+10
Goloba bodo v kratkem zapustili vsi, ki imajo kam iti. Ostali bodo le luzerji tipa Bratušek, Šarec, Klakočar..., ki so propadli v prejšnjih funkcijah in so sedaj ekonomsko odvisni od Goloba. Tudi SD kot celota ne bo dolgo ostal v takšni koaliciji. Pa smo mislili, da ja Janša avtokrat in izključuje...
M_teoretik
09. 12. 2022 15.11
+10
Kva je Tonin!? Ti je špegu samorefleksije poču!?
Karniolus
09. 12. 2022 15.10
-3
Ker sem volil Svobodo sem sedaj srečen in potešen. Moje življenje se je povsem spremenilo in čutim občutek toplote in zadovoljstva. Hvala ti svoboda. Všeč mi je tudi, ker so med našimi podporniki in člani tako prijazni in pošteni ljudje kot je ga. Klakočar in g. Golob. Da so nas podprli tudi ga., ki ima enkratno svileno ruto čez večino glave, da ne vzburja mimoidočih in prekrasnega temnega postavnega partnerja...Hvala Svoboda, da si!!!
M_teoretik
09. 12. 2022 15.19
+1
Karniolus
09. 12. 2022 15.25
+1
Prej sem imel občutek, da sem utesnjen in brez pravic in demokratičnih svoboščin, sedaj pa sem končno svoboden in uživam sadove blaginje!
vito
09. 12. 2022 15.38
-1
M_... Refik je shizofrenik....s 50. osebnostmi... Le ena znacajska lastnost, eno custvo je pri njem vedno isto - ljubezen do jajota
Karniolus
09. 12. 2022 16.02
-2
Zaradi Jajota čutim gnev in praznino, v prsih me duši in srce mi bije v prazno. Ptice se plašijo in gosta, gosta megla se noče in noče razbliniti. Sedaj ko sem poslušal govor ga. Klakočarjeve so se mi hemeroidi hipno zacelili in ritem srca je spet v soglasju s svobodnim ptičjim petjem.
Nimasmisla
09. 12. 2022 15.06
+0
Ja toninček hojsi je v bil Janšev pudelj tako kot ti
larionov
09. 12. 2022 15.36
+1