Slovenija

Tonin: Dokazujejo, da gredo v svoji brezidejnosti in agresivnosti lahko še nižje. Šarec: Pozni ste

Ljubljana, 28. 08. 2021 16.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Natalija Švab, STA
Komentarji
1241

Predsednik NSi Matej Tonin se je odzval na petkov protest, na katerem so se protestniki ustavili tudi pred sedežem NSi. Poudaril je, da verjame v strpno in spoštljivo politiko, da pa v družbi očitno "vsi ne delimo istih vrednot". Po njegovih navedbah si glasna manjšina domišlja, da predstavlja ljudstvo, ter ne izbira sredstev in načinov. Marjan Šarec, prvak LMŠ, ki so jo protestniki prav tako obiskali, pa pravi, da so sami že pred časom opozorili na krepitev nacizma in fašizma.

Protestniki so tokrat opozarjali na krepitev nacizma in fašizma.
Protestniki so tokrat opozarjali na krepitev nacizma in fašizma. FOTO: Luka Kotnik
Protestniki so se tudi ta petek znova zbrali na Trgu republike. Ponovno so zahtevali odstop vlade in se odpravili do poslopij političnih strank, kjer so jim izročili javne pozive, naj se tudi z dejanji izjasnijo glede podpore neonacističnim gibanjem. Opozorili so na krepitev nacizma in fašizma, ki ga po njihovem mnenju podpira politika sama.

Protestniki so se ta petek odpravili pred sedeže strank, tudi NSi. Tonin ugotavlja, da "vsakič dokazujejo, da gredo v svoji brezidejnosti in agresivnosti lahko še nižje". Kot je opozoril, so protestniki pročelje sedeža stranke "polepili s kljukastimi križi in totalitarnimi simboli", na enak način pa so uničevali tudi markacije in smerokaze na Triglav.

"Odločno moramo reči, da je dovolj nasilja in samovolje glasne in brezobrazne manjšine. To ni politika NSi in to ni vizija Slovenije, ki jo gradimo v NSi," je še izpostavil Tonin.

"Verjamem v strpno in spoštljivo politiko. Politiko, ki zna soočiti argumente in jih zmore izraziti na kulturen in dostojen način. Dogodki na Kredarici kažejo, da v naši družbi vsi ne delimo istih vrednot," je Tonin še opozoril v izjavi, ki so jo posredovali iz NSi.

Šarec: Pozni ste

Na obisk protestnikov na sedežu stranke LMŠ se je odzval njen predsednik Marjan Šarec s komentarjem "pozni ste" in poudaril, da so se na krepitev nacizma in fašizma odzvali že v začetku avgusta.

Razmišljal pa je tudi o dogajanju na Kredarici, ki v politiki in družbi tudi več dni kasneje še vedno odmeva. Obregnil se je ob komunikacijo predsednika vlade Janeza Janše. "Ni izrekel česa državniškega, temveč je uporabil nekaj najbolj zavržnega za človeka na njegovi funkciji. Zmerjal jih je, češ da so prišli iz Polja (misleč na psihiatrično bolnišnico). Zaradi take izjave bi v tujini že kdo odstopil. Najmanj, kar bi javnost od njega pričakovala, pa je opravičilo. Najprej tistim, ki trpijo za raznimi oblikami psihičnih težav (vsak od nas je lahko v hipu na tem), nato pa še državljankam in državljanom, ker je tako primitiven," meni nekdanji predsednik vlade. 

"Skratka, nikoli ne bom pristal na izenačevanje protestnikov in vladajočih, kajti oni se nikoli ne morejo "spustiti na njihov nivo", če bi se še tako trudili. Ne gre za moje politično prepričanje, temveč prepričanje, da je prav postaviti se na stran šibkejšega," poudarja.

"Zato moramo v bodoče bolj premisliti in ne skakati na prvo žogo ter postavljati nekoga v vlogo žrtve, ki to ni in ne more biti. Če ne drugega, se spomnite na to, ko boste naslednjič bentili nad zmedenimi odloki, nesramnostjo Hojsa, Kacina, zmedenostjo Kreka in popolno odsotnostjo sposobnosti pri ministrici za izobraževanje. Ali pa, ko bodo morda gostilne spet zaprte, minister bo pa lahko mirno notri. Smo pozabili? Mislim, da ne," je še poudaril Šarec in dodal, da v LMŠ po volitvah ne bodo mogli sodelovati s strankami, ki so del sedanje vlade, "saj se je nakopičilo preveč slabega". Zato pričakuje, da bodo vse stranke opozicije storile enako, če bodo imele možnost biti del vlade. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1241)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

APOKALIPSA21
05. 09. 2021 21.49
Glede na zapisano v katerih CAJTNGAH si to prebral bo držalo. Bojte se petka in to vsak teden do volitev, ker so Ljubljano zasedli HUDIČI od petka z pričetkom ob 17. 00 uri, do konca zasedbe Ljubljane v soboto ob 6.00 uri zjutraj.
Razumnež
02. 09. 2021 09.13
-1
Kako primitivni so tile protestniki. Antidemokrati.... FUUUJJJJ
Fourty Six
31. 08. 2021 13.12
+2
Od protestnikov proti vladi pričakujem, da bodo zahtevali pojasnila, koliko nas stane uvoz arabcev v Slovenijo.
zlati70
30. 08. 2021 17.37
+0
Po končani Jenullovi “orgiji” s kolesarji, zabodli dve osebi. V sozvočju z dogodki petkovih protestnikov pod vodstvom Jaše Jenulla so se pojavila namigovanja, da naj bi za dogodke bili odgovorni ravno oni, a policija zaenkrat tega še ni potrdila. Po petkovih protestih je prišlo do nasilja? Koliko ljudi je na neprijavljenem shodu policija popisala in kolikim ljudem ja napisala globo, nam s policijske uprave Ljubljana na naše vprašanje (še) niso odgovorili. Je pa, kot poroča portal Demokracija prišlo po protestu do nasilja. V noči iz petka na soboto v Ljubljani zabodeni dve osebi. Eden od njiju naj bi bil celo član znanega slovenskega narodno-zabavnega ansambla “Zlati klas” po imenu Jan Špehar, ki je bil z ostrim predmetom ranjen na Nazorjevi ulici 6. Po informacijah, ki jih je portalu Demokracija izdala policijska uprava Ljubljana, so v soboto ob peti uri zjutraj prejeli obvestilo o dveh huje poškodovanih osebah. “Po do sedaj zbranih obvestilih je na ulici prišlo do pretepa več oseb, v katerem sta bili dve poškodovani z ostrim predmetom in sta bila s kraja odpeljani v UKC Ljubljana. Njuno življenje po do sedaj znanih podatkih ni ogroženo. Druge osebe so pred prihodom policije s kraja zbežale,” so sporočili na Demokraciji. Pri tem ni odveč opozoriti obiskovalce Ljubljane, da se je ob petkih izognejo, ko petkovi protestniki zavzamejo ulice.
awontuwej
31. 08. 2021 10.20
+1
Namigovanja so se seveda pojavila v kleti na Trstenjakovi...
babica
30. 08. 2021 12.22
+0
nacizem in fašizem je v koaliciji sds,nsi smc
Borut Stari
30. 08. 2021 11.25
+0
Danes se je treba bati lubeničarjev. Zunaj so zeleni znotraj pa rdeči.Nacizem in fašizem sta pase.Protestniki, ki so predvsem žleht, te tudi njim neznane pojme napačno naslavljajo nepoučenim. Ribe se v kalnem lovijo.
zlati70
30. 08. 2021 11.21
+1
V Sloveniji imamo kar 4.673 prejemnikov družinskih borčevskih pokojnin: Poslej veste, zakaj je toliko strastnih politkolesarjev in pobožnih dražgoških romarjev Zagotovo se sprašujete od kod nekaterim takšen zagon za udeležbo na dolgočasnih borčevskih proslavah, “romarskih” pohodih v Dražgoše in za politkolesarjenje po razgretem ljubljanskem asfaltu na vrhuncu poletne turistične sezone, ko se večina razumnih hladi na morju ali v hribih. Ne gre toliko za fanatičen entuziazem ali celo za umsko omejenost, ampak za cekine. Pri nas imamo namreč kar 4.673 družinskih borčevskih pokojnin, ki se dedujejo iz roda v rod, podobno kot plemiški nazivi angleške kraljeve družine. Ob tem pa je zanimiv podatek, da je tovrstnih veteranskih družinskih pokojnin, ki jih prejemajo sorodniki udeležencev resnične vojne za Slovenijo, zgolj 230, čeravno se je 2. svetovna vojna končala pred skoraj 80 leti, vojna za Slovenijo pa pred slabimi 30 leti. Tukaj je primerjava, ki veliko pove. Posebej t.i. družinske borčevske pokojnine. V resnici gre za financiranje zvestih udeležencev Dražgoš, podmladka SD in Levice ter politkolesarjev. Velik del antijanšističnega oziroma protivladnega boja, se napaja iz “prvoborčevskih” pokojnin tistih, ki v življenju morda še videli niso puške in so celo rojeni po slovenski osamosvojitvi. Podatki se nanašajo na leto 2020, na mesec junij. Stvar je razvidna iz navedenega števila prejemnikov, ki so vzeti iz Letnega poročila ZPIZ za leto 2020. Jasno je, da so številni politkolesarji, pobožni in “fake” dražgoški “romarji” ter nekateri člani tranzicijskih političnih strank, dejansko samo družbeno-politični delavci. Da je povprečna pokojnina višja pri udeležencih NOB je posledica dejstva, da je število prejemnikov “borčevskih” pokojnin kar za 82% več, kot prejemnikov “veteranskih” pokojnin. Podatek, ki se nanaša na število prejemnikov, ter koliko denarja prejmejo ti prejemniki se nanaša na skupno število oseb, za katere je prispeval svoj delež državni proračun. V letu 2020 je državni proračun prispeval za izplačilo pokojnin udeležencem NOB 11.996.193 eur (7.953 upravičencev), za izplačilo pokojnin vojnim veteranom pa 1.501.427 eur (3.597 upravičencev). Tekočo obveznost proračuna za izplačilo teh pokojnin predstavlja razlika med zneskom pokojnine, ki bi upokojencu pripadala glede na splošne pogoje za priznanje pokojnine in zneskom pokojnine, do katerega je upokojenec upravičen po posebnih predpisih. V primeru pokojnin udeležencem NOB državni proračun mesečno prispeva za izplačilo teh pokojnin v povprečju 125,69 eur na upravičenca, v primeru pokojnin vojnim veteranom TO RS pa v povprečju 34,78 eur. Razlika v znesku, ki je obveznost proračuna med prvimi in drugimi izhaja predvsem iz dejstva, da so bili tako splošni predpisi za odmero pokojnine kot tudi posebni predpisi, ki so določali odmero pokojnine pod ugodnejšimi pogoji v preteklosti bistveno bolj ugodni, kot so predpisi, ki določajo posebne pravice vojnim veteranom TO RS.
awontuwej
31. 08. 2021 10.23
Pojavila so se namigovanja, da bo Janša zrihtal domobranske penzije, tako da boš potem zadovoljen...
Trglav
30. 08. 2021 10.15
-1
Fajonka, s takimi Nsijevci nimate kaj delati, pa če se še tako borite za njihove glasove. Ali ste kaj razmislili, da jih s takim načinom gubite na svoji strani. Tudi osebno bi bil za tako koalicijo, vendar ne pod vodstvom Tonina. Sicer pa se desničarji zavedajte, da je protestnikov več, kot je poslancev v parlamentu. Pravite, da so ti izvoljeni. So, ampak poslanci ne sledijo volji volilcev - to pa je pri nas v zadnjem času izvirna težava.
Milka Ahlin
30. 08. 2021 10.13
-1
Nič se ne poroča o dveh zaklanih v noči petkovih protestov, tile levnuharski kolesaji so postali že pravi povojni komunisti, se eno leto ni, pa že koljejo.
awontuwej
31. 08. 2021 10.26
Vemo, kdo je v Sloveniji pričel s klanjem. In tudi Sveto pismo pravi: Kdor meč izdira, pod mečem umira.
cakra
30. 08. 2021 08.46
+2
Nič se ne poroča kaj se dogaja po končanih petkovih protestih, bralci bi imeli kaj za zgražat.
jodr
30. 08. 2021 08.46
+1
Kakšni protestniki; to so razgrajači, onesnaževalci okolja, zdraharji, lenuhi,....
zoran pušenjak
30. 08. 2021 08.14
+4
Saj Šarec in njegov KUL podpira take proteste. Zato naj že enkrat utihne
kr_en_moz
29. 08. 2021 21.24
+1
Po volitvah bom prav pogrešal tega komika, Serpetinška
Walter Pravicek
29. 08. 2021 20.00
+1
Mar je Tonin mislil,da je sedež Nove Slovenije kot nekakšna Ambasada,nedotakljivo ozemlje?Kliči RKC na pomoč,Vatikan in Argentino!
popovec
29. 08. 2021 19.38
+5
Šarec, ti si ad acta.
karryn
29. 08. 2021 19.13
+4
Pravilno ste povezali stvari. Politkolesarji, pešadija KUL levice na biciklih, pod vodstvom Jaše Jenulla in Tee Jarc, sina vrhovnega državnega tožilca in hčerke visokega policijskega uradnika, spodbujajo k nasilju. V zavetju teme bodo po zgledu predvojnih in povojnih komunistov začeli napadati svoje politične nasprotnike, no, so že začeli. Mislim, da je to znak za alarm in razlog več, da je treba podpreti desno opcijo. Na levi je polom od politikov.
mali.mato
30. 08. 2021 08.31
+1
miha Sentvid
29. 08. 2021 17.46
-1
Tonin kje ti je tvoj ponos, ko s hlapčevanje Jajčeglavemu. Kako te ni sram ko z svojo akrobatiko spodrinil Novakovo. Kako si sploh upaš v oči gospe Novakove
jodr
29. 08. 2021 19.57
-2
Mila ni več niti g od gospe, odkar se peča z levaki.
son?ek11
29. 08. 2021 17.15
+3
Za božjo voljo,tonincek utihni!!!!
Perivnik
29. 08. 2021 15.18
+1
Ce so protestniki tako pošteni, kot se kažejo, naj pokažejo na svoje in svojih svinjarije, ki jih počnejo. O to pa ne. Seveda ne. Oni so bolj brezmadezni kot Bog.
Brezdelnež
29. 08. 2021 14.44
+3
kako objaviš sliko z IQ 32? slikaš Teo in Jaša