Slovenija

Tonin: Interpelacija je šibko orožje opozicije

Ljubljana, 08. 03. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
90

Ne NSi podpori interpelacije SDS je spet zatresel desnico. Janša je Toninu takoj za tem očital, da gre po poti Ljudmile Novak. Predsednik vlade Robert Golob pa, da gre pri vloženi interpelaciji za norčevanje iz težav ljudi. Nova Slovenija je ob tem napovedala tudi drugačno opozicijsko držo, in sicer tekmovanje z vlado v boljših rešitvah, kot jih predlaga vlada, in ne v kritiziranju. Kakšna bo torej nova drža Nove Slovenije, nam je iz prve roke povedal njen predsednik Matej Tonin.

"Po 10 mesecih vlade Roberta Goloba se bolj ali manj kaže, da ne bo dosegla tistega zaupanja, kot ga je dobila na volitvah. Po napovedanem letu reform bo najverjetneje to leto brez resnih reform. Zato je za prihodnost Slovenije ključno, da desna sredina na naslednjih volitvah zmaga. Zmagati pa se ne da zgolj s kritiziranjem, nasprotovanjem in rušenjem. Zato je na nas, na desni sredini, da pričnemo stvari obračati v drugo stran," je uvodoma povedal predsednik NSi Matej Tonin

Po njegovem mora Nova Slovenija s sedanjo vlado tekmovati v konceptih in predlogih ter ljudi navduševati z boljšimi rešitvami in ne s kritiziranjem. "In to je tista pot, ki jo NSi želi pokazati," je dejal. 

Na vprašanje, če se strinja z Janezom Janšo o tem, da gre z zavrnitvijo podpisa interpelacije po poti Ljudmile Novak, je Tonin dejal, da je NSi demokratična stranka, v kateri si ljudje upajo povedati stvari in ne le kimajo z glavo. Tudi zato po njegovem v stranki lahko naredijo samorefleksijo in se učijo iz napak. 

In ena izmed teh napak je vlaganje interpelacije. "Kar smo se v preteklosti naučili, je, da nima smisla vztrajati pri teh interpelacijah, ki ne dajejo pravega rezultata. In tako smo v NSi prešli iz koncepta proti v koncept za," je pojasnil.

Zakaj torej v NSi niso podprli interpelacije? 

"Razloga sta dva. Eden je ta, da vložena interpelacija ne predvideva nobenega glasovanja. Prav tako ni predvideno, da bi se ta interpelacija razvila v konstruktivno nezaupnico, kjer bi predlagali nekega drugega kandidata za predsednika vlade in skušali pridobiti glasove za sestavo druge vlade. Drugi je pa ta, da trenutna vlada uživa veliko večino in je nerealistično pričakovati, da bi takšna interpelacija uspela," je pojasnil, ob tem pa še dodal, da je interpelacija šibko orožje. 

"Interpelacija je šibko orožje opozicije. Zlasti kadar ima koalicija močno večino. In v takšnih primerih interpelacija največkrat okrepi vladno koalicijo," je dodal Tonin. 

Na vprašanje, če to torej pomeni, da se NSi v prihodnje ne bo posluževala interpelacij, je Tonin odgovoril, da interpelacije ne bodo več uporabljali za to, da bi z njo opozarjali na napake vlade. "Namesto tega bomo uporabljali priporočila vladi. Ker gre za isto razpravo v parlamentu, s tem, da se takrat konec razprave konča z glasovanjem o nekih konkretnih politikah. In tu mora tudi opozicija ponuditi rešitve, ne da samo kritizira," je še dejal. 

Tonin tako meni, da naloga opozicije ni, da vlado kritizira, ampak da ji gleda pod prste in ponudi boljše rešitve. "S kritiziranjem se volitev ne da zmagati, ampak se jih da zmagati z vizijo, v kakšno smer peljati Slovenijo," je dejal. Izpostavil je tudi, da njegova stranka ni niti vladna koalicija niti ne želijo biti kritična opozicija. "Želimo pokazati alternativo, gledati naprej in Sloveniji pokazati vizijo," je zaključil. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marcus Aureliuss
30. 03. 2023 19.40
+2
Tonin, kje je kamion z robo?
mmickica
08. 03. 2023 16.34
+2
Tonin, ti si sramota za svojo lastno stranko, za desnico pa itak. Spokaj h golobom, kamor sodis, samo ne vracaj se potem, ko se bo golobnjak sesul v prah!
Merhabap
08. 03. 2023 15.03
+7
Zbudi se dobro jutro saj ti si tako kot veter piha ni hbtenice
periot22
08. 03. 2023 14.48
+7
Tonin zaradi tebe imamo v državi samo dva reševalna helikopterja sl.vojske sram te naj bo!
joco99
08. 03. 2023 12.14
+4
Loredan kaj je zate zdrav razum.Svetovalne pogodbe in delo pri zasebniku ,požrl si svoje besede in besede leve koalicije-ljudje poglejte kaj počne koalicija to je ukradena država-sramota
jodr
08. 03. 2023 10.57
+13
Tonin, po naslednjih volitvah te ne bo več v Parlamentu.
Brakedirt
08. 03. 2023 12.17
+6
son?ek11
08. 03. 2023 10.53
+4
Kako to, da je ostrzek zahteval interpelacijo Vrečkove zaradi janezovega mavzoleja,pardon muzeja??.saj to je janezova domena?? No dolgonosi se je hotel prikupiti janezu,janez pa ni hotel njegove usluge in je sedaj sam podal interpelacijo. Kdo bi jih razumel????
joco99
08. 03. 2023 10.43
+5
Počasi-počasi pa vas ne bo vEč NSI, vaša drža je res uboga, Tonin ,če hočeš prestopit na levo pojdi v levico ali SD , ukradli ste muzej ,postavljate spomenik izbrisanim, večina je bila izdajalcev nekaj pa je bilo mogoče tudi krivice ampak kdor je želel državljanstvo ga je dobil samo tisti ki so čakali kdo bo zmagal vojno je čakal, sram me je v kakšni državi živim in vidim da jo vodijo izdajalci
lilihip
08. 03. 2023 10.33
+2
ta sds je že smešnica, užaljeni otročički ker se ni izšlo po njihovih pričakovanjih sedaj mešajo štrene. prav faj je, ker nam ni potrebno gledfat več to kislo faco od bivšega komunista JJ
iskriv
08. 03. 2023 10.25
+4
Predolgo ste rabili v NSi , da vas je doletelo razsvetljenje , da laži , potvarjanja , diskreditacije ne vodijo v dobro sobivanje ampak v razdor . Ampak tudi to nekaj šteje , da prideš do takih spoznanj . Ko bo , če bo kdaj , tako razsvetljenje doseglo SDS , takrat bo Slovenija vzcvetela . Sedaj je SDS rušilna sila napredka , morale in sobivanja !
zibertmi
08. 03. 2023 10.30
+2
z lažmi in podtikanji se daleč ali povsod pride samo vrnit se ni kam.očitno bodo počasi spregledali
son?ek11
08. 03. 2023 10.15
-2
Ha, sedaj je logar že spomnil, kdo je janez, ali mu po nareku janeza, še ne dela spomin??? Koliko časa mu je janez namenil ovčje kožo!! Logarčku postaja vroče v njej!!! Ostrzek je pa že pase!!! Konec!!!
son?ek11
08. 03. 2023 10.12
+5
Tega toninčka bo janez tako zradiral, da bi kar veselo!!! Ampak kdo bo ukinil sds??..
borjac
08. 03. 2023 10.11
+1
Dragi Tonin, Janša ti je jasno dal vedeti da te bo zamenjal, da greš po poti Ljudmile Novak, saj res čudno zveni da ti Predsednik SDS-a napove da te bo kot predsednika NSi-ja zamenjal, ampak dejstvo je da je bila Stranka NSi samostojna samo takrat ko jo je vodila Novakova, v začetku je bil Peterle, ki je bil Janšev dvorni norček z orglicami in je bil tudi norček od RKC-ja, Bajuk se je tako tesno povezal z Janšo da je praktično pozabil da je on predsednik NSi-ja in ne član SDS-a, in je stranko zapeljal v prepad, uspešno reševanje je izvedla Ljudmila Novak, ter popeljala stranko zopet v parlament, in vendar se je zamerila Janši, in ravno ti " mladi v belih srajcah z privihanimi rokavi " so jo zamenjali, pa čeprav bi stranke NSi brez Novakova praktično ne bilo več, pa so jo vseeno hinavci znotraj stranke zrušili, in sedaj ko se je Tonin malce zoperstavil Velikemu vodji Janši mu je ta v obraz povedal da gre po poti Novakove, se pravi da ga bodo HINAVCI v NSi ki pa praktično delajo za SDS, zamenjali, naslednji predsednik bo mogoče ravno iz kroga teh v belih srajcah z privihanimi rokavi, če ugibam se mi zdi Cigler Kralj čisto dovolj hinavski, lažniv in sluzast, da bi prevzel štafetno palico NSi-ja ki mu jo bo v roke predal Janša, počakajmo in bomo videli, lahko pa da bo Tonin ko bo zagustilo zopet spremenil mišljenje kot je to storil že večkrat.
Ljhdsvd
08. 03. 2023 10.10
-3
Tonin je zdaj zelo vroč
amabO
08. 03. 2023 10.07
+10
Z prihodom Logarja ,bo NSI izginila iz parlamenta,tako kot je izginila Ljudmila.
Pajo_36
08. 03. 2023 10.08
-1
Zihr bo Logar igral, da še ni slišal za Janeza Janšo. hahahaha
janezdollar
22. 12. 2023 08.23
A vseeno bo desnici veliko zmanjkalo, da dobijo volitve...simpl ko pasulj...
natmat
08. 03. 2023 10.06
+11
Še pred dobrim letom je Tonin govoril popolnoma drugače...ko je na vse pretege hvalil tedanjo vlado kako dela dobro...in da so brezupnice popolnoma brezvezne!!!
Pajo_36
08. 03. 2023 10.03
-1
Sicer pa ste kar flop stranka, če vas primerjam z UK: brexit fail, Madžarska fail: ultra inflacija, Poljska fail: prepoved splava, samo če bi bil v Nemčiji glasujem za Angelo Merkel, mogoče.
brezveze13
08. 03. 2023 10.01
-3
dvospolniki ki ne vedo kje bi sedeli, podobno se dogaja kot pred leti jugo elita ni vedela kam bi se obrnila, po domače niso imeli j...a...j...c danes jočejo o izbrisanih če prav so imeli možnost podati vlogo vendar te niso, danes jim postavljajo park v bivšem rogu in so pomembnejši od osamosvojitve slo kateri so ukinili muzej
natmat
08. 03. 2023 09.56
+7
Previdno s temi cerkvenimi podložniki...pri njih nikoli ne veš kdaj ti bodo obrnili hrbet..so grozni priračunljivci in ji zanima samo oblast in denar..ogromno denarja...
Stanko Skledar
08. 03. 2023 09.56
+6
gospod Tonin se maščuje ker ga Janša ni podprl pri njegovi interpretaciji to bo to otroški vrtec.