Slovenija

Tonin napoveduje javno objavo Janševega govora na seji Knovsa

Ljubljana, 17. 10. 2019 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalno-varnostnih služb Matej Tonin je napovedal, da bo umaknil oznako zaupno s tistega dela torkove seje komisije, v katerem govori prvak SDS Janez Janša. Ta je namreč objavo magnetograma zahteval po navedbah poslanke LMŠ Jerce Korče na Twitterju, da je na seji grozil. To je označil za laž.

V enem delu bo po navedbah Mateja Tonina govor Janeza Janše na komisiji DZ za nadzor obveščevalno-varnostnih služb (Knovs) anonimiziran, ker se je nanašal na določene aktivnosti Sove v primeru arbitraže. Teh podatkov namreč ne morejo razkriti in tudi v luči vprašanja, kdo od vpletenih ima prav, niso pomembni, je Tonin pojasnil v izjavi za medije, sklicani sicer po srečanju NSi s predsednikom republike Borutom Pahorjem na temo digitalizacije.

Korčetova nakazala na grožnje prvaka SDS

Po torkovem zasedanju Knovsa se je namreč vnel besedni dvoboj med poslanko Jerco Korče in poslancem SDS Žanom Mahničem na družabnem omrežju Twitter, ko je Korčetova nakazala na grožnje prvaka SDS. "Grožnje o padanju glav bi morale biti uvrščene na temno stran zgodovine. Pa vendar jih je slišati tudi v letu 2019. Ko je za želja po oblasti tako močna, da odpove razum in popustijo zavore," je zapisala in uporabila ključnika Knovs ter JJ.

Tonin je napovedal, da bo umaknil oznako zaupno s tistega dela torkove seje komisije, v katerem govori prvak SDS.
Tonin je napovedal, da bo umaknil oznako zaupno s tistega dela torkove seje komisije, v katerem govori prvak SDS. FOTO: 24ur.com

Janša je to označil za laž in napovedal, da bodo zahtevali umik oznake zaupnosti z njegove razprave in javno objavili magnetogram.

V zadnjih tednih odmevajo napeti odnosi med Knovsom in Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova). Začelo se je z razkritjem zaposlitve znanke premierja Marjana Šarca na Sovi. Slednja namreč Knovsu po tistem, ko je opravil nadzor na sedežu agencije, dokumentacije v zvezi s kadrovanjem ne želi predati. Prepričani so, da to ni v pristojnosti Knovsa, nadzor pa opravlja inšpektorat za javni sektor.

'Predsedniku vlade bi prijateljsko svetoval, da ko je v dvomih, raje molči' 

Tonin je sicer na Twitterju napovedal, da bodo preverili tudi zaposlitev na Sovi sorodnice njegove strankarske kolegice Ljudmile Novak. "V prihodnjem tednu bomo ponovili nadzor v Sovi v zvezi z zakonitostjo zaposlitve N.H., prav tako pa bomo preverili tudi zakonitost zaposlitve B.P.N. Enaki vatli za vse!" je zapisal.

Tonin pa z nekaterimi pravnimi mnenji vztraja, da ima Knovs pristojnost celovitega nadzora nad Sovo, ki je trenutno po njegovih navedbah onemogočen. Ocenjuje tudi, da se nadzora komisije in inšpekcije ne izključujeta.

Ob tem zagotavlja, da se Knovs ne bo poslužil pritlehnih iger, "tako kot kabinet predsednika vlade, ampak bo ta spor reševal po pravni poti". "Če tudi vlada vztraja pri nezakonitem delovanju Sove, potem je prva naslednja možnost, da o tem obvestimo celoten DZ in da ta o tem tudi razpravlja," je pojasnil in napovedal, da bodo o naslednjih korakih sproti obveščali.

"Če bi bilo več vsebinskih zadev, če bi se danes ukvarjali z zdravstveno, pokojninsko in z resno davčno reformo, bi bilo morda tudi stanje v državi precej drugačno," ob tem še ugotavlja Tonin. Po njegovem mnenju je nenavadno, da je "kabinet predsednika vlade pripravljen držati Sovo kot talca zaradi zgolj ene zaposlitve, s katero naj bi bilo vse v redu". "To je z vidika odgovornosti in državotvornosti nenavadno," je še dodal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Odzval se je tudi na sredin zapis Šarca na Facebooku, usmerjen zlasti proti njemu.

"Predsedniku vlade bi prijateljsko svetoval, da je tedaj, ko je v dvomih, ali bi nekaj povedal ali ne, najbolj varno, da molči. Vse izrečene besede so lahko zelo težke in lahko pomembno breme za vsakršno prihodnje sodelovanje," je dejal Tonin. Ker imamo politični sistem, v katerem so odvisni drug od drugega, je tako pisanje po Toninovem mnenju lahko škodljivo.

"Se pa pač že kaže, da imata Janez Janša in Marjan Šarec eno skupno stvar, in to je Damir Črnčec," je še dejal Tonin in ugotavljal, da se to očitno pozna tudi po tem, da Šarčevo pisanje postaja vse bolj podobno Janševemu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (479)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kolbek460
18. 10. 2019 17.38
+3
Reševanje vojaka Raina ,,?Tonin že 10 let hodi za Marjanom in mu nastavlja pasje bombe in mine na katere se sam ujame ,večni luzer ,,janičar,5 kolonaš ,intriger ,hinavc ki hlini vero ,
Uporabnik443897
18. 10. 2019 16.18
+2
Verjamem da je to rekel v stavku. Recimo: tako dolgo ga boste lomili in lagali, DA BODO NA KONCU PA DALE GLAVE. ....... Tu ni kaj SPORNEGA..... Da bi pa njej rekel : vase glave bodo padale, brez vzroka je pa NAROBE. Naj objavi pa da vidimo čigave glave bodo padle:)
kolbek460
18. 10. 2019 17.34
+2
Zahtevamo najprej njegovo!!!!!!!!!po bo mir v tej svetovni Sloveniji ,
RUGIEVIT
18. 10. 2019 11.01
-2
Problem je da bilo kdo pride na oblast ne naredi nič dobrega za mali narod! Levaki podpirajo kradljive kapitaliste, Desnica pa cerkev in domobranstvo! Bilo kak smo naj... Ampak vsaj desni so proti migracijam v tej obliki kot se izvajajo sedaj! Morda pa bo sreča in najde to borovnico kak ASTEROID in zaključi največjo bedarijo, kar jo je ustvarila mati narava!
ArkaMast
18. 10. 2019 11.51
+3
Levica je najbolj proti kradljivim kapitalistom.
Uporabnik443897
18. 10. 2019 16.19
+0
Vsi tajkuni ali vecina pa LEVICARJI, dej se HECAJ KJE DRUGJE :)
ArkaMast
20. 10. 2019 10.57
+1
Bavcar in Kangler res nista levičarja ljubi.
RUGIEVIT
18. 10. 2019 10.54
+0
Kdaj so bo predvajalo da slišimo!?
ArkaMast
18. 10. 2019 11.02
+3
ArkaMast
18. 10. 2019 10.46
+3
Desni terorizem.
INAZ
18. 10. 2019 10.22
+4
Sedaj se rešujejo s tem, da vsi pljuvajo po JJ in SDS. Očitno to ne deluje samo pri Zokiju. Bolan folk, ki temu naseda.
TolstojV
18. 10. 2019 08.33
+10
Kako verjeti Janši, trideset let ponavlja iste obljube. Ko je prišel na oblast pa ničesar od tega kar je obljubil ni naredil. Ko de v Ljubljanu na mitingu dere da imajo slovenski upokojenci mizerne pokojnine je pozabil, da je v času njegovega vladanja njegov pokvarjeni minister Andrej Vizjak pokradel pokojnine in hih znižal na minimum. Kangler ki je itak sramota za Slovenijo in Janša ter Podobnik so odpisani lažnjivi politikanti ki se volivcem šlepajo oz. delajo všečne na populistični način in račun težav nezadovoljstva v slovenski politiki in življenju. Če bi bila ta trojka kakor koli na oblasti bi skregali celo slovenijo prevladalo bi maščevanje, grožnje in kriminal prve vrste kot ga udejanja Kangler potem bi imeli na oblasti brezakonje anarhijo in vsi bi bili gotovi!
lycan
18. 10. 2019 08.49
-5
Hahahaha, to pa je domišljija. Kje si se naučil take pravljice pripovedovati. Mogoče bi bil zanimiv za Jankivića, za pisanje njegovega življenjepisa. Ti predlagam, da se kar javiš. No pa da poveva nekaj dejstev in da ti polepšam dan. V prvi Janševi vladi je bila rast pokojnin največja v primerjavi z vsemi vladami do tedaj in vseh vladah po njej. Za to so bili zaslužni tudi pri DeSUSu, ki so pogojevali svojo članstvo v koaliciji. Kangler, ki je po tvoje sramota je pa na pravni osnovi dokazal pristranskost Slovenskega sodstva in s tem prikazal kako pravna država ne deluje pravilno, takemu človeku lahko rečemo heroj. Me pa fascinira kako take ljudi imenuješ populiste medtem ko sedanja oblast daje le bombončke narodu in jih ne pripravlja na prihajajoče težke čase. Na vidiku ni nobene resne reforme, sedaj pa ko je minister za financ malo zaprl pipico pa so se takoj pojavile razpoke v močni levosredinski koaliciji. Pa lep dan še naprej TolstojV ;)
wolfterier
18. 10. 2019 09.43
-3
V času Janševe vlade so bile pokojnine 70% od odmere,zdaj so na 40% !!!Ne bluzite kar nekaj na pamet,levaki !
vinogradnik33
18. 10. 2019 11.04
+1
wolfterier , ne zavajaj sistem je bil tako zastavljen , da so se pokojnine obračunavale po degresivni lestvici odstotka na leto sedaj , ko je 58 %, dela pa se na tem , da se bo izenačila ženska in moška pri 63 % in sprva deset let zajema in sedaj je polna delovna doba !
Uporabnik443897
18. 10. 2019 16.21
+1
Proti levicerjem se ne da pametno pogovarjat, moras uporabit DESNICO :)
ArkaMast
18. 10. 2019 08.24
+7
Nihče ne želi slišati da je desni :)) hahaha Tonin Tonin. Pa saj sam ministriraš skrajni desnici. Od SREDINE si svetlobne milje. Ne nas farbat :))
lycan
18. 10. 2019 08.37
-5
Kaj je zate skrajna desnice? Smo zanima me, da mi bo morda bolj jasen komentar. Pa če se ti da napisat bi me zanima še če je pri nas skrajna levica. Hvala.
ArkaMast
18. 10. 2019 11.09
+5
Pri nas pa je človek označen za skrajno levega, če da premočenemu izčrpanemu človeku (beguncu, migrantu nima veze) kozarec vode in sendvič. Včasih so takim rekli kristjan. Ne vem kako je danes. A je kristjan tisti, ki želi takemu človeku na meji samo šus v glavo?!? (ampak kristjan in RKC je drugo, da ne bo pomote. Slednje je le institucija za oblast in finance)
ArkaMast
18. 10. 2019 11.12
+1
Skrajni desničar je politično usmerjen človek, ki želi smrt ljudem na begu. Bodisi ker se migrirajo zaradi vojn, podnebja, nasilja in vmešavanja velesil zaradi ekonomskih zadev ali nafte. Skrajnemu desničarju pade vse prej na pamet, le pomoč ne. In po tem se še pretvarja da je kristjan.
Intimnanega3
18. 10. 2019 08.17
-1
ahhahaha v kakšne besedne zveze se to vtikujejo. Dons pa res več ne smeš nič rečt, NIČ!
ArkaMast
18. 10. 2019 08.20
+2
Je takoj vse BRUTALNO. Samo človeka grdo pogledaš. Ala Kralj.
wolfterier
18. 10. 2019 09.44
-2
ArkaMast
18. 10. 2019 10.54
+2
Hasan
18. 10. 2019 08.17
+6
Tonin naj raje od Janše zahteva seznam na novo zaposlenih prijatlov in sorodnikov od prijatlov v letu 2013.Seveda,pa to ni možno.
KAPIBARA
18. 10. 2019 11.47
+1
oberzajebant
18. 10. 2019 08.16
+5
Šarec ima vsaj jajca in pove kar misli, Tonin pa grozi.............Tonin, ti si en luftmešalec in tebe ni bilo in nebo nkr nč.
lycan
18. 10. 2019 08.11
+3
No pa bomo videli kdo je lagal. Ne vem zakaj ampak imam občutek, da bo morala nekako Jerca Korče na koncu upravičevati svojo izbiro besed. Čeprav je Janša včasih preveč direkten moram reči, da zna izbirati pravilne besede, da se ne ujame v take pasti.
ArkaMast
18. 10. 2019 08.21
-2
wolfterier
18. 10. 2019 09.45
-2
Jerca bo morala zapustit KNOVS in odgovarjat za informiranje novinarja !!!
ArkaMast
18. 10. 2019 11.05
-1
ValterUdovernik
18. 10. 2019 07.47
+15
Dobro jutro, je gnojnica ze pripravljena? A zacnemo polivat, al se mal pocakamo?
ValterUdovernik
18. 10. 2019 07.58
+10
Pa se ena spodbudna informacija. Danes so stopile v veljavo ameriske carine na evropska vina, sire in olivno olje. Bo ostalo vec za nas.
dule100
18. 10. 2019 07.44
-11
Saj ni kdo presenečen? Levaki so navajeni lagati in krasti že od 1940 dalje!
EnKandidatDosmrtniMandat
18. 10. 2019 08.41
+2
Nekaj so se pa verjetno naučili od cerkve in desnice v 2.000 letih. Edina razlika je, da so od 1945 pa do 1991 v Sloveniji in Jugoslaviji od teh " levih kradljivcev" ostale nove šole, bolnice, ceste, tovarne... od desnice pa ofer in davki, prispevki, ki jih moramo plačevati vsi za neke namišljene teorije o bogu
KAPIBARA
18. 10. 2019 11.49
+0
Pa delavne sobote, pa ena sobota brezplačno delo, pa brezplačne delavne akcije, kljub temu, da je tujina dajala denar za izgradnjo infrastrukture.. itd..
maršal Broz
18. 10. 2019 07.36
+7
Tonin se bo danes v hlače pokakal.
šlogar
18. 10. 2019 07.09
+24
O Sovi se ne bi smelo razpravljati kot v otroškem vrtcu pa pika! Te debate so samo zaradi tega kdo bo koga in kdo je bolj pomemben! Kar pa se Janša tiče se mi zdi, da je s svojimi pesmicami dokazal, da se mu kariera v politiki počasi zaključuje. In admin, da me slučajno ne boš spet brisal, ker ga nisem užalil samo ugotavljam!
šlogar
18. 10. 2019 09.42
+1
Admin, kje si? Kako lahko nekomu očita, da ima priležnico, če to ni niti najmanj dokazano? Ali se sploh zavedaš, kaj pišeš in kaj lahko narediš družini, ki se jih takšni komentarji tičejo? Predvsem pa za ta komentar še nisem glasoval!
srebrnibreg
17. 10. 2019 21.56
+4
Meni se ime in priimek dragan krstič tako pristno in čisto Slovensko zdi kot se šika. Takšni pa seveda s vsem spoštvanjem lahko pljuvajo po tistih z juga. Mi je pa čudno, da po svojem fehtarskem idolu od tam dol po poreklu nič ne pljuva. Prej obratno. Poveličuje ga.
xyxyxyxyxyxyxy
17. 10. 2019 21.55
+17
Saj ste mojstri za ponarejanje, boste že tako uredili da bo Janša "lep in brezmadežen"
miselna policija
17. 10. 2019 21.53
+32
>> Branko Cvelbar prišel na Sovo v času prve Janševe vlade, leta 2005. Tedaj je bil namestnik direktorja Matjaža Šinkovca , ki ga je imenovala tudi prva Janševa vlada, . Oba sta bila med osrednjimi osebami slovite afere Sova, ki se je odvijala v času prve Janševe vlade. Tedaj je na čelo agencije prišel Šinkovec, ki za vodenje osrednje obveščevalne agencije ni imel strokovnih referenc, je pa imel pa člansko izkaznico SDS. Tudi Cvelbar je bil pred tem član SDS.<<.....to je starodobnik zagotovo pozabil!!
prava resni.ca
17. 10. 2019 21.46
+16
medtem pa Metka Tekavčič, dekan Ekonomske fakultete in vidna članica SD, levičarka in socialista, iz partijskih krogov, vleče 200.000 eurov letno. Pravi liberalci so naši levičarji :(
piljan
17. 10. 2019 21.51
+17
Res je,ampak hudičevo dvomim,da so vsi,ki vlečejo državni denar samo levaki.Če so,ste pa desni res brez vsake izobrazbe in totalno zabiti v zemljo.Kaj ti misliš?
srebrnibreg
17. 10. 2019 21.52
-6
To ja. Tisti desno usmerjeni pa seveda imajo samo 20.000 tisočakov na leto. Farbaj in palamudi komu drugemu ne nam.
prava resni.ca
17. 10. 2019 21.56
+12
sem liberalec, nisem desničar, ampak naša levica obvladuje daleč največ državnega kapitala in položajev, ki jih pridno črpajo
prava resni.ca
17. 10. 2019 21.58
+10
EF in FDV sta vsaj 3/4 leva, če ne še več. Vidne vloge so pa samo levičarji, Tajnikar, Kovač, Mramor,...
piljan
17. 10. 2019 21.59
+2