Slovenija

Tonin: Ne jaz ne moja mama s poslom Acrona z blagovnimi rezervami nimava nič

Ljubljana, 05. 04. 2020 14.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Alenka Marovt
Komentarji
1839

"Namen povezovanja mene, moje mame Joži Tonin, podjetja Acron in pogodbe o dobavi zaščitne opreme je zagotovo politikantski poskus nekaterih, da me oblatijo, umažejo in obračunajo z mano. Ne jaz ne moja mama s poslom Acrona z Zavodom RS za blagovne rezerve nimava nič." Tako se je na naše včerajšnje razkritje, da je Acron dobil na razpisu največji posel, kar so nekateri povezali z njegovo mamo, ki je zaposlena v Acronu, odzval obrambni minister Matej Tonin.

Obrambni minister Matej Tonin zanika, da bi z mamo imela vpliv na posel Acrona in blagovih rezerv.
Obrambni minister Matej Tonin zanika, da bi z mamo imela vpliv na posel Acrona in blagovih rezerv. FOTO: Miro Majcen

To je seznam 16 podjetij, ki so na razpisu Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve (ZRSBR) prejeli več kot milijon evrov za nabavo zaščitne opreme, večinoma mask. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Joži Tonin je od decembra 2019 na bolniškem dopustu

"Moja mami Joži Tonin je res ena izmed 200 zaposlenih v podjetju Acron. Ni pa lastnica podjetja. Ni tudi v organih nadzora ali upravljanja podjetja. Zaradi prometne nesreče, ki jo je imela 21. 12. 2019, pa je vse od takrat na bolniški in z omenjeno pogodbo ni imela nič," pojasnjuje obrambni minister Matej Tonin.

Acron je podjetje, ki zaposluje več kot 200 ljudi, leta 2018 je imelo 21,7 milijona evrov prihodkov, na trgu pa deluje 30 let. Od blagovnih rezerv je dobil tri razpise. Prvega 30. marca v višini 6,4 milijona evrov, druga dva 2. aprila za 9,6 in 19,5 milijona evrov. Skupaj torej za 29,7 milijona evrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tonin pojasnjuje: "Ker me nekateri za vsako ceno tunkajo in povezujejo s tem poslom Acrona zaradi Medresorske delovne skupine za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, ki jo je ustanovila Vlada RS in jo vodi državni sekretar na ministrstvu za obrambo, člani pa so predstavniki več drugih resorjev, naj povem, da se Ministrstvo za obrambo ne ukvarja z nabavo zaščitne opreme, prav tako se ne pogaja o cenah in ne sklepa pogodb. Vse to je v pristojnosti blagovnih rezerv ministrstva za gospodarstvo. Medresorska delovna skupina zgolj preverja izpolnjevanje tehničnih standardov ponudbe. Ponudbe, ki izpolnjujejo zahtevane pogoje, se posredujejo Zavodu RS za blagovne rezerve v nadaljnji postopek izvedbe naročila in sklenitev pogodb."

Spomnimo, vodja medresorske skupine je državni sekretar na Morsu Damijan Jaklin, član NSi.

Acron: "V konkretnem poslu dobave zaščitnih mask gospa Tonin in njen sin nista sodelovala, niti bila z njim seznanjena" 

Za vnovičen odziv smo se še enkrat obrnili na podjetje Acron, kjer pojasnjujejo, da je Joži Tonin v podjetju zaposlena skoraj 7 let, Acron pa da je v 100 % družinski lasti in upravljanju, "kar pomeni, da gospa Tonin na poslovne odločitve podjetja nima vpliva. Tudi v konkretnem poslu dobave zaščitnih mask gospa Tonin, kot tudi njen sin, nista sodelovala, niti bila z njim seznanjena." Lastnika sta vsak v deležu pol odstotka Aljaž in Manca Lampret, v 99 odstotkih je podjetje v lasti samega sebe.

V Acronu trdijo, da je njihova dejavnost tudi zastopanje podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in prodajo zaščitne opreme, med katero sodijo tudi zaščitne maske. "Poudarjamo, da posel dobave zaščitnih mask ne more biti sporen niti v primeru, če se podjetje z dobavo tovrstne opreme ne bi primarno ukvarjalo. Dejstvo namreč je, da celotna Slovenija zaščitne maske potrebuje, naše podjetje pa jih je od preverjenega tujega dobavitelja, s katerim imamo ekskluzivno pogodbo, sposobno pravočasno dobaviti."

V podjetju Acron pojasnjujejo, da posle dobave zaščitnih mask pridobivajo na različne načine. In kako so dobili 30-milijonski posel? "Pridobili smo ga na podlagi prijave na javni poziv Zavoda Republike Slovenije za blagovne rezerve, ki sodi pod okrilje Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, preko javno objavljenih pozivov Gospodarske zbornice Slovenije in preteklih uspešnih poslovnih povezav."

Še enkrat poudarjajo, da so med epidemijo Sloveniji že dobavili zaščitne maske več kot 1.000 slovenskim pravnim subjektom, ki delujejo tako v javnem sektorju: občinam, zdravstvenim domovom, kot gospodarstvu, predvsem prehrambni industriji. Roki dobave zaščitnih mask z blagovnimi rezervami so celo 14 dni krajši kot pogodbeno dogovorjeni, trdijo v Acronu.

"Posebej bi želeli izpostaviti, da je bil podjetju Acron s strani partnerja ponujen nakup večje količine zaščitnih mask, ki bi ga podjetje zaradi izjemnih globalnih potreb lahko prodalo kamorkoli, a smo se zaradi družbene odgovornosti odločil, da jih zagotovimo Republiki Sloveniji."

In še, da odziv javnosti razumejo, ker da se zavedajo možnosti potencialnega vpliva osebnih poznanstev na poslovne odločitve podjetij. "Hkrati pa zagotavljamo, da v konkretnem primeru ni šlo za takšen primer, zato smo pripravljeni javnosti nuditi vsa pojasnila in odgovore, ki jih v zvezi s tem potrebuje ali pričakuje."

Tonin je pozval KPK, da preveri zakonitost in integriteto posla z Acronom

Tonin trdi, da je Mors oziroma Uprava za zaščito in reševanje zadolžena za razdeljevanje zaščitne opreme, ki jo nabavijo blagovne rezerve, zaščitno opremo pa delijo na podlagi izraženih potreb zdravstvenega in drugih sektorjev. "Ker želim, da je zadeva maksimalno jasna, da z izpostavljeno pogodbo Acrona nimam nič, bom že danes sam pozval Komisijo za preprečevanje korupcije, naj preveri zakonitost in integriteto pri poslu Acrona z Zavodom RS za blagovne rezerve."

Za odziv smo se obrnili tudi na KPK, kjer so pojasnili, da zadeve ne morejo komentirati: ''Glede na to, da bo Komisija za preprečevanje korupcije zadevo obravnavala, je zaradi interesa postopka ne more komentirati, ne da bi bila pri tem seznanjena z vsemi relevantnimi dejstvi in okoliščinami. Komisija bo v postopku pridobila potrebno dokumentacijo in pojasnila z namenom ugotovitve morebitnih sumov kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. ''

Dodatna pojasnila so nam poslali tudi z ministrstva za gospodarstvo. Vlada RS je, kot pojasnjujejo, dne 24. 3. 2020 ustanovila Medresorsko delovno skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme. Vodi jo državni sekretar na Ministrstvu za obrambo g. Damijan Jaklin.

Skupina je v okviru svojih nalog sprejela protokol o zbiranju ponudb in nujni nabavi zaščitne opreme, ki določa, da je za izbor opreme odgovorna Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR), ki ZRSBR predloži oziroma potrdi zgolj tiste ponudbe, za katere oceni, da so ustrezne. ZRSBR nato pripravi in podpiše pogodbo z dobaviteljem ter uskladi aktivnosti za prevzem opreme v Sloveniji. ZRSBR nato opremo preda URSZR, ki poskrbi za njeno nadaljnjo distribucijo. Podpis pogodbe med ZRSBR in podjetjem Acron d.o.o. je tako kot vse ostale pogodbe potekal v skladu z dogovorjeno prakso. Ustreznost ponudbe in posledično dobavitelja je potrdil URSZR, ZRSBR pa je nato izvedel vse potrebne aktivnosti za podpis pogodbe in njeno realizacijo.

''Vse zgoraj zapisano lahko potrdimo tako s protokolom, ki ga je sprejela Medresorska delovna skupina, kot tudi s korespondenco med ZRSBR in URSZR, v kateri je URSZR pisno potrdil ustreznost podjetja Acron d.o.o. ZRSBR bo tako kot do sedaj tudi v prihodnje sklepalo zgolj pogodbe, za katere bo URSZR strokovno ocenilo, da so ustrezne'', so še dodali v službi za odnose z javnostjo na ministrstvu za gospodarstvo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1839)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drago štubljar
06. 07. 2020 13.07
+1
mama in crkva ga je naucila lagat in krast totega nsi toina fujj mrs
drago štubljar
06. 07. 2020 13.04
tonina je crkva in mama naucila krast
Beopen
13. 05. 2020 15.41
+2
Hahahahaha..... , a je to mogoče današnja ŠALA DNEVA?
tekač
11. 05. 2020 10.32
+1
Tonin, ne govori o mami, kriv je tudi tisti,ki vrečo drži....
štrekeljc
07. 04. 2020 09.29
+6
Tonin, lepo smo te opozarjali, ne z dr. J.J. v španovijo!
borec91
06. 04. 2020 15.43
+11
to lahko laze in zavaja svoje sveckote no ce bi ta firma tudi doslej se ukvarjala z nabavo zascitne opreme bi se verjel tako pa ni sans ce njegova mamica tan nebi bila med sefi tega posla nebi nikol dobili pa lazte
Simon ?olni?
06. 04. 2020 15.03
+8
Po Nataši Hribar zdaj Žan Mahnič še bolj natančno preiskuje Katjo Palčnik. Nedolžni Matej Tonin v obeh primerih drži le svečo
Smalcat
06. 04. 2020 13.56
+13
Mama dela v privat podjetju. Lastnik podjetja: Joži a lahko par miljonski posel zrihtaš? Ti bomo dal bonus 100.000€. Čaki bom sina poklicala pa vprašam. Kje tukaj problem vidite?
borec91
06. 04. 2020 15.44
+6
ABCPRAVILNO
06. 04. 2020 13.13
+14
BOGI TONIN, SKOZ GA NAPADAJO, KOT DA BI BIL V SDS, ON JE PA PRIDAN IN SE OPRAČA KOT VETER PIHA BOGI BOGI PA TAKO POŠTEN HA HA HA
Nejeverni Tomažek
06. 04. 2020 13.02
-13
Sem napisal prej lep komentar, konstruktiven, pa mi talajo samo minuse... Projekt je vreden 129 mil., vključenih prek 30 podjetij. Preverimo lastništva in zaposlene v vseh podjetjih. Al se bojite? Vun ste potegnili pac eno firmo. Če se ne bi spustili tak nizko, da obrekujete gospo... Pol pa ste res žalost. Verjetno se strinjamo, da noben politik ni čist pošten?
prašek
06. 04. 2020 13.06
+7
To je krivica , ti povem ! Hudo huda krivica !
Nejeverni Tomažek
06. 04. 2020 13.08
-9
Ni krivica, do mene se najmanj, to je pac klasično zavajanje male šole Kumrovca
prašek
06. 04. 2020 12.53
+2
Spoštovani tovariši , a se še kar pregovarjate ? Vidim da imamo že dva dni novega komentatorja @svečkar , ki je svečkarsko pameten !
Nejeverni Tomažek
06. 04. 2020 12.57
+1
prašek
06. 04. 2020 13.03
+1
Nejeverni Tomažek
06. 04. 2020 13.09
+0
janezpodre
06. 04. 2020 12.52
+5
Tonči, kaj se sprenevedaš, dobr veš, da ti 234/4 čl. Pogodbe s hudičem daje imuniteto pri vseh lopovščinah tebe in širše familije. Ob nevarnih situacijah, imaš še zmeraj na razpolago vrhovni pravosodni organ US,v katerem razsojajo vrhunski pravniki, varuhi prava in samega JJ.
JApajaDAja
06. 04. 2020 12.34
-6
bi bila opozicija zadovoljna, če odstopijo tonin, počivalšek in zakrajšek? in koga bi opozicija predlagala kot kredibilnega,moralnega? škoda, da se sami nikoli niso držali načela-bolje preventiva kot kurativa-!
piljan
06. 04. 2020 12.36
+4
A nisi ti neutralen?Zaminiva kritika za neutralnega z širokim pogledom.
Pingo99
06. 04. 2020 12.25
+15
Kar dobro se je znašla država Slovenija celotno zdravstvo bosta rešila igralničar in torbičar, ki sta kar naenkrat eksperta za zdravstvo- če verjamete v poštenost ...
krmeki
06. 04. 2020 12.17
+14
Opozicija, kje ste. To je stvar najmanj za interpelacijo in preiskovalno komisijo.
Nejeverni Tomažek
06. 04. 2020 12.19
+2
Spijo se, mamica jih še ni zbudila, ker so predolgo zvečer igrali igrce. Zato pa blodijo 😁
poneumljanje
06. 04. 2020 12.23
+7
Ajd, šc.šc sveškar spelji se že enkrat na svoj portal, ne tu smetit cele dneve !
Nejeverni Tomažek
06. 04. 2020 12.24
-8
Oooo, a si se zbudil? Končno, pol dneva je že mimo
Salah al-Din
06. 04. 2020 12.26
+6
Mal maš razmetan po dilah. Kaj so ti levi krivi, če so te pa v cerkvi zlorabljal.
Nejeverni Tomažek
06. 04. 2020 12.35
+0
Ljubljanski Snob
06. 04. 2020 12.15
+0
Grem si naredit zajtrk in umiti lase me neki srbijo po 4 dnevih neumitja.hvala za razumevanje in ostanite še naprej z nami
Ljubljanski Snob
06. 04. 2020 12.13
+24
Tonin je nesposobnež in b.... Ta ne najde niti wc ja v svojem stanovanju. Popolnoma nesposoben za ministra in tudi obnašati se ne zna. Z njim na čelu Nsi ne more pridobivati novih volilcev. Čas je da se na desnici namesto njih pojavi neka moderna urbana stranka.
Nejeverni Tomažek
06. 04. 2020 12.14
+10
piljan
06. 04. 2020 12.16
+8
Nejeverni Tomažek
06. 04. 2020 12.18
-3
Nope, strinjam se z tistim, da bi lahko zavel svež veter 😁 jaz bom desni se naprej
piljan
06. 04. 2020 12.21
+10
Potem za to navijaj,ne pa se sramotiti z branjenjem telih.Razmisli ,mogoče ti celo kapne.
Nejeverni Tomažek
06. 04. 2020 12.25
-4
Ne branim nikogar, samo odgovarjam na vaše komentarje, vam primerno
piljan
06. 04. 2020 12.32
+4
Ljubljanski Snob
06. 04. 2020 12.08
+5
Ni udarnih komentatorjev opažam samo klaso B in neke nove ki spadajo v klaso C. Klase A ki že leta in leta tukaj otresla žnable pa ni na spregled... Upam da se kmalu pokažejo da razderemo kako žaltavo kot včasih... 😋✌️Aha popravek Zoky G je tukaj zakumufliran vsaj on je še zvest portalu.
Nejeverni Tomažek
06. 04. 2020 12.11
-4
piljan
06. 04. 2020 12.13
+5
Res je,a ne ,da si z lahkoto opazil,da komentarje z tako klaso pišejo tvoji kolegi.
Ljubljanski Snob
06. 04. 2020 12.15
-1
Včasih je voyc pokal take tukaj gor... To je blo smeha uffff. Samo zaradi njega sem začel fafljat na portalu že ob 6 zjutraj. To so bli cajti. Nostalgija. Pa Lp vsem
Nejeverni Tomažek
06. 04. 2020 12.16
-4
Meni je tudi Piljana tak fajn poslušat, tip ma nore ideje 🤦‍♂️
piljan
06. 04. 2020 12.22
+6
bossanoga
06. 04. 2020 12.05
+17
Janša, sramota si za Slovenijo in za Slovence, da si tak smr.livc, da tako očitno pelješ kriminal in to s takimi, kot je ta tonin in oni tvoj lizek mahnič, pa pokvarjeni kanler in večni komunist gorenak.
Ljubljanski Snob
06. 04. 2020 12.11
+0
Res je. V svojo ekipo bi moral vzeti Poštenjak Jankovića in njegova sinova ter jim takoj odpisati še kakšnih 29 milijonov evrov pufov
piljan
06. 04. 2020 12.14
+6
piljan
06. 04. 2020 12.14
+6
Boris Kavčič
06. 04. 2020 12.25
Scorpionnn
06. 04. 2020 13.07
-1
žalostno ,da je prostor za komentarje takih provokatorjev......hvala vladni ekipi ,da so res pokazali da so za narod in delajo maximalno...
gobo
06. 04. 2020 12.05
+14
Sigurno spi še zmeraj z materjo