Slovenija

Tonin: Poljska zgled na področju modernizacije in kadrovske popolnitve vojske

Varšava / Ljubljana, 26. 02. 2021 15.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.V., Ti.Š.
Komentarji
64

Minister za obrambo Matej Tonin se je v okviru dvodnevnega obiska na Poljskem sešel s poljskim kolegom Mariuszom Blaszczakom. Poljska Sloveniji predstavlja zgled na področju modernizacije in kadrovske popolnitve vojske, ki ga nameravamo uporabiti pri krepitvi in modernizaciji Slovenske vojske, je po pogovorih dejal Tonin.

Uradni obisk ministra za obrambo Mateja Tonina na Poljskem (na fotografiji ob poljskem kolegu Mariuszu Blaszczaku).
Uradni obisk ministra za obrambo Mateja Tonina na Poljskem (na fotografiji ob poljskem kolegu Mariuszu Blaszczaku). FOTO: Posnetek zaslona
Obrambni minister Tonin je bil na povabilo poljskega ministra za narodno obrambo Mariusza Blaszczaka 25. in 26. februarja na dvodnevnem uradnem obisku na Poljskem. Obisk je bil namenjen krepitvi dvostranskega sodelovanja med Slovenijo in Poljsko na obrambnem ter vojaškem področju. Še pred današnjimi uradnimi pogovori je v četrtek Tonin v Gorlicah položil venec k spomeniku padlim slovenskim vojakom na galicijski fronti v prvi svetovni vojni, v petek pa še v središču Varšave na grob neznanega vojaka.

Ministra sta v izjavi po pogovorih poudarila dobre odnose ter sodelovanje med državama na obrambnem in vojaškem področju. Kot je dejal Matej Tonin, sta se dogovorila za oblikovanje posebnih ekspertnih skupin, ki si bosta izmenjali in delili izkušnje pri modernizaciji in kadrovskem popolnjevanju vojske ter zagotavljanju kibernetske varnosti.

Poljski minister za narodno obrambo Mariusz Blaszczak je poudaril dobro sodelovanje v okviru Nata in EU ter med drugim spomnil, da pripadniki slovenske in poljske vojske sodelujejo v okviru Natove misije Okrepljena prednja prisotnost v Latviji, strokovnjaki Slovenske vojske so prisotni tudi v okviru Nata na Poljskem. Kot je dejal, sta ministra govorila tudi o sodelovanju na področju kibernetske varnosti.

Kot so po pogovorih sporočili z Ministrstva za obrambo RS (MORS), sta ministra pregledala dosedanje obrambno in vojaško sodelovanje med državama, ki sta ga ocenila kot dobro. Redne dejavnosti potekajo na vojaških vajah, izobraževanjih in usposabljanjih ter na področju vojaške medicine in vojaške zgodovine. Strinjala sta se, da se te dejavnosti nadaljujejo tudi v prihodnje, nekatera področja pa je mogoče še okrepiti.

Minister Tonin se je poljskemu kolegu zahvalil za njihov hiter odziv v okviru oblikovanja ciljev zmogljivosti Nata, kar je omogočilo, da sta državi zamenjali cilja zmogljivosti pri mornariških zmogljivostih. Slovenija bo tako v Natove cilje zmogljivosti vključila patruljno ladjo Triglav, Poljska pa bo namesto Slovenije zgradila zmogljivost mornariškega minopolagalca. "Zelo cenimo tak pristop, saj to omogoča boljšo povezavo sedanjih nacionalnih zmogljivosti z Natovimi zahtevami, hkrati pa tako krepimo sodelovanje in solidarnost med zaveznicami," je dejal Tonin.

Ministra sta se strinjala, da bi sodelovanje v prihodnje okrepili tudi na področju izmenjave izkušenj pri zagotavljanju kibernetske varnosti, opremljanju in modernizaciji vojske ter pri izmenjavi dobrih praks glede pridobivanja kadrov, njihovega izobraževanja in usposabljanja.

Za Slovenijo so zanimive izkušnje Poljske pri vzpostavitvi tako imenovane teritorialne obrambe, ki deluje na prostovoljni udeležbi pripadnikov, opravljajo pa predvsem podporne naloge s področja zaščite in reševanja, pomoči državljanom in lokalnim skupnostim, pomoči zdravstvu pri obvladovanju epidemije covida-19 in podobno. Na ta način se profesionalna sestava poljske vojske posveča izključno vojaškim nalogam, teritorialna sestava vojske pa se maksimalno približa vsakodnevnim potrebam državljanov. Hkrati pa omenjeni sestav poljske vojske zagotavlja vezni člen med profesionalno sestavo, civilno družbo ter lokalnimi skupnostmi, kjer deluje, navajajo na Morsu. Te poljske rešitve so zanimive za prihodnji razvoj prostovoljne pogodbene rezerve in prostorskih sestavov v okviru Slovenske vojske, so sporočili.

Vojaško sodelovanje na vajah je uspešno, letos oktobra je načrtovano skupno usposabljanje v okviru vaje Disaster Relief and Military Mobility 2021, ki bo potekala v Sloveniji. Zelo dobro sodelujemo tudi na področju vojaške zgodovine, zlasti pri izmenjavi muzejskih razstavnih predmetov, kar bi želeli v prihodnje še izboljšati, izpostavljajo na ministrstvu.

Tonin je tudi poudaril, da je Sloveniji lani uspelo obrniti trend zniževanja obrambnih izdatkov, sprejet je bil novi zakon o naložbah v Slovensko vojsko do leta 2026.

V nadaljevanju sta se ministra pogovarjala o razvoju zmogljivosti obeh držav. Minister Tonin je poljskega kolega seznanil z načrti Slovenije na tem področju. Po njegovih besedah je bil lani za slovensko obrambno politiko in načrtovanje narejen pomemben preboj, saj nam je po desetletju nezadostnega financiranja uspelo obrniti trend zniževanja obrambnih izdatkov in določiti glavne prioritete ter primanjkljaje na področju obrambe. Sprejet je bil novi zakon o naložbah v Slovensko vojsko do leta 2026, ki bo zagotovil stabilno financiranje nabav in razvoj kritičnih vojaških zmogljivosti. Poljski obrambni minister pa je povedal, da ima Poljska poseben zakon, ki obrambi zagotavlja minimalen odstotek BDP za obrambo. Ta znaša 2,2 odstotka BDP, prizadevajo pa si, da bi delež povečali na 2,5 odstotka BDP, namenjenih za obrambo.

Glede sodelovanja v okviru Severnoatlantskega zavezništva sta se ministra strinjala, da s krepitvijo Natove okrepljene odvračalne in obrambne drže ter tesnejšim vojaškim sodelovanjem krepimo varnost tako v Evropi kot neposredni okolici. "Slovenija je bila med prvimi, ki so prispevali v okrepljeno prednjo prisotnost v Latviji, k čemur smo dolgoročno zavezani," je povedal minister Tonin in dodal, da za močno odvračalno in obrambno držo, ki jo implementiramo, ni alternative.

Tonin je v Wedrzynu obiskal 17. velikopoljsko mehanizirano brigado, gostitelji pa so ga seznanili s projektom in izkušnjami prenove infrastrukture, ki podpira delovanje brigade. Prenovo in modernizacijo vojaške infrastrukture načrtujemo tudi v Sloveniji. Ob tem so ministra seznanili z izkušnjami oblikovanja srednje bataljonske bojne skupine, ki je del omenjene brigade, kar Slovenija že pospešeno načrtuje v okviru modernizacije in investiranja v zmogljivosti Slovenske vojske. V preteklih letih smo že vzpostavili sodelovanje s 17. velikopoljsko mehanizirano brigado. "Sodelovanje bomo še okrepili, predvsem zaradi izmenjave izkušenj pri opremljanju in oblikovanju srednje bataljonske bojne skupine ter pripadajoče infrastrukture Slovenske vojske. Natančnejše načrte sodelovanja bosta dorekla načelnika generalštabov obeh držav," razlagajo na obrambnem ministrstvu.

V četrtek je minister v Gorlicah položil tudi venec k spomeniku padlim slovenskim vojakom na galicijski fronti v prvi svetovni vojni, danes pa še v središču Varšave na grob neznanega vojaka.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (64)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
27. 02. 2021 19.16
Tonin tak "strokovnjak" kot Janša v Izrael brez pravih strokovnjakov ali dobrih poznavalcev razmer? Je šel Tonin iskat podporo za Janšev spor z EU komisijo? Je podobno šel Janša v Izrael, da ta posreduje pri izgladitvi Janševih "norih" tvitov na račun ameriških volitev in predsednika Bidna? Globoko je Slovenija zabredla...
tona Iteb
27. 02. 2021 16.55
-1
Tonin, a krščanstvo ne temelji na ljubezni, spoštovanju in vseh dobrih vrednotah človeka? Če je temu tako, in to podpiraš, čemu za božjo voljo se zavzemaš vojsko? Če bi širil to ljubezen, vojske ne bi potrebovali!!!🍇🍇 A ja, v imenu vere so se dogajale največje morije- vojne zato potrebujete vojsko!!!🍇 tonin predstavljaš sramoto za krščansko vero!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇
borjac
27. 02. 2021 15.51
+1
Kaj se je Tonin pogovarjal o vojaških zadevah ali so mu dajali navodila o zakonu s katerim so prepovedali splav, in eno vprašanje, v čem naj nam bi bili Poljaki za zgled ???
SlobodaNE
27. 02. 2021 08.27
+0
Slovenija je ratala seljaška vzhodno evropska. Rabimo levico da nas spet modernizirajo.
Dark Knight
27. 02. 2021 10.40
+0
Levica je garant za nazadovanje in ponovno vzpostavitev nedelujočega sistema, zato ti in ostali levi spranci, ki nimate pojma kaj govorite, raje utihnite.
štrekeljc
27. 02. 2021 14.41
+2
Temni, kdo rine v Varšavski pakt? Levica ali SDS s podrepniki? Zato ti in ostali desni spranci, ki nimate pojma kaj govorite, raje utihnite.
SlobodaNE
27. 02. 2021 08.25
+0
Toninov reveček te še kam drugam povabijo razen na poljsko.
Nimasmisla
27. 02. 2021 08.11
+1
o krščanski mater če bi bil jaz župnik te ne bi spustil več v cerkev
+4
Prejšnjo krat sem na Novi24tv prečital kako neki balkanski častnik v slovenski vojski blati slovensko vojsko,policijo in mislim,da tudi vlado ter poziva k raznim uporom civiliste pa imenuje z premičnimi tarčami. Takega bolnika se mora nemudoma dati pred vojaško sodišče in v zapor saj je nevaren za državljane v kolikor pride do kakega konflikta. Tonin glede tega sploh ni posredoval tako,da se glede njega popolnoma strinjam z desničarji,da ta revež seveda ni dorasel za nekega ministra obrambe,ker dejansko niti o vojski nima nikakršnega pojma saj je niti ni služil. Skratka je res sramota na svojem položaju in bi moral nemudoma odstopiti.
Generacija56
26. 02. 2021 19.39
+4
Upam samo eno, da ta tolpa, JANŠEVA TOLPA, ne bo omogočila ameriške baze v Soveniji... Ker, potem smo vojaško zasedena država, zaradi IZDAJALCA!!!! To, kar se dogaja pod to vlado, v Sloveniji, nima primerjave tisočletje nazaj....
luciferaza060606
26. 02. 2021 19.23
+5
a ke kaj povedal o kršanski hobotnici:goriški portal, utrip Ljubljane, Portal OS, Gorenjski utrip, E Maribor, Naše zasavje , Savinjsko Šaleška, Celjski glasnik, Moja Dolenjska, E Koroška, ŠKANDAL, časopisi Demokracija, Politikis, časospis Domovina in Demokracija, in Televizija Nora 24 Tv. Medijev iz desnice kolikor hočete če še prištejemo radio Ognjiče, časopis Družina, Kmečki glas,
?ebula
26. 02. 2021 19.21
+4
Nikjer nisem zasledil, je Toninček šel na Poljsko sam ali z mamico?
Gemma 1961
26. 02. 2021 19.13
+7
Tonin a si ze naredil bazen doma
Jenkec
26. 02. 2021 19.04
+4
Toninček Jožin sinček ostani kar tam tu te tak nihče ne mara razen župnikov
stella83
26. 02. 2021 18.56
+5
Poljska? Korona pa to? Je vzel mamo s sabo?
melhijad1
26. 02. 2021 18.42
+8
a pleničke je imel s sabo za dva dneva?
Jenkec
26. 02. 2021 19.04
+3
Ne mama Joži pravi da se navaja na kahlico
luciferaza060606
26. 02. 2021 18.23
+9
Verjetno mu je povedu zgodbo, kok se mu je zgibil v državi šlepar mask in da se to Poljaku ne sme zgoditi!
majmun11223344
26. 02. 2021 18.20
+6
Od kdaj se kristjani ukvarjajo z orožjem, ki pobija brate in sestre? Vi ste čisto izgubili kompas.
Nimasmisla
26. 02. 2021 18.19
+7
Matejči čisto si zavozil bolnice pa fehtajo ljudi naj kupijo aparat za rakave bolnike nikoli več ne bom volil nsi
TROJA
26. 02. 2021 18.18
+2
Trapasta primerjava. Poljska ima povsem drugo geopolitično pozicijo + mentaliteto....
Ernest
26. 02. 2021 19.28
+1
geopolitika imajo res drugačno....mentaliteto pa pravilno....mi žal ne
Totalna Svoboda
26. 02. 2021 18.05
+7
Torej: nam so zdaj glavni zgled Poljaki, Madzarska, in Izrael. Super. Ocitno nas vladajoci pac vidijo v taki 'visoki' druzbi. Aja: Natova misija "Okrepljena prednja prisotnost v Latviji" je samo izgovor, da se zaostruje konflikt z Rusijo, ceprav je ta spor zacel NATO, ker se je navkljub Clintonovi obljubi razsiril do ruskih meja. Fora je pa v tem, da tudi najbolj ekstremni ruski nacionalisti hocejo izven Rusije samo severni Kazahstan in jugovzhodno Ukrajino. Poljaki pa kar nekaj blebecejo, butasta Evropa jim pa naseda.
tornadotex
26. 02. 2021 18.59
-1
Na žalost imajo Poljaki zelo boleče izkušnje z Rusi...
štrekeljc
27. 02. 2021 14.43
Ernest
26. 02. 2021 18.04
-4
Jah tukaj ni tople vode. 2.2% BDP za obrambo kot dajejo poljaki bi pri nas pomenilo 1 mio za vojsko vsako leto. Tam očitno nimajo dilem ali vojsko plačati ali ne.
TROJA
26. 02. 2021 18.24
+2
Ernest
26. 02. 2021 19.26
-2
Ja nevem no....Poljaki imajo pol nižji BDP na prebivalca kot mi, pa imajo za vojsko in še toplo vodo