Slovenija

Tonin: Sindikati ne morejo diktirati, kdo bo pogajalec na naši strani

Ljubljana, 03. 03. 2021 18.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predstavniki poklicnih gasilcev so želeli samoiniciativno obiskati ministra za obrambo Tonina, ki mu očitajo nespoštovanje stavkovnega sporazuma in zavračanje socialnega dialoga, a sprejel jih je državni sekretar Jaklin. Tonin je poudaril, da sindikati ne morejo diktirati, kdo bo sestavljal pogajalsko skupino ministrstva, so pa na ministrstvu vedno odprti za pogovore in dialog.

Generalni sekretar Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije David Švarc je v izjavi za medije pred ministrstvom za obrambo pojasnil, da pri današnjem obisku ne gre za klasičen protestni shod članov sindikata, pač pa za "krik obupanih nad dogajanjem v naši državi tistih, ki nas vodijo, ki kljub temu, da imajo jasno zapisane zaveze, ki so več kot le obljube, teh ne spoštujejo".

Pri tem imajo v mislih ministra Mateja Tonina, ki se kljub zavezam ministrstva za obrambo in vlade, podpisanim pred tremi leti, ni z njimi pripravljen niti srečati, je pojasnil. Spomnil je, da še vedno niso udejanjene zaveze iz stavkovnega sporazuma glede sklenitve normativnega dela kolektivne pogodbe za dejavnost poklicnega gasilstva in uveljavitev pravice do položajnega dodatka.

Zato so se odločili, da danes samoiniciativno pridejo na ministrstvo, pri čemer so pričakovali, da jih bo Tonin "v skladu z vsemi normativi socialnega dialoga" sprejel ter z njimi dorekel način realizacije podpisanih zavez, ki jih je minister dolžan udejanjiti, je poudaril Švarc. Ob tem je spomnil, da je bila praksa Toninovih predhodnikov drugačna in so bili vsi pripravljeni na socialni dialog.

Ministrstvo za obrambo z reprezentativnimi gasilskimi združenji vodi reden dialog, je ob robu današnjega obiska v Kranju povedal minister Matej Tonin.
Ministrstvo za obrambo z reprezentativnimi gasilskimi združenji vodi reden dialog, je ob robu današnjega obiska v Kranju povedal minister Matej Tonin. FOTO: Miro Majcen

Na ministrstvu za obrambo omenjene očitke zavračajo in poudarjajo, da so ves čas pripravljeni na dialog s sindikatom. V sindikatu pa so zavračali pogovore z državnim sekretarjem Jaklinom, ki ga je za to pooblastil minister, so zapisali na ministrstvu. V sindikatu navajajo vrsto neutemeljenih očitkov, tako o nespoštovanju stavkovnih zahtev kot zavračanju sindikalnega dialoga, trdijo na Morsu.

"Ni tako, gre preprosto povedano za laž," pravi Švarc. Poudaril je, da so Tonina in ministrstvo od oktobra lani petkrat pozvali k srečanju in nadaljevanju pogajanj, zadnji odgovor pa prejeli novembra lani. Takrat jih je Jaklin obvestil, da nadaljevanje pogajanj ni mogoče, dokler o tem ne odloči vlada. Kot je dejal, sami nimajo težav glede pogovora z nekom, ki ima mandat za pogajanja.

Čeprav so danes pričakovali pogovor s Toninom, pa so vendarle privolili v pogovor z državnim sekretarjem. Na srečanju so se po navedbah ministrstva dogovorili, da bodo poklicni gasilci pisno podali predlog za pogovore, na ministrstvu ga bodo preučili, na tej podlagi pa se bo čim prej vzpostavil socialni dialog.

Tonin: Z gasilskimi združenji imamo reden dialog

"Današnji zaplet je nastal zaradi tega, ker se je sindikat poklicnih gasilcev želel dobiti izrecno z mano, kljub temu da smo v ekipi dogovorjeni, da se s sindikati dobivata državna sekretarja," pa je v izjavi za medije dejal Tonin, ki se je danes mudil na obisku pri kranjskih gasilcih. Kot mu je sporočil Jaklin, bodo pogovore z gasilci nadaljevali, zato Tonin tudi ne vidi težav.

Njihova stavkovna zahteva je po Toninovih besedah, da vsi profesionalni gasilci dobijo dodatek za vodenje. Medtem pa ministrstvo meni, da vsi do tega niso upravičeni, ker vsi ne vodijo intervencij. "Tukaj smo na različnih bregovih, ampak z dialogom lahko vedno pridemo do rešitev. Pri nas so jim vrata vedno odprta. Sprejeli jih bomo tudi v prihodnje. Morajo pa razumeti, da sindikati ne morejo diktirati, kdo bo na naši strani pogajalec," je dejal minister.

Tudi sicer je Tonin danes pojasnil, da ministrstvo vodi reden dialog z reprezentativnimi gasilskimi združenji. V svojem mandatu se je minister trikrat dobil s predstavniki gasilske zveze in trikrat s predstavniki poklicnih gasilcev, prav tako redno odgovarjajo na njihove pozive in predloge, je navedel.

"Slovenske gasilce izjemno spoštujem, delajo velike stvari in na ministrstvu smo dolžni poskrbeti za to, da jim zagotavljamo ustrezno opremo in pogoje dela," je še dodal. Spomnil je, da so letos povečali sredstva za tehniko in novo opremo, prav tako so društvom zagotovili dodatna sredstva. Sicer pa je po njegovem mnenju na mestu tudi vprašanje izstopa gasilcev iz enotnega plačnega sistema.

Koronavirus pasica november
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
28. 05. 2021 09.46
Nikar ne kritizirajte Toninčka, on se jezi na gasilce zato ker mu niso hoteli očistiti in napolniti novega bazena, pa kamiončka mu niso oprali, človek se lahko samo čudi kako lahko neodrasel otrok kot je Toninček lahko postane obrambni minister, tam se upravlja z težkimi milijoni, verjetno je sedaj malce popustil, ker mu mamica zaradi zdravja ne more več toliko pomagati kot mu je do sedaj.
Stanko Paradiž
04. 03. 2021 21.42
Kljukec nima pojma in se zato ne sestaja s sindikatom. Bebec.
sinhron
04. 03. 2021 13.24
+2
Toliko arogance , kot jo je pokazal Tonin v tej oddaji , premore samo do dna pokvarjen človek ! Niti enkrat ni pogledal sogovornika ampak je gledal vstran povsem odstotno , ko je odgovarjal na vprašanja so bili ti odgovori polni sarkazma in laži . In to naj bi bil človek , ki naj bi zagovarjal krščanske vrednote ? Nsi je popeljal v obliko podružnice SDS IN PO POTI RAZKROJA !
zibertmi
04. 03. 2021 10.09
+2
Ob gledanju POP tv in oddaje 24 ur minister za vojsko Matej Tonin izjavi, kako je že 30 let gasilec Datum rojstva: 30. julij 1983 (starost 37 let) PA TA ČLOVEK SPLOH VE KAJ POMENI BITI GASILEC.
Pobrskaj po svoji pameti
04. 03. 2021 09.54
S svojim nastopom v odaji je sam pokazal kako resno namero je imelo ministrstvo za realizacijo že dogovorjenega in na nadaljna pogajanja. Če bi bilo temu tako, nebi deskriditiral nasprotne strani ampak bi podtregel z dejstvi. Tako pa je govoril o vseh drugih stvareh, samo o bistvu ne. Tipično politična fora. Ko nimaš kaj povedat napadi nasprotno stran in prodajaj meglo... Obetajo se veliki evropski projekti na tem področju, z ogromno evropskih sredstev g. Tonin, pa se pripravljate, da si boste spet basali v žepe.
zibertmi
04. 03. 2021 09.37
+1
saj se ne gre kdo bo pogajalec ,gre se za vašo ignoranco na vseh področjih.pa nespoštovanja že izpogajanih kriterijev
resslovenka
04. 03. 2021 09.28
+0
Tonin je bil sinoči zaloten na laži. Amen. Tipičen politik! 😎
borjac
04. 03. 2021 09.21
+1
Tonin je mamin sinček, ki se trudi da bi igral vlogo odraslega človeka, vendar mu to ne uspeva, gasilci so kategorija ljudi, ki v težkih ujmah največ pomagajo narodu, in za to ker ljudem zmeraj stojijo ob strani ko jih potrebujemo, so z strani ljudje najbolj pošteti, in ta Toninček ravno na njih uganja svoje frustracije neodraslega otroka, bedak neodrasli, k mami pojdi pa prstek posesaj.
cakra
04. 03. 2021 08.37
-1
Gasilci se borijo za te pravice od leta 2017 in v 3 letih Cerarjeve in Šarčeve vlade niso dosegli nič, kljub visoki gos ....rasti... sedaj ko je kriza je vse narobe da jim v 5 mesecev ni uspelo
Hope2021
04. 03. 2021 08.31
+0
Tonin, gotof si.
InaB
03. 03. 2021 21.52
+1
Dodatek za delo na terenu od 500 fo 800 € na mesec. Nikoli nimajo dovolj
natmat
03. 03. 2021 21.17
+4
Tonin misli da še vedno živi v srednjem veku kot vsi njegovi prodajalci megle !!!
mungus
03. 03. 2021 21.16
+0
GLAVNO DA IMAJO fari TEMELJNI DOHODEK 700.-evričev ZA NEDOLOČEN ČAS...za gasilce pa že bo če bo še kej ostalo....far -gasilec....kdo rešuje ...premoženje in življenje...far ali gasilec....res smo skregani sami s sabo tonićića pa nagonit delati!!!
komarec
03. 03. 2021 21.15
+1
Toninko k spovedi bo treba, upam, da bo pokora prava.
indal
03. 03. 2021 21.07
+2
Tonin LAŽNIVEC!
ina5785
03. 03. 2021 20.50
+6
Ti dolgonosi lažnjivi kljukec se ZOPET zapletaš! Slišala sem dve tvoji izjavi, vsaka drugačna, ti demagog!, ki si bil v LAŽNI anketi tako visoko, da me je zvilo!!! Vedela sem, da mora biti nekaj narobe. Večina naroda te NE mara, ker si tako lažnjiv - zmuzljiv, pa še rit.liznik da mu NI para!!!!
boss2
03. 03. 2021 20.46
+11
Tonin,še malo,pa se boš pogajal samo še z mamo
yanay
03. 03. 2021 20.42
+8
Tonin misli, da je že namestnik Janše in se v skladu s tem tudi tako obnaša. Ignorantsko!
iga_biba
03. 03. 2021 20.33
+6
Idi raje mamci, vodenje ministrstva pa prepusti drugim.
bojer
03. 03. 2021 20.26
+10
Diktirati ne morejo, lahko pa izrazijo željo po kompetentni in verodostojni osebnosti za pogajanja s katero bi lahko sodelovali. Vsi moramo vedeti, da so trenutno gasilci tisti, ki so vredni zaupanja za razliko od množice drugih bodisi društev ali še koga...
borjac
03. 03. 2021 20.57
+2
Mogoče pa gasilci niso dovolj "ISKRENI", da bi jim dali tista dva peneza.