Slovenija

Tonin: V ozadju potekajo dogovori o novi koaliciji in mandatarju

Ljubljana, 13. 01. 2020 16.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik NSi Matej Tonin ne komentira ocen prvaka SDS Janeza Janše, da se bo v prihodnjih tednih pokazalo, ali lahko pride do oblikovanja nove vlade. Je pa povedal, da pogovori o alternativnih koalicijah med nekaterimi koalicijskimi in opozicijskimi strankami ves čas potekajo. V SMC in SAB, ki bi utegnili biti del pogovorov, so brez komentarja.

Janez Janša je v oddaji Politično na Televiziji Slovenija v nedeljo ocenil, da je sedanja vladna koalicija klinično mrtva. Kot možnost vidi sestavo koalicije, ki bi preprečevala škodo in na primer skrbela za črpanje evropskih sredstev. Ali je kdo dovolj ambiciozen, da sestavi novo vlado, pa naj bi se po Janševi oceni pokazalo v naslednjih tednih.

Matej Tonin ni želel napovedovati, kdaj bi do tega lahko prišlo, v pogovorih za potencialno novo koalicijo, v katerih sodeluje tudi NSi, pa ne vidi nič slabega. "Če si v politiki in če želiš državi kaj dobrega, moraš imeti vrata ves čas odprta in pogovore ves čas ohranjati," je dodal.

Janša je prepričan, da trenutni koaliciji ni več pomoči.
Janša je prepričan, da trenutni koaliciji ni več pomoči. FOTO: POP TV

"Tisti, ki se zavedamo, da nam dragocen čas beži, da nas čakajo resne naloge, in ne opravljanje tekočih poslov, iščemo potencialno boljše rešitve," je pojasnil.

Tudi o mandatarju so se po njegovih besedah veliko pogovarjali, nekaj je že bilo dorečenega, a "dokler nimaš 46 glasov zagotovljenih, je to brezpredmetno in kurjenje ražnja, ko je zajec v gozdu". Ocenjuje pa, da dovolj glasov ne morejo dobiti v naslednjih tednih. Stvari se namreč po Toninovih navedbah zelo počasi odvijajo, ker za oblikovanje drugačne vlade potrebuješ 46 glasov, ki pa jih opozicija sama nima.

Interes koalicijskih strank pa je po Toninovih besedah premosorazmeren od dogajanja vladi. "Bolj kot so nezadovoljni, večja je pripravljenost za novo koalicijo," je dejal in še ocenil, da so zelo nezadovoljni.

Sicer pa meni, da so najboljša rešitev predčasne volitve, ker bi se karte na novo premešale, "najbolj preprosto bi bilo sklepati nove koalicije, stvari bi bile veliko bolj čiste". A so po njegovih besedah v tem razmišljanju bolj kot ne sami, saj si velika večina v DZ še ne želi predčasnih volitev.

Tonin je še opomnil, da bi kakršna koli potencialna nova vlada v tej sestavi DZ imela šibko večino. "Še vseeno pa je šibka večina vlade, ki ve, kaj hoče in želi nekaj narediti, boljša kot manjšinska vlada, ki opravlja tekoče posle," je prepričan Tonin.

Janševe navedbe je danes komentiralo še nekaj strank. Poslanka LMŠ Jerca Korče je zatrdila, da ta manjšinska vlada ni klinično mrtva, pač pa deluje. Po njenem mnenju gre pri Janševih izjavah za destabilizacijo in vzbujanje negativizma, kar ni nič novega že od začetka mandata.

"Naša naloga je, da delamo in tako bo tudi v prihodnje. Kaj se bo dogajalo, pa je stvar članov koalicije in vseh, ki so odgovorni do države," je prepričana Korčetova. Vlada je po njenih navedbah odvisna od vsakega koalicijskega partnerja in zunaj koalicijskih glasov, predvsem pa od tega, ali je predlog, ki pride v parlament, dovolj dober, da dobi podporo.

V ozadju naj bi celo potekali pogovori o Šarčevem nasledniku.
V ozadju naj bi celo potekali pogovori o Šarčevem nasledniku. FOTO: Miro Majcen

Izjave, da pogovori o novi koaliciji ves čas potekajo, jih v LMŠ po besedah poslanke ne skrbijo. "Mi delamo, to je naša dolžnost. Kaj se drugi pogovarjajo, pa so njihovi scenariji in želja po tem, da se politično destabilizira ta prostor, ki očitno trenutno deluje preveč dobro in ga je treba počasi uničevati," je še dejala.

Predsednik DZ in predsednik SD Dejan Židan Janševe izjave gleda predvsem kot velike želje, da bi nekdo drug predsedoval Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta. A bo po njegovem mnenju aktualna koalicija kar dobro predsedovala.

"Če bomo tudi v prihodnje razumeli, kako se pogajati, kako to realizirati in drug v drugem videti sopotnika, in ne nasprotnika, ima ta koalicija lepo možnost, da pripelje Slovenijo do rednih volitev," meni Židan.

Skupaj bodo po njegovem mnenju zmogli početi koristne stvari. Po Židanovih besedah namreč ne držijo navedbe nekaterih, da sedanja koalicija dela le še nujne stvari, saj da je sprejela proračuna in pripravlja zakone, ki bodo izboljšali življenje ljudi v Sloveniji.

Koordinator Levice Luka Mesec pa je danes v izjavi v DZ povedal, da ne sodelujejo v nobenih pogovorih o oblikovanju druge koalicije. Aktualna koalicija pa je po njegovih besedah lani imela priložnost, da je drugačna od prejšnjih vlad in da izvaja socialno politiko, ki krepi blaginjo za vse, ne le za peščico.

Naštel je zaveze, ki so jih imeli v sporazumu z vlado. "A ker ga koalicijske stranke niso bile pripravljene udejanjati, smo na žalost dobili le še eno vlado brez vizije", je povedal Mesec. Vlada si bo usodo po njegovih besedah pisala sama. Ugibanja o pogovorih za novo koalicijo so se sicer pojavila že v zadnjih mesecih lanskega leta.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (674)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ArkaMast
15. 01. 2020 11.13
+3
Desnica je pač nesposobna. Kakor koli. Tudi če rečemo da jih je Šarec namudril. Če so se pustili njemu, bi se tudi drugim v svetu npr. Če ne morejo premagati kakor pravijo, citiram "komika, klovna" po tem ne morejo premagati nikogar v EU, ne širom sveta. So pač slabi pogajalci morda.
ArkaMast
15. 01. 2020 11.04
+1
Desne vlade še dolgo dolgo ne bo. Na levici in sredini se pojavljajo novi in novi obrazi z določenim potencialom. Eni z večjim, drugi manjšim. Na desni pa ne. Edino Mahnič je, pa še ta je zapravil ves potencial, zaupanje. Janša pa je nezamenljiv, in okoli njega daleč nič, boh varuj imeti konkurente. Partija, totalna. Ni jim pomoči. Za to ponavljajo napako, ki jih je stala mandata. Ta napaka pa je: nonstop žaljenje, blatenje sopolitikov, pa magar v tujini, v svetu. To narod zameri in politiki. S takimi ni nikomur treba sodelovati. Ni ne dolžan, ne željan, ne neumen.
pesnitev
14. 02. 2020 11.03
ArkaMast imaš prav! Žalitve, blatenja, sovražni govor=značilnost SDS
mosqito
14. 01. 2020 16.41
-5
Mora bit pa Šmarčana urng strah predsedovanja EU. Bi moral na instrukcije k JJ, samo ne vem, kako bi sledil JANŠI.... 5 popravcev pa to. Verjetno misija nemogoče, glede dojemanja in nadgradnje ...tako kot mbt z Android 3.
mosqito
14. 01. 2020 16.33
-3
Al je ŠAREC že zrihtu drugo službo, svoji ljubimki. ? Baje bosta skupaj pr Dipo.
wolfterier
14. 01. 2020 16.18
+9
Nekam pogosto je Tonin v medijih,nekaj spet kuhajo strici,nje.
pesnitev
14. 02. 2020 11.04
Upajmo, da bo Ljudmila Tonina malo za ušesa zgrabila!
piu
14. 01. 2020 15.53
-2
vsi bi se pogovarjali z mimiko brez komentarjev.....
gekados
14. 01. 2020 15.26
-1
Na zalost deluje v slo le korupciji in nesposnezi, to pa deluje s polno paro.
?ebula
14. 01. 2020 15.20
+3
Tonin in Jajo imata težave že zdaj, kaj bo šele poleti ko pritisne vročina.
Ost1234
14. 01. 2020 15.19
+3
Bogi ta Janša ... Svetilnik mu je crknil še preden je vlak zapeljal v tunel ... Od 50+ mu je ratal en sam velik minus ...Ta človek res trpi ...Zadnjič je na nacionalki ves bled široko odprtih oči apatično stremel v prazno in haluciniral o nekem mrtvem telesu, ki mu Jelinčič nudi umetno dihanje ... Ježeš, ježeš, ..... Sem se bal, da bo morala voditeljica še pred koncem poklicat reševalce ... Res je bogi ... Tako pomemben , pa tako osamljen kot Robinson Crusoe čakajoč odrešitve na otočku sredi Atlantika ... Brez Petka ....
Castrum
14. 01. 2020 15.25
+1
Če bi se pridno v šoli učil bi vedel, da se Robinzonova avantura dogaja na otoku v karibskem morju ne pa sredi Atlantika 😜😜😜
wolfterier
14. 01. 2020 16.19
+2
pesnitev
14. 02. 2020 11.06
Ja, ampak ga je iskrica upanja obudila iz apatičnosti, a mu ni pomoči...
mosqito
14. 01. 2020 15.06
-1
Tale Šarčeva obubožana kamarila, ki je hotela oblast na vsak način, je proizvedla več afer, kot pa zakonov. Edino kar je uspelo , populistično zapravljanje denarja in neskončno nakladanje.
prašek
14. 01. 2020 15.08
+3
Več kot mesec dni smo čakali na tvojega favorita ......... Pa ni znal in ni zmogel ☺☺☺
ArkaMast
14. 01. 2020 15.20
+2
Janša še sestaviti ni mogel vlade, kaj bi šele počel v njej?! ... Razočaral me je. ..... Ni mogel izkušen, prekaljen politik, je pa za to naredil novinec. Čau bau mijau
wolfterier
14. 01. 2020 16.20
+4
Kartelni dogovor luzerjev je preprečil sestavo normalne vlade.Zdaj pa imamo cirkus.
nicor
22. 01. 2020 11.18
+1
Ki ga zganjajo tisti nesposobni, ki niso mogli sestaviti vlade.
prašek
14. 01. 2020 15.04
+1
Spoštovani tovariši, a sem kaj zamudil ? Je Tonin že mandatar ? Kaj pa Mah nič nič ????
optimistikus
14. 01. 2020 14.55
+10
Kakšna nova vlada neki, ni nobene potrebe, če pa že potem bi bile boljše predčasne volitve kjer bi naj dobila Šarčeva stranka preko 50% da bi še enkrat dokazal da zna in zmore, morajo se pa vprašati tisti kaj bi bilo z njimi ko nikoli več nebi prišli do poslanskega stolčka in teh nebi bilo malo.
nicor
22. 01. 2020 11.18
+1
ArkaMast
14. 01. 2020 14.54
+7
Moramo pa vsaj priznati. Od novih obrazov ni moč toliko pričakovati, kot nam je dal Šarec. Zaželeni ali nezaželeni, dejstvo da morajo tudi mlajši poprijeti za politiko. Tako kot v vsaki stroki. Eni v penzijo, drugi noter. Da nov obraz našiša stare prekaljene politične mačke pa da misliti?! Vsekakor si zasluži to vlogo. Ima potencial.
tron3
14. 01. 2020 14.40
+3
A si boste že enkrat priznal sam seb, ta bel pa ta rdeč, da so Vaš ta lublen voditeljni podn od podna naroda. Kaj čte to je pač resnica kruta.
puspan
14. 01. 2020 14.13
+12
Janšek pa res ne more iz svoje kože. Jaz mu že danes dam svoj glas samo, da ostane kot mandatar vlade v senci. Ampak samo za pusta, če bo dalj časa, bo spet samo škodo delal, kot vedno.
Maks Novak
14. 01. 2020 13.54
+1
Vsi politiki ne glede na stranko so pokvarjenci,edini interes vseh obdržati stolčke za vsako ceno in nadaljevati krajo in razprodajo Slovenije.
Pal?ek Smuk
14. 01. 2020 13.33
+10
Tonin je tako pokvarjen, da si clovk niti mislit ne more.Revcek bi rad v vlado ,ker to je zadnje kaj bo ostalo od te stranke.Nikoli vec v parlament,ritoliznezi!!!
vinogradnik33
14. 01. 2020 14.25
+13
Tonin bi rad bil v sredinski stranki , potem mora zamenjati stranko in poglede , kajti konzervativna desna stranka , kot je NSi nikdar ne more biti sredinska , ker ima preveč zaostale poglede ! Tonin bi rad bil celo predsednik vlade , kar pa upam se ne bo nikdar uresničilo !
wolfterier
14. 01. 2020 16.23
+3
Toninček sredinček,kučanov sinček je predviden za mandatarja,s štirimi poslanci,hehehe !
Pal?ek Smuk
14. 01. 2020 17.26
+6
korintos23
14. 01. 2020 13.29
+0
Nekaj se čuje da bo v novi vladi SDS, SLS, Desus in Nsi. Še pomnite tovariši kako so toti že enkrat harali, kako se je tedaj haralo, paralo in kradlo?
mosqito
14. 01. 2020 13.57
-6
puspan
14. 01. 2020 14.18
-8
Če bodo zbrali dovolj glasov, zakaj pa ne, saj smo v demokraciji. Za tvojo kapaciteto v glavi nepojmljivo, kajne korintos. No od mene ne dobi glasu. Ne bi bilo pa nič narobe, če bi bil mandatar Tonin, bo vsaj enkrat pokazal, kaj je v njemu. Zame je Šarec še vedno najboljša opcija, če mu ne bodo soflirali pod pritiskom iz Kučanovega hleva.
wolfterier
14. 01. 2020 16.24
+0
V Toninčku je sredinček.Kučanov.pušpan
Transformerji
14. 01. 2020 13.27
-3
Fotografija je enaka kot pred nekaj tedni: Tonin se pogovarja s Kučanom!
mosqito
14. 01. 2020 13.20
-3
Levi Talibani vsi v en glas tulijo in berejo, kar so jim za današnji datum v SD in LMŠ društvu zaukazal. Na podjemnih pogodbah???
mosqito
14. 01. 2020 13.29
-2
Ej bravo... tole si pa dober povedu,, posledice so vidne.