Slovenija

Tonin: V pogajanja s Fidesom bi se moral vključiti premier Golob

Ljubljana, 14. 02. 2024 14.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V NSi opozarjajo, da je stanje v slovenskem zdravstvu tako resno, da so ogrožena človeška življenja. Zato od premierja Goloba pričakujejo vključitev v pogajanja s sindikatom Fides, meni predsednik stranke NSi Tonin. NSi sicer zopet predlaga spremembo zakonodaje s koriščenjem vseh razpoložljivih zdravstvenih kapacitet, tudi zasebnih.

Predsednik stranke NSi Matej Tonin je na novinarski konferenci spomnil na opozorila zdravnikov, da se lahko v prihodnjih dnevih in tednih zaprejo celotni bolnišnični oddelki in porodnišnice, saj bo zdravniškega kadra ob umikih soglasij za nadurno delo premalo.

"To bo pomenilo, da se bo še dodatno podaljšal čas za postavljanje diagnoz, podaljšal se bo čas za zdravljenje, številni bodo zaradi tega tudi umrli," je opozoril.

Matej Tonin
Matej Tonin FOTO: Bobo

Tonin meni, da bi morala vlada Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides ponuditi možnost, da vzpostavi svoj plačni sistem v okviru iste mase plač. S tem ne bi ogrozili zahtev drugih zaposlenih v javnem sektorju.

Na vprašanje, kako bi ob Fidesovih konkretnih zahtevah za dvige plač lahko plačna masa ostala enaka, je odgovoril, da bi se lahko del dodatkov prelil v osnovne plače, denimo dodatki za dežurstva prek noči ter ob vikendih in praznikih.

Če se pogajata dva, mora do dogovora priti tako, da vsak malo popusti, je poudaril. Zagotovo bodo morali tudi zdravniki pri svojih plačnih zahtevah malenkost popustiti, je dodal. A ključna je po njegovem mnenju kredibilnost pogajanj, ki šepa, zato je nujno, da se v pogajanja vključi predsednik vlade Robert Golob.

Odzval se je tudi na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), po katerih kljub odpovedi nekaterih posegov in pregledov v času stavke statistika za zdaj ne kaže povečanega števila čakajočih. Njihovo število se je celo nekoliko zmanjšalo.

Ambulanta
Ambulanta FOTO: Shutterstock

Tonin je poudaril, da so odzivi ljudi, s katerimi imajo neposreden stik, drugačni. Pravijo, da mnogo težje pridejo do svojih zdravstvenih storitev. "Si bom drznil malo podvomiti v to statistiko," je povedal.

Na novinarski konferenci je sicer povedal tudi, da so poslanci NSi v parlamentarni postopek vložili predlog k dopolnitvi zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Z njim želijo po Toninovih besedah popraviti 80. člen in s tem odpraviti dva "birokratizma".

Kot prvega je navedel stanje, v katerem Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zavarovancem v tujini v nekaterih primerih plača tudi zdravljenje pri zasebnikih, ne plača pa zdravljenja pri slovenskih zasebnikih. "Druga nelogičnost pa je ta, da ZZZS slovenske državljane raje pošlje na bolniške kot pa na zdravljenje," je dejal.

Zato v NSi predlagajo koriščenje vseh zdravstvenih kapacitet, tudi izven državnega sistema, da bi ljudje čim prej prišli do zdravljenja. Tako bi prihranili tudi pri nadomestilih za bolniške odsotnosti, za katere ZZZS po Toninovih navedbah letno nameni 700 milijonov evrov. Del tega denarja bi bilo bolj koristno porabiti za zdravljenje, je prepričan.

Zanikal je, da gre za ukrep v podporo zasebništvu, saj da se bodo ljudje lahko sami odločili, pri katerem ponudniku bodo opravili zdravstveno storitev.

NSi je sicer podobne spremembe v aktualnem sklicu DZ že želela uveljaviti prek novele omenjenega zakona. A je ta pred mesecem dni zaključila parlamentarno pot, saj je na odboru DZ za zdravstvo zanjo glasovalo pet opozicijskih poslancev, proti pa je glasovalo 10 poslancev koalicije.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

son?ek11
15. 02. 2024 11.14
+2
Tonincek naj raje išče izgubljen kamion in pusti politiko pri miru!! Naj gre nazaj med ministrante
Oko sokolovo
14. 02. 2024 21.37
+0
Živimo v razburljivem obdobju svobode cenzure svobode govora.
Oko sokolovo
14. 02. 2024 21.21
-3
Z zanemarjanjem zdravstvenega sistema je golob storil enaka ali celo večjo napako, kot mogoče janša v covid situciji.
Oko sokolovo
14. 02. 2024 21.14
-2
Vlada povzroča enako škodo, če ne celo večjo, z zanemarjanjem zdravstvenega sistema, kot prejšnja vlada s covid situacijo.
Oko sokolovo
14. 02. 2024 21.07
-4
Vlada povzroča enako, če ne celo večjo škodo, z zanemarjanjem zdravstvenega sistema, kot prejšnja vlada s covid situacijo.
Apostol1
14. 02. 2024 21.07
+4
Tonin naj bo raje tiho. In mimo grede povedano , do sedaj to sploh niso bila pogajanja ampak čisto izsiljevanje FIDESA . Skratka želja večine državljanov je , da vlada temu izsiljevanju ne bo popustila in to je edino pravilno.
jutri_pa_res
14. 02. 2024 18.58
+8
Ni problem Slovenije, da ne bi mogli nahraniti najrevnejših. Problem Slovenije je, da ne moremo nahraniti najbogatejših.
Špinača
14. 02. 2024 18.53
+5
mamin sin, se ti paniko delaj!? naj se spravijo delat za ves cirkus in posledice je kriv fides.
Predlagatelj
14. 02. 2024 18.44
+3
Najbrž nimam dovolj informacij, da bi razsojal o tej stavki zdravnikov. Me pa zanima, če kdo bolj pozna odgovore na naslednji dve vprašanji: Ali gre za pogajanja ali za izsiljevanje? Ali je namen stavke rušenje demokratično izvoljene vlade? Na prvo vprašanje poznajo odgovor pogajalci. Če FIDES pri ničemer ne popusti, ne gre za pogajanja. To pa terja odgovor na drugo vprašanje. Ali je njihov cilj rušenje vlade? Ta zahteva, da se v pogajanja vključi predsednik, že potrjuje domnevo, da gre za rušenje vlade. Država ima organe, ki informacije imajo ali jih lahko pridobijo. Prav bi bilo, da se na to vprašanje odgovori državljanom. Cilj "Rušenje vlade" daje povsem drugo (pravno) dimenzijo tej stavki. Menim, da državljani moramo dobiti odgovor na vprašanje: "Ali je cilj stavke rušenje na volitvah izvoljene vlade?"
Oko sokolovo
14. 02. 2024 21.13
-1
Vlada povzroča enako, če ne celo večjo škodo, z zanemarjanjem zdravstvenega sistema, kot prejšnja vlada s covid situacijo.
iskriv
14. 02. 2024 18.33
+4
Tonin ni sposoben dojeti , da to kar počnejo Fides in zdravniki niso pogajanja ampak izsiljevanje vlade , pri čemer imajo za talce vse državljane ! PV se nima kaj vmešavati v to greznico zavesti zdravnikov , za to je pooblaščena skupina pogajalcev in to morajo doumeti tudi v FIDESU , KI RAZPIHUJE SOVRAŠTVO DO ZDRAVNIKOV !
son?ek11
14. 02. 2024 18.29
+3
Ta dolgonosi antipatični, napihnjeni, z IQ nekje med lopato in krampon se vtika v prav vse,,razume ne pa nič!!!!
komarec
14. 02. 2024 18.04
+3
Toninjo kako s kamionom in maskami, se je že dobu?
Zorkey
14. 02. 2024 17.59
+1
Če Golob popusti tej izsiljevalski golaz.., bo izgubil vso kredibilnost volilcev. Desni pa naj plačujejo zasebnike in privat šole, če jim je ljubše.
Nidani
14. 02. 2024 17.55
+0
Tonin, seveda potrebuje Slovenija tvoj nasvet... 🤣😂
24ur cenzura komentarjev
14. 02. 2024 17.50
+2
Hahaha a ni Golobar prevzel taktirko zdravstva v svoje roke? Nekam ni se najboljše to izšlo
bohinj je zakon
14. 02. 2024 17.44
+6
Samo Tonči lahko doseže uskladitev.
džonborno
14. 02. 2024 17.41
+9
Štrajki dobivajo nov pomen: na cesti so tisti, ki imajo odlične plače, ker sicer tvegajo, da bo kdo mislil da so zadovoljni! Bolje preventivno pokazati zobe in zahtevati še več! In tako imamo pred parlamentom zdravnike, sodstvo, šolnike ter ostale lastnike vikendov na Krku, trgovke z 700 evri pa si lahko ogledajo stavko na poročilih ob 10.00 ker prej ni možno!
vvvilice
14. 02. 2024 17.40
+13
Če nekdo pri polni skledi noče opravljat svojega dela in s tem ogroža življenje in zdravje drugih, potem je kazensko odgovoren.
vvvilice
14. 02. 2024 17.39
+5
Najbolj življensko ogroženi so zdravniki, saj s svojimi sedanjimi plačami ne morejo niti živet niti umret.
vvvilice
14. 02. 2024 17.38
+5
Če je stanje življensko ogrožujoče, potem naj zdravniki, ki niso življensko ogroženi postorijo vse, kar lahko, da življensko ogroženim pomagajo.