Slovenija

Tonin: Sprejemam politično odgovornost, da sem za vojake kupil najboljšo opremo

Ljubljana, 01. 10. 2022 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ali bo prevzel politično odgovornost za 70-milijonsko odškodnino, ki jo bomo zaradi razdrtja pogodbe o nakupu oklepnikov boxer plačali davkoplačevalci? Je Janšev oproda in si tudi zato poslanci NSi v aferi Glupi davki v parlamentu niso upali glasovati za razrešitev Andreja Vizjaka, čeprav je javno govoril, da ga stranka ne podpira, ali mladi up na desnici, ki lahko NSi potegne iz Janševega objema? Izginuli tovornjak z zaščitno opremo v času covida, neposrečena kampanja za novačenje v Slovensko vojsko, zapleti z nabavo zaščitne opreme v času korone, odnos z Ljudmilo Novak, ki je za razliko od njega javno kritizirala Janševo vladanje v času, ko je v njem sodelovala stranka, katere predsednik je, in nenazadnje ... ali je Nova Slovenija skriti adut, ki lahko ob morebitnem odhodu Levice iz koalicije obdrži vlado Roberta Goloba na oblasti brez velikih težav? Veliko izzivov za Mateja Tonina.

Na vprašanje, ali prevzema politično odgovornost za plačilo 70 milijonov evrov, ki jih bomo davkoplačevalci plačali iz proračuna, ker je podpisal pogodbo o nakupu boxerjev, vlada pa jo je razveljavila, je predsednik NSi Matej Tonin v oddaji Ena na ena najprej povedal, da je v takem oklepniku enajst vojakov, Slovenija pa svoje vojake od leta 1997 pošilja na različne misije, da po svetu zagotavljajo mir. "In ko to oklepno vozilo zapelje na mino, če ni ustrezno oklepljeno, se žal zgodi lahko, da ti vojaki pridejo domov v krstah, " je pojasnil in poudaril, da sprejema politično odgovornost, da je za slovenske vojake skupaj z vlado nakupil najboljšo opremo z najboljšo zaščito, kar so jo lahko slovenskim vojakom zagotovili. 

Matej Tonin v oddaji Ena na ena
Matej Tonin v oddaji Ena na ena FOTO: Aljoša Kravanja

"Ker v vseh teh letih, ko so bili slovenski vojaki na različnih misijah, smo imeli srečo, lahko potrkam, ampak narava vojaškega poklica je pač taka, da se lahko zgodijo tudi tragični dogodki," je dejal Tonin in pojasnil, da če "takrat v Afganistanu naši vojaki ne bi imeli močnega oklepnega vozila, bi žal domov dobili štiri vojake v 'trugah'". Ko se bo tak tragični dogodek zgodil, bo, kot je povedal Tonin, vprašal vse tiste, ki danes pravijo, da so ta vozila predraga, če bodo tudi takrat dejali, da so varčevali pri oklepu. Še enkrat je zato poudaril, da je njegova odgovornost kot ministra bila, da slovenskim vojakom zagotovi najboljšo zaščito.

Vse od vstopa Slovenije v Nato namreč teče postopek, da Slovenija izgradi bojno batalijonsko skupino, je povedal in pojasnil, da so slednjo poskušali narediti s patrijami, a žal neuspešno. Dodal je, da je vmes Rusija priključila Krim in takrat je stroka, kar se tiče zaščite vojakov, postavila višji standard. 

Sicer pa je postopke za nabavo novih oklepnikov začela voditi vlada Mira Cerarja leta 2017 in takrat so preigravali več različnih možnosti, od finskih patrij, poljskih rosomakih, ameriških piranhah in tudi o boxerjih. Zaključili so, da edina dva, ki izpolnjujeta standard zaščite, sta piranhe in boxerji. "In z vidika, da podpremo evropsko obrambno industrijo in s tem tudi slovensko obrambno industrijo se je takrat, leta 2017, ministrstvo za obrambo odločilo za boxerje," je pojasnil Tonin in se vprašal, kdo bo prevzel politično odgovornost za ogroženo nacionalno varnost Slovenije in da Slovenija še nima izgrajene bojne batalijonske skupine? Razložil je tudi, da je 23. avgusta 2018 Miha Kordiš na odboru izsiljeval, da ne bo prispeval podpisov oziroma glasov za izvolitev Marjana Šarca, če se ta zadeva ne ustavi.

Na izjavo voditelja Uroša Slaka, da politik novega kova, ko ve, da stvari ne bo mogel peljati naprej, počaka in pusti novi vladi da odloči, je Tonin odgovoril, da politik novega kova ni politikant, ampak je državotvorni politik, razlika med obema pa je ta, da bo politikant odločil tisto, kar se mu splača, državotvorni politik pa tisto, kar je za državo dobro. Še enkrat je nato poudaril, da bi spet ravnal tako, "ker sem ravnal strokovno, ker sem ravnal državotvorno, ker Slovenska vojska ta vozila potrebuje."

Je Janšev oproda?

Tonin je odločno pojasnil, da je NSi daleč od tega, da bi bila Janšev oproda. Je pa to konstanten očitek, da je NSi v senci SDS, da so Janševi lakaji. "Jaz imam mirno vest," je povedal. Dejal je, da v stranki delamo za NSi, za vrednote, ki jih stranka zastopa. Je pa povedal tudi, da so bili pogovori med njim in Janezom Janšo, ko sta bila skupaj v koaliciji, zelo trdi. Velikokrat so drugi ministri molčali, sam pa sem imel zelo ostre spopade z Janšo glede nekaterih vsebinskih stvari, je pojasnil. A kot je dodal, tega niso prenašali v javnost, ker je koalicija po njegovem mnenju neke vrste nogometna ekipa. "Kar si imamo za povedati, si povejmo v slačilnici, na igrišču pa poskušajmo igrati čim bolj enotno, saj le na takšen način bo ekipa zadevala gole," je ponazoril.

Tonin je tudi pojasnil, da je NSi z SDS po vsebini del iste politične družine, saj imajo del vsebine zelo podoben, so pa bistveno različni po vsebini delovanja.

Kako Tonin odgovarja na to, da je Vizjaku, ko je odjeknila afera Glupi davki, NSi javno odrekla podporo, na interpelaciji pa so se vzdržali glasovanja? Predsednik stranke NSi je pojasnil, da je prav na POP TV takrat dejal, da minister Vizjak ne uživa njihove podpore, da so stvari, ki jih je počel, nesprejemljive in da bi bilo najbolj modro, da bi ga predsednik vlade umaknil iz pozicije in tako tudi razbremenil samo koalicijo. A dodal je, da beseda v NSi velja, in če so koalicijskim partnerjem dali besedo, da ne bodo podpirali opozicijskih interpelacij, so besedo tudi držali in tega tudi niso storili.

Kakšna politika sta Luka Mesec in Janez Janša?

Mesec in Janša sta po svoje zanimiva politika, je na vprašanje, kakšna politika sta, odgovoril Tonin. Pri Janši spoštuje njegovo učinkovitost, saj rešitev išče tudi takrat, ko so ovire visoke. Ne razume pa ga pri njegovem twitter delovanju ter zakaj pri nebistvenih stvareh za državo, vztraja za vsako ceno. Glede Mesca in stranke Levica pa je povedal, da slednja vodi tako gospodarsko kot obrambno politiko vlade. Ne razume sicer, kako ima lahko stranka s tako malo poslanci tako odločilen vpliv v vladi, saj se program celotne koalicije prilagaja njenim izhodiščem. Je pa tudi povedal, da ima Luka Mesec precej lažjo nalogo kot jo je imel sam, saj ima precej nevešče, neizkušene koalicijske partnerje, medtem ko je on imel zelo izkušene koalicijske partnerje.

Nekateri Toninu očitajo, da se je stranka NSi preveč postavila na stran gospodarstva, a Tonin na to odgovarja, da je prav dobro gospodarstvo ključno za razcvet države in dober standard državljanov. Gospodarstvo nas namreč drži vse nad gladino, da smo zaposleni, da imamo prihodke in nenazadnje tudi polni državni proračun iz katerega se financira vse, od zdravstva, šolstva, sociale in vseh ostalih stvari, je pojasnil in poudaril, da moramo kot politika storiti vse, da naredimo čim boljše okolje, da bo poslovni svet lahko deloval, ker bo to dobro za naš skupen standard. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (924)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tago
08. 10. 2022 12.47
Oh ti revček, vedno bolj slinast deluje, kot kanadski Trudeau, sam sebi všeč.
resort
04. 10. 2022 10.16
Toninček, pol si se pa zbudu !
kogo1
03. 10. 2022 15.25
+3
Kaj je kupil. tovorrnjake brez kabine in kasonov, naj se ne norčuje
Tom Roblek
02. 10. 2022 19.25
+5
Ministrantek. Obleč kotalke... pa odrolej. Kje so provizije.. Ne kaksne cunje si jim nabavil.
ResnicaSeTuZeloCenzurira
02. 10. 2022 17.51
+6
Slovenija nujno potrebuje finančno policijo, ki pa ne sme biti naša, slovenska. Tuja. Ker če bo naša si jo bodo podajali vsake volitve in jo podkupovali. Me potem zanima, kako se bodo delali "tekoči posli" in drugo posli.
Tago
08. 10. 2022 12.51
Prepozno, država je prodana, pa ne samo naša, vse so. Nato nas ne brani, ker je le servis planov orožarske industrije in tistih, ki ustvarjajo spopade. Ko se umaknejo iz poškodovane, porušene drzave z zrtvami, pridejo dejstva na dan. Vse isti scenarij.
User300173
02. 10. 2022 13.04
+16
Kaj predstavljajo tekoči posli in kako bi jih lahko definirali? Tekoči posli so vse, razen tistih, katere moramo v financno bilanco navesti pod rubriko INVESTICIJE. Torej, niti ni tako težko z razumevanjem tega za nekatere kot elastika raztegljivim pojmom. V kolikor so morali finančniki v finančnih izkazih te stroške vknjižili kot investicije, je stvar jasna, da ta pogodba ni tekoči posel.
Edx111
02. 10. 2022 13.02
+11
Ma kaka politicna odgovornost. Sprejel bos ti rešetke en dan, ce je kaj pravice v nasi banana republiki.
ivo105
02. 10. 2022 12.53
+9
Jajo "Kekec" si z izjavo o sviji odgovornosi mesramno brije norce iz nss davkoplačevalcev@£
VP87
02. 10. 2022 12.51
+12
Ti tonin si se pogajal z janezom ??? Samo na z enim očesom te je bolj grdo pogledal pa si bil usran kod pri metanju bombe za reklmo.
User300173
02. 10. 2022 12.49
+11
Je "krscansko" lagati zavajati, krasti...itn? Je, saj je to tisočletja praksa klera, katera je z leti dobila domicil v "novodobnih" evangelijih, vse v nasprotno pridigam, katere te isti kleriki širijo in pridigajo širokemu občestvu.
User300173
02. 10. 2022 12.36
+11
Kaj je pojem "tekoči posli" in kaj spada pod to kot elastika raztegljivi pojem? Povprečno razgledan človek bi to enostavno definiral kot ohranjanja sedanjega stanja in preprečitve nastanka škode ob pomanjkanju posredovanja. Na kmetiji bi to bilo redno namakanje in gnojenje, obrezovanje sadik, molzenja govedi...itn. Pod to rubriko vsekakor kmet ne bi šel v nakup traktorjev, v posadite nasadov oljk in trt ali nakupa sto glave govedi. Kmet tega ne bi naredil, ker on razume določene pojme in njihov pomen v stvarnosti. Kmet se tudi ne ukvarja s širjenjem pravljic in zavajanjem svoje družine. Nasprotno pa razni ljubitelji guzve pred koritom vedo, da lahko nekaznovano širijo tisocletne pravljice, da lahko z njimi danes zavajajo in opravičujejo svoje nesmisle, ali bolje kar kriminalna dejanja. Lahko torej potrdimo dejstvo, da večina današnjih politikov ne dosega umske sposobnosti povprečnega kmeta, kateri mora s svojim delom prehranjevati družino? Lahko trdimo in dodamo, da mora še hraniti svinje in krave, katere niso iz njegovega hleva, ampak so se prerinile h svinjskemu koritu, kjer se debelino in postajajo vedno bolj nenasitne debele svinje in prašiči.
belyugo
02. 10. 2022 12.28
+11
Kako je lahko državotvorno nekaj, kaj je proti volji večine državljanov? Kako se on en sam osebek dovoli odločiti,da je pametnejši od večine?
Betuul
02. 10. 2022 12.31
+5
Betuul
02. 10. 2022 12.27
+4
ho?emVšolo
02. 10. 2022 12.24
+12
cerkveni hinavček
mungus
02. 10. 2022 12.16
+16
kake bleferje mi neumneži plačujemo...res grozno ko sam pomislim na to..........delavci pa za minimalce garbajo iz dneva v dan da si lahko "privoščijo" plačati položnice...ČE? .....takile se pa bohotijo in lažejo in narod imajo za norca....res smo neumni da sploh takele gledamo!!!
ertzuu
02. 10. 2022 12.22
+7
pekoči paradižnik
02. 10. 2022 12.14
+17
tonin ima po vsakem javnem nastopu, ko zagovarja nakup boxerjev, daljši nos, kmalu bo daljši kot Ostržkov.
pekoči paradižnik
02. 10. 2022 12.14
+16
Collodi je ustvaril Ostržke,.... pacient pa tonina.
Belabreza
02. 10. 2022 12.13
+17
Tega škrbavca mlečnozobega ne morem poslušati, gledati pa še manj! Dobro in predolgo si ministriral bolniku, konec vladavine RKC in bolnika! 💪🤮
Apoteka
02. 10. 2022 12.13
+12
Samo pomislite,da bi bilo obratno.
pekoči paradižnik
02. 10. 2022 12.53
+8
Težko si predstavljam, pa četudi uporabim vso domišljijo in dosedanje ravnanje janševcev v podobnih primerih,.... tiskovne konference, prekinjene zaradi novih dejstev in nadaljevanje,... delovanje civilnih iniciativ in..... izjave strokovnjakov in še neskončna čreva janšizma....
pekoči paradižnik
02. 10. 2022 12.10
+16
Tonin ob podpisu pogodbe ni spoštoval niti minimuma politične higiene. Golob ga je dvakrat javno pozval, naj ne podpisuje te pogodbe, ampak tonin je podcenil novo vlado in sedaj se izmika odgovornosti za pogodbeno kaze. Mimogrede, če je res v pogodbi določilo o 20% penalih, je to zrelo za kriminalistično preiskavo, ker običajno je do 5%.
User300173
02. 10. 2022 12.42
+8
Od 5% običajnih penalov do 20% je zajetna suma. Komu bi šla ni težko ugibati.
pekoči paradižnik
02. 10. 2022 14.58
+6
Tako je, ... 20% je določilo na željo slovenske strani tudi iz razloga, da bi delovalo odvračalno za naslednjo vlado, da bi se bali finančnih posledic. Kot pri vseh orožarskih poslih so tudi tokrat razkrinkani,... amaterji.
dron
02. 10. 2022 11.53
+20
Lopov farški, zdaj je priznal, da so dve leti krali, kot srake, samo dali so ustno zavezo sds- u, da tega ne bojo priznali ni za živo glavo in to so krščanski demokrati fuj......
pekoči paradižnik
02. 10. 2022 11.58
+15