Slovenija

Topel obrok med šolanjem na daljavo le za socialno ogrožene

Ljubljana, 12. 11. 2020 19.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
13

Na odboru za izobraževanje so koalicijske stranke zavrnile predlog opozicijskih strank, da bi v času šolanja na daljavo do toplega obroka bili upravičeni vsi osnovnošolci, ki bi se nanj prijavili. Namesto tega bo vlada brezplačni topel obrok omogočila le socialno ogroženim učencem in dijakom.

Brezplačen topel obrok bo možno prevzeti na šoli, izjemoma pa bo možna tudi dostava
Brezplačen topel obrok bo možno prevzeti na šoli, izjemoma pa bo možna tudi dostava FOTO: Shutterstock

Na odboru za izobraževanje, znanost in šport so danes obravnavali predlog novele Zakona o šolski prehrani, ki bi omogočil dostop do toplega obroka za vse učence tudi za čas izobraževanja na daljavo zaradi epidemioloških razmer ali drugih izrednih okoliščin. "V času šolanja na daljavo si vsak otrok zasluži šolski obrok, ki je mogoče edini topli, kvalitetni obrok v dnevu – bodisi zaradi revščine bodisi zaradi prezaposlenosti staršev (ali zgolj starša, v ednini). Z zakonom smo v Levici in opozicijskih strankah želeli pravico do kosila v času, ko je odrejen pouk na daljavo, urediti na sistemski način oziroma tako, da bo pravica določena in zagotovljena neodvisno od muhavosti posamezne oblasti in nespretnosti posameznih ministrov," so pojasnili v Levici, ki je skupaj s stranko SD predlagala dopolnitev zakona. Predlog sta podprli tudi LMŠ in SAB. 

Predlagatelji novele so poudarili, da je v proračunu zaradi izobraževanja na daljavo v prvem valu in posledično nerazdeljevanja šolske prehrane neporabljenih ostalo kar 11.788.000 evrov, namenjenih subvencionirani šolski prehrani.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je v imenu predlagateljev predloga novele zagotovil, da so ga vložili iskreno in z dobrimi nameni. Še tako dobra organizacija šolanja na domu, zmogljiv internet in dober računalnik po njegovih besedah ne morejo koristiti otroku, ki je lačen. Obenem šolska prehrana marsikateri družini predstavlja socialni korektiv, saj mnogim otrokom pomeni edini topel dnevni obrok.

Predlog je bil, da bi se topel obrok v času šolanja na daljavo zagotovil vsem osnovnošolcem, ki bi se nanj prijavili. “Zdaj ni čas za stigmatizacijo in pogojevanje, ampak za solidarnost in razumevanje ter upoštevanje najrazličnejših okoliščin, v katerih so se znašle posamezne družine,” je vladne stranke nagovoril sopredlagatelj zakona Željko Cigler iz Levice.

Vendar pa so člani odbora iz koalicijskih strank predlog spremembe oziroma dopolnitve zakona zavrnili, češ da vlada topel obrok ureja že v šestem protikoronskem paketu. Hkrati pa so poudarili, da je predlog opozicijskih strank osredotočen zgolj na osnovnošolce, medtem ko PKP6 omogoča dostop do toplega obroka tudi dijakom. Vendar le tistim iz socialno ogroženih družin. Do brezplačnega toplega obroka bodo tako v času šolanja na daljavo zaradi epidemije upravičeni le učenci in dijaki iz družin, kjer povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 382,82 evra (3. dohodkovni razred otroškega dodatka oziroma 2. razred državne štipendije) ter učenci in dijaki nameščeni v rejniških družinah.

Vlada se je odločila, da ta problem reši začasno, v okviru šestega protikoronskega paketa, in ne sistemsko, s spremembo zakonodaje
Vlada se je odločila, da ta problem reši začasno, v okviru šestega protikoronskega paketa, in ne sistemsko, s spremembo zakonodaje FOTO: Dreamstime

Opozicijske stranke so predlagale, da bi bil topel obrok zagotovljen za vse osnovnošolce, ki se redno šolajo in so prijavljeni v sistem šolske prehrane. Poleg tega so predlagali, da za dijake, ki subvencije malice v času šolanja na daljavo ne morejo koristiti, subvencijo izplačajo preko višjega otroškega dodatka ali republiške štipendije.

Članice in člani odbora so opozicijski predlog novele s sedmimi glasovi za in devetimi proti zavrnili.

A vlada takšnega zakona ni podprla. "Vlada meni, da predlog zakona posega v enega ključnih ciljev ob sprejemu veljavnega Zakona o šolski prehrani, to je poenotiti organizacijo šolske prehrane v osnovnih in srednjih šolah ter zagotoviti cenejši ali brezplačni obrok šolske prehrane tako učencem kot dijakom. Predlog zakona skupine poslank in poslancev pa se osredotoča izključno na učence, pri čemer pozablja na dijake, ki v času izobraževanja na daljavo ravno tako potrebujejo ustrezen obrok, še toliko bolj to velja za socialno ogrožene dijake," so sporočili iz ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. 

Branislav Rajić (SMC) je na današnji razpravi na odboru opozoril tudi na logistično neizvedljivost predloga, saj bi po njem morali v času kosila, torej med 12. in 13. uro, kosilo dostaviti kar 160.000 osnovnošolcem. Obenem bi zbiranje otrok ob šoli ob enakem času pomenilo izzivanje epidemije.

Organizacija toplega obroka za učence in dijake poteka v sodelovanju šol in lokalnih skupnosti. Topel obrok bo možno prevzeti osebno na šoli. Izjemoma lahko dostavo obrokov na dom ali ustrezno razdelilno točko zagotovi tudi lokalna skupnost. Sredstva za zagotovitev toplega obroka za socialno ogrožene učence in dijake bo vlada zagotovila iz državnega proračuna.

Ministrstvo je pred dnevi tudi že poslalo okrožnico občinam, osnovnim in srednjim šolam, naj zagotovijo topel obrok vsem, ki ga potrebujejo, tako da v marsikateri občini to že izvajajo. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Angelina145
13. 11. 2020 08.05
+1
ja edino pravilno. A zdaj naj pa placujemo obroke se takim, ki se jim ne da kuhat ali pa imajo denar. Takim omogociti, da lahko narocijo solski obrok proti placilu.
blazter
12. 11. 2020 21.59
Saj dobim minimalca, pa žena tudi. Nismo ogroženi.
resslovenka
12. 11. 2020 21.38
+3
Glavno, da imajo vladni hrano v svoji "menzi", tako rekoč zastonj. Brigajo jih otroci. Zapomnili se vas bomo, nič bat. 🙄
NPCL
12. 11. 2020 20.40
-2
prvi v vsti za topli obrok pred šolo bodo lokostrelci z PJ damjano na čelu...
Asertivnost
12. 11. 2020 20.36
+1
Mene pa zanima kje je omenjena študentska populacija. Predvsem tista brez štipendij. Ki je izključno na plečih staršev, ki imajo v trenutni situaciji zelo okrnjen družinski proračun. Ki so bili in so odvisni od študentskega dela, ki ga sedaj NI. Pa njihovi neuporabni boni za prehrano? Se mi zdi, da so študentje dobesedno izviseli in so se znašli na skrajnem stranskem tiru. Pa toliko čvekamo o pomembnosti izobrazbe, ki je postala sveta vladar. 🤔
denny_crane
12. 11. 2020 20.23
+9
Pa z audijem pride po kosilo pa na elektricnih skirojih.
moto-gp
12. 11. 2020 20.16
+5
Socialno ogroženi in uciteljce ki si skuhati ne znajo 😂
Gracia
12. 11. 2020 20.43
+2
Odpustit vse učitelje. To leto je dokazalo, da so nepotrebni. Denar moji mami, ki razlaga ne pa tem demonom
NEBODIRITBODIROŽA
12. 11. 2020 21.11
-1
Vzemi nazaj te besede. Ni rečeno, da če imate vi slabe(lene) in prepotentne učitelje, da je povsod tako..
Gracia
12. 11. 2020 21.33
+2
zibertmi
12. 11. 2020 19.57
+9
javni uslužbenci šol in vrtcev so vedno jedli zastonj kot tudi njihove družine in dvomim ,da bo sedaj drugače
moto-gp
12. 11. 2020 20.18
+4
Pa še koliko požrejo... Otroci pa polovično kosilo!
NEBODIRITBODIROŽA
12. 11. 2020 21.16
+2