Slovenija

'Tožilci bitk ne moremo bojevati v medijih ali v politiki, samo na sodišču'

Ljubljana, 27. 01. 2023 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 13 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
85

Generalni državni tožilec Drago Šketa je v četrtek od vlade dobil pozitivno mnenje h kandidaturi za generalnega državnega tožilca za nov mandat, aktualni mandat se mu izteče v začetku maja. Z njim smo se pogovarjali o dogodkih, ki so zaznamovali ta mandat, in o načrtih za prihodnjega. "Zagotovo je moj mandat zaznamovalo več problemov, spopadali smo se s kadrovsko stisko na tožilstvih, se zavzemali za imenovanje evropskih delegiranih tožilcev, veliko je bilo političnih pritiskov, branili smo se pred parlamentarnimi preiskavami, predvsem pa smo se morali ves čas boriti za neodvisnost in samostojnost tožilstva," je povedal v posebnem pogovoru za 24ur.com.

Ob tem dodaja: "Veliko je bilo oviranja in poskusov destabilizacije. Osebno sem bil deležen tudi številnih kritik, da se nisem dovolj odločno uprl politiki, vendar sam osebno menim, da tožilci bitk ne moremo dobivati na medijskem ali političnem parketu, ampak predvsem v sodnih dvoranah."

Drago Šketa je od vlade dobil pozitivno mnenje h kandidaturi za generalnega državnega tožilca za nov mandat.
Drago Šketa je od vlade dobil pozitivno mnenje h kandidaturi za generalnega državnega tožilca za nov mandat. FOTO: 24ur.com

V minulih letih smo veliko pisali o kadrovski podhranjenosti tožilstva, več kot dve leti so bila blokirana imenovanja tožilcev, kasneje tudi evropskih javnih tožilcev, v določenem obdobju je bilo aktivnih le 186 tožilcev, čeprav imajo 268 sistemiziranih delovnih mest. To pomeni, da kdaj tudi niso mogli zagotoviti tožilcev na sodnih obravnavah, ker jih preprosto ni bilo dovolj. V bistvu jih je manj, kot je kazenskih sodnikov. Tožilci letno prejmejo več kot 50 tisoč kazenskih ovadb, lansko leto so jih več kot 54 tisoč. To pomeni, da je en tožilec dobil v reševanje v povprečju kar 260 zadev.

Kateri problemi so vam torej povzročili največ težav, kateri so ostali in kaj bodo prioritete naslednjega mandata?

Na kadrovsko problematiko sem začel opozarjati že na začetku mandata. Še vedno imamo velik manko. Ta zastoj, ki je bil pri imenovanjih dve leti in pol, se bo popravil šele v naslednjih letih, to vrzel bomo v bistvu uspeli zapolniti šele do leta 2025 in bo tudi ta problem ostal za naslednji mandat. Največ kadrovskih težav imamo na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani in na Kazenskem oddelku Vrhovnega državnega tožilstva RS.

Aktualna je bila tudi sprememba zakonodaje, ki prav tako vpliva na delo tožilcev. Zakon o kazenskem postopku (ZKP) se je od leta 1995 spremenil že 14-krat, vedno nova opravila se nalagajo tožilcem, slovenski ZKP je najbolj obširen in prenormiran ter po nepotrebnem obremenjuje kazenske in predkazenske postopke. Potrebna je prevetritev tega zakona, da bo dopuščal lažje odkrivanje in preiskovanje Policiji in učinkovit pregon kaznivih dejanj tožilstvu.

Velik poudarek bo na še višji stopnji digitalizacije poslovnih procesov in predvsem spisov, kjer bo za uspeh potreben usklajen pristop vseh deležnikov, ki sodelujejo v predkazenskem in kazenskem postopku, torej tudi Policije in sodišča. Naslednja stvar je odprava birokratskih omejitev, s katero bi dosegli hitrejše postopke. Tudi sistem glede izločanja dokazov bi bilo nujno posodobiti, zaradi kasnejše obstojnosti dokaznega gradiva in da ne prihaja po nepotrebnem do zastaranja postopkov ali podaljševanja sodnih procesov. In morda postaviti bolj življenjske roke za vlaganje tožilskih aktov, za obtožnico ima tožilec denimo zgolj 30 dni časa, potem pa več let mine, da se sojenje sploh začne.

Lansko leto so državna tožilstva prejela 24.815 kazenskih ovadb zoper znane storilce in 30.757 zoper neznane storilce. Rešili pa so več kot 24 tisoč zadev.

Prej ste mi dejali, da je bil vaš mandat drugačen od prejšnjih tudi zato, ker se nam je zgodila epidemija, nastopili so drugačni pogoji za delo v pravosodju, zgodila se je ulica, protesti, razširil se je sovražni govor, ki prav tako terja vaše ukrepanje, nenazadnje pa ste tožilci padli še v nemilost prejšnje oblasti ...

Drži. Veliko je bilo vsega, tudi prilagajanja razmeram zaradi epidemije, ki je zahtevala, da smo spremenili naš delovni proces, kar je predstavljalo za tožilce še dodatne obremenitve. Kljub temu nismo bili upravičeni do covidnih dodatkov. V nekem obdobju so nam celo znižali plače, in to za kar 30 odstotkov. Poleg vsega pa so se na nas vrstili še medijski napadi, lahko bi rekel, da so v mandatu prejšnje vlade določeni mediji neizprosno obračunali s pravosodjem.

Drago Šketa ne skriva, da je bilo v mandatu prejšnje vlade veliko političnih pritiskov na tožilstvo.
Drago Šketa ne skriva, da je bilo v mandatu prejšnje vlade veliko političnih pritiskov na tožilstvo. FOTO: 24ur.com

Pred kratkim smo v medijih lahko prebrali, da se glede vašega vnovičnega imenovanja v politiki pojavljajo pomisleki, češ da se niste dovolj javno postavili za tožilce, ki so bili na udaru vladajoče politike. Govorimo o neimenovanju državnih tožilcev, zavlačevanju pri imenovanju evropskih tožilcev, raznih diskreditacijah in podobno. Kako to komentirate?

Ena od okoliščin, ki je po mojem mnenju pomembno zaznamovala moje delo na čelu državnega tožilstva, je bil dobri dve leti trajajoč mandat prejšnje vlade, ki je v odnosu do pravosodja snela rokavice. Vsi vemo, da si v vlogi generalnega državnega tožilca na udaru politike, naj spomnim, da nikomur pred mano na tej funkciji politika ni prizanašala. Dejstvo je, da je vsak od generalnih državnih tožilcev s tem delal, kot je vedel in znal, v skladu s svojimi stališči in prepričanji.

Sam nikoli nisem skrival, da se o svojih političnih in svetovnonazorskih prepričanjih javno, v funkciji, ki jo trenutno opravljam, ne bom izrekal. Menim, da na ta način že v osnovi pripomorem k jasni ločnici, ki bi morala razmejevati politiko od pravosodja in čim bolj oddaljiti stroko od populizma. V naravi medijev je, da ustvarjajo prostor za soočanje politike z vsemi deležniki v pravosodju. Sam lahko to razumem in spoštujem, saj takšna soočenja do neke mere pripomorejo k večjemu nadzoru in bolj transparentnemu delu, tako politike kot pravosodja. Prepričan pa sem, da bi morala obstajati meja, še posebej takrat, ko si politika vzame pravico do instrumentalizacije medijev.

Na vseh tožilstvih je trenutno zaposlenih 211 tožilcev, čeprav bi jih moralo biti po odredbi 268.

Vemo, da je za vsako politiko to velika skušnjava, ki se je je težko ubraniti, prav tako se mediji, ki so blizu prejšnji vladi, niso uprli tej instrumentalizaciji. Če je politika snela rokavice, pa so določeni mediji posegli po najmočnejšem orožju, ki z razmahom družbenih omrežij in z nižanjem profesionalnih standardov postaja iz dneva v dan bolj destruktivna sila. To je verjetno največja razlika med mojim mandatom in časi mojih predhodnikov.

Se torej ne strinjate z očitki, da se niste dovolj uprli vladajoči politiki, ki je pritiskala na tožilstvo in tožilce, na več različnih načinov?

Kar zadeva pravosodje sem in vedno bom, tudi v naslednjem mandatu, če ga bom dobil, zagovarjal neodvisno pravosodje. To, po mojem mnenju, pomeni čim večjo oddaljenost od dnevne in strankarske politike. V preteklem obdobju sem bil deležen očitkov s strani medijev blizu tedanji vlade, da sem zagovornik globoke države, da sem komunist in rusofil, na naslovnicah edicij so o meni pisali kot o mafijcu, ki je zaščitil mafijo, kot o preganjalcu svobode govora, članu skupine za pregon določenih političnih strank in podobno. Iz nasprotne strani pa dobivam odzive, da sem se, premalo odločno in predvsem premalo javno, zoperstavil predsedniku prejšnje vlade. Ti odzivi so se začeli stopnjevati po tem, ko sem dobil njegovo osebno pismo, v katerem je šlo za, recimo temu osebno nestrinjanje z mojim vodenjem državnega tožilstva in z delovanjem tožilstva v odnosu do sovražnega govora.

Pisma nisem posredoval javnosti, ampak sem nanj osebno odgovoril, saj tudi on pisma ni javno objavil. Kmalu za tem sem na prejšnjega predsednika vlade naslovil prošnjo za sestanek, tako kot sem enako prošnjo naslovil na vse štiri predsednike vlad v svojem mandatu. Glavna vsebina tega sestanka so bila kadrovska in materialna vprašanja za delovanje tožilstva. Nekateri predsedniki vlad so se moji prošnji odzvali, drugi ne. Predsednik prejšnje vlade se je odzval. Vsebina najinih pogovorov ni v ničemer kompromitirala neodvisnosti in strokovnega delovanja državnega tožilstva ali mene osebno.

Leta 2022 je bilo obtoženih 7.511 storilcev kaznivih dejanj in 79 pravnih oseb.

O tem medijev nisem posebej obveščal, ker menim, da gre za vprašanja, ki sodijo v razmerje med vlado in tožilstvom, in nisem pristaš tega, da bi medije uporabljal kot sle, ki bi nosili določena sporočila. Če sem, ali bom imel politikom v prihodnje kaj povedati, bom to storil osebno, ne preko medijev. Prav tako menim, da pravosodje svojih bitk ne more bojevati v medijih – gre za svojevrsten populizem, ki se je žal precej udomačil in ustvarja določena pričakovanja medijev, kar pa ne pomeni, da je to moje prepričanje v nasprotju s transparentnostjo delovanja tožilstva, ki ga zagovarjam.

Osebno so zame najhujše kritike na račun tega, da se nisem dovolj javno zavzemal za razreševanje težav, ki so bile povezane z imenovanjem evropskih javnih tožilcev. Zelo sem si prizadeval za obisk evropske glavne tožilke, s katero smo pripravili skupno tiskovno konferenco z jasnim sporočilom tedanji vladi. Bolj javno se na ta problem ni dalo odzvati.

Generalnega državnega tožilca so se najbolj dotaknile kritike, da se ni dovolj zavzemal za reševanje težav zaradi neimenovanja evropskih javnih tožilcev.
Generalnega državnega tožilca so se najbolj dotaknile kritike, da se ni dovolj zavzemal za reševanje težav zaradi neimenovanja evropskih javnih tožilcev. FOTO: 24ur.com

Korupcija v zdravstvu: Zdravstvene ustanove se ne čutijo oškodovane

Pravite, da bodo tožilci med prioritete postavili predvsem korupcijska kazniva dejanja in sovražni govor. Namreč, na področju korupcije imamo slabe rezultate, ker ljudje enostavno ne prijavljajo teh kaznivih dejanj. Imate pa ogromno prijav sovražnega govora.

Želimo narediti nekaj na področju korupcije, spodbuditi družbo in ljudi, da bi se odločili za prijave kaznivih dejanj, država pa mora seveda zaščititi prijavitelje. Pri nas je glavni problem ta, da smo slabi pri detekciji tega kriminala, ne pri pregonu, saj sploh ne pride do prijav. Zato ima Slovenija slabe kazalnike pri pregonu korupcije.

Tožilstva so lani prejela 159 kazenskih ovadb za korupcijska kazniva dejanja.

Pri obravnavanju korupcije v zdravstvu se je denimo pokazalo, da se zdravstvene ustanove sploh ne čutijo oškodovane, zato tovrstnih protipravnih ravnanj praviloma ne odkrivajo v okviru internih revizij in proti osumljencem sploh ne sprožijo nobenih postopkov. Velika večina osumljencev, ki so obravnavani v korupcijskih zadevah, še vedno dela na istih položajih v zdravstvenih ustanovah, zato je tudi oteženo pridobivanje relevantne dokazne dokumentacije od javnih zavodov.

Problem so tudi kratki zastaralni roki. Za večino korupcijskih kaznivih dejanj namreč pride v poštev desetletni zastaralni rok. Novela je sicer zvišala predpisano kazen za večino dejanj in s tem posledično podaljšala tudi zastaralni rok na 20 let, vendar se novela ne more uporabljati za kazniva dejanja, storjena pred njeno uveljavitvijo.

Politika pregona državnega tožilstva obravnavo korupcijskih kaznivih dejanj določa kot prednostno, pri čemer večjo pozornost namenjamo dejanjem v zvezi z velikimi sistemi javnih storitev, kot so zdravstvo, energetika, telekomunikacije, nacionalni projekti in podobno, pa tudi poslovanje lokalnih skupnosti. Predlagali bomo več rešitev za učinkovitejši pregon, kajti dejstvo je, da se korupcijskih kaznivih dejanj z listinskimi dokazi ali pričami praviloma ne da dokazati. V teh primerih so se za najučinkovitejši dokazni vir izkazali prikriti preiskovalni ukrepi.

In če se vrnem še na pregon sovražnega govora. Ljubljansko tožilstvo je najbolj obremenjeno s primeri sovražnega govora. Vendar ljudje na žalost ne ločijo, kdaj gre za kaznivo dejanje, kdaj je to prekršek in kdaj pregon sodi v civilne sodne postopke. Pričakujejo ukrepanje samo na kazenskem področju. Zato se bomo posvetili tudi osveščanju na to temo, da bodo ljudje razumeli, kaj točno je sovražni govor.

Tožilstva so v letu 2022 prejela 30 kazenskih ovadb zaradi jemanja podkupnine in 69 ovadb zaradi dajanja podkupnine.

Tožilci so za pregon tega kaznivega dejanja ustrezno usposobljeni, svoja znanja in izkušnje pa tudi ves čas nadgrajujejo v okviru različnih izobraževanj in sodelovanja z evropskimi in mednarodnimi organizacijami. S ciljem specializacije, poenotenja tožilske prakse in kaznovalne politike ter boljše usposobljenosti tožilcev pri obravnavi in pregonu kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, je bila na Vrhovnem državnem tožilstvu že konec leta 2018 ustanovljena delovna skupina za sovražni govor, ki pa je leta 2021 razširila svoje področje delovanja in se preoblikovala v delovno skupino za kazniva dejanja, storjena s sovražnim motivom.

Sicer pa je na Vrhovnem državnem tožilstvu ustanovljenih še šest delovnih skupin za različna področja kaznivih dejanj, z namenom, da se oblikuje ustrezna kaznovalna politika ter da se skupine tožilcev seznanijo z vsemi informacijami, ki pripomorejo k učinkovitemu pregonu storilcev.

Je kaznovalna politika, ko gre za sporazume o priznanju krivde, premila?

Kako vi gledate na institut sporazuma o priznanju krivde? Je to dobra alternativa ali se morda v imenu tega izrekajo premile kazni oziroma ali so tožilci morda preveč popustljivi, ko gre za ceno tega, da pač nekdo prizna krivdo in je zgodba lahko zaključena, sodni proces pa ustavljen? Kar nekaj ogorčenja smo lahko prebrali pred kratkim zaradi sodbe, s katero je bil povzročitelj prometne nesreče, v kateri sta umrla zakonca, na podlagi sporazuma s tožilstvom obsojen na leto in deset mesecev zapora. Pa še to le v obliki družbeno koristnega dela. To je za sorodnike umrlih težko sprejemljivo.

Konkretnih primerov ne morem komentirati, saj so državni tožilci pri svojem delu samostojni in neodvisni. Pri sklenitvi sporazumov o priznanju krivde gre za individualizacijo kazenskih sankcij, kjer vsak državni tožilec po presoji posameznega primera in njegovih okoliščin, skladno z zakonodajo, tožilsko in sodno prakso, ravna v skladu s smernicami in politiko pregona ter predlaga ustrezno kazen. S tem se pripomore tudi k namenu tega instituta, torej skrajšanju kazenskega postopka in zmanjšanju stroškov.

Na zadnji dan leta 2021 je bilo odrejenih 397 začasnih zavarovanj, skupna višina premoženjske koristi pa znaša več kot 230 milijonov evrov.

Morajo pa biti seveda priznanja prostovoljna in ne pogojevana z višino kazni ali stranske kazni, izrekom varnostnega ukrepa ali z višino premoženjskopravnega zahtevka. Višina predlagane kazenske sankcije mora upoštevati sankcije, ki jih sodišča izrekajo, ter objektivne in subjektivne okoliščine kaznivega dejanja. Predlagana kazen ne sme biti manjša od dveh tretjin kazni, ki bi jo v podobnem primeru izreklo sodišče, oziroma se ravna po kazenskem zakoniku. Izjemoma je možno predlagati polovično kazen ob preučitvi okoliščin kaznivega dejanja in posledic sporazuma ter upoštevati načelo sorazmernosti.

Naš sogovornik pravi, da ima Slovenija slabe kazalnike pri pregonu korupcije, ker ljudje enostavno ne prijavljajo teh kaznivih dejanj.
Naš sogovornik pravi, da ima Slovenija slabe kazalnike pri pregonu korupcije, ker ljudje enostavno ne prijavljajo teh kaznivih dejanj. FOTO: 24ur.com

Kakšna mora biti po vašem mnenju drža generalnega državnega tožilca, ko se je potrebno odzvati na politične pritiske, ko je potrebno braniti tožilsko organizacijo?

Najraje bi v tem kontekstu zavzemanja za položaj tožilstva in prizadevanja za njegovo obrambo govoril o strokovnem vidiku svojega dela. Od nastopa funkcije generalnega tožilca sem vložil tri pobude oziroma zahteve za oceno ustavnosti. Tako smo bili v letu 2021 na Ustavnem sodišču uspešni kar dvakrat. V juniju je bilo potrjeno stališče državnega tožilstva, ki smo ga zastopali že ves čas od spremembe sodne prakse – da z rokom za začetek postopka ni ustavno dopustno omejevati kazenskega pregona v razmerah, ko tega iz objektivnih razlogov ni mogoče začeti.

Ob koncu lanskega leta so imela državna tožilstva v delu še 12.024 nerešenih zadev zoper fizične in pravne osebe.

Leta 2018 smo dali zahtevo za oceno ustavnosti in Ustavno sodišče je upoštevalo našo argumentacijo, da nam vložitev zahteve za uvedbo kazenskega postopka v dveh letih po koncu izvajanja ukrepov v določenih primerih preprečujejo objektivne okoliščine, na katere nimamo vpliva. S tem so bili dokončno odpravljeni negativni učinki sodne prakse in ustavno potrjena uveljavljena stališča, ki so jih državni tožilci zastopali že ves čas od spremembe sodne prakse, ki je dveletni rok v nasprotju s prej uveljavljenim načinom začela razlagati kot nepodaljšljiv prekluzivni rok.

Izjemno pomembna je tudi odločitev o tem, da sta Zakon o parlamentarni preiskavi in Poslovnik o parlamentarni preiskavi v neskladju z ustavo, kjer je Ustavno sodišče razveljavilo Akt o odreditvi parlamentarne preiskave za ugotovitev politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij. S tem je bilo ugodeno naši pobudi in ustavni pritožbi iz leta 2019, v kateri smo poudarili, da državni tožilci ne smejo biti politično odgovorni, ker njihovo delo ni politično in so glede tega povsem izenačeni s sodniki.

Lansko leto pa je bila vložena še pobuda za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti petega odstavka 160.a člena Zakona o kazenskem postopku ter členov Uredbe o sodelovanju državnega tožilstva, Policije in drugih pristojnih državnih organov in institucij pri odkrivanju in pregonu storilcev kaznivih dejanj ter delovanju specializiranih in skupnih preiskovalnih skupin. Vendar smo potem to junija lani umaknili, ker je aktualna vlada z novo uredbo sanirala nedopusten poseg prejšnje vlade v sodelovanje med Policijo in tožilstvom ter vrnila vlogo državnemu tožilcu, da bo ta edini, ki bo lahko ustno usmerjal Policijo v predkazenskem postopku.

Za konec še vprašanje glede povišanja tožilskih in sodniških plač oziroma dodatka v višini 600 evrov bruto, ki vam ga je namenila vlada. Ste zadovoljni?

Seveda smo zadovoljni, čeprav je to samo začasna rešitev. Več kot deset let smo opozarjali na to, da imamo vedno nižje plače. Nam plače dejansko padajo že od leta 1997, saj smo ostali brez različnih dodatkov. Ne boste verjeli, ampak najboljša osnova za izračun pokojnine tožilca, ki se je upokojil, je bila leta 1997. Tožilci v EU imajo tudi do nekajkrat višje plače.

Proračun državnih tožilcev je za leto 2021 znašal slabih 29 milijonov evrov, za plače so namenili dobrih 22 milijonov.

Drago Šketa se je rodil leta 1969 v Mariboru, leta 1955 diplomiral na tamkajšnji Pravni fakulteti, nato opravljal pripravništvo na Višjem sodišču v Mariboru, se kasneje zaposlil kot strokovni sodelavec na Okrožnem sodišču, leta 1998 pa nadaljeval kariero na Okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru. Deset let kasneje je postal namestnik vodje tožilstva, dve leti kasneje pa vodja tožilstva. To funkcijo je opravljal do leta 2017, ko je postal generalni državni tožilec.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jimi1
31. 01. 2023 09.14
A ni bil Š keta pred kratkim v Rusiji na ekem posvetu... Po državi ruske vohune lovijo in ta kgb krt napreduje na tozilstvu... Čudna drzava...
Jimi1
31. 01. 2023 09.00
+1
Kaj bo na to rekel gospodarski sektor... Nič ker se seli v tujino... Ni zidarje in šoferjev tovornjakov. Bodo javni funkcionarji živeli od zraka in vode...
Ugovor vesti 133.člen
28. 01. 2023 09.10
+1
Če prebereš ta članek, potem dobiš popolno sliko neodvisnega sodstva.
Uporabnik1884443
27. 01. 2023 21.21
+1
Odklepanje nekih floskul je najslabše za same tožilce. Nekateri kriteriji za kvaliteto in količino dela bi morali biti dostopni javnosti
patogen
27. 01. 2023 19.53
+2
Dobro bijete te bitke. Šest let za 250 milijonov, 3 leta za dvesto eurov. Borba za pravico je ves čas in neprestana.
St. Gallen
27. 01. 2023 19.06
+3
ker ve, da se izgubi proti medijem,. Dokaz, zadnje volitve
ap100
27. 01. 2023 15.13
+3
ko bodo tožilci nehali razmišljati o bitkah, temveč o poslanstvu, da so tukaj zato da nadomeščajo linč in nepravična obsojanja bo vse lažje
St. Gallen
27. 01. 2023 13.17
+4
pravnica Vera Mejak je povedala zakaj je tako, berite
ceta69
27. 01. 2023 13.11
+2
zato da bi še lahko več prikrili....
Antena
27. 01. 2023 13.09
+4
Katero bitko ste pa že dobili na sodišču ?? Nobene 😡
St. Gallen
27. 01. 2023 12.50
+4
boljsi kader odide tudi raje tudi v Svico
Biker 333
27. 01. 2023 12.38
+7
Za to da so zastaranja, ker pozabljajo vložiti so še preveč plačani...
zemljan10
27. 01. 2023 12.20
+2
Ko so nas dve leti zapirali in omejevali, so se ustavni sodniki delali bu... le. Namesto, da bi naslednji dan rekli, da je vse protizakonito in protiustavno so bili po navodilih jajoglavega lepo tiho in prejemali plače. Žalostno. Hvala lepa za take sodnike. Niti eden se ni postavil na stran naroda, takrat, ko jih je narod rabil. Sramota.
jodr
27. 01. 2023 12.12
+6
Tožilci ne smete izgubljat bitke z časom, ker potem se obremenilni dokazi izločijo in Zoki se vam smeji.
ssbobo
27. 01. 2023 12.09
+8
'Tožilci bitk ne moremo bojevati v medijih ali v politiki, samo na sodišču'..... po navodilih partije skrite v paradžavi
ssbobo
27. 01. 2023 12.05
+5
Sovražni govor pa to...... buahaja........ ubi janśu in ostali plakati na petkovih politkolesarskih puntih so pa ?????? Izvrševanje navodil poslednjega komunistka z strani ottok zaslužnih tardečih tastarih komsomoljcev??
Borec21
27. 01. 2023 11.55
+6
Tožolstvo je formalnost kako bi da nebi
biggie33
27. 01. 2023 11.36
+10
Kdaj so tožilci sploh dobili kako bolj pomembno bitko?! Realno gredo za tožilce podpovprečni pravniki..
ssbobo
27. 01. 2023 12.07
+6
Po nsvodilih partije....... pa z šnelkurz partia z kumrovec odabrazovsnje ne gre vse tsko kot bi moralo
Kriminalna Država
27. 01. 2023 10.54
+16
Zakaj ta članek hitro zginja iz 1. strani portala? Se je pričakovalo, da bomo same hvalospeve pisali o tej kriminalni krivosodni združbi!?
slovenka62
27. 01. 2023 10.43
+16
To so nesposobni pravniki ki so tričetrt študija prešpricali.Enako sodniki.Sodstvo je res na dnu.Bojevniki 6 let tisti fant na tehničnih za 30p eur pa 5 let in 6000 eur kazni.Si brez besed in taki bodo dobili toliko dodatka.!!!Šketa tako da ne nakladaj ker imaš pozicijo čeprav si nesposoben.