Slovenija

Tožilci po protestni prekinitvi dela napovedujejo nadaljevanje stavke

Ljubljana, 31. 01. 2024 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Tožilci po protestni prekinitvi dela opozarjajo, da na vladni strani sploh nimajo sogovornika. Zato nameravajo nadaljevati stavko. "Ne borimo se za višje plače, ampak za sistem, v katerem bi morala biti pravosodna veja oblasti enakovredno obravnavana," je ob robu današnje stavke dejala vodja stavkovnega odbora Barbara Prevolšek Rajič.

Vlada vse do danes ni poskrbela za uresničitev ustavne odločbe glede sodniških plač, in to kljub 14-dnevnemu protestu sodnikov in napovedani stavki državnih tožilcev, je razloge za izvedbo današnje protestne prekinitve dela pojasnil predsednik Društva državnih tožilcev Slovenije Boštjan Valenčič.

Tožilci, katerih višina plač je vezana na sodniške, so zato danes za tri ure protestno prekinili delo z izjemo prednostnih in nujnih zadev. Natančnega števila, koliko tožilcev se je pridružilo današnji stavki in koliko obravnav je bilo zaradi nje odpovedanih, nimajo, je pa sklep o stavki podprla velika večina, in sicer 180 od 208 tožilcev, je pojasnila Prevolšek Rajič.

Napovedala je, da bodo stavkovne aktivnosti nadaljevali tudi v prihodnje. Ministrstvo in vlada se namreč na njihovo napoved stavke sploh nista odzvala, kar je po njenih besedah v nasprotju z zakonom o stavki, ki zapoveduje, da bi se strani morali pred dnevom stavke sestati in poskušati rešiti spor.

Barbara Prevolšek Rajič
Barbara Prevolšek Rajič FOTO: Bobo

"Tožilci smo ogorčeni nad takšnim odnosom vlade. Očitno nadaljujejo popolno ignoranco pravosodne veje oblasti, s kršitvami načela delitve oblasti in pravne države," je poudarila Prevolšek Rajič. Dodala je, da skoraj mesec dni po preteku roka, ki ga je za uresničitev ustavne odločbe postavilo ustavno sodišče, nimajo nobenih predlogov, "kako bi odpravili nesorazmerja oz. izvršili ustavno odločbo", kar je označila kot nedopustno, neodgovorno in škodljivo.

Spoštovanje ustavnih odločb je eden temeljev ustavne demokracije in vladavine prava, je poudarila Prevolšek Rajič, ki se sprašuje tudi, komu koristi šibko pravosodje.

Na vprašanje, kdaj bi tožilci lahko nadaljevali stavkovne aktivnosti, pa je odvrnila, da zagotovo ne prej kot v 14 dneh. Najprej se namreč morajo sestati, sprejeti sklep in nato stavko tudi pravočasno napovedati.

Po Valenčičevih napovedih se bo v četrtek sestal izvršni odbor društva državnih tožilcev, na seji pa se bodo pogovarjali tudi o morebitnih nadaljnjih ukrepih. Društvo je po njegovih besedah že dalo poziv državnih tožilcem, ki sodelujejo s centrom za izobraževanje v pravosodju in v različnih komisijah, med drugim pri pravniških državnih izpitih, da začasno prekinejo sodelovanje.

Pogovarjali so se tudi o vložitvi pravnih sredstev. Kot je pojasnil, bi šlo za individualne tožbe, s katerimi bi tožilci zahtevali izplačilo plačnega nesorazmerja za nazaj. O tem, ali bodo tožbe vložene za pet let nazaj ali pa od 3. januarja, se bodo še odločili, je še pojasnil Valenčič.

Sodniki ne bodo omejevali svojega dela

Protestne zbore na sodiščih bodo nadaljevali tudi sodniki, ne bodo pa več omejevali svojega dela, je v torek zvečer odločil glavni odbor Slovenskega sodniškega društva (SSD). Prvi zbor bo 7. februarja, nadaljevali pa jih bodo mesečno do uresničitve ustavne odločbe glede sodniških plač, je za STA povedala predsednica društva Vesna Bergant Rakočević.

Zaposleni na večini upravnih enot po državi pa danes končujejo tridnevno stavko. V tem času zagotavljajo najnujnejše storitve, ponekod so zaprti krajevni uradi. Tudi oni zahtevajo primernejše plačilo za svoje delo, ob tem pa opozarjajo še na preobremenjenost na nekaterih oddelkih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
01. 02. 2024 09.46
+1
Tudi če jim Republika Slovenija poveča plače, se moramo zavedati da Slovenija ne zdrži konkurence z Kavaškim klanom, in kradljivci Državnih milijonov, oni plačujejo več.
btbslo
31. 01. 2024 19.14
+3
Pri nas nekaj hudo narobe. Stavkajo vsi ki imajo + 3000 place
Razumnež
31. 01. 2024 18.36
Če želijo tožilci iste plače kot poslanci je edina pametna rešitev, da se plače poslancev znižajo.
jutri_pa_res
31. 01. 2024 18.19
Sodniki so izgleda dojeli, tožilci pa imajo bolj dolgo lajtungo. Ustavna odločba o sodniških plačah je nelegitimna, ker bi se ustavni sodniki vsi do zadnjega bili morali iz zadeve takrat izločiti zaradi konflikta interesov. Namreč, sodnik ne sme opravljati sodniške funkcije, če so podane okoliščine, ki vzbujajo dvom o njegovi nepristranskosti in se mora iz zadeve izločiti. Kako so torej ustavni sodniki lahko odločali o sodniških plačah? Padli ste, nezadostno. Beda našega sodnega sistema do najvišjih vrhov.
ROMELS
31. 01. 2024 17.41
+1
Vojna, samo vojna reši Goloba iz te stavkovne norišnice.
zibertmi
31. 01. 2024 17.31
+1
stavkalo bo vse kar je zrežiral jufka in to dokler ne dobi svojega
zibertmi
31. 01. 2024 17.33
+3
zakaj pa nihče ni dvignil glasu,ko je politika dopustila ,da podjetja ne plačujejo delavcem prispevkov za pokojnino,to se je začelo že dolgo nazaj,prva firma je bila iz rogaške,ki je odpuščala svoje delavce.podjetje je bilo celo v državni lasti.zakaj nihče ne dviguje glasu,ko politika dopušča,da imajo ljudje osnovno in ne minimalno plačo tudi že več let.njim ni kršena nobena pravica
ROMELS
31. 01. 2024 17.43
+1
Lejga: delavci oziroma proletariat niso elita????????? Nismo več v socializmu.
zibertmi
31. 01. 2024 17.53
+3
imamo pa v ustavo zapisane pravice.vsi na osnovnih prejemkih na cesto,pa da vidimo od kje denar za elite.take elite ,ki jih imamo vedno več v sloveniji,so v jugi našle mesto,ki jim pripada
OrodniK
31. 01. 2024 16.47
+2
Očitno so v sloveniji sami janšisti. Vsi štrajkajo, vsi proti golobnjaku in njegovim neumnim škodljivim potezam,... janša je kriv! LOL
brezveze13
31. 01. 2024 16.45
+3
slovenija država izsiljevalcev, še malo bodo začeli hoditi naokoli reketaši kateri ti bodo zakurili bajto v kolikor jim ne bop plačeval procent od svojega poslovanja ali imetja
Trembalajek
31. 01. 2024 16.36
+4
Ali to pomeni, da Blanka danes ni vložila nobene ovadbe proti Zoranu?
TargetHacker
31. 01. 2024 16.19
+2
Tožilci, ali boste iztožili nazaj davkoplačevalski denar ki se ga krade na ministrstvu za pravosodje, ali stavkate v tri dni ali le sebi v prid?
zmerni pesimist
31. 01. 2024 15.35
+1
Učinek enak nuli
bidermax
31. 01. 2024 09.28
+5
Vse ima svoj razlog - že morajo kake zadeve zastarat, pa na tak način najlažje to izpeljejo.
Zagor-te -nej
31. 01. 2024 09.17
+5
Naj gredo med obrtnike kot zdravniki in bodo plačani po učinku oz po dejanskem opravljenem delu.
Franci123
31. 01. 2024 09.10
+4
A je kdo opazil da upravne enote štrajkajo? Če nebi prebral nebi vedel...
Sh99
31. 01. 2024 08.15
-4