Slovenija

V četrtek prva sodniška stavka v zgodovini države

Ljubljana, 03. 01. 2024 12.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Zaradi neuresničitve ustavne odločbe glede sodniških plač bodo sodniki 4. januarja za eno uro prekinili sodne obravnave. Tudi tožilci so zdaj sporočili, da bodo v četrtek za eno uro prekinili delo in s tem izrazili nestrinjanje z nespoštovanjem ustavne odločbe glede sodniških plač. Z vladnim ignoriranjem ustavne odločbe bodo seznanili tudi pristojne evropske organe, pripravljajo pa tudi podlago za vložitev tožbenih zahtevkov zoper državo. Premier Robert Golob medtem pravi, da brez reforme celotnega javnega sektorja ne morejo izpeljati dogovora za sodno vejo oblasti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sodniki bodo stopnjevali aktivnosti
    03:46
    Iz 24UR: Sodniki bodo stopnjevali aktivnosti
  • Iz SVETA: Sodniki bodo januarja izvajali 14 dnevni izredni protestni ukrep
    05:37
    Iz SVETA: Sodniki bodo januarja izvajali 14 dnevni izredni protestni ukrep
  • Iz SVETA: Protest sodnikov in tožilcem
    03:30
    Iz SVETA: Protest sodnikov in tožilcem
  • Iz 24UR: Prva sodniška stavka v Sloveniji?
    02:55
    Iz 24UR: Prva sodniška stavka v Sloveniji?

Zaradi neuresničitve ustavne odločbe glede sodniških plač bodo sodniki 4. januarja za eno uro prekinili sodne obravnave - šlo bo za prvo sodniško stavko v zgodovini naše države. 

Kot je prejšnji teden pojasnila predsednica Slovenskega sodniškega društva Vesna Bergant Rakočević, bodo protestni shodi sodnikov večinoma potekali na sedežih okrožnih in višjih sodišč za ta sodišča in za manjša okrajna sodišča na njihovem območju. Protesti se bodo začeli ob 10. uri in bodo trajali predvidoma do ene ure.

To so potrdili tudi na vrhovnem sodišču. Kot so izpostavili v obvestilu strankam v zvezi s protestnimi shodi, glavne obravnave in seje med shodi ne bodo preklicane, bodo pa prekinjene v vsaki posamezni zadevi posebej. O tem bo odločal predsednik senata, ki bo prisotne tudi obvestil, koliko časa bo prekinitev konkretne zadeve trajala. Ostale službe sodišč in javne knjige bodo v tem času poslovale nemoteno, so dodali.

Kot povod za četrtkove protestne shode sodnikov na vrhovnem sodišču izpostavljajo nespoštovanje odločbe, s katero je ustavno sodišče ugotovilo, da so predpisi, ki urejajo plače sodnikov, v nasprotju z ustavo. Spomnili so tudi, da je ustavno sodišče vladi in zakonodajalcu naložilo, da morata neustavnost odpraviti do 3. januarja, kar pa se ni zgodilo. Sodniki zato protestirajo proti kršenju pravnega reda, s čimer pozivajo k spoštovanju pravne države in vladavine prava.

"Plače sodnikov so tako nizke, da je s tem prišlo do kršitve načela sodniške neodvisnosti in načela delitve oblasti, saj prejemajo predstavniki ostalih dveh vej oblasti občutno višja plačila," so med drugim izpostavili na vrhovnem sodišču. Nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča bo tudi na dnevnem redu seje Sodnega sveta 11. januarja, ko bodo člani sveta odločali o predlogu načina izvršitve ustavne odločbe, so napovedali na Sodnem svetu.

Sodni svet pisal v Bruselj

Neuresničitev odločbe ustavnega sodišča v Sodnem svetu štejejo za hudo kršitev načela pravne države in zanikanje vladavine prava ter ustavne ureditve, o čemer so pisno seznanili predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa, predsednico Evropskega parlamenta Roberto Metsolo, predsednico Evropske mreže sodnih svetov Dalio Vasariene in Jožeta Štrusa iz generalnega direktorata evropskega komisarja za pravosodje.

Slovenija in pravosodje
Slovenija in pravosodje FOTO: Shutterstock

Stavko bodo izvedli tudi tožilci

Da bodo izvedli stavko, so se odločili tudi tožilci. "Gre za enourno prekinitev dela, v tem delu se bomo pridružili kolegom sodnikom. O nadaljnjih protestnih aktivnostih, ki bodo nedvomno sledile, če vlada oziroma državni zbor ne bosta upoštevala odločbe ustavnega sodišča, pa se bomo v okviru skupine, ki deluje v okviru Društva državnih tožilcev Slovenije, še pogovorili," je napovedala Mirjam Kline, ki začasno vodi generalno državno tožilstvo.

A ne bo ostalo le pri enourni prekinitvi dela, saj bodo tožilci z vladnim ignoriranjem odločbe ustavnega sodišča seznanili tudi Evropsko komisijo in Evropski parlament, organizaciji OECD in GRECO in Posvetovalni svet evropskih tožilcev kot najvišji evropski posvetovalni tožilski organ. 

V društvu pa pripravljajo tudi podlago oziroma osnutek tožbe zoper državo zaradi neuresničitve ustavne odločbe. "Enako, kot so to napovedali sodniki," je dodala Klinetova. Dopustila je tudi možnost, da bodo s tožbami zahtevali poravnavo nesorazmerij pri plačah za pet let nazaj. Mirjam Kline poudarja, da so v tožilskih vrstah razočarani, saj so pričakovali, da bosta vlada in državni zbor upoštevala odločitev ustavnega sodišča ter načela vladavine prava.

Golob: Brez reforme celotnega javnega sektorja ne moremo izpeljati dogovora za sodno vejo oblasti

Premier Robert Golob dan pred protestnimi shodi sodnikov in tožilcev vztraja, da dogovora o plačni reformi za pravosodne funkcionarje ne morejo izpeljati, ne da bi jo izpeljali za cel javni sektor. Prepričan je, da bodo pogajanja o reformi v prihodnjih mesecih pripeljali h koncu, na parcialne dogovore ne bodo pristajali, je zatrdil za oddajo Svet na Kanalu A.

Golob je sicer priznal, da je bila sodna veja oblasti z vidika plač v zadnjem več kot desetletju popolnoma zanemarjena. Plače se niso usklajevale z inflacijo in so realno v tem času padle, je dejal premier.

Ob tem je spomnil, da so v minulem letu pripravili predlog reforme plačnega sistema za pravosodni steber, s katerim so se strinjali tako sodniki in tožilci kot tudi vlada. "Hkrati pa smo jasno povedali, da ne moremo izpeljati dogovora parcialno samo za sodno vejo oblasti, ne da bi izpeljali enako reformo tudi za preostanek javnega sektorja," je poudaril Golob. Po njegovih besedah bo morala tako reforma v tem delu še počakati, saj bi jo bilo nepošteno izvesti zgolj za eno skupino javnega sektorja.

Nadeja pa se, da bo vlada v prihodnjih mesecih uspela pogajanja o prenovi plačnega sistema v javnem sektorju pripeljati do konca in nato reformo spraviti tudi v življenje. Ne strinja se z očitki, da vlada na tem področju v preteklem letu ni storila ničesar. "Eno je sprejeti odločitev, ugotoviti, kje je treba problem nasloviti, drugo je to rešitev tudi izvesti. V javni upravi so te časovne dimenzije izjemno dolge," ugotavlja premier.

Podobno velja za pogajanja z zdravniki pa tudi s šolniki, je navedel. Obenem je še spomnil, da je do zamika pri izvajanju obljubljene plačne reforme prišlo tudi na račun poplav, ki so avgusta prizadele Slovenijo. "Mislim, da je šest mesecev po 12 letih nekaj, kar vsak razumen sprejme. Niti ne kot kompromis, ampak kot nujo zaradi situacije, v kateri smo zaradi poplav," je še sklenil premier.

Prvak SDS-a Janez Janša pa je ob tem opomnil, da so bile v času prvega vala epidemije funkcionarske plače zmanjšane za eno tretjino - razen sodniških. "Takrat ni bilo nobenega 'protesta'," je zapisal. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (69)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rozle1
21. 01. 2024 16.37
+1
A to bojo stavkali zaradi povišanja plač, ali ker imajo preveč dela. Če se jim ne ugodi bojo pričeli počasneje delati.
smuuki
05. 01. 2024 13.41
+1
Vsem je jasno, da ne preiskujete velikih rib. Novinarji zadeve odkriva, sodstvo jih prikriva in omogoča zastaranje. Namesto štrajka pripeljite nakazane nepravilnosti do epiloga.
Milan Dukic 1
04. 01. 2024 13.00
Ja ja se posebej oki ki so 100% podkupljeni sodbe pa vnaprej spisane in nikoli ni se noben sodnik odgovarjal za storjene napaka vauuuu vladavina neprava
Darko32
03. 01. 2024 19.51
+2
Nevem kak osi lahko to privoščijo in prevaro posebne vrste. Sami spišejo sodbo in potem zahtevajo do lvade 1000€ višjo plačo. Ta primer dokazuje, da je korupcija in kriminal prisotna na sodnijah in tožilstvih. Sami sebi urejajo sodbe in potem se sklicujejo na pravno državo. Tukaj je relacija drugačna. NAROD Mora povedati al isi zaslužijo in ne neko sodišče, katerega so člani sodniki. Izredno nevarna poteza, katero so si dovolil iizsiljevanje vlade. Zakaj. To ješolski primer, da lahko sodniki izsiljujjeo vlado in potem pod krinko pravne države poskušajo doseči neke cilje za katere niso upravičeni. Zato LUSTRACIJA in ukinitev trajnega madanta je potrebno pod nujno izvesti brez pardona.
123soba
03. 01. 2024 19.11
+4
Joj grozno. Ker jutri sodniki ne bodo 1 uro delali se bodo vse obravnave podaljšale najmanj za eno leto. 7 let so rabili za obsodbo jj, ko je na spletu napisal 2 stavka proti novinarkam. Dejte jim vzet vsaj 500€ mesečno...
Ricinus
03. 01. 2024 19.09
+2
Tožibabe so nedelo prekinile s stavko
Marjan Malus
04. 01. 2024 12.54
Saj oni stavkajo že od kar imamo svojo državo Slovenijo.
ArkaMast
03. 01. 2024 18.33
+2
Žena je imela rojstni dan. Ko je hotela pomiti posodo sem ji rekel, naj pusti, saj praznuje. Bo jutri pomila.:))
apage
03. 01. 2024 18.11
Hepi end, pa te fore
Špinača
03. 01. 2024 17.58
+3
penzionisti bi tudi lahko...raje imam jurja vsak mesec zraven kod pa ta drobiž! če so pri njih dohodki v neskladju z ustavo, so penzije se prej v neskladju z ustavo!?
mackon08
03. 01. 2024 17.00
+5
Kako lahko ustavijo delo, če pa nič ne delajo.
123soba
03. 01. 2024 19.12
+2
Še dobr da vedo kdaj imajo konec službe..
son?ek11
03. 01. 2024 16.36
+7
Ne vem, koliko so do sedaj delali na sodišču?? Glede na to, koliko zadev jim zastara, bolj malo!!! Je pa potrebno povedati, da imamo V Sloveniji največ sodnikov na število prebivalcev!!!! Tako je bilo napisano!!
ArkaMast
03. 01. 2024 15.56
+6
Lahko si vzamejo dve uri, če jim kaj koristi. Po tem pa delat.
ArkaMast
03. 01. 2024 15.57
+5
slovenka62
03. 01. 2024 14.43
+13
Nobene razlike a delajo a ne.V glavnem nič od njih.
Top Gun
03. 01. 2024 14.40
+9
Majzelj
03. 01. 2024 14.17
+14
Tožilci dragi, ki preganjate reveže, kdaj se boste končno lotili velikih barab? Pri njih se vam kar naprej zgubljajo dokazi in zastarajo postopki. Preveč ste plačani glede na vašo učinkovitost!
periot22
03. 01. 2024 14.16
+13
Tudi mi smo razočarani nad vami zelo!!!!!!
SlobodaNE
03. 01. 2024 14.13
+10
Je to partija znotraj partije ostanek režima ki je množično kršil človekove pravice?
mackon08
03. 01. 2024 14.12
+14
Prekinili bodo delo, kakšno delo?
SlobodaNE
03. 01. 2024 14.17
+9
boslo
03. 01. 2024 14.02
+13
Ko bodo kriminalci za zapahi, dobite povišico.
SlobodaNE
03. 01. 2024 13.55
+13
Da bi narod šel na ulico razfu...to sodstvo bi bilo edino pravično.