Slovenija

Tožilci v stopnjevanje stavkovne aktivnosti, sodišča bodo znova obstala

Ljubljana, 06. 02. 2024 17.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker vlada še vedno ni uresničila ustavne odločbe glede sodnih plač, so tožilci sprejeli odločitev o nadaljevanju stavke. Protestne shode bodo v sredo na vseh sodiščih nadaljevali tudi sodniki, o problematiki sodniških plač pa bo govora na ločenih sestankih predstavnikov sodnikov in tožilcev s pravosodno ministrico. In kaj konkretno to pomeni?

Po tem, ko so tožilci konec januarja za en dan prekinili delo in s tem izrazili protest, ker vlada vse še vedno ni poskrbela za uresničitev ustavne odločbe glede sodniških plač, se je stavkovni odbor Društva državnih tožilcev Slovenije danes ponovno sestal in sprejel sklep o nadaljevanju stavkovnih aktivnosti, je povedala vodja stavkovnega odbora pri društvu Barbara Prevolšek Rajić. "Posamezni člani odbora so na svojih tožilstvih preverjali voljo do stavke in še vedno je večina tožilcev za njeno nadaljevanje. Odločili smo se, da bomo datum stavke določili po sredinem sestanku pri ministrici za pravosodje, ki se ga bom udeležila," je poudarila.

Barbara Prevolšek Rajič
Barbara Prevolšek Rajič FOTO: Bobo

Na sestanku z ministrico želijo tožilci preveriti, kakšna je njena pripravljenost glede pogajanj o stavkovnih zahtevah tožilcev, "potem pa se bomo odločali o nadaljevanju oziroma stopnjevanju stavke". "V kolikor bi bila na strani vlade resna pripravljenost, da bi sklenili dogovor, pa celo o prekinitvi stavke," je napovedala Prevolšek Rajić.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je predstavnike sodnikov in tožilcev v sredo namreč povabila na ločena sestanka, na katerih bo govora o ureditvi plačnega položaja, izvršitvi ustavne odločbe in stavkovnih oziroma protestnih aktivnostih sodnikov in tožilcev.

V sredo popoldan se bo najprej sestala s predstavniki sodstva, ob čemer so na sestanek vabljeni predstavniki vrhovnega sodišča, Sodnega sveta, Slovenskega sodniškega društva in minister za javno upravo Franc Props. Uro zatem bo sestanek s tožilci, na katerega so vabljeni predstavniki vrhovnega tožilstva, Državnotožilskega sveta, Društva državnih tožilcev Slovenije in minister za javno upravo.

Proteste nadaljujejo tudi sodniki

Čeprav so se sprva odločili, da svojega dela ne bodo več omejevali, saj da bi to le škodilo ljudem, je glavni odbor Slovenskega sodniškega društva v ponedeljek sprejel sklep, da bodo na dan pred kulturnim praznikom na vseh sodiščih ponovno protestni shodi, na katerih bodo obravnavali zlasti vprašanja, vezana na množično vložitev posameznih tožbo proti državi, ker ta ni odpravila neustavnosti pri sodniških plačah. Protestni zbori se bodo začeli ob 10. uri in bodo trajali do 13. ure, so sporočili iz društva.

Je pa v društvu prevladala tudi odločitev, da sodniki ne bodo več omejevali dela sodišč. "Obravnave in seje zato ne bodo preklicane, sodniki bomo le za krateč čas protestno prekinili delo," so zapisali v društvu. Napovedali so tudi, da bodo na nekaterih sodiščih, denimo v Kranju in v Celju, javno prebrali protestno izjavo.

Predsednik vlade se je danes srečal s predsednikom vrhovnega sodišča Miodragom Đorđevićem. Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, sta sogovornika izmenjala stališča o aktualnih zadevah, predvsem o problematiki urejanja prostorske stiske sodišč.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Groucho Marx
06. 02. 2024 19.53
+4
Je imel đorđević pištolo za pasom?
mackon08
06. 02. 2024 19.49
+2
Sodniki so najboljši v izločanju dokazov, kakšna obsodba to pa ni v njihovi domeni.
bu?e24 1
06. 02. 2024 19.43
-1
Koga lahk mi tožimo ker js bi njih
iskriv
06. 02. 2024 19.32
+6
Tožilci morajo najprej dokazati , da so upravičeni do povišanih plač s tem , da jim ne bodo padali procesi zaradi procesnih napak , da se procesi ne bodo vlekli v nedogled in zastarali , potem bodo upravičeni do povišanja plač in ne da enostavno pristavijo svoj piskrček , ki bi se jim naj napolnil .
boris c
06. 02. 2024 18.55
+7
Spet bo par stvari zastaralo.
zmerni pesimist
06. 02. 2024 18.48
+4
Ta o 10 milijardah je itak za lase privlečena
klop12
06. 02. 2024 18.47
+4
Če bi en let stavkal, živ bog neb opazu
jutri_pa_res
06. 02. 2024 18.41
-1
Ne morem dojeti, kako nekaterim v javnem sektorju ni jasno, da pred zaključkom pogajanj o novem plačnem sistemu v javnem sektorju vlada ne more dvigniti plače nikomur niti za 1 cent, ali pa podo ponoreli vsi ostali sindikati. Da ne govorimo, da tudi zaradi 10 milijardne škode v ujmi denarja itak ni.
Slavko BabIč
06. 02. 2024 18.29
+6
Če slovenski sodniki ne delajo, NI NIČ ŠKODE, le odvetniki NIČ NE zaslužijo, ha,ha!
lakala28
06. 02. 2024 18.23
+5
Stavkajo ali ne, ta hudi kriminalci se itak izmuznejo pravični kazni. Jaz jih ne bi bolje plačal. Zakaj pa, pravzaprav? S čim že se lahko pohvalijo?
punkracij
06. 02. 2024 18.22
+8
Tudi naša druzba je obstala in zaostala za tistimi katerim smo bili nekdaj vzgled.