Slovenija

Tožilec: Ni dokazov, da bi bila NLB oškodovana za 400 milijonov evrov

Ljubljana, 19. 10. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
469

Tožilec Specializiranega državnega tožilstva Ivan Pridigar je po naših informacijah zavrgel ovadbo preiskovalne komisije Državnega zbora, ki je ovadila bančnike Nove ljubljanske banke, ker naj bi banko oškodovali za 400 milijonov evrov. "Navedbe v kazenski ovadbi namreč niso v ničemer potrjene, niti izkazane v dokumentaciji in zaključkih, ki jih je preiskovalna komisija podala v Končnem in Dodatnem poročilu."

V sklepu še piše: "Ocenjujem, da podana kazenska ovadba nima značaja ovadbe v kazensko pravnem smislu, temveč so s strani ovaditelja podane le splošne, nekonkretizirane navedbe." Tako je ovadbo zavrgel tožilec Ivan Pridigar. To je že druga zavržba kazenske ovadbe iz Državnega zbora oziroma Preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu ter ugotavljanju vzrokov in odgovornosti za drugo sanacijo bančnega sistema. 

Preiskovalna komisija DZ je zaradi škode, ki naj bi nastala NLB zaradi poslovanja NLB Interfinanz AG, kazensko ovadila Alojza Jamnika, Boruta Staniča, Davida Benedeka, Gorazda Jančarja, Tomaža Lavriča, Mirana Vičiča ter neznane osebe v nadzornem svetu Nove ljubljanske banke. Ovadili so jih zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja in nevestnega dela v službi. Tožilec Ivan Pridigar je ovadbo zavrgel. 

Komisija je bančnike ovadila zaradi domnevno nepravilnega kreditiranja pri družbi NLB Interfinanz AG oziroma zaradi nezakonitega poslovanja družbe na območjih Hrvaške, Srbije in Črne gore. Kar pa po mnenju tožilca ni v ničemer konkretizirano. Vložena kazenska ovadba pa da ne vsebuje nobenih podatkov, ki bi raven suma lahko dvignili na nivo razlogov za sum, kar je pogoj za dodatno zbiranje dokazov v skladu z Zakonom o kazenskem postopku, ugotavlja tožilec. "Pri tem je potrebno izpostaviti, da očitki Preiskovalne komisije v predmetni kazenski ovadbi niso z ničemer konkretizirani, niti iz dokumentacije, priložene Končnemu in Dodatnemu poročilu, ne izhaja, na kakšni podlagi je Preiskovalna komisija zaključila, da naj bi očitana dejanja bila storjena v času od 1. 1. 1997 do 24. 4. 2015 ter zakaj naj bi zaradi poslovanja družbe NLB Interfinanz AG prišlo do oškodovanja družbe NLB d.d. v višini 400 milijonov evrov," je zapisal. 

Švica kar tako na pamet, brez konkretnih sumov o kriminalu, podatkov ne daje

Ob tem tožilec še navaja, da iz splošnih pravil mednarodnega sodelovanja za švicarske pravosodne organe izhaja, da brez konkretnih zaprosil za konkretna kazniva dejanja ne posredujejo zaprošenih podatkov. Kar pomeni, da ne sodelujejo v primerih, ko gre samo za »fishing for evidence« ali v prevodu za iskanje dokazov kar na slepo. Iz posredovanih listin preiskovalne komisije pa ne izhajajo niti razlogi za sum storitve očitanih kaznivih dejanj, še piše. "Ovadba Preiskovalne komisije z dne 15. 6. 2018 tako vsebuje zgolj splošne, nekonkretizirane navedbe in posplošena dejstva, iz katerih ne izhaja dovolj natančno zatrjevanje o obstoju kaznivega dejanja, da bi bilo mogoče začeti s predkazenskim postopkom in na podlagi takšnih navedb ni podana niti minimalna možnost uvedbe kazenskega ali predkazenskega postopka," opozarja tožilec Pridigar v sklepu. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot pravi, pa so kljub tako nepopolnim navedbam v ovadbi iskali minimalne možnosti za nadaljevanje postopka. Zato so od NLB in NLB Interfinanz AG skušali dobiti podatke in dokaze, ki bi se nanašali na posle švicarske družbe, v katerih naj bi bila, po navedbah komisije, oškodovana NLB. Tožilstvo je tudi pri švicarskih pravosodnih organih poizvedovalo glede morebitnih kazenskih in predkazenskih postopkov zoper osumljence, zaradi dejanj na škodo NLB Interfinanz AG. "Vendar iz posredovanega odgovora NLB, kakor tudi iz dokumentacije, ki je priloga poročil Preiskovalne komisije, ne izhaja, da bi NLB z izpostavljenimi posli bila oškodovana ..." zaključuje tožilec.

Je pa nenavadno, da je preiskovalna komisija Državnega zbora kazensko ovadbo namesto na policijo ali na tožilstvo vložila kar na sodišče, točneje na Okrožno sodišče v Ljubljani. Komisija, ki "preiskuje" bančno kriminaliteto, pa ne ve niti tega, da se ovadbe ne vlagajo na sodišča. Sodišče je ovadbo nato poslalo na Specializirano državno tožilstvo. Tudi v tem primeru pa so bančnike ovadili še za nevestno delo v službi, čeprav bančniki niso uradne osebe in se jih sploh ne more preganjati za to kaznivo dejanje. 

 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Preiskovalna komisija Državnega zbora je zaradi zgodbe o domnevnem pranju iranskega denarja prav tako naznanila kazniva dejanja za več ljudi iz nekdanje uprave Nove ljubljanske banke. Osumljenci so bili Marjan Kramar, Miran Vičič, Matej Narat, Alojz Jamnik, Marko Jazbec, Božo Jašovič, Igor Žvokelj, David Benedek, Claude Deroose, Robert Kleindienst. In tudi takratna pooblaščenka za preprečevanje pranja denarja v NLB Zdenka Bernik Strelec. Tožilec Jaka Brezigar je ovadbo zoper vse bančnike zavrgel.

A tu se politično vztrajanje mimo dejstev in tožilstva ne konča. Notranji minister Aleš Hojs je odredil celo revizijo kriminalističnih preiskav Nacionalnega preiskovalnega urada. Tudi za bančno kriminaliteto, ki jo je preiskovala parlamentarna komisija. Ker meni, da NPU ni dovolj učinkovit in da niso zadovoljivi rezultati glede pregona bančnih kaznivih dejanj, ki jih je naznanila komisija. Ali drugače, stranka SDS ni zadovoljna z epilogi teh preiskav. Glede na to, kar sta v sklepih o zavržbah teh ovadb zapisala tožilca Jaka Brezigar in Ivan Pridigar, se zdi, da bodo morale biti ovadbe preiskovalne komisije bistveno bolj strokovne in podprte z dokazi, če bo minister Hojs želel pregon bančnikov. 

Aleš Hojs-2
Aleš Hojs-2 FOTO: Miro Majcen

Komisija vlaga ovadbe brez pravih dokazov, Pezdir pa napada policijo in tožilstvo

To je že druga zavržba kazenskih ovadbo zoper bančnike, ki jih je spisala preiskovalna komisija. Prvo, ki se je nanašala na zgodbo o domnevnem pranju iranskega denarja preko NLB, je zavrgel tožilec Jaka Brezigar. Zaradi te odločitve ga strokovni sodelavec državnozborske komisije Rado Pezdir še vedno napada v svojih kolumnah, mu očita, da je tožilec v službi globoke države in podobno. Prejšnji teden se je Brezigar ostro odzval in med drugim zapisal: "Pri zapisu Pezdirja ne gre le za blatenje, pač pa tak zapis kaže na njegovo temeljno nerazumevanje postulatov pravne države, kazenskega postopka in problema, o katerem pisari ... V Pezdirjevih blatenju in žalitvah ni mogoče zaslediti enega samega dokaza ali najmanjšega argumenta za to, da je bilo moje delo v zadevi nestrokovno, v nasprotju z dokazi ali z zakonom, Torej, brez krivde kriv. V nasprotju s Pezdirjevim pisarjenjem pa tožilci ne obtožujemo ljudi, ker bi se kakemu Pezdirju to zahotelo, ampak le, če imamo dokaze. Tako pač je v pravni državi."

O kriminalistih Nacionalnega preiskovalnega urada, ki jim Pezdir prav tako očita, da ne preganjajo bančnega kriminala, pa je nazadnje zapisal: "Ti čudoviti preiskovalci, ki v vseh teh letih niso bili sposobni preiskati glavnih kriminalnih zgodb iz bančnega podzemlja, so danes še vedno zaposleni v NPU. Sicer bi morali sedeti po zaporih s svojimi banksterskimi prijateljčki, toda življenje jim je naklonjeno in sedaj lahko mirno nadaljujejo svoje koruptivne prakse ... kot ekonomist tako lahko vsem tem vrhunskim t. i. poštenim kriminalistom z NPU samo svetujem, da se usmerijo tja, kjer je višji proračun, in zaključijo kariero tam, kamor spadajo – v naročju kriminala," meni Pezdir. Policija se za razliko od tožilstva na takšne obtožbe ne odziva. Pa tudi policijska sindikata ne. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (469)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stane Adami?
30. 06. 2021 14.40
Rdeči so prav na vseh frontah začeli napolno udrihat čez domoljube in poštene ljudi. Kje bi Slovenija bila, če ne bi bilo rdečih tovarišev. Ja, življenski standar bi bil tak kot v Avstriji.
lotmerzanec
20. 10. 2020 15.00
+4
Seveda ni dokazov saj ko levaki kradejo nikoli ni dokazov!! Tudi,ko je Jankovič menjaval službo za sex ni bilo dokazov,ker so jih izločili!!
Amasakul
20. 10. 2020 08.51
-1
Mislim, da je komisija želela madež razmazati, pa ni šlo.
pravisprehajalec
20. 10. 2020 08.46
-3
"Če končajo v žepu "našega", gre za civilizacijski napredek...." Takšen je pogled levičarja na te stvari. Saj gre denar za pomoči potrebne in naše, kot pri Robin Hoodu...
fjfjf
20. 10. 2020 08.31
+4
Če krediti niso bili ustrezno zavarovani je kriv tist ki ga je odobril. Ne vem kakšna znanost je to, ampak očitno so bili v Sloveniji vsi krediti dobro zavarovani. Samo zakaj smo pa mi dal 5 milijard v banke potem. Neki ne stima tuki
Kreden2
20. 10. 2020 09.00
E vidiš, to je pravo vprašanje. S tem se je poskušala ukvarjati tudi naša policija. Zato so pogledali dotične "interne" dokumente BS in Evrposke centralne banke. In so dobili po prstih. Najprej s tožbo, kasneje pa še od aktualnega predsednika vlade, ki se je pod mizo zdilal z ECB. Na veliko vprašanj bi lahko tudi odgovoril za zasluge nagrajeni kandidat za mesto v odboru ECB. Naša globoka država je nanodržava v primerjavi z ECB globoko banko.
Bogdan Kranjc
20. 10. 2020 08.30
+0
,,sinhron ,,tvoji tajkuni so vzeli kredite vrnili ganiso nigdar narod je plačav sedaj se bojijo dabi prišlo nadan njihova imena.
sinhron
20. 10. 2020 08.22
+2
Da je prišlo v času prve Janševe vladavine ( SDS, NSI , SLS in DESUS )2004 – 2008 do finančnega zloma Slovenije in pojava tajkunstva so krivi sprejeti naslednji zakoni in neznanje : – Zakon o prevzemih (ZPre-1), sprejet 2006, je omogočil največje tajkunske zgodbe, ki so povzročile milijarde dolgov, vrsto propadlih podjetij in pa saniranje bank s strani državljanov. – Zaradi Janševe politike se je gospodarstvo v času 2004-2008 zadolžilo preko vseh meja – iz 16 milijard zunanjega bruto dolga 2004 je Slovenija v 4 letih prilezla na 40 milijard evrov zunanjega bruto dolga 2008 – Virantova plačna reforma javnega sektorja ZUJF je povzročila 100 milijonov MESEČNO višje plačne mase javnega sektorja. To je MILIJARDA LETNO ! – Ker je Janša zrušil Zakon o malem delu in Pokojninsko reformo, je svetovni finančni sektor znižal bonitete Republiki Sloveniji. S tem so se podražili krediti in s tem se je posledično povečalo zadolževanje. – Z ignoriranjem poročil Banke Slovenije in priporočil finančnikov je Janša 2004-2008 vodil politiko zadolževanja, ko bi moral v času konjukture delati PRESEŽEK in VARČEVATI. Zaradi osebnih zamer je uničil Gasparija, ki je napovedal krizo in tudi dal priporočila, kako postopati. In danes, ko je treba sanirati nastalo škodo, Janša NAJPREJ udari po tistih, ki NISO zagrešili krize – po delavcih, ki so krivi samo tega, da delajo in plačujejo davke. Pravim krivcem pa Janša želi zniževati davke, uvajati socialno kapico, niža davke od dobička in podobno. Istočasno je zdravstvu odvzel 20% proračuna. ? Ta bančna luknja je namreč nastala izključno v državnih bankah in nastala je izključno v času 2005-2008, ko je te državne banke nadzirala vladna koalicija pod vodstvom Janeza Janše. Kdo je tukaj nor?! Državni banki NLB in NKBM, ki so ju nadzirali nadzorniki, ki jih je imenovala Janševa vlada, sta v letih 2005-2008 po tekočem traku podeljevali kredite za menedžerske prevzeme, mariborske cerkevene tajkune in financirale razne leasing operacije. To je dejstvo. Fakti bruti. Dejstvo je, da tedanja vlada pod vodstvom Janeza Janše ni želela prodati deleža v NLB, s čimer je tedaj izgubila okrog 640 milijonov evrov, vključno z letom 2008 pa je dokapitalizacija pobrala še dodatnih 900 milijonov evrov, sedanja sanacija NLB pa bo stala okrog 2 milijardi evrov. S tem je tedanja Janševa vlada povzročila za okrog 3.5 milijarde evrov neto izgube za davkoplačevalce. Dejstvo je, da je leta 2005 vlada aktivno pomagala Igorju Bavčarju in Boško Šrotu pri prevzemu Mercatorja (pri čemer sta jima državna Kad in Sod še dala posojila za prevzem, pred tem pa dokapitalizirala Mercator). Dejstvo je tudi, da sta Kad in Sod leta 2007 sodelovala pri menedžerski privatizaciji Merkurja, tako da sta se iz njega umaknila s prodajo deležev Savi. Ista Sava pa je deleže prodala Merkurjevim menedžerjem, pri čemer je bil največji posamični (in kontrolni) lastnik Save tedaj državni Sod. NAŠ DENAR JE ŠEL Z JANŠETOVIM ŽEGNOM V ŽEPE: 1.) Cerkvi (Zvon ENA - 165 milijonov €) 2.), (Zvon2 – 122 milijonov € ) , (T2 -131milijon€ ) Zidarju (SCT - 84 milijonov € nevrnjenega kredita) 3.) Tovšakovi (Vegrad - 85 milijonov € nevrnjenega kredita) 4.) Črnigoju (Primorje - 72 milijonov € nevrnjenega kredita) 5.) Radošu Lipanjetu (Kraški zidar -23 milijonov € nevrnjenega kredita) 6.) Blažu Miklavčiču in bogati družini Petek iz Maribora (Konstruktor - 32 milijonov € nevrnjenega kredita) 7.) Pavčku (Viator Vektorja - 51 milijonov € nevrnjenega kredita) 8.) Bavčarju (Istrabenz - 20 milijonov € nevrnjenega kredita) 9.) Zlatku Sraki (Energoplan - 95 milijonov € nevrnjenega kredita) 10.) Borisu Dolamiču (GP Grosuplje - 55 milijonov €) 11.) Brkoviću (Vektra - 27 milijonov € nevrnjenega kredita) 12.) Petriču (Cestno podjetje - 36 milijonov € nevrnjenega kredita) 13.) Hilmu Selimoviću (Sarajevska pivovarna - 40 milijonov € nevrnjenega kredita) 14.) Rankoviću (Invej - 39 milijonov € nevrnjenega kredita) 15.) Pogačarju (Ram Invest-Pinus - 23 milijonov € nevrnjenega kredita) itd. Skupno najma
cakra
20. 10. 2020 08.43
+0
Nikjer nisem opazil o Jankovič ( stožice) 190 milj...
dr.Fen0men
20. 10. 2020 08.46
+0
ajnajs
20. 10. 2020 10.01
+2
ok, kaj so pa naredile ostale vlade v teh oz. večini let vladanja? Imele so vse možnosti to popraviti pa niso, samo še globje smo šli v večje dolgove. Dejte pisat realno o vsem kaj se je zgodilo slabega v času od osamosvojitve, da vidimo kdo je kaj naredil slabega in kdo kaj dobrega. To pri nas manjka realno poročanje, realna slika, to bi rada enkrat slišala na enem mesti od začetka po letih naprej,...
cakra
20. 10. 2020 08.17
+2
Žalostno pri tej zadevi da opozicija , novinarji in številni SL.....vidijo v tem poraz stranki SDS. Če me spomin ne vara smo se pred leti vsi zavedali da bi bilo tako kot v Islandiji vse bančnike obsodit, danes so številni veseli da se to ni zgodilo.
intel1
20. 10. 2020 08.09
+4
seveda ni dokazov ce joh nocete videt, lopovi
orcus
19. 10. 2020 21.38
+3
Cerarjev tozilec ne vidi problema. Seveda
Miss YAY
19. 10. 2020 21.36
+3
Balkanci nam ponovno kradejo državo. Ampak tokrat neo šlo, to je Slovenija! Slovenija Slovencem!
Neutrino
19. 10. 2020 21.30
+1
Zmaga pravice, Hojs pa na drevo....
Victorinox
19. 10. 2020 21.30
+2
Nobeden nič kriv, nobeden nič dolžan.
crazymoto
19. 10. 2020 21.25
+0
Če je kakšen "janez" vpleten... dokazi ponavadi izginejo...
dule5
19. 10. 2020 21.24
-3
Zdaj se počasi vidi da je SĐS skonstuiral obtožbe, da je lahko pljuval. Udbaške metode SDSa se počasi vodenijo.
Belabreza
19. 10. 2020 21.03
+1
Pa kako lahko sodniki vedo več kot veleumni marsovski Logar? Leto in pol je haral z ekipo SĐS-ovcev po dokumentaciji, vsi so bili dobro plačani za to nedelo, sedaj pa preobrat. Naj plačajo vse stroške iz svojih predolgih žepov.
diMarzio
19. 10. 2020 21.18
+0
Kako te ni sram sam sebe pogledat v ogledalo?
anatomija
19. 10. 2020 20.54
+1
A so že ugotovili , kam je Janša skril denar od trgovine z orožjem .
Kollerik
19. 10. 2020 21.21
+0
Tik Tak
19. 10. 2020 20.53
+0
Nad tožilstvom in sodstvom je samo še modro nebo. Se vam to zdi ok?
Miss YAY
19. 10. 2020 20.45
+3
"Ti čudoviti preiskovalci, ki v vseh teh letih niso bili sposobni preiskati glavnih kriminalnih zgodb iz bančnega podzemlja, so danes še vedno zaposleni v NPU. Sicer bi morali sedeti po zaporih s svojimi banksterskimi prijateljčki, toda življenje jim je naklonjeno in sedaj lahko mirno nadaljujejo svoje koruptivne prakse ... kot ekonomist tako lahko vsem tem vrhunskim t. i. poštenim kriminalistom z NPU samo svetujem, da se usmerijo tja, kjer je višji proračun, in zaključijo kariero tam, kamor spadajo – v naročju kriminala,"meni Rado Pezdir, nekteri na tem portalu pa menijo, da NPU deluje odlično in da ves problem v tej državi predstavlja aktualna slovenska vlada. Vsakdo ima pravico do svojga mnenja, vendar pa se sistemska korupcija popjavlja v vseh strukturah tud politične oblasti, verjemte, da za vse slabo v tej državi ni kriv sam JJ, ampak še bolj, kak drug politični škrateljc.
Portolonca
19. 10. 2020 20.43
+0
Zaposleni na LB ju, NLB ju so največji krivec za gospodarski Kriminal, saj so ga Financirali na podlage rdeče politike, nobenega kriminala ne bi bilo, nobene zgodbe o Bavčarju, Kordišu, če bi leta 92. prodali 51 % te Banke Tujcu..tako pa so ropali domači narod za krvave kriminalne posle rdečih, oropali še Hrvate in Bosance. Danes pa ljudi posiljujejo z paketi inker ni gotovinskega plačila mora biti sužnji tem Bankirjem ki bi morali vsi po vrsti biti v zaporu, skupaj z nadzorniki in Upravo seveda pa tja sodijo tudi Guvernerji Banke Slovenije. Tu na LB ju se je začel in končal gospodarski kriminal..
anatomija
19. 10. 2020 20.57
+0
kaj pa NKBM . Janša je prepričeval Slovence naj vložijo privarčevan denar v to banko . Obljubljal je velike dobičke . To je bila največja goljufija državljanov Slovenije
Portolonca
19. 10. 2020 21.15
-1