Slovenija

Tožilstvo zavrglo ovadbo Pezdirja zoper kriminaliste NPU

Ljubljana, 15. 02. 2021 11.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Jure Tepina
Komentarji
182

Posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva je po naših informacijah zavrgel kazensko ovadbo, ki jo je zoper kriminaliste Nacionalnega preiskovalnega urada dal Rado Pezdir, ker se ni strinjal z njihovimi ugotovitvami glede preiskave domnevnega pranja iranskega denarja v Novi ljubljanski banki.

Nekdanji sodelavec parlamentarne preiskovalne komisije Rado Pezdir je kazensko ovadil preiskovalce NPU, ker kriminalistična preiskava po njegovem mnenju ni prinesla pravih rezultatov oziroma ker niso ovadili bančnikov. A Specializirano državno tožilstvo ni prišlo do enakih zaključkov kot Pezdir, zato so po naših informacijah zaključili predkazenski postopek in Pezdirjevo ovadbo zavrgli.

Rado Pezdir
Rado Pezdir FOTO:

Odločitev tožilstva je ponovni dokaz, da preiskovalci niso storili nič nezakonitega. Vsi politični pritiski na to preiskavo so bili tako doslej neuspešni. Politika se bo morala sprijazniti s tem, da ne more usmerjati predkazenskih in kazenskih postopkov, pravijo naši viri. Kot smo že večkrat poročali, se največja vladna stranka in člani nekdanje preiskovalne komisije Državnega zbora o ugotavljanju zlorab v slovenskem bančnem sistemu nikakor ne morejo sprijazniti s tem, da tožilstvo zavrača njihove kazenske ovadbe, ki so jih zoper bančnike NLB vložili zaradi zgodbe o domnevnem pranju iranskega denarja. Pa tudi kaznivo dejanje pranje denarja se do danes še ni potrdilo. Zaradi te iste preiskave je pred leti ovadba doletela tudi kriminaliste Generalne policijske uprave, ker niso ugotovili pranja iranskega denarja v Novi ljubljanski banki, a je tožilstvo tudi zoper njih ovadbo zavrglo. Pezdir pa je kljub vsemu lansko leto imel svoje teorije, o katerih je pisal: "Pravzaprav je dobesedno neverjetno, da je danes možno izvajati financiranje proliferacije za iranski jedrski program ali pa nakupe bojnih strupov za iransko obveščevalno službo, ne da bi kdo v tej Sloveniji za to odgovarjal. V Novi ljubljanski banki je prišlo večkrat do tega, da so nedvoumno razumeli na banki, da delajo v nasprotju z uredbami, zakoni in direktivami." Pezdir je na strankarskih glasilih SDS in z njihovo pomočjo napadal tudi vse, ki so si drznili pisati o njemu neljubem razpletu primera.

Tožilec Specializiranega državnega tožilstva Jaka Brezigar je, kot smo razkrili lansko leto, v zavržbi ovadbe parlamentarne komisije jasno zapisal: "Preiskovalci NPU so prepričljivo ovrgli vsako možnost fiktivnih faktur ter potrdili, da je bila podlaga za prejeta nakazila dejansko v poslovnem sodelovanju med slovenskimi dobavitelji in kupci iz Irana." Kot še navaja Brezigar, prav tako ni nobenih dokazov, da bi šlo za nedovoljen promet z orožjem ali eksplozivom, kar je potrdila tudi Uprava za jedrsko varnost RS. Prav tako se ni potrdila zloraba položaja bančnikov in ne drži, da je bil iranski državljan na črni listi oseb, proti katerim so bili uvedeni mednarodni omejevalni ukrepi. V tem primeru banka ne bi smela opraviti finančnih transakcij. Bančniki so vse to preverili in dobili potrditev, da stranka ni na črni listi. Policija pa je prek Europola opravila poizvedbo, ali je bil iranski državljan, ki je imel tudi britansko državljanstvo, kdaj obravnavan zaradi financiranja terorizma. Tudi ta podatek se ni potrdil. Do vseh teh zaključkov je namreč prišla specializirana preiskovalna skupina, ki so jo poleg tožilstva in NPU sestavljali še strokovnjaki Urada za preprečevanje pranja denarja, Komisije za preprečevanje korupcije in Banke Slovenije. Vse okoliščine te kriminalistične preiskave in ravnanje kriminalistov so zdaj skoraj eno leto preverjali še na Posebnem oddelku za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili na SDT. In očitno prišli do zaključka, da so preiskovalci delo opravili strokovno in zakonito. 

Pezdir zaradi preiskave v NLB napada kriminaliste in tožilce

Kot že rečeno, je tožilec Jaka Brezigar zavrgel ovadbo parlamentarne komisije zoper vse nekdanje vodilne v NLB, ker ni bilo ugotovljeno, da bi se kdorkoli od zaposlenih v naši največji banki materialno okoristil zaradi poslovanja banke z iranskim državljanom.

Rado Pezdir
Rado Pezdir FOTO: Blaž Garbajs

Prav tako ni bilo nobenih dokazov za to, da bi na transakcijske račune prihajala sredstva iz kaznivih dejanj, je v obrazložitvi zapisal Brezigar. Ker se navedbe preiskovalne komisije državnega zbora niso potrdile, je Rado Pezdir v svojih člankih obračunal s preiskovalci in tožilci. Neargumentirano je napadal že nekdanjega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada Darka Majheniča, člani stranke SDS so zaradi te preiskave politično obračunali tudi z njegovim naslednikom Darkom Muženičem in ga celo razrešili s položaja direktorja. Tarče diskreditacij so bili prav tako kriminalisti tega urada. "Ti čudoviti preiskovalci, ki v vseh teh letih niso bili sposobni preiskati glavnih kriminalnih zgodb iz bančnega podzemlja, so danes še vedno zaposleni v NPU. Sicer bi morali sedeti po zaporih s svojimi banksterskimi prijateljčki, toda življenje jim je naklonjeno in sedaj lahko mirno nadaljujejo svoje koruptivne prakse ... kot ekonomist tako lahko vsem tem vrhunskim t. i. poštenim kriminalistom z NPU samo svetujem, da se usmerijo tja, kjer je višji proračun, in zaključijo kariero tam, kamor spadajo – v naročju kriminala," je med drugim zapisal Pezdir. 

Darku Muženiču je največja vladna stranka očitala celo prikrivanje pranja iranskega denarja v tej kriminalistični preiskavi. Pa vendar, po naših neuradnih informacijah se Muženič niti enkrat ne pojavi v nobenem dokumentu, s katerimi razpolaga Specializirano državno tožilstvo glede bančne preiskave. Jaka Brezigar ga prav tako v zavržbi kazenske ovadbe sploh ne omenja. Nasprotno, zapisal je, da sta bila na sestanku zaradi pranja denarja, ki je bil v Banki Slovenije decembra 2010, kot predstavnika Urada za preprečevanje pranja denarja, takratni direktor Andrej Plausteiner ter vodja oddelka za sumljivo poslovanje Leo Pongračič. Darko Muženič v tej zgodbi torej sploh ni imel nobene vloge, kaj šele, da bi bil odgovoren za prikrivanje kaznivih dejanj, kot mu očita politika. Ali se je nekdanji direktor NPU odločil tudi za odškodninske tožbe zoper njih, ni znano. Je pa Pezdir obračunal tudi z Brezigarjem in ga označil za tožilca globoke države. 

"Tožilci ne obtožujemo ljudi, ker bi se nekemu Pezdirju to zahotelo, ampak le, če imamo dokaze"

Spomnimo, na Pezdirjeve napade se je poleg Specializiranega državnega tožilstva ostro odzval tudi Jaka Brezigar. "V Pezdirjevih blatenju in žalitvah ni mogoče zaslediti enega samega dokaza ali najmanjšega argumenta za to, da je bilo moje delo v zadevi nestrokovno, v nasprotju z dokazi ali z zakonom. Torej, brez krivde kriv. V nasprotju s Pezdirjevim pisarjenjem pa tožilci ne obtožujemo ljudi, ker bi se nekemu Pezdirju to zahotelo, ampak le, če imamo dokaze. Tako pač je v pravni državi ..." 

Jaka Brezigar
Jaka Brezigar FOTO: Bobo

Na žaljenje preiskovalcev so se takrat odzvali tudi v Policijskem sindikatu Slovenije in od direktorja Policije zahtevali, da ukrepa in zavrne vse neutemeljene in nedopustne pritiske na preiskovalce kriminalistične policije in NPU: "Kot vam je znano, so bili določeni zaposleni v Policiji oziroma kriminalisti s strani samooklicanih pravnih strokovnjakov, med katere sodijo tudi javne osebnosti iz političnega življenja, ostro kritizirani, omaloževani in žaljivo obdolženi. S tem pa se je zaradi opravljanja nalog za delodajalca, nedopustno poseglo v njihove osebnostne pravice, pravice iz delovnega razmerja, krnjenje ugleda, časti in dobrega imena." Na Pezdirjeve članke se je nato odzvala še Policija: "Odločno zavračamo neresnične in žaljive ocene o delu in sposobnostih policijskih preiskovalcev ter pavšalne ocene o stanju varnostnih razmer v državi. Vsiljevanje avtorjevih neosnovanih trditev ni primerno za resno obravnavo stanja organiziranega kriminala in veljavne normativne ureditve pri nas," je zapisal Drago Menegalija z Generalne policijske uprave.

Kasneje zavrgli še ovadbo parlamentarne komisije za 400 milijonov evrov škode

Za Brezigarjem je ovadbo preiskovalne komisije državnega zbora zavrgel še tožilec Ivan Pridigar. Kot smo razkrili lansko leto, je zavrgel ovadbo zoper bančnike Nove ljubljanske banke, ker naj bi banko oškodovali za 400 milijonov evrov. "Navedbe v kazenski ovadbi namreč niso v ničemer potrjene niti izkazane v dokumentaciji in zaključkih, ki jih je Preiskovalna komisija podala v Končnem in Dodatnem poročilu. Ocenjujem, da podana kazenska ovadba nima značaja ovadbe v kazensko pravnem smislu, temveč so od ovaditelja podane le splošne, nekonkretizirane navedbe," je v sklepu o zavržbi ovadbe zapisal tožilec Pridigar. Prav tako mu ni bilo jasno, na kakšni podlagi je preiskovalna komisija sploh prišla do zaključka, da je bila zaradi poslovanja družbe NLB Interfinanz AG NLB oškodovana za 400 milijonov evrov. Parlamentarna komisija, ki je "preiskovala" bančno kriminaliteto, pa je ovadbo poslala celo na sodišče, namesto na tožilstvo. In tudi v tem primeru so bančnike ovadili še za nevestno delo v službi, čeprav za takšno kaznivo dejanje bančnikov ni mogoče preganjati, saj nimajo statusa uradnih oseb.

Ko politika za pregon bančnikov aktivira še Sovo

Politika je šla še dlje in v razvpito bančno preiskavo vpletla še Sovo. Kot smo razkrili pred meseci, naj bi Sova pisala kazenske ovadbe po navodilih "naročnika", ta naročnik pa naj bi bil po naših informacijah kar kabinet predsednika vlade. Direktor Sove Janez Stušek naj bi dobil navodila, koga je treba ovaditi v tej zgodbi. Eno od navodil zaposlenim na Sovi se je glasilo: "Skladno z navodili direktorja se kazenska ovadba ali naznanilo o sumu, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, v delu, ki se nanaša na predmetne državne organe, vseeno odda brez dokazov oziroma dostopa do dejanske dokumentacije, zgolj na podlagi indicev, saj so takšne želje naročnika." In to kljub temu, da so zaposleni, po naših informacijah, opozarjali na domnevno sporno početje na Sovi: "Agencija dostopa do predkazenskih spisov v zvezi z opravljanjem preiskav, ki so jih vodili NPU, SDT in Policija nima, zato trditve, da svojega dela niso opravljali korektno, ne more podpreti z nobenimi dokazi."

Je pa zanimivo, da so tudi na Sovi v to zgodbo vpletali Rada Pezdirja in v enem dokumentu, po naših informacijah, zapisali: "Kot dodatni indic, da navedeni organi svojega dela niso opravljali vestno, lahko dodamo tudi izjave g. Pezdirja, v kolikor so navedbe resnične, saj je glede na njegovo javno izpostavljanje v tej zadevi, kot tudi sodelovanje pri obeh preiskovalnih komisijah DZ, zares nenavadno, da ga nihče od vpletenih akterjev nikoli ni kontaktiral." Sova je kljub vsemu spisala ovadbe v tej zadevi in jih poslala na tožilstvo, o tem pa obvestila portale, ki jih obvladuje stranka SDS. Po neuradnih podatkih jim je Specializirano državno tožilstvo odpisalo, naj h kazenski ovadbi predložijo tudi konkretne dokaze. 

Verjetno se bodo v nadaljevanju na SDT ukvarjali še z ovadbami zaradi krivih ovadb, ki jih bodo vložili tisti, s katerimi politika obračunava. "Organ, ki zadevo preiskuje, je po uradni dolžnosti dolžan preverjati tudi morebitne okoliščine, ali je bilo s podajo takšne ovadbe morebiti izvršeno kaznivo dejanje Krive ovadbe po 283.členu KZ oziroma katero drugo uradno pregonljivo kaznivo dejanje, pri čemer je tudi napeljevanje h kaznivemu dejanju opredeljeno kot kaznivo. Za preiskovanje morebitnih kaznivih dejanj uradnih oseb SOVE je skladno s 158. členom ZKP pristojen Posebni oddelek na Specializiranem državnem tožilstvu," nam je takrat pojasnil Drago Menegalija z Generalne policijske uprave. Nenazadnje, zaposleni na Sovi naj bi jasno opozorili, da nimajo dokazov, da bi preganjali policiste, kriminaliste in tožilce. Direktor Sove Janez Stušek pa nam do danes še ni odgovoril na vprašanje, ali je zaposlenim res odredil, koga vse morajo kazensko ovaditi. Prav tako ni odgovoril, ali je navodila dobival iz kabineta predsednika vlade Janeza Janše. V dokumentih po naših podatkih namreč piše: "Skladno z izrecnim navodilom direktorja smo v naznanilo dodali še vse zahtevane osebe in popravke ..."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jankomat
15. 02. 2021 19.18
+1
čudno,da bančniki nikoli niso nič krivi.seveda ne ko pa so tam zapoleni bivši iz protikorupcijske komisije,pa še kak levi bivši politik, Kam je šel denar iz frankfurtske banke ?? ,kako da se ni obračunavala provizija pri pranju iranskega denarja,kako da bankirji nič ne vejo o tem ?? zato je pač vse sumljivo.
pepikrlinca
15. 02. 2021 17.53
+3
Naši tožilci pa še kako znajo vlagati ovadbe brez dokazov, brez oškodovanca in sodišča žal tudi obsodijo, navadne majhne državljane, kateri nimajo črnih fondov za drage odvetnike.
drejc79 1
15. 02. 2021 17.08
+4
Če je v Sloveniji kakšen tožilec ali tožilka, ki je sinonim za povezavo z neko politično opcijo, je to gospa Barbara Brezigar, ki je 20 let krila hrbet JJ. Njen sin je v tem primeru že zavrgel ovadbo, pa so ga režimski fakenews kvazimediji SDSs raztrgali, pa je na področju bančne kriminalitete verjetno največji strokovnjak v Sloveniji. Ampak ker ne toži po nareku SDSa, so se spravili tudi nanj, čeprav je Veliki Vodja gospe Brezigarjevi lahko hvaležen, da danes hodi po svetu svoboden. Žalostno. So pa dosegli SDSovci nekaj: ne morejo izgubit. Ko ne gre po njihovem planu, je kriva globoka država, ko gre po njihovem planu, je to vse OK, skratka, so nezmotljivi, ker če nekaj ni po njihovem, je tu takoj priročna zadeva globoke države.
FCL
15. 02. 2021 16.49
+10
Da gre 1 MRD preko NLB in da nihče ne ve za to, je komedija...probajte nakazati ali prejeti denar iz Irana.
Savincan
15. 02. 2021 16.54
+7
Salah al-Din
15. 02. 2021 16.34
+4
Spet eden, ki je pri koritu, samo zato, da d r e k meša.
Maxx365
15. 02. 2021 17.29
+0
prašek
15. 02. 2021 16.15
-1
Kdo je Rado Pezdir ? ☺
cirenij
15. 02. 2021 16.34
-2
Saj ti že priimek pove. Pa ko ga gledaš tule na slikah. Oh in oh........................
Maxx365
15. 02. 2021 17.30
+0
wolfterier
15. 02. 2021 16.11
+2
Naši tožilci poden od podna !
prašek
15. 02. 2021 16.16
+1
Pravijo, da potrebujejo nekakšnega cucka, ki se predstavlja za volka ..... ☺☺☺
ROMELS
15. 02. 2021 15.24
+3
Lahko ugotovimo, da so tožilci nesposobni ali se jim ne ljubi ali pa se držijo "svojih" predpisov???????
Maxx365
15. 02. 2021 17.32
+0
Lahko pa ugotovimo, da so "naročniki" in njihovi izvajalci naročil nesposobni, ker bi radi ovadili ljudi, čeprav nimajo nobenih dokazov, krivi le tega, da so se v preteklosti zamerili velikemu vodji.
Sputnik8
15. 02. 2021 15.21
-3
Včasih je veljalo. Če ni tožnika ni dolžnika. To je bilo po LDS. Sedaj po SD pa še to ne velja več.
bigboss82
15. 02. 2021 15.14
+0
Tej tožilci in preiskovalci so ko rit in srajica kako lahko sploh pricakutejte, da bodo kaj takega potrdili. Kljub temu pa potrdijo vsako ovadbo, za katereo se preiskovalci in njihovi botri spomnejo tudi, ce ni niti slučajno dovolj dokazov. =))) krneki
prašek
15. 02. 2021 16.16
+1
Maxx365
15. 02. 2021 17.33
-1
Jaka Jack
15. 02. 2021 15.13
+3
Tožilcem se očitno ne dela ali pa niso dovolj usposobljeni. Delujejo kot bi bili v službi odvetnikov.
ElectroVoice
15. 02. 2021 15.12
+5
Sova sovi ne izkljuje oči. Direktorji Sove do danes so bili sami umski invalidi. Te ljudi se je nujno moralo dati "programirati", podrejeni pa so bili vselej nekim višjim ciljem, zavitim v meglo. Kolateralne žrtve niso bile pomembne. Najočitnejši primer teh umskih invalidov pa je bil Rupnik.
trollolll
15. 02. 2021 15.11
+4
to, da so jajota spustil iz doba se pa noben ni pi*dil, da je globoka drzava in komunajzersko sodisce... jao jao... isti ko rednecki v ameriki
piron
15. 02. 2021 15.08
+9
Boring medijski spin.. Vse za JJ. Kdo za vraga pa je omogočil tajkunizacijo in kdo je penzioniste spravil na rob preživetja, ko jim je pokojninsko osnovo iz 80 sklatil na manj kot 60? VLADA, KI JO JE VODIL JJ! Dva nepopolna mandata - nekaj milijard minusa, ki smo ga pokrili vsi. Tretji mandat - več kot 10 milijard minusa.
drejc79 1
15. 02. 2021 17.07
-2
Kaj bo šele, če pridejo do 4. mandata :).
Maxx365
15. 02. 2021 17.36
+1
Me bodo, ker ne bodo imeli s kom sklenit koalicije. V prihodnje jim ostane le še Tonin, ki tudi neusmiljeno tone s svojo Nsi in podrepnik jelinčić, ki bo storil vse, da se obdrži na stolčku v parlamentu, pa če smrkci vladajo.
triestino
15. 02. 2021 14.55
-9
Tozilci so se mastno nazrli iz korita korupcije. Res je naivno, da bi o njih pricakovali, da sodijo sami sebi!!!
Levcekk
15. 02. 2021 14.54
-3
Fasisti imajo povsod svoje kadre kot NPU.Sova,policija in tako dalje v vseh institucijah.Policija sodelije z jansisti in unicuje nas,ki se jim nocemo pridruziti ter izvajajo psihicno nasilje in posilhajo na psihiatrije.Nikoli nic krivi.
sinhron
15. 02. 2021 14.53
+10
Ta Pezdir je , odkar se je spajdašil z SDS izgubil orientir , ker želi ugajati Janši !
visoki
15. 02. 2021 14.47
+8
kaj mu spet pozornosti manjka,pezdir nakladi komu drugemu,pezdirček daj še malo zdaj o janši,če upaš a ja oni so pa v redu,čeprav so te ven vrgli iz stranke
BrNuS
15. 02. 2021 14.46
-5
Nisem nek strokovnjak za transakcije ampak, ce nekdo prenakaze milijardo € skozi kaksno banko po vec nakazilih in to iz spornih drzav ter je hkrati imetnik dveh drzavljanstev in denar se je prenakazoval preko tretje drzave.... ne rabis bit veleum da zakljucis kot sporno in po vsej verjetnosti kaznivo...brezveze v tej drzavi, vec denarja kot imas bolj lahko krades
Iztok Belšak
15. 02. 2021 15.09
+0
In od kod ti to vse veš? Da se je prenakazovalo - je trditev Pezdirja in SDS-a, dejansko je šlo za plačilo blaga in storitev. Številni državljani Slovenije imajo dvojno državljanstvo - pol Štajerske Nemško in Slovensko, pol Ljubljane pa Srbsko in Slovensko, pol primorske pa Bosansko in Slovensko , pol Kranja pa Kosovsko in Slovensko, vmes pa je še nekaj drugih - tako da v Sloveniji najdeš le redko koga, ki ima samo eno državljanstvo- Rok Snežič ima tudi dvojno !! Da pa nisi veleum pa si dokazal z nepreverjenim pisanjem
roten
15. 02. 2021 14.42
+10
On se bo javljal