Slovenija

Vlada je naročila tožbo za ničnost posla s Patrio

Ljubljana, 24. 03. 2011 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Vlada je pravobranilstvu naročila, naj pripravi tožbo zoper pogodbo za nakup osemkolesnikov od finske Patrie. To so ministri potrdili soglasno, kakšne bi bile morebitne pogodbene kazni, pa ni znano. Črnkovič je osupel.

Patria - 27
Patria - 27 FOTO: Mia Media

Ministrski zbor je pravobranilstvu naročila, da do naslednje seje pripravi tožbo za ničnost posla za nakup osemkolesnikov, ki je bil sklenjen s finsko Patrio. Težko je govoriti, kolikšne bodo pogodbene kazni, prav tako pa tiskovni predstavnik vlade Darijan Košir ni želel govoriti o tem, kakšna bo podlaga za tožbo. Gre za tajne podatke, o katerih bodo lahko javnost obvestili, ko bo sodišče umaknilo oznako zaupnosti.

Sklep o tem, da bodo posel izpodbijali s tožbo, je po besedah Koširja ministrski zbor podprl soglasno. Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič naj bi bila sicer sprva zadržana, a so jo po njegovih besedah pozneje prepričali in je tudi sama podprla tako izjavo. Košir tudi meni, da bodo vsi postopki, povezani z izpolnjevanjem pogodbe, zamrznjeni, ko bo vložena tožba. Tako je vprašanje, ali bo Slovenska vojska prevzela štiri osemkolesnikov, ki so že praktično gotovi in naj bi čakali na prevzem.

Predlog za izdajo začasne odredbe o izvrševanju pogodb je vlada v začetku meseca na ljubljansko okrožno sodišče vložila zato, da bi ugotovila, ali je argumentov za tožbo za ničnost pogodbe dovolj. Sodišče pa naj bi vladi "med vrsticami" priporočilo, naj neposredno vloži tožbo za ničnost pogodbe, saj da ima veliko možnosti za uspeh.

Predlog za začasno odredbo naj bi vlada vložila, ker je želela pri sodišču preveriti, ali ima v roki dovolj pravnih argumentov za tožbo za ničnost pogodbe s Patrio. Sodišče naj bi kljub temu, da je predlog za začasno odredbo zavrnilo, ugotovilo, da je takih argumentov dovolj. Odločitev sodišča še ni pravnomočna, a vlada, kot je pojasnil Košir, pritožbe ne bo vlagala.

'Uspeh Pavčka in Cvikla'

Lastnik podjetja Rotis, ki je posrednik med Slovenijo in Patrio, Ivan Črnkovič je osupel nad današnjo odločitvijo vlade. Prepričan je, da bo politika dosegla razveljavitev pogodbe, a napoveduje tudi, da bo morala Slovenija zaradi tega Patrii plačati odškodnino. "Politika lahko dela, kar hoče. Dokler bodo odškodnine plačevali državljani, ne pa politiki iz svojega žepa, bodo politiki odločali tako, kot so zdaj," je dejal Črnkovič. Današnjo odločitev vlade označuje za "uspeh Pavčka in Cvikla". Slednja sta namreč po njegovih besedah "uspela zadeve preko politike pripeljati tako daleč le zato, da bi za vsako oceno uničila podjetje Rotis".

Ivan Črnkovič
Ivan Črnkovič FOTO: POP TV

Po njegovem prepričanju gre v tem primeru zgolj za maščevanje, ker je Sistemska tehnika leta 2004 izgubila posel za dobavo osemkolesnikov. Sistemska tehnika je bila namreč Patrii konkurenčno podjetje v razpisu za dobavo osemkolesnikov.

Dodaja, da bo politika preko sodišč sicer res dosegla ničnost pogodbe, a sledile bodo odškodninske tožbe. "Ko bo konec te zgodbe, bo Slovenija Fincem plačevala odškodnine," pravi. Izpostavil je namreč, da je ministrstvo za obrambo septembra 2009 s Patrio in Rotisom podpisalo memorandum o reprogramiranju dobave osemkolesnikov, od tedaj dalje pa Slovenija ni storila ničesar več v tej smeri.

"Že dve leti čakamo, da nam bo ministrstvo za obrambo predložilo nek predlog reprograma. Ves čas smo v stanju pripravljenosti. Prav zato Slovenija ne more uveljavljati ničnosti pogodbe," poudarja Črnkovič.

'Črnkovičeve besede nore'

Na njegove besede se je odzval tudi neposredno izzvani predsednik upravnega odbora skupine Viator&Vektor Zdenko Pavček. Črnkovičeve navedbe je označil za "nore" in poudaril, da sam pri tem nima nič.

Erjavec prepričan v neuspeh tožbe

Predsednik stranke DeSUS Karl Erjavec, ki je bil v času podpisa pogodbe s Patrio obrambni minister, pa je prepričan, da je tožba s Patrio nima možnosti za uspeh. "S tožbo, ki naj bi slonela na predpostavki, da bo sodišče ugotovilo korupcijo, si bomo le še poslabšali pogajalska izhodišča za reprogramiranje pogodbe," pravi in dodaja, da po petih letih tega še nobeno sodišče ni ugotovilo, dodaja Erjavec.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Aljoša Kravanja

Erjavec meni, da je predlog ministrice za reprogramiranje bolj racionalen. Vlada se namreč po njegovih besedah sklicuje na del obrazložitve sodbe o začasni odredbi, ki govori o tem, da obstaja verjetnost korupcije v zadevi Patria. Toda ta verjetnost ne pomeni gotovosti in obstaja vse dokler so postopki pred sodišči, je še dodal Erjavec. Kazenski postopek zoper njega pa tako ali tako nima veze s korupcijo, saj mu očitajo nevestno delo, zaključuje predsednik vladajoče stranke.

Pirnat vidi težave

Pravnik Rajko Pirnat meni, da bo z dokazovanjem ničnosti pogodbe s Patrio "kar nekaj problemov", zato sam ni prepričan v uspeh tožbe. Kot je dejal, so sodišča zelo nenaklonjena ugotavljanju ničnosti pogodb in jih skušajo obdržati v veljavi, "kar je seveda smisel pogodbenega prava". Nekdanji obrambni minister in predsednik DeSUS Karl Erjavec je dejal, da naj bi tožba slonela na predpostavki, da bo sodišče ugotovilo korupcijo. Pirnat sicer ne ve, ali se namerava vlada v tožbi za ničnost pogodbe s Patrio opirati na protikorupcijsko klavzulo, "s katero pa se zdi, da je nekaj težav". Klavzula sama namreč ne pomeni ničnosti pogodbe, lahko pa pomeni zavezo strank, da lahko pride do odstopa od pogodbe, če bo prišlo do kršitev, je pojasnil, za kar je po njegovih besedah potrebna pravnomočna obsodba.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

partizan71
25. 03. 2011 17.30
He he Jelusiceva si je premislila glede tozbe, ne zdi se ji tehtna (ker res ni). Morda je prebrala moj post o mastnih odskodninah. Zdi se mi razumna zenska v viharju politicnih hazarderjev tako levih kot desnih , ki so za dosego svojega cilja pripravljeni postaviti na kocko ugled in financno stabilnost drzave.
jacfive
25. 03. 2011 08.14
Tonček Balonček 25.03.2011, 07:28 A s eta vlada sploh zaveda, koliko novih delovnih mest pomeni 135 patrij in kakšna bi bila v tem primeru gospodarska rast, saj jih je treba vzdrževat, tankati, menjati gume in še kaj! -- Ja samo kaj, ko vsa ta delovna mesta efektivno plačujemo delavci v gospodarstvu. Od tega Slovenija nima nič. Pa še gasilce moramo potem plačevat, ko gasijo vojaške vaje s temi igračami.
Buena Vita
25. 03. 2011 07.47
ph,levica je lopov do lopova
k8rc
25. 03. 2011 07.38
ko bo Slovenija kupovala bolj sodobno orožje tanke, letala ali kaj podobnega mora kupiti izdelek ki je še v razvijanju ker če ne bo ta tehnika zastarela do izvedbe posla kako počasi vse skupaj poteka
Tonček Balonček
25. 03. 2011 07.28
A s eta vlada sploh zaveda, koliko novih delovnih mest pomeni 135 patrij in kakšna bi bila v tem primeru gospodarska rast, saj jih je treba vzdrževat, tankati, menjati gume in še kaj!
Tonček Balonček
25. 03. 2011 06.43
Ne bi s ečudil, če bi SDS zahtevala referendum.
est
25. 03. 2011 06.39
Krpani čakajo na Koroškem že "narejeni", samo še plačati jih je potrebno. Šparat je treba, pa naj stane kolikor hoče, a ne g.Kumer.
Manu Cocker
25. 03. 2011 06.08
Tale Zumba Crnkovic pa naj bo raje tiho ..... saj je vse na papirju - crno na belem - kako si mali Janezek predstavlja ta okrutni svet... zelezo naj opa pelje kar naravnost na odpad....
partizan71
25. 03. 2011 05.44
Meni je povsem jasno kam pes taco moli. Levicarji skusajo s to tozbo afero Patrija spremeniti v izvrseno dejstvo. Se ni bilo nobenih pristnih dokazov. Vsa obtozba temelji na "govoricah" reklakazala. Ce jim uspe bo nekdo pokasiral mastno "provizijo" od Sistemske tehnike, ce ne pa bo stroske pokril proracun tako kot vse do zdaj.
ralu
25. 03. 2011 01.43
Pogodbena kazen zaradi ničnost pogodbe? Pa sej se delajo norca teli pravniki
makajjezvami
25. 03. 2011 01.30
Jaz sem tudi zato da se prekine pogodba ampak le pod pogojem da se kasneje ne bo kupovalo Krpanov Sistemske tehnike.
letalooo
25. 03. 2011 01.29
a tako in Erjavec je še vedno član vlade, če prav vlada govori, da je pogodba in postopek ima znake koruptivnosti ... a pomeni, da Pahor vse...samo, da vladamo spregledamo
loden
25. 03. 2011 00.58
Ko bo mrhovinarska horda zhinla ... in to se bo zgodilo prej, ne slej, bomo Slovenci lahko spret zadihali in normalno zaživeli... vsi nostalgiki, jim pa kar veselo sledite.... :)))
M-teorija
24. 03. 2011 23.39
Kerubinka rade volje!
imp62
24. 03. 2011 23.31
PISMO O NAMERI leživ v Pahorjevem predalu, kavke so izstavile račun in držijo ga za jajca, kajti preveč je bilo vloženega .To smo tudi pričakovali, NIČ NOVEGA,
loden
24. 03. 2011 23.28
Zared mene tale vlada lahko kozolce prebrača, se na trepalnice postavlja, in zganja cele cirkuse na vseh področjih... zdi se mi, da smo Slovenci ugotovili, da je vredna manj kot kup d r e k a.... zato,... škoda časa, denarja in vloženega dela za bedarije...:))) Zadnje leto in pol mandata imate še na razpolago, vi pa še ZAČELI NISTE DELATI....:)
loden
24. 03. 2011 23.22
M-teorija 24.03.2011, 23:10 Ne vem, a si polnoleten al ne... amoak denar bomo (če bomo), vračali državljani....:)))
zek
24. 03. 2011 23.17
Takole gre tale zgodbica -- Vlada se na sodišču že pravda s SISTEMSKO TEHNIKO,ki zahteva 12 miljonov evr odškodnine ker naj bi bila zaradi izbere PATRIJE oškodovani ,ker je bila izbrana na koruptivni način - Vlada je do danes v pravdi s SISTEMSKO TEHNIKO vseskozi dokazovala,da je z nakupom PATRIJ vse vredu in,da ni govora o korupciji. Danes pa ta ista vlada vloži tožbo na sodišče proti PATRIJI ,češ,da ni veljavna,ker so ugotovljeni znaki korupcije. RAZUMI KDOR MORE no je pa dejstvo stem ko je vlada vložila tožbo je dala v tisti drugi obravnavi dala prav SISTEMSKI TEHNIKI kar pomeni,da je SISTEMSKA TEHNIKA opravičena do 12 miljonske odškodnine. NO PA SO CVIKEL PA PAVČEK LE DOSEGLI KAR SO VSESKOZI HOTELI PA ŠE NOBENEGA OKLEPNIKA JIM NEBO TREBA NARESTI --
Realist_
24. 03. 2011 23.13
kje pa jaz lahko naročim tožbo za ničnost te vlade?
M-teorija
24. 03. 2011 23.10
Če moram dajati iz svojega žepa za razne nepotrebne referendume in še večje neumnosti, potem rade volje dam iz žepa še za penale, le da se pogodba razdre in vidim prebledele zaslužkarje, ko bodo morali vračati nelegalno zaslužen denar!