Slovenija

Tožniki o odločitvi ESČP: velika zaušnica Sloveniji kot pravni državi

Ljubljana, 14. 09. 2021 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
143

Razsodba Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) je velika zaušnica Sloveniji kot pravni državi, je ocenil odvetnik ene od tožnic v primeru razlaščenih vlagateljev v podrejene obveznice in delnice bank v Sloveniji Miha Kunič. Da je takšno odločitev pričakoval, je dejal odvetnik Aleš Kaluža.

"Iz sodbe izhaja, da je bilo preko 120.000 ljudem poseženo v lastninsko pravico, tako da v postopkih niso mogli sodelovati in zoper odločbe o razlastitvi niso imeli pravnega sredstva. To pomeni, da politika od leta 2013 do leta 2021 ni bila sposobna sprejeti ustrezne zakonodaje, sodišča pa niso imela poguma za vsebinsko presojo izrednih ukrepov Banke Slovenije," je za STA dejal Kunič.

Evropsko sodišče
Evropsko sodišče FOTO: Dreamstime

Sodba velja za vse, torej za vse imetnike delnic in podrejenih obveznic, ki jim je bilo leta 2013 poseženo v lastninsko pravico. Nakazuje razne pravne poti, od možnosti obnove postopkov pred upravnimi sodišči do zahtevkov pred rednimi sodišči, naj vsebinsko odločijo. Kunič je izpostavil tudi grajo slovenskega ustavnega sodišča, ki konkretne zadeve v primeru njegove stranke sploh ni sprejelo v obravnavo. S tem je bila po oceni Evropskega sodišča za človekove pravice kršena njena pravica do pravnega sredstva.

"To so zelo resne posledice," je ocenil Kunič. To namreč pomeni, da je treba vzpostaviti sredstvo za vsebinsko presojo, ali je bila odločba Banke Slovenije zakonita in legitimna in ali je bil izračun, ki je bil podlaga za razlastitev, pravilen.

"Glede na očitnost kršenja sem pričakoval takšno odločitev," pa je za Delo dejal eden od odvetnikov tožnikov Aleš Kaluža. Kot pravi, je ESČP Sloveniji tudi jasno naložilo, da mora zagotoviti učinkovito pravno varstvo in zadevo urediti doma. "Če tega ne bodo uredili, utegnejo biti prihodnje tožbe na ESČP za državo precej bolj neugodne," je menil.

Z odločitvijo ESČP je zadovoljen tudi tožnik Tadej Kotnik, ki je za časnik dejal, da jim je s tem sodišče brezpogojno pritrdilo, da je šlo za kršenje pravice do premoženja.

Kot so danes povedali na ustavnem sodišču, Sodišče EU svoje sodbe še ni sprejelo. "Kdaj jo bo, zaenkrat ni mogoče napovedati. Kolikor je znano, so bili šele pridobljeni odgovori in stališča drugih udeležencev postopka," so dodali.

Društvo Mali delničarji Slovenije navdušeno nad sodbo

"Z navdušenjem smo se seznanili z današnjo sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Pintar, Kotnik, Peterlin, Jukič, Logar in Jesenko. Sodba predstavlja veliko zmago za vse bančne razlaščence, saj je sodišče v sklepnih argumentih pozvalo, da je treba njihov položaj urediti brez nadaljnjega nepotrebnega odlašanja.  Sodišče je nedvoumno razsodilo, da je Republika Slovenija kršila konvencijsko pravico razlaščencev do varstva premoženja, saj je posegla v premoženje razlaščencev, ne da bi zagotovila zadostna procesna jamstva proti samovolji državnih organov", so zapisali v sporočilu za javnost. 

 Dodali so, da je ta pravna zmaga še posebej pomembna, ker je bila dosežena kljub dejstvu, "da je Republika Slovenija uporabila celoten arzenal 'argumentov', s katerimi je razlaščence zavračala pred slovenskimi sodišči. Tako je Republika Slovenija navajala, da izbrisane delnice in obveznice sploh niso premoženje, ker naj ne bi imele ekonomske vrednosti, da bi njihovi imetniki že predhodno morali zagotoviti dodatni kapital bankam, da izgube razlaščencev naj ne bi presegale izgub v stečaju, v katerem bi se banke znašle brez izbrisa, da bi bila brez izbrisa kršena pravila EU o državnih pomočeh ter da so imeli razlaščenci na voljo postopek po 350.a členu Zakona o bančništvu. Vsi ti 'argumenti' Republike Slovenije so se ob tehtanju na Evropskem sodišču za človekove pravice razblinili. Evropsko sodišče za človekove pravice je zavzelo trdno stališče, da bi procesna jamstva, ki bi varovala pred samovoljo državnih organov, morala obstajati že v trenutku, ko so se izredni ukrepi Banke Slovenije šele snovali."

Ministrstvo za finance: O upravičenosti do morebitne povrnitve škode iz bančne sanacije slovenska sodišča

ESČP je v danes objavljeni sodbi glede bančne sanacije po navedbah ministrstva z finance pritožnikom pritrdilo le v delu, da jim ni zagotovljeno učinkovito sodno varstvo, ne pa tudi glede tega, ali so upravičeni do povrnitve premoženjske škode ali ne. "O tem bodo odločala slovenska sodišča," so zapisali.

"Ministrstvo za finance meni, da je bila odločba ustavnega sodišča o vzpostavitvi učinkovitega sodnega varstva upoštevana s sprejemom zakona o postopku sodnega in izvensodnega varstva nekdanjih imetnikov kvalificiranih obveznosti bank," so navedli. Kot so ob tem spomnili, je izvrševanje tega zakona zaradi zahteve za oceno njegove ustavnosti začasno zadržano.

SAB: Odločitev ESČP je pričakovana

Za stranko SAB je razsodba Evropskega sodišča o človekovih pravicah, da pritožniki po bančnih izbrisih niso imeli možnosti učinkovitega pravnega sredstva, pričakovana. V stranki, katere predsednica Alenka Bratušek je bila v času sanacije bank predsednica vlade, si želijo čimprejšnjega epiloga.

"Odločitev ESČP je pričakovana, saj je leta 2016 enako presodilo tudi Ustavno sodišče Republike Slovenije. Tožniki sicer ne bodo prejeli vračila premoženja, temveč le minimalno odškodnino v višini od 1000 do 3000 evrov. Se pa v stranki SAB strinjamo, da je nekdanjim imetnikom treba čim prej zagotoviti učinkovito sodno varstvo," so zapisali v SAB.

V stranki so dodali, da je ustavno sodišče pred petimi leti že presojalo ustavnost zakona o bančništvu in je tozadevno ugotovilo, da so bili vsi ukrepi, tudi izbris nekdanjih imetnikov, skladni s slovenskim pravnim redom in ustavo. "Ob tem pa je najvišji organ sodne veje oblasti ugotovil tudi, da zakon ne vsebuje posebnih določil, ki bi nekdanjim imetnikom kvalificiranih obveznosti omogočila ustrezno sodno varstvo," pravijo v SAB.

Spomnimo

V primeru razlaščenih vlagateljev v podrejene obveznice in delnice bank v Sloveniji v letih 2013 in 2014 je bil kršen 1. člen dodatnega protokola h konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, je v pisni sodbi, objavljeni danes, zapisalo ESČP. Vlagatelji niso imeli na voljo učinkovitega pravnega sredstva, s katerim bi lahko izpodbijali izredne ukrepe Banke Slovenije.

Sodišče je navedlo, da morajo imeti vlagatelji dostop do pravnih sredstev, ki jim omogočajo učinkovito izpodbijanje odločitve o odvzemu premoženja. Tak dostop mora biti zagotovljen, kakor hitro je to mogoče.

Ukrepi, sprejeti v sanaciji šestih bank, so razlastili več kot 100.000 lastnikov podrejenih obveznic oz. delnic v skupni vrednosti 960 milijonov evrov. Postopek pred sodiščem je sprožila sedmerica vlagateljev.

KOMENTARJI (143)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muci007
15. 09. 2021 16.48
+2
Alenka bi morala biti v zaporu za milijardno oškodovanje države in državljanov.
patogen
15. 09. 2021 08.58
+1
Članek že na tretji strani, komentarjev minimalno. O Ivanu janezu na Celjskem sejmu pa že v prvih minutah več kot tukaj. Pa naj še kdo ne reče, da nam ne vlada globoka država. naredi šivilja za milijardo škode s svojimi nepremišljenimi dejanji. Ampak to sploh ni pomembno. pomembno je, če spadaš v kontingent "Zdravih sil"....
Andree
14. 09. 2021 21.35
+1
A o sodbi iz 9.9.2021 pa niti besede?
Luka64
14. 09. 2021 21.11
+1
A sedaj teh 250 dementnih upokojencev vidi v kakšno stranko so prestopili in če jim je tako lepo, ko so izdali svojo domovino.
yanay
14. 09. 2021 19.55
+7
Ko sem prebral, da US ni sprejelo pobudo o ustavnosti te odločitve banke Slovenije, me je zmrazilo. US je dolžno pregledati vse sporne zadeve, za katere se sumi, da nimajo osnove v ustavnih členih in so s tem pravno formalno, najmanj zelo sporne.
Luka64
14. 09. 2021 21.09
+3
sedaj se v bistvu vidi kdo je lopov v Sloveniji in kdo se dere držite tatu, v bistvu pa je bil tat sam. Leve politične strukture so naredile vse, da bi očrnile JJ in s tem skrile srž svojega dvomljivega delovanja v gospodarstvu.
marker1
14. 09. 2021 19.47
+8
Upajmo, da bomo dočakali sodni epilog te zadeve tudi na domačih sodiščih in da bo vsaj enkrat obveljala pravna država. Odtujitev 960 milijonov razlaščencem ni nič drugega kot kraja. Bratuškova, Jazbec in Čufer so upali da razlaščenci ne bodo šli s tožbami do ESČP. Vsi lastniki odtujenih delnic bodo tožili državo in zahtevali denar z obrestmi in ga bodo tudi dobili. Glavnim akterjem te zgodbe je treba pa soditi in za vedno onemogočiti dostop do državnih služb v zvezi s financami. Bratuškova pa naj takoj odstopi iz vseh funkcij. Za njo ne sme biti več mesta v državni upravi.
piljan
14. 09. 2021 19.58
-2
Če bo rezultat kot pri puklastem komunajzu,se je brez veze matrat.
Luka64
14. 09. 2021 21.13
+2
piljan, ti si še en lopov, ki se dere držite tatu, v resnici pa zagovarjaš kradljivce.
bovin
14. 09. 2021 19.38
+7
Gostilniško portal a bo Uroš nocoj gostil Alenko ali pa se bo še kar naslanjal na stare slike iz naftalina.
slovenka62
14. 09. 2021 19.34
+7
Sedaj pa pravi da je bila sodba pričakovana.Enako NBSlovenije.Razumi če moreš !!!
EEgon
14. 09. 2021 20.36
+3
Luka64
14. 09. 2021 21.14
+2
to je tisti njeni 1000 odstotni delež, ki ga je dosegla s svojo potvorjeno diplomo.
kiropraktik
14. 09. 2021 19.31
+6
Levaki nizajo poraze! Dan za dnem!
konstruktor
14. 09. 2021 19.30
+3
Evo ga, najdu....članek o tem namreč...ker je zadeva rezultat sposobnih lokostrelcev stavim, da ga jutri ne bo več najti....pa se gre za 100000 Slovencev...
konstruktor
14. 09. 2021 19.33
+3
Je treba zadevo hitro pomesti s fotkami z jahte in večkrat prežvečeno temo...neodvisno novinarstvo press..
piljan
14. 09. 2021 19.36
-1
Bo,samo svečarija imate težave z izkanjem.Prezahtevno za vas.
Luka64
14. 09. 2021 21.16
piljo, mal bolj počas skači v prazen bazen, da ne boš povsod videl težav.
piljan
14. 09. 2021 19.16
-5
Svečarija že cel dan milo cvili,seveda pa tudi sama ve,da je tole le posledica pred tem ,vladavine njihovega totalno nesposobnega puklavega komunajza.In svečarija,drugo leto bo spet potrebno nekako popravljati totalno nesposobnost puklavega.To ve celo podrepna muha CASTRUM.
piljan
14. 09. 2021 19.19
+4
Je pa res,da Lenka tega vseeno ne bi smela narediti.
Luka64
14. 09. 2021 21.19
...a res piljo, pa si že pozabu, da je lenka ta tvoja politična opcija. Daj še en skok v bazen, mogoče bo pol šlo.
JApajaDAja
14. 09. 2021 19.15
+9
to, kar je sab izjavila za sta glede razsodbe esčp je več kot podlo,sprevržno!
marker1
14. 09. 2021 18.59
+5
Upam, da bomo dočakali sodni epilog te zadeve tudi na domačih sodiščih. Odtujitev 970 milijonov lastnikom podrejenih delnic ni nič drugega kot kraja. Bratuškova, Jazbec in Čufer so upali da ne bodo lastniki šli s tožbami do ESČP. Vsi lastniki odtujenih delnic bodo tožili državo in zahtevali denar z obrestmi in ga tudi dobili. Glavnim akterjem te zgodbe je treba pa soditi in za vedno onemogočiti dostop do državnih služb v zvezi s financami. Bratuškova pa naj takoj odstopi iz vseh funkcij. Za njo ni več mesta v državni upravi.
zajebant2
14. 09. 2021 18.26
+9
Levaki spet krivijo druge, ker so nesposobni
piljan
14. 09. 2021 19.23
+0
A to kot ti zase levake?Veš sveči,niso krivi,da nisi diht.
zajebant2
14. 09. 2021 18.24
+10
spet delo nesposobnih levakov
zajebant2
14. 09. 2021 18.23
+6
Spet delo nesposobnih lewuhov
desna_nogavica
14. 09. 2021 18.23
+2
Pozapreti Bratuškovo, Janšo, Pahorja - praktično vso politično gol.azen, ki se pase iz leta v leto na naš račun
Castrum
14. 09. 2021 17.40
+2
Odličen članek na to temo je na necenzurirano....😎
Bolfenk2
14. 09. 2021 17.36
+17
Ko imamo Janševo vlado ta deli denar med narod, ko smo imeli KUL vlado konkretno Bratuškino, pa nam ga je kradla.
Brakedirt
14. 09. 2021 18.22
+1
OrodniK
14. 09. 2021 18.40
+6
Bodo tudi KUL in Bratuška 'vrnili z obrestmi'?
TolstojV
14. 09. 2021 17.33
+11
Zaušnica pravni državi, kako, da ne, če pa Slovenijo 30 let vodijo kriminalci in lopovi neizobraženi, pokvarjenci!
zajebant2
14. 09. 2021 18.25
+7

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.